|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Niemcy - Gdzie dalej?
zibikruk - 2019-02-12, 23:28 Temat postu: Gdzie dalej? Zaplanowałem wyjazd wakacyjny w 2019 r. do Niemiec i Danii.
Od granicy Polski będę zwiedzał pałace, zamki, itp. od Drezna, Zwickau, Norymbergi, Monachium, okolice Garmisch-Partenkirchen, Fussen i cała Trasa Romantyczna (od południa na północ).
Trasa moja na razie kończy się w Wurburgu. Zamierzam docelowo dojechać do Danii i tam spędzić troszkę czasu (około miesiąca).
Mam prośbę o podanie propozycji, co można ciekawego zwiedzić (aby nie gnać) na odcinku Wurzburg - Hamburg. Miejsca noclegowe mile widziane.
papamila - 2019-02-13, 00:43
m.Hoddenhagen k. Walsrode
www.serengetipark.de
nie bedziesz żałował, atrakcja na cały dzień,
niedaleko jest również m. Celle, starówka to cukiereczek
KACPERKI 2 - 2019-02-13, 07:03
Z 60 km wcześniej od strony Hannoveru masz Heide Park. Nie wiem czy takie atrakcje to Twoja bajka ale ja mimo że nie korzystam ze zwariowanych kolejek to lubię bywać w takich miejscach. Akurat Heide Park mogę śmiało polecić
https://www.heide-park.de/en.html
izola - 2019-02-13, 08:43
Tu masz 100 wybranych , wartych do zobaczenia punktów:
http://www.germany.travel...ttractions.html
Jak podasz trasę jazdy to można dokładniej i celowo coś jeszcze poradzić:)
Endi - 2019-02-13, 11:21
zibikruk napisał/a: | Fussen i cała Trasa Romantyczna (od południa na północ). |
Dobrze , że masz dużo czasu. Ja na ..Romantyczną miałem 2 tygodnie . Zakończyłem również w Wurzburgu ale tak na spokojnie zabrakło jeszcze 2 dni. Trasa jest przepiękna.
Jak będziesz "leciał" z Hanoweru na Celle zwróć uwagę na ilość kamperków z czerwonymi latarenkami . Za "mioch" czasów stały przyczepy
Serengeti to rzeczywiście cudo, ale już niedaleko w Bispingen jest KartCenter Ralfa Schumachera 53.1004887 / 9.9780366, warto by zobaczyć ...może nawet pojeżdzić ?
Mały relaksik ?? ..... dlaczego nie ? Water park Aqua Mundo również w Bispingen Heide 53.069858 / 10.0052632
O Hamburgu nie wspominam bo to z góry wiadomo jaką ulicę odwiedzić mus ...
Pzdr
slawwoj - 2019-02-13, 11:47
Mamy podobny plan. W drodze do Austrii przejechać Romantyczną.
Tam miałbym kilka punktów do polecenia. Tylko Austria Tobie nie po drodze ?
slawwoj - 2019-02-13, 11:50
Endi napisał/a: |
O Hamburgu nie wspominam bo to z góry wiadomo jaką ulicę odwiedzić mus ...
Pzdr |
sorki Endi ale w jakim celu chcesz to odwiedzać
izola - 2019-02-13, 11:54
pomarzyć można , a co...
slawwoj - 2019-02-13, 11:55
Oczy nacieszyć . Też warto
Endi - 2019-02-13, 11:57
slawwoj napisał/a: | sorki Endi ale w jakim celu chcesz to odwiedzać |
Nooo...popatrzeć sobie, a co ?
Tak po prawdzie ...w Hanowerze jest podobna uliczka, tylko dużooo krótsza ....
...Jeśli masz ochotę , daj mi jakiś znak ??? nazywa się to....Reeperbahn
zbyszekwoj - 2019-02-13, 13:44
Wydatek 50 E ,to dla emeryta powazna suma. Sławwoj jeszcze pracujacy...
slawwoj - 2019-02-13, 14:41
I emerycie są... pracujący
zibikruk - 2019-02-13, 18:43
Bardzo dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi i liczę na dalsze.
Trasę Romantyczną będę zwiedzał tak długo, jaka będzie trzeba, bez żadnego pośpiechu. Zbyt długo czekałam na nią (3 lata - jak mieliśmy jechać to żonka złamała nogę).
Poszukuję ewentualnie jakiś opisów z obejrzanych tematycznie innych tras w Niemczech.
Sławku, o Austrii długo już dyskutowaliśmy nie znajdując konsensusu. Pozostaję przy swoim zdaniu życząc Tobie jak najdłużej szczęścia na drogach bez "wag".
slawwoj - 2019-02-13, 19:02
Zbyszku moim zdaniem wskoczenie od góry i pomyszkowanie na odległość 50-100 km wglab, moim zdaniem, nie rodzi ryzyka.
slawwoj - 2019-02-13, 20:05
Ważenie może nas spotkać wszędzie również w Niemczech
https://trans.info/pl/przeladowanie-busa-w-niemczech-105303
zibikruk - 2019-02-13, 20:16
Sławku, jak napisałem, tą dyskusję mamy już za sobą.
Wątek stworzyłem celem uzyskania podpowiedzi gdzie dalej na północ od Wurzburga a nie o ważeniu - na CT jest kilka już wątków o tym.
Endi - 2019-02-13, 20:25
zibikruk napisał/a: | ...
Poszukuję ewentualnie jakiś opisów z obejrzanych tematycznie innych tras w Niemczech.. |
Zbyszku może na tej stronie znajdziesz kilka tematów dla siebie ?
https://www.deutsche-maerchenstrasse.com/de/
zibikruk - 2019-02-13, 21:01
Andrzej, bardzo dziękuję za podpowiedź.
izola - 2019-02-13, 21:03
Wakacyjne trasy dla kamperowców i
Najpiękniejsze trasy w Niemczech
https://www.promobil.de/t...l/#m%C3%A4rchen
slawwoj - 2019-02-13, 21:04
zibikruk napisał/a: | Sławku, jak napisałem, tą dyskusję mamy już za sobą.
Wątek stworzyłem celem uzyskania podpowiedzi gdzie dalej na północ od Wurzburga a nie o ważeniu - na CT jest kilka już wątków o tym. |
Upps sorrki
Endi - 2019-02-13, 21:06
Użyczyłem sobie z naszego CCS forum kilka wskazówek co do trasy po Turyngii.
Mam szczegółowo opracowane trasy po właśnie Turyngii i Romantycznej.
Jeśli chcesz, podaj adres na PW, mogę Ci pożyczyć .
Mogę dostać OPR ale chyba głowy, główny strateg mi nie urwie
Endi - 2019-02-13, 21:13
Izolka fajna stronka.
izola - 2019-02-13, 21:35
...no to jeszcze jedna
https://www.tuicamper.com...schland/routen/
Endi - 2019-02-14, 07:37
A przydasie...dzięki
MAZUREK - 2019-02-19, 14:09
Ja mógłbym Ci szczerze polecić rzekę Mosel (Mozelę) pomiędzy Trewirem a Koblencją. Rzeka meandruje w 200-300 m wąwozie którego zbocza porastają winnice - słynne Mozelskie białe wina - co parę km średniowieczne zamki i warownie, piwnice z winem... Miałem tam przyjemność mieszkać parę miesięcy.
gryz3k - 2019-02-19, 15:04
Dolina Mozeli faktycznie bajkowa.
Endi - 2019-02-19, 18:05
Tak , Mozela godna polecenia jak mówią Niemcy...Mosel muss sein.
Nie mniej Zbyszku , jeśli skończysz romantyczną w Wurzburgu a nie chciałbyś z jakiś powodów jechać dalej do Hamburga to proponuję do Maniz ( Moguncja ) I wzdłuż Renu do Koblenzji a tam w lewo i na Mozelę.
Można tu coś poszukać, https://www.camperteam.pl...opic.php?t=9247
Chociaż nie wiem , może już tam byłeś ?
Ps.
Materiały w drodze...
zibikruk - 2019-02-19, 18:32
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Jednakże jak napisałem, moja trasa po zwiedzeniu Szlaku Romantycznego powinna przebiegać na północ w kierunku Danii. Oczywiście nie omijam Hamburga.
Andrzeju, Twojego opisu jeszcze nie czytałem, natychmiast przystępuję do lektury.
Czekam na materiały.
Myślę, że z pewnością jest jeszcze bardzo dużo do zwiedzenia u naszych sąsiadów.
Tamtam - 2019-02-20, 13:13
Z Turyngii mogę Ci polecić: Bad Salzungen - śliczne małe miasteczko, dwa stellplatz'e jeden darmowy na parkingu, drugi płatny, ale świetnie wyposażony, wprawdzie obok linii kolejowe, ale pociągi jeżdzą kilka razy dziennie a w nocy w ogóle. Warte zwiedzenia i odpoczynku.
Las Turyński, bardzo ładne góry porośnięte pięknym lasem, wiele ładnych miejsc widokowych, wiosek i miasteczek.
Erfurt - ciekawe miasto do zwiedzania, oraz warownia górująca nad miastem. Kampera zostaw na obrzeżach miasta, na stellplatzu do tego przeznaczonym, przy pętli tramwajowej. Stamtąd łatwo się dostać do centrum
Jena-nie polecam, miasto typowo NRDowskie. Pod miastem można zobaczyć miejsce bitwy Narodów z czasów napoleońskich.
Weimar - śliczne miasteczko, które jest warto odwiedzenia ze względu na klimat, jedzenie (słynne ciasta i potrawy z cebuli), parki, muzea, oraz dom i ogród. Stellplatz płatny jest blisko centrum. Polecam odwiedzić Weimar w październiku, podczas świeta cebuli - niesamowita impreza ze świetnym jedzeniem, ale aby znaleźć miejsce na stellpatzu trzeba przyjechać ze 3 dni wcześniej.
Pozdrawiam
|
|