Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ilość miejsc

Wojciech_Warmuz - 2019-02-14, 20:28
Temat postu: Ilość miejsc
Witam . Czytam i czytam i znaleźć nie mogę :-) Dlatego piszę. Panowie pomóżcie.... Mój przypadek :
Kamper na Fiat Ducato zabudowa Dethleffs 94 r.
Problem:
W karcie pojazdu: ilość miejsc 6
Później w karcie pojazdu wzmianka: zmiana ilości miejsc na 4
W dowodzie rejestracyjnym ilość: 4
Do czego zmierzam:
Zależy mi aby był zarejestrowany na 6 a nie na 4 miejsca.
W środku mam 6 miejsc siedzących ( w tym jedna ławka na 2 osoby tyłem do kierunku jazdy, bez pasów) pozostałe 4 miejsca mają pasy ( te przodem do kierunku jazdy ).
Naczytałem się o tych przepisach itd. ale proszę was o fachowe doradztwo. Co i jak zrobić aby mieć w dowodzie ilość miejsc 6 ?
Czytałem, że niby w tych rocznikach jak ławka była tyłem do kierunku jazdy ( bez pasów) to niby mogło podróżować 6 osób. To dlaczego ktoś zmienił z 6 na 4 ? Jak to odkręcić ?
Pozdrawiamy Wojtek i Magdalena.

amples - 2019-02-14, 21:48

Wojciech_Warmuz napisał/a:
dlaczego ktoś zmienił z 6 na 4 ?
Prawdo podobnie diagnosta nie chciał podbić przeglądu
( Panie nikt panu nie podbije , ławka tyłem i brak pasów ) ,
to właściciel wziął i zmienił , robiąc dodatkowe badania .
Jak odkręcić :?: oto pytanie , raczej mało realne do zrealizowania .
Robiąc obecnie zmianę parametrów tech. musisz spełniać obecne przepisy .
próbować powrócić do tego co było , ale: to nie pomyłka diagnosty czy urzędnika tylko decyzja poprzedniego właściciela który zgodził się na taka zmianę . :spoko

Wojciech_Warmuz - 2019-02-14, 22:32

Nie ma rzeczy nie do zrobienia .....
silny - 2019-02-14, 22:46

A przez rzeczoznawców jakby to puścić, ocena orginalnosci, stan faktyczny itd itp.

Ja miałem 3 osoby w dowodzie i zrobiłem 4 tą właśnie ścieżką

Samen - 2019-03-22, 20:45

silny napisał/a:
A przez rzeczoznawców jakby to puścić, ocena orginalnosci, stan faktyczny itd itp.

Ja miałem 3 osoby w dowodzie i zrobiłem 4 tą właśnie ścieżką

Jakieś porady jak wygląda ta ścieżka? Mam wpisane 3 osoby w dowodzie :(

Skorpion - 2019-03-22, 21:36
Temat postu: Dla 6 osób w kamerze
Dla 6 osób w kamerze
CORONAVIRUS - 2019-03-22, 23:31

Skorpion , byś kiedyś przez takie publikowanie swoich danych nie dowiedział się,że masz jakieś kredyty ... nie życzę Ci , UWAŻAJ .
silny - 2019-03-23, 18:58

Jedziesz do mądrego rzeczoznawcy który widząc że oryginał wystawi Tobie opinie techniczną , musi się wysilić żeby znaleźć dane techniczne że takie modele są 4 osobowe, czyli udokumentowane na 100 proc. i z tym do wydziału i tylko nie pamiętam czy musiałem robić przegląd.

Jak to w życiu bywa co urzędniczka uzna to będzie, u mnie przeszlo :mrgreen:

moskit - 2019-03-23, 19:21

mając DMC 3100 i rejestrując na 6 osób wsadzasz głowę pod topór ITD pamiętaj ze ubezpieczyciel w razie W wypnie się z samych papierów będzie :gwm
yamah - 2019-03-23, 20:49

moskit napisał/a:
mając DMC 3100 i rejestrując na 6 osób wsadzasz głowę pod topór ITD pamiętaj ze ubezpieczyciel w razie W wypnie się z samych papierów będzie :gwm

Trochę nie rozumiem :-/ co ma DMC do ilości zarejestrowanych miejsc ? mógłbyś wyjaśnić :idea:

Janusszr - 2019-03-23, 20:58

Napisane to było pod wpływem impulsu :) Tak trochę po polskiemu :)
moskit - 2019-03-23, 22:36

Jeżeli masz DMC 3100 i zarejestrowany na 6 osób to zgodnie z wagą pasażerów , wodą , paliwem , wyposażeniem turystycznym , bagażem , zapasami to teoretycznie pojazd gotowy do jazdy powinień ważyć 2650 , czyli sam około 1900 kg jest to waga nie osiągalna .
Inspektor ITD i nie tylko wprowadzając numer rej do komputera od razu widzi klienta do mandatu i tak samo ubezpieczyciel zrobi wszystko aby odstąpić od umowy w czasie W . Wielokrotnie było to pisane ale widzę że do niektórych nie dociera , niestety

Wieluniak_1 - 2019-03-24, 08:20

ja mam dmc 3100 icampera zarejestrowanego na 6 osób...zgodnie z oryginalnymi dokumentami. Co ma dmc do liczby osób.
Co ma ITD do 6 osób w dowodzie campera? Jeśli mieści się w masach to jest ok.
...i tak można się zmieścić w masie 3100 (nawet przy dużej integrze)

Janusszr - 2019-03-24, 08:29

Do Moskita.
Nie w każdym przypadku prawidłowa waga jest nieosiągalna. Można jechać kamperem np. na pusto, bez bagażu. Bagaż można zapakować do przyczepki. Można mnożyć warianty wykorzystania kampera z DMC 3100 zarejestrowanego na 6 osób zgodnie z przepisami.
Nie to było tematem wątku. Autor zadał pytanie jak przerejestrować samochód z 4 na 6 osób, a nie o ewentualne konsekwencje tego czynu.

silny - 2019-03-24, 16:05

Tak , do tego dajcie mi Jeden :!: Przykład że tak było, bo każdy straszy i...... swoją drogą ciekawe czy w Polsce są ważenia kamperów i nie że ktoś słyszał.
grzegorz_wol - 2019-03-24, 16:52

silny napisał/a:
Tak , do tego dajcie mi Jeden :!: Przykład że tak było, bo każdy straszy i...... swoją drogą ciekawe czy w Polsce są ważenia kamperów i nie że ktoś słyszał.

Popatrz na ankietę ważenie kamperów na naszym forum. :spoko

moskit - 2019-03-24, 17:20

Już wielokrotnie pisałem
A2 jadę nowym kamperem zakupionym bezpośrednio od przedstawiciela , sam , wody brak ,paliwa niewiele , sprzętu turystycznego niewiele , spożywki prawie nic .
ITD zaprasza na wagę odczyt 3400 bez kierowcy , w dokumentach masa własna 2980 , pytanie do inspektora dlaczego mnie ważyli przecież widzieli że jadę sam odpowiedź "wszystkie kampery itegry do 3500 są przeważone"
telefon do dealera skąd taka waga zaczyna się przepychanka okazuje się że pojazd miał zaniżoną wagę w dokumentach o równe 300 kg , komisyjne ważenie , 7 miesięcy przepychanek bank , dealer , my . Kamperek wraca do sprzedawcy po paru miesiącach użytkowania parę złotych w plecy , i stresu ale zyskałem znajomego z ITD i nie usprawiedliwiaj się że ważenie nie dotyczy kamperów . W PL jest już czynnych przeszło 400 wag przejazdowych a urzędy szukają kasy obyś to nie był Ty już widzę zdziwienie po odczycie wagi . Możesz jeździć jak chcesz ale przy kolizji sprawca lub poszkodowany może zażyczyć sobie u ubezpieczyciela zważenie wraku a bardzo chętnie podjadą bo z reguły to są duże kwoty a jest okazja znacznie ograniczyć wydatki , o skrajnym przypadku z ofiarami nie piszę bo to już "bardzo będzie bolało"