Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Indywidualne - Podróż mad Bajkał

mireks5013 - 2019-02-14, 21:44
Temat postu: Podróż mad Bajkał
6 lat temu przemierzyłem motocyklem trasę nad Jezioro Bajkał czego efektem była książka którą wydałem przed pięcioma laty. Teraz marzę o takiej podróży ponownie, ale camperem. Czy ktoś ma takie samo marzenie do spełnienia?
Tadeusz - 2019-02-14, 22:07

mireks5013 napisał/a:
Czy ktoś ma takie samo marzenie do spełnienia?

Miałem takie marzenie. Niestety stan mego zdrowia nie pozwala na tak dalekie podróże.
W ubiegłym roku dwie nasze załogi taką podróż odbyły.

Skontaktuj się z Kolegą o nicku Genas. :ok

krzysioz - 2019-02-15, 07:43

Ja mam , ale z czasem gorzej . Mozna tytul ksiazki ?
mireks5013 - 2019-02-15, 09:25

krzysioz210 napisał/a:

Proszę bardzo - Motocyklem nad Bajkał, wydawnictwo Sorus.

gryz3k - 2019-02-15, 12:08

Cały czas o tym myślę. mam nawet przyjaciół Francuzów z którymi jeździłem motocyklem na wschód a którzy byliby na pewno chętni.
bert - 2019-02-15, 12:54

planuje dookolnie Bajkał w przyszłym (2020) lub następnym (2021) powrót do PL z zahaczeniem o Altajskie góry. Jakieś 2 do 2.5 m-ca.
mireks5013 - 2019-02-15, 13:32

Dookolnie Bajkał może być problematyczny. Od strony zachodniej można przejechać w odl. 100 km do brzegu po czym można odbić w kierunku jeziora i dotrzeć do niego w Siewierobajkalsku bądź Yelantsy, zaś od strony wschodniej dotrzeć do Barguzin. Dalej to już drogi na samochody z gąsienicami lub ciężarówki o wysokim zawieszeniu i napędzie na wszystkie koła. Droga którą jechałem z Siewierobajkalska do Irkucka a przedtem z Bracka do Siewierobajkalska jest częściowo asfaltowa i częściowo gruntowa (pół na pół), ale camper da radę.
Myślę, że większość ma już zaplanowany ten rok i wyprawa 2 miesięczna w roku 2020 była by warta odbycia. Problem jest jedynie w wizie. Rosjanie nie za bardzo chcą dawać turystycznej na okres dłuższy jak jeden miesiąc. Można uzyskać dłuższą na zaproszenie tamtejszych organizacji camperowych. Jak na razie nie znam takowych, ale myślę, że na majowym zlocie na Łotwie poznam kogoś z ich przedstawicieli.

onionskin - 2019-02-15, 13:33

Za trzy lata i ja planuję (może nawet i dalej), na razie odkrywam atmosferę tamtych stron "internetowo".
Polecam kanał autostopowicza :shock:

Z wielu kanałów chyba jego najlepiej oddaje naturę zwłaszcza dalekiej rosyjskiej prowincji.

bert - 2019-02-15, 15:02

mireks5013 napisał/a:
Dookolnie Bajkał może być problematyczny. Od strony zachodniej można przejechać w odl. 100 km do brzegu po czym można odbić w kierunku jeziora i dotrzeć do niego w Siewierobajkalsku bądź Yelantsy, zaś od strony wschodniej dotrzeć do Barguzin. Dalej to już drogi na samochody z gąsienicami lub ciężarówki o wysokim zawieszeniu i napędzie na wszystkie koła. Droga którą jechałem z Siewierobajkalska do Irkucka a przedtem z Bracka do Siewierobajkalska jest częściowo asfaltowa i częściowo gruntowa (pół na pół), ale camper da radę.
Myślę, że większość ma już zaplanowany ten rok i wyprawa 2 miesięczna w roku 2020 była by warta odbycia. Problem jest jedynie w wizie. Rosjanie nie za bardzo chcą dawać turystycznej na okres dłuższy jak jeden miesiąc. Można uzyskać dłuższą na zaproszenie tamtejszych organizacji camperowych. Jak na razie nie znam takowych, ale myślę, że na majowym zlocie na Łotwie poznam kogoś z ich przedstawicieli.

Wiem i dlatego właśnie takim się wybieram

yahoda - 2019-02-15, 22:32

Ja się pochwalę tym, że odbyłem podróż nad Bajkał pociagiem, 15 lat temu. Od Siewierobajkalska na wyspę Olchon plynelismy i przeżyłem sztorm na jeziorze. Krotki wypad w Sajany też zaliczony. Dla mnie to podróż zycia była. Niestety teraz czasu brak, ale chętnie pokibicuje.
mireks5013 - 2019-02-15, 22:59

yahoda napisał/a:
.......... Dla mnie to podróż zycia była. .......

Mimo, że samochodem zjeździłem USA wzdłuż i w poprzek łącznie z zaliczeniem części Meksyku, mimo , że zjeździłem motocyklem całą Europę od Finlandii do Gibraltaru i Maroka oraz od Aten do Narwiku to podróż nad Bajkał była i dla mnie podróżą życia . Jak na razie 8-)

onionskin - 2019-02-15, 23:12

Ten autostopowicz z YT musiał kupić auto (trafiło na Żiguli z 89r) bo wiza mu się kończyła i stopem by się nie wyrobił.
Po wyjeździe z miasta ustawiał nawigację- ta mu powiedziała: "za 7,5tyś km skręć w prawo", autentyczne :ok

Robold - 2019-02-16, 16:45

Byłem kamperem nad Bajkałem w 2009 r. Planowałem jeszcze drugi wyjazd nad Bajkał połączony z Mongolią, niestety moja żona już nie ma ochoty na ten kierunek jednak ja wszystkim polecam.
onionskin - 2019-02-16, 17:45

Jak tak czytam i oglądam- to wnioskuję że najstraszniejsze w tamtych stronach jest to?

https://youtu.be/G36Y6APiqC0?t=1173

Robold - 2019-02-16, 18:06

Meszka - podobno jest to problem. W czasie moich dwóch wyjazdów na Nordcapp, w tym jeden przez półwysep Kola i Murmańsk oraz wyjazdu nad Bajkał nie spotkałem ( poza jednym razem - na stacji benzynowej ) meszki. Przed wyjazdem zaopatrzyliśmy się w moskitiery, spraye, kremy... i wszystko wróciło w nie naruszonym stanie do domu.
Bajaga - 2019-02-16, 18:22

Robold napisał/a:
Meszka - podobno jest to problem. W czasie moich dwóch wyjazdów na Nordcapp, w tym jeden przez półwysep Kola i Murmańsk oraz wyjazdu nad Bajkał nie spotkałem ( poza jednym razem - na stacji benzynowej ) meszki. Przed wyjazdem zaopatrzyliśmy się w moskitiery, spraye, kremy... i wszystko wróciło w nie naruszonym stanie do domu.

Mój kumpel był motocyklem w Mongolii. W Rosji wschodniej pierwszym problemem (ale nie takim znowu wielkim) był stan dróg i nuda (np. 50 km idealnie prostej szutrowej drogi) ale największym kłopotem letniej Syberii były meszki, komary i wszelkie inne tego typu stworzenia. Gdy się nie jechało były tylko dwa wyjścia - wskoczyć do wody tak by niewiele człowieka z niej wystawało oraz opracowywać coraz bardziej wymyślne sposoby wejścia do namiotu bez chmary owadów. Potem tylko dwie godzinki walki z towarzystwem i w kimono :)

mireks5013 - 2019-02-16, 21:00

Czerwiec 2012 roku. Moskwa 23 stopnie C, Ural 19 stopni , Syberia (Irkuck) 39 stopni w plusie, 60 km dalej Bajkał (Listwianka) 15 stopni . Komarów i meszek zero. Jedynie na stacjach benzynowych multum olbrzymich os.
piotr1 - 2019-02-16, 22:48

Ciekawe ale dla mnie to ekstremalna podróż. Ale może :spoko :spoko :spoko
bert - 2019-02-16, 22:49

w 99 przebiłem się z Europy do Azji przez północny Ural, najdalej był Pripolarynyj, potem auta zostały tam na przechowaniu a ekipa dalej śmigłowcem, wodolotem po Obie potem kawałek pociągiem i znów śmigłowcem powrotnie po auta i znów przez Ural do Europy. Tajga.
Parę tysięcy kilometrów, noclegi w autach, a jak auta zostały bo dalej na kołach nie szło to w namiotach i wiecie co... żadnych praktycznie biorąc meszek i komarów.
Lato, temperatury od 16 do 30 st C

mireks5013 - 2019-02-17, 00:04

No bert, szacun. Obejrzałem kilka fotek z Waszej wyprawy i stwierdziłem, że trzeba być prawdziwym twardzielem wybierając taką trasę.
bert - 2019-02-17, 01:03

mireks5013 napisał/a:
No bert, szacun. Obejrzałem kilka fotek z Waszej wyprawy i stwierdziłem, że trzeba być prawdziwym twardzielem wybierając taką trasę.

Spokojnie, było bezpiecznie i fajnie. Ludzie fantastyczni!
No i to trasa wybierała nas nie my trasę ;) czysta eksploracja z powodu... kiepskich map. To były USA mapy lotnicze (w sensie robione w oparciu o zdjęcia lotnicze, jakiego rodzaju nie ma co dodawać) i kiepsko odzwierciedlały teren.
Ale i tak było fajnie

onionskin - 2019-02-17, 10:07

Wydaje mi się że sprawdził by się OziExplorer i mapy skalibrowane pod niego.
Pomijając oczywiście oficjalne rządowe GIS`owskie programy i dane.

Map można poszukać: http://loadmap.net/ oraz wiele map na forum https://rutracker.org/forum/viewforum.php?f=1513

http://gpsmapsearch.com/osm/nom.htm

James - 2019-02-17, 10:23

mireks5013 napisał/a:
krzysioz210 napisał/a:

Bardzo chętnie kupiłabym ale... rozbijam się o "brak w magazynie" i "oferta nieaktualna".
:(

mireks5013 - 2019-02-17, 11:23

James napisał/a:
mireks5013 napisał/a:
krzysioz210 napisał/a:

Bardzo chętnie kupiłabym ale... rozbijam się o "brak w magazynie" i "oferta nieaktualna".
:(

Podaj namiary na priva . Mam jeszcze kilka egzemplarzy.

James - 2019-02-17, 14:03

Odebraliśmy wiadomość na privie. Ale nie chce nam przejść odpowiedź (albo przeszła już wiele razy).W każdym razie nie widać żeby przeszła. Będziemy próbowali dalej. Coś robię chyba nie tak , ale nikt nie jest doskonały :szeroki_usmiech Może serwer ma wolne, bo wcześniejsza przeszła.
krzysioz - 2019-02-17, 14:31

Ja tez wyslalem wiadomosc na priv . Moze sie zalapie ?
mireks5013 - 2019-02-17, 15:08

Dostałem wiadomości od James ( hurtem) i od krzysioz210.
James - 2019-02-17, 17:15

Bardzo się cieszę, przez ten hurt się popłakaliśmy :hihi: :spoko
bert - 2019-02-17, 18:58

onionskin napisał/a:
Wydaje mi się że sprawdził by się OziExplorer i mapy skalibrowane pod niego.
Pomijając oczywiście oficjalne rządowe GIS`owskie programy i dane.

[url=https://i.postimg.cc/68Bxv647/OZI-1.png]Obrazek[/url] [url=https://i.postimg.cc/vcrdTxTF/OZI-2.png]Obrazek[/url] [url=https://i.postimg.cc/9zq23njf/OZI-3.png]Obrazek[/url] [url=https://i.postimg.cc/3d5T3FKF/OZI-4.png]Obrazek[/url]

Map można poszukać: http://loadmap.net/ oraz wiele map na forum https://rutracker.org/forum/viewforum.php?f=1513

http://gpsmapsearch.com/osm/nom.htm

Obrazek

20 lat (kurcze, to już 20 lat! człowiek starzeje się szybciej niż zdąża to zarejestrować ;) ) temu nieosiągalne

James - 2019-02-23, 14:59

(...)
mirek3510 - 2019-02-26, 16:47

do mireks5013
witam byliśmy kamperem w 2017 roku latem nad Bajkałem na wyspie Olchon
wizę mieliśmy 3 mies. biznes dwukrotną bo z powrotem wjeżdżaliśmy do Kazachstanu i Kirgistanu.wszystko ok bezproblemowo .droga do Bajkału normalna asfaltowa ,stan asfaltu zmienny
wykorzystaliśmy całą 3 mies. wizę i było mało ,pojechaliśmy jeszcze raz w 2018 na 3 mies.
ale tym razem jeszcze raz Kazachstan Kirgistan i Uzbekistan.
także polecam i nie bać się i ,nie słuchać ci inni gadają
w tym roku jeszcze nie wiem gdzie pojadę ale prawdopodobnie pd wsch

mireks5013 - 2019-02-26, 19:15

Zgoda, miałeś wizę biznes. Ja starałem się o turystyczną z możliwością wyjazdu do Mongolii. Niestety dostałem tylko jednokrotną i to na miesiąc. Może teraz coś się zmieniło. Nad Bajkał jechałem przez Brack, a w tamtym kierunku asfaltu było mało. Mimo to chciałbym tą trasę ponowić.
Proszę napisz czy w 2018 miałeś wizę turystyczną czy biznes? Jak i gdzie można załatwić 3-miesięczną?

gryz3k - 2019-02-27, 13:34

mireks5013 napisał/a:
Jak i gdzie można załatwić 3-miesięczną?

Polecam agencję Warmos w Warszawie. Załatwiali mi wizy w 2017 roku. Ciut drożej ale bez kłopotów.

onionskin - 2019-04-02, 20:30

bert napisał/a:
....czysta eksploracja z powodu... kiepskich map. ...

To jeszcze dodam link do przeglądarki różnych rodzajów map bez kombinowania (ale szczególnie fajnie że kilka rodzajów rosyjskich jest).

https://nakarte.me

W prawym górnym rogu klik na ikonę "zębatki" i tam trzeba powłączać sobie potrzebne odsłony map.

mirek3510 - 2019-05-03, 19:11

mireks5013 napisał/a:
Zgoda, miałeś wizę biznes. Ja starałem się o turystyczną z możliwością wyjazdu do Mongolii. Niestety dostałem tylko jednokrotną i to na miesiąc. Może teraz coś się zmieniło. Nad Bajkał jechałem przez Brack, a w tamtym kierunku asfaltu było mało. Mimo to chciałbym tą trasę ponowić.
Proszę napisz czy w 2018 miałeś wizę turystyczną czy biznes? Jak i gdzie można załatwić 3-miesięczną?

w 2017 i 2018 miałem wizy biznes 3 miesięczne dwukrotne załatwiałem w Poznaniu w biurze Tamara ulica Bukowska 2017 roku w 2018 biuro wizy do rosji ale nie pamiętam ulicy byli przedtem na Bukowskiej ale się przenieśli
jak pytania zadzwoń bedzie prościej