Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Meble do blaszaka

MackT - 2019-02-16, 21:59
Temat postu: Meble do blaszaka
Witam, przymierzam się do wykonania zabudowy, mam już auto teraz czas na czyny :) Mój dylemat polega na tym że, chciałem wykonać meble samodzielne, natomiast posiadam głownie tylko chęci i brak doświadczenia. Zastawiam się jaki materiał wybrać, jak to podocinać i w jaki sposób wykończyć. Mam nadzieję że podpowiecie mi jak się do tego zabrać, ewentualnie rozważam zlecenie wykonania mebli, może ktoś poleci kogoś w okolicy Łodzi.
Andrzej 73 - 2019-02-16, 23:22

Kup sklejkę laminowaną , dedykowaną do zastosowania w zabudowach kempingowych czyli lekką z drzewa egzotycznego. Zrób sobie projekt , zleć pocięcie i oklejenie obrzeżem pcv i zmontuj korpusy szafek wykończając je frontami. To wszystko. Prawda że proste. :diabelski_usmiech
Powodzenia :spoko

rakro1 - 2019-02-16, 23:31

Andrzej 73 napisał/a:
Kup sklejkę laminowaną , dedykowaną do zastosowania w zabudowach kempingowych czyli lekką z drzewa egzotycznego. Zrób sobie projekt , zleć pocięcie i oklejenie obrzeżem pcv i zmontuj korpusy szafek wykończając je frontami. To wszystko. Prawda że proste. :diabelski_usmiech
- to najkrótszy sposób,coś jak streszczenie lektur.Już prawie można zakład stolarski otwierać.A po opisie jak hydraulika i prądy nawet zakład "kamperowy".Przecież on sobie robi jaja.To nie może być taka zwykła prośba o pomoc.Zakup auta pod zabudowę i tyle?? To nie może być prawda.Dałeś się wpuścić :spoko
Andrzej 73 - 2019-02-17, 00:55

rakro1 napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
- to najkrótszy sposób,coś jak streszczenie lektur.Już prawie można zakład stolarski otwierać.A po opisie jak hydraulika i prądy nawet zakład "kamperowy".Przecież on sobie robi jaja.To nie może być taka zwykła prośba o pomoc.Zakup auta pod zabudowę i tyle?? To nie może być prawda.Dałeś się wpuścić :spoko

Też się bawię w naukę. Nie widzę możliwości nauczenia kogoś robienia mebli poprzez forum.
Ludzie wykonują to wiele lat i g..no umieją. Tak w mojej ocenie.
:spoko

MackT - 2019-02-17, 08:41

Panowie żadne jaja... będę robił coś takiego pierwszy raz. Nie liczę na to że ktoś za mnie zaplanuje rozmieszczenie wyposażenia, chcę wiedzieć jakich materiałów użyć by były wystarczająco lekkie i wytrzymałe, podejrzewam że może to wszystko jest tutaj opisane, przeczytałem tutaj nie jeden wątek o budowie. Jednak zastanawiam się w jaki sposób docinacie elementy, czy robicie jakieś szablony np. z kartonu czy może korzystacie z jakiś programów. Zwyczajnie nie chcę zniszczyć materiału i samochodu. Najcenniejsze byłoby spotkanie się i rozmowa z kimś co sam już przeszedł taką drogę. Pozdrawiam.
Andrzej 73 - 2019-02-17, 10:23

Ze swojej strony podpowiem , że jeśli nie umiesz tego robić , to zleć dobrej firmie co ma sprzęt maszyny do obróbki płyt.
Nie widzę projektu więc ciężko coś doradzić.
Jak chcesz to do mnie zadzwoń , telefon podam na PW.

wlodo - 2019-02-17, 10:25

MackT, Kolego! Po 14 h czytania zbyt dużo wątków o budowie nie przejrzałeś. Każdy buduje inaczej i z różnych materiałów, od mebli domowych przez gotowe przyczepkowe z odzysku po aluminium i stal. Budowniczowie przeważnie pokazują i opisują z czego i jak, wystarczy poświęcić czas.
Rozmowa z kimś kto ma doświadczenie, fakt, daje najwięcej, poszukaj w swej okolicy kogoś takiego. Tylko jak ktoś ma Ci podpowiadać jak nikt nie zna miasta EL. :spoko

Andrzej 73 - 2019-02-17, 10:34

wlodo napisał/a:
nikt nie zna miasta EL.

To jest Łódź. :spoko

Socale - 2019-02-17, 11:05

MackT napisał/a:
...
Nie liczę na to że ktoś za mnie zaplanuje rozmieszczenie wyposażenia
...

A to akurat poprzez forum nawet teoretycznie jest możliwe.

izola - 2019-02-17, 11:40

Cytat:
Jednak zastanawiam się w jaki sposób docinacie elementy, czy robicie jakieś szablony np. z kartonu czy może korzystacie z jakiś programów.

1. Plan = program w głowie +rysunek techniczny, miejsce rozbudowy
1a. szablony z kartonu robi krawcowa ...tu raczej nie ;)
2. Kupno materiałów
3. Kupno narzędzi i ...
4. Krok po kroku dać się do roboty ...nie marudzić bo wiosna idzie ;)
5.Jak coś nie wyjdzie , nie zniechęcać się...zakląć i jeszcze raz lepiej zrobić :diabelski_usmiech

Andrzej 73 - 2019-02-17, 11:43

Socale napisał/a:
A to akurat poprzez forum nawet teoretycznie jest możliwe.

Dokładnie , teoretycznie możemy sobie dywagować co i gdzie ma się znajdować w zabudowie.
Choć nie lubię tego , bo to indywidualna kwestia użytkownika.

necvip - 2019-02-17, 13:26

MackT napisał/a:
Panowie żadne jaja... będę robił coś takiego pierwszy raz. Nie liczę na to że ktoś za mnie zaplanuje rozmieszczenie wyposażenia, chcę wiedzieć jakich materiałów użyć by były wystarczająco lekkie i wytrzymałe, podejrzewam że może to wszystko jest tutaj opisane, przeczytałem tutaj nie jeden wątek o budowie. Jednak zastanawiam się w jaki sposób docinacie elementy, czy robicie jakieś szablony np. z kartonu czy może korzystacie z jakiś programów. Zwyczajnie nie chcę zniszczyć materiału i samochodu. Najcenniejsze byłoby spotkanie się i rozmowa z kimś co sam już przeszedł taką drogę. Pozdrawiam.

A jak chciałbyś aby te Twoje meble docelowo wyglądały ?
Czy tak jak słynnej pary z kanału podróżovanie na yt - to wtedy spokojnie sobie poradzisz i chętnie Ci napisze co masz sobie kupić aby je wykonać. Tak właśnie wyglądają meble jeżeli ktoś je pierwszy raz robi. Żeby było jasne to nie krytykuje ich - zawsze podziwiam ludzi którzy sami coś wykonują.

Jeżeli natomiast chciałbyś meble jak z najnowszych firmowych kamperów, to moim skromnym zdaniem na pierwszy raz to trochę za wysokie progi. Ale jeżeli jesteś zdeterminowany to:

- docinanie i oklejanie elementów najlepiej zrobić w firmie która sprzedaje płyty, większość ma taką usługę a jest też sporo z maszynami cnc.

- szablony pod niektóre elementy możesz sobie zrobić z plyty hdf 3mm - jest tania około 30 zł za arkusz 5,8m2

- zrób jakiś odręczny projekt całości oraz każdej szafki oddzielnie - wrzuć to na forum a zweryfikujemy to.

- kwestia materiału i okuć to nie wiem co tam sobie wymarzyłeś za meble i jak zasobnym portfelem dysponujesz... :wyszczerzony:

Andrzej 73 - 2019-02-17, 13:40

Fronty można wykonać lakierowane , są firmy co to robią - możesz zrobić u nich koszt polakierowania to ok. 180 - 200 zł za m2
izola - 2019-02-17, 13:51

w Ikei można też tanio kupić i dopasować pod wymiar :idea:
necvip - 2019-02-17, 14:03

izola napisał/a:
w Ikei można też tanio kupić i dopasować pod wymiar :idea:

ciekawa teoria... nie szedłbym zdecydowanie tą drogą

Andrzej 73 - 2019-02-17, 15:07

izola napisał/a:
w Ikei można też tanio kupić i dopasować pod wymiar

Taaaak , szczególnie że Ikea to solidne produkty. :haha:

Ludziska przestańcie kombinować i wyważać otwarte drzwi.
Sklejkę możesz zamówić u Duniego.
https://allegro.pl/oferta/lekka-sklejka-12mm-do-kampera-duni-pl-7801553490?reco_id=1828de1a-32bd-11e9-91c7-b8ca3a69c730&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
Najlepiej zadzwoń i porozmawiaj z Panem Włodkiem.

izola - 2019-02-17, 15:11

też mają pomalowane blaty , to miałam na myśli , nie jako cały mebel ;)
...chociaż , całe pokolenia się już na Ikei wychowały i wyrosły :-P

decumanus - 2019-02-17, 15:19

[quote="izola"]
Cytat:

eee...
dlaczego... wilhelm zrobil....
https://www.juboduselbstausbau.de/
co prawda jego układ jest do bani, ale wiele rzeczy podsuwa na gotowca.
Jak znasz język niemieckich najeźdźców, to takie opracowanie za 100e może być baardzo pomocne.

Ja meble robiłem z płyty stolarskiej (13mm wazy 7kg/m2) a krawedzie oklejalem litym debem 4 mm (obłogi z allegro po 40z za m2) teraz za 55

teraz kupil bym
takie 2 mm gr 22 szerokosci

ale ja mam parcie na naturalne materiały :-P

Andrzej 73 - 2019-02-17, 15:24

izola napisał/a:
eż mają pomalowane blaty , to miałam na myśli ,

Sorry , ale moja wiedza nie pozwala na inne myślenie.

izola - 2019-02-17, 15:29

Cytat:
Jak znasz język niemieckich najeźdźców, to takie opracowanie za 100e może być baardzo pomocne.

polscy najeźdźcy ogórkowi robią solidnie...wiadomo walą kasą :haha:
proponuję dokładniej poczytać ...

decumanus - 2019-02-17, 16:05

izola napisał/a:

polscy najeźdźcy ogórkowi robią solidnie...wiadomo walą kasą :haha:
proponuję dokładniej poczytać ...

jeśli pijesz do sklepów i urządzeń wzmiankowanych przez autora, oraz do ostatniego akapitu w którym poddaje w wątpliwość opłacalność adaptacji to może powinieneś zabrać głos w wątku Zabudowa blaszki czy moderniacja gotowca?
Ja kupiłem Planungsunterlagen (25e) od gościa i mowie ci że jak ktoś nie ma pojęcia jak zacząć - to to mu może pomóc. Nie mówię że ma lecieć wg jego listy zakupów.
Są tam podstawowe plany samochodu, schematy instalacji, itp..

O... nawet własnie zajrzałem jeszcze raz i odkryłem producenta obrotnic do Ducato z mimośrodowym punktem obrotu, wiec słupek mniej przeszkadza przy obracaniu ... o takie ...i fotele po obrocie są bliżej siebie, więc jedząc śniadanie łatwiej trzymać rękę na powabnym udzie partnerki :haha:

ale broń Boże nie namawiam :D

necvip - 2019-02-17, 16:42

Andrzej 73 napisał/a:

Ludziska przestańcie kombinować i wyważać otwarte drzwi.
Sklejkę możesz zamówić u Duniego.
https://allegro.pl/oferta/lekka-sklejka-12mm-do-kampera-duni-pl-7801553490?reco_id=1828de1a-32bd-11e9-91c7-b8ca3a69c730&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
Najlepiej zadzwoń i porozmawiaj z Panem Włodkiem.

A co w niej takiego szczególnego aby sprowadzać ja z drugiego końca Polski? Informacja ze jest lekka to trochę mało. Do lekkich sklejek zalicza się też sklejkę topolową która można kupić sobie taniej w wielu firmach handlująch płytami. Sklejka ceiba to tez nie jakiś trudno dostępny produkt.

izola - 2019-02-17, 18:09

Cytat:
decumanus:
O... o takie ...i fotele po obrocie są bliżej siebie, więc jedząc śniadanie łatwiej trzymać rękę na powabnym udzie partnerki :haha:
ale broń Boże nie namawiam :D

Facet do czego ty mnie tu kusisz...:haha: :hihi:

Bajaga - 2019-02-17, 18:32

Andrzej 73 napisał/a:
Fronty można wykonać lakierowane , są firmy co to robią - możesz zrobić u nich koszt polakierowania to ok. 180 - 200 zł za m2

Niezaleznie od lakieru na froncie obawiam się Andrzeju, że wiem jak zabudowa wykonana przez kogoś bez żadnego doświadczenia będzie wyglądała.... Ty pewnie też to wiesz :mrgreen: No ale ok, uprawiajmy poprawność polityczną, tu należy - to nie hyde park :lol:

Andrzej 73 - 2019-02-17, 18:36

necvip napisał/a:
A co w niej takiego szczególnego aby sprowadzać ja z drugiego końca Polski?

Pewnie , że można kupić w wielu miejscach w Polsce , ale surową. Z laminowaną na hurtowniach jest krucho. Możliwe , że w Gdańsku wygląda to inaczej.
Sklejka z topoli pomimo swojej wagi i tak nie sięgnie parametrów wagowych egzotycznej , ta ma jak dobrze pamiętam ok. 360 kg/m3 , a topolowa ok. 450 kg/m3 lub więcej nie pamiętam dokładnie.

decumanus - 2019-02-17, 18:46

izola napisał/a:

Facet do czego ty mnie tu kusisz...zbereźniku jeden...jak już macam to faceta po udzie ...a do dobrego macania to nawet obrotnic nie potrzeba ... :haha: :hihi:

ach coż za faux-pas z mojej strony :kwiatki: :haha:
R

Andrzej 73 - 2019-02-17, 19:01

Bajaga napisał/a:
Ty pewnie też to wiesz

Ja tego nie wiem , tylko mogę się domyślać , ale też nie chcę wiedzieć.
Nie moja kasa , nie mój kamper. :-P
Tak się zastanawiam po co ludzie kupują meble skoro mogą sami je zbudować. :haha:

MAWI - 2019-02-17, 19:23

Andrzej ty patrzysz na to oczami fachowca. A kampery jakie są ? Takie jakie sobie ludzie sobie zrobią. Jak kupią to pół biedy. Ale jakie ja wynalazki widziałem w bloaszankach . Zamiast łóżka widziałem ,żywcem zdjętą górę od wersalki .Ważyło to ..... ale miękko było. A jak to wszystko fatalnie wyglądało, to nie masz pojęcia.
Moja rada do kolegi łodziaka . Jeśli nie masz zaplecza ,wiedzy , narzędzi i większej wiedzy i doświadczenie . To lepiej zleć to fachowcowi . I nie bierz tego za złośliwość . Tylko za dobrą radę :spoko :spoko

MackT - 2019-02-17, 21:13

Dzięki za rady, oczywiste że doświadczenia u mnie brak, natomiast nawet fachowcy kiedyś go nie posiadali. Jakieś zdolności manualne myślę że posiadam, zaplecze chcę realizować jak będę widział czego potrzebuję. Póki co mam chęć by zrobić to samemu, moją bazą jest sanitarka, wykonanie zabudowy szafek profesjonalne, mam zamiar przyjrzeć się jak to jest wykonane podczas rozbiórki. Część elementów planuję wykorzystać ponownie, zwłaszcza okucia. Co mi z tego wyjdzie, pewnie że nie mam pojęcia z tego również względu rozważam zlecenie tej pracy fachowcy jeśli bym wiedział gdzie go szukać.
drFeelGood - 2019-02-17, 21:37

Dwie strony postów, bicia piany, a jeszcze nie widzieliśmy Twojej bazy ....
SZMUN - 2019-02-17, 22:28

Nie ma co psioczyć na meble z IKEA. Są osoby które ten temat przerabiały, a jak wyszło - ocencie sami:
https://youtu.be/92NX7lBcn_w

rakro1 - 2019-02-17, 22:44

Ale nie o meble przecież chodzi,chociaż trzeba je zaplanować.Instalacja elektryczna,wodna.Izolacja przede wszystkim.I na to meble dopiero.To niemal finał całości.I długo się pracuje w aucie aby dotrwać do tego momentu.Najmilszego może bo w końcu widać efekty pracy.Musisz poczytać,planować i wtedy chętnie pomożemy,wciągniemy się w Twoją budowę.Powodzenia.
wezuwiusz3 - 2019-02-18, 00:42
Temat postu: Re: Meble do blaszaka
MackT napisał/a:
Witam, przymierzam się do wykonania zabudowy, mam już auto teraz czas na czyny :) Mój dylemat polega na tym że, chciałem wykonać meble samodzielne, natomiast posiadam głownie tylko chęci i brak doświadczenia. Zastawiam się jaki materiał wybrać, jak to podocinać i w jaki sposób wykończyć. Mam nadzieję że podpowiecie mi jak się do tego zabrać, ewentualnie rozważam zlecenie wykonania mebli, może ktoś poleci kogoś w okolicy Łodzi.

Na początek określ budżet przeznaczony na inwestycję,bo rozbieżność w cenach potrafi zabić.
Jak masz sporo kasy to możesz iść w stronę drewna egzotycznego ,lub zwykłej sklejki liściastej.
Z czego byś nie robił mebli to na początek dobrze jak byś już miał zakupione urządzenia,jak lodówka,kuchnia,zlew ,ewentualna zabudowa prysznicowa.Pozwoli Ci to na zwymiarowanie mebli i ich rozplanowanie rozmieszczenia.Następna sprawa to rozciągnięcie instalacji jeżeli by miała być za zabudową i termoizolacja.Następnie zabudowa ścian i montaż mebli.
Przede wszystkim podczas takiej zabawy to się nie śpiesz,wszystko planuj z górki,bo czasami mały szczegół z pozoru błachy może sprawić bardzo przykre konsekwencje.Chodzi mi tu przede wszystkim o instalację elektryczną.

Życzę powodzenia.Do odważnych świat należy.

necvip - 2019-02-18, 11:44

SZMUN napisał/a:
Nie ma co psioczyć na meble z IKEA. Są osoby które ten temat przerabiały, a jak wyszło - ocencie sami:
https://youtu.be/92NX7lBcn_w

Ja bym to nazwał radosną twórczością...
Ciekawa sytuacja- myślałem że trzeba meble do kampera dopasować a nie na odwrót - szczególnie podoba mi się szafka z lodówką- miejsca w kamperze pod dostatkiem przecież, to sobie blendę koleś założył... :gwm
Jakość montażu też pozostawia wiele do życzenia, fajnie wygląda ta szuflada pod kuchenką (o ile to szuflada a nie zaślepka) albo za krótki blat oklejony obrzeżem na żelazko.

Meble z Ikei można sobie w domu zamocować gdy nie zależy nam na wykorzystaniu każdej powierzchni, nie liczymy wagi oraz gdy chcemy lub musimy zaoszczędzić (za te pieniądze to są super meble)

Materiały wykorzystane do produkcji tych mebli nie mają nic wspólnego z materiałami dostępnymi w normalnym przemyśle meblarskim.
Myślę sobie, że jak te urocze mebelki zaciągną wilgoci to tak powiedzmy za dwa trzy lata będą idealną bazą pod meble rustikalno-prowansalskie z elementami rękodzieła malowanego farbą nakładaną pędzlem lub wałkiem... :wyszczerzony:

jawi13 - 2019-02-18, 12:07

Nie rozumiem czemu płyta meblowa nie może być wykorzystywana w zabudowie kampera,chyba że chodzi tutaj o jej ciężar.Płyta meblowa jest na pewno znacznie znacznie cięższa niż sklejka typowo stosowana do zabudowy kamperów.Ale z tym zaciąganiem wilgoci to wielu przesadza.Przecież meble kuchenne też są wykonywane z płyty meblowej i stoją po kilkanaście lat i nic tam nie puchnie i nie rozsypuję się a przecież w kuchni też jest wilgoć.U mnie przy zlewie,a tam jest najwięcej wilgoci, blat jest z płyty i ma już ponad 10 lat i nic nie spuchło.Miałem wypożyczonego trafica z zabudową firmy Buscamper z pod Poznania i tam zabudowa o ile dobrze wyczytałem w ich prospektach też jest wykonana z płyty meblowej.Mimo że zabudowa miała kilka lat i samochód był wypożyczany, to nic tam nie puchło i nie rozlatywało się a meble wyglądałe bardzo dobrze.
necvip - 2019-02-18, 12:24

jawi13 napisał/a:
Nie rozumiem czemu płyta meblowa nie może być wykorzystywana w zabudowie kampera .

Ja nie napisałem że płyta meblowa wiórowa się nie nadaje - nie nadaje się ten śmieć co jest wykorzystywany w sieciówkach.

Płyta meblowa np marki Egger czy też Kronopol z oklejonymi wszystkimi krawędziami spokojnie wytrzyma żywot kampera.
Waga jest tylko dla niektórych lekkim problemem (12kg dla 18mm) ale stosując 12mm można też zejść z wagi - 1m2 waży 8,79 kg gotowego materiału

tom-cio - 2019-02-18, 14:16

Pisalem wielokrotnie, napisze jeszcze raz. Ja zabudowalem meblówką, wytrzymala juz 250tysiecy kilometrow, wymienilem plyty kolo pieca trumy, tam niestety lapia po takim przebiegu wilgoc i napuchaja, ale u mnie piecyk chodzi cala zime, jezdze nim codziennie. I jako niedoswiadczonemu tak naprawde tylko meblowka pomoze wybaczyc bledy. Zwymiarowac, dac dociac do jakiegokolwiek marketu i okleic plastikowym obrzezem. I wyglad bedzie w miare. Ja tez wrocilem teraz z Portugalii, to co zobaczylem tam na zabudowanych blaszakach(surferzy), to jakas farsa, normalnie nie wiem jak mozna tak cos skaszanic, moj przy nich to palac na kołach, zawsze mi sie wydawalo, ze najezdzacie tak na budowniczych bez sensu, po tym co zobaczylem to przyznaje racje,cytujac klasyka, "jak mozna bylo to tak spier.... olic"
miklo75 - 2019-02-18, 17:10

A ja powiem, po co w ogóle meble w kamperze. :diabelski_usmiech
SZMUN - 2019-02-18, 18:10

Wszystko jest pojęciem względnym. Tak jak toscaner w swoim ostatnim artykule napisał - rozbieżność może być wielka. Wszystko zależy od tego co, kto chce uzyskać.
necvip podważa rozwiązanie z IKEI - i dobrze - ale to jest alternatywa.

MackT - 2019-02-18, 21:34

Kompletuje właśnie wyposażenie, dużo tego nie będzie bo baza to T5 więc miejsca na szaleństwo mało. Auto ma służyć do mieszkania w podróży do 3 dni, jeśli się spisze na dłużej to jeszcze lepiej. Myślę że zabudowa musi mnie zadowolić, jest tutaj człowiek który wstawił do auta skrzynki po jablkach, ale najważniejsze że to go cieszy. Ja również chcę być zadowolony z tego co sam zrobię, nie oczekuję pałacu ale wstawienie wersalki również mnie nie zadowala. Czas pokaże co mi z tego wyjdzie, dzięki za każdą konstruktywną informację, pomoc. :spoko
Andrzej 73 - 2019-02-19, 00:12

Nie obraźcie się , ale jak czytam Wasze wpisy , to nie wiem czy to jest sarkazm czy tak myślicie.
Powielacie głupoty nie mając żadnego doświadczenia.
Jeśli nie ma różnicy pomiędzy wiórą , a sklejką , to róbcie , produkujcie meble jak chcecie i niech Was cieszą.

tom-cio - 2019-02-19, 18:47

Andrzej roznica jest przeogromna, ale sklejki nie wykonczy mu nikt, plyte wiorowa wyokleinuje kazdy market i dotnie rowniotko. Sklejke bez doswiadczenia bedzie cial wyzynarka, nie zamknie krawedzi bo wymiar nie pasuje pod zadne standardowe listwy i na drogiej sklejce bedzie to wygladalo badziewnie. A na wiorowce bedzie ladnie jesli dotnie to na stolarni i zokleinuje
reaven22 - 2019-02-19, 22:13

Sklejkę świetnie wykańcza się profilem PCV typu C, lub T. Profil wybacza sporo niedoróbek, jest bardzo odporny na obtłuczenie i nieźle wygląda.

Tylko odpowiedni klej żeby nie odpadało :) ale to już mam przetrenowane. W wątku o swojej budowie wklejałem linki do producenta obrzeży PCV i do odpowiedniej chemii.

Mam oklejone tym wszystkie krawędzie, stół, blat, drzwiczki szafek, drzwi do łazienki.

Norbertp83 - 2019-02-19, 22:32

MackT napisał/a:
Panowie żadne jaja... będę robił coś takiego pierwszy raz...

Nie Ty pierwszy ;) i nie ostatni.
Pamiętaj, że musisz liczyć się z wagą, więc raczej meble z płyty wiórowej odpadają.
Najtańszą alternatywą kompromisu dla wagi/ceny to sklejka. Możesz użyć surowej sklejki i oklejać PCV-ką, jak kolega powyżej prawi. Osobiście widziałem zabudowę kolegi raven22 i powiem szczerze, że niektóre firmy specjalizujące się w zabudowach "blaszaków" mogłyby się od niego sporo nauczyć. Wykonanie mebli na b. wysokim poziomie, jak i pozostała część zabudowy.
Ja bym radził iść tą drogą, jeśli chcesz samodzielnie wykonać zabudowę.
Pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj. Też po raz pierwszy wziąłem się za budowę własnej "kawalerki", ale mam zamiar wykonać ją na wysokim poziomie, a jednocześnie pod siebie.
Jak wyjdzie, czas pokaże.
Życzę wytrwałości w budowie i czekam na postępy prac.

CORONAVIRUS - 2019-02-19, 22:38

Wiecie co , chyba mogę sie wypowiedzieć bo mam z tym styczność :) w 2011 zrobiłem swoje iveco , kilka lat już minęło i dalej mi służy , jest w nim sporo sklejki kamperowej z dawcy przyczepy ale i są płyty wiórowe . Przez ten czas oprócz mojego zrobiłem 7 innych blaszanek w tej samej technologii czyli dawca + płyty 18 . Mają tą zaletę że ich laminaty są identyczne z tymi używanymi przez fabryki kamperów , trzeba poszukać i da się to tak dopasować ,że oko nie widzi różnicy . Kiedyś robiono przyczepy z wiórówki , 12, 15 ale wióry a nie sklejka . Jeśli miałbym się kierować jakimkolwiek oddziaływaniem wilgoci w kampie na zachowanie wiórówek to nie mam żadnych negatywnych obserwacji , kamper nie jest pomostem czy też jakąś sauną , jeśli ktoś ma stracha to zawsze krawędzie może zabezpieczyć silikonem , farba czy innym czymś co zahamuje wilgoć tylko po co ? Kamper popowodziowy ze sklejki i wiórów jest tak samo zniszczony , więc nie popadajmy w skrajności .

Waga , faktycznie to jest minus i tylko jeden . Jest jeszcze coś, otwierane górne drzwiczki trzeba montować na 2 amortyzatorach bo jeden nie utrzyma w pozycji otwartej . Za to ściany są stabilniejsze , Można z nimi na prawdę więcej sobie pozwolić niż z kamperową sklejką , skręcając je i klejąc jednocześnie robi sie monolit nieosiągalny w przypadku sklejki . Nie dam złego słowa powiedzieć na wióry no i ta cena i dostępność , sklejka w PL praktycznie jedno źródło .

Wywierciłem sobie w suficie kiedyś otworek do anteny na maszcie , maszt cos przeciekał i nie zauważyłem bo to w szafie , woda kapała na fabryczną sklejkę a z niej na wiórówkę i wiecie co ... wiórówka nie ruszona a laminat na sklejce sie pomarszczył i tyle w temacie :)

Andrzej 73 - 2019-02-19, 23:03

MECENAS napisał/a:
wiórówka nie ruszona a laminat na sklejce sie pomarszczył i tyle w temacie

Laminat na sklejce kempingowej jest papierowy , a na wiórze zaprasowana żywica stąd ta zewnętrzna większa odporność na wodę.
Jednak wióra chłonie wilgoć i puchnie , co w przypadku sklejki jest mało prawdopodobne.

CORONAVIRUS - 2019-02-19, 23:22

Andrzej 73 napisał/a:

Jednak wióra chłonie wilgoć i puchnie , co w przypadku sklejki jest mało prawdopodobne.

sugerujesz ,ze wszystko równomiernie puchnie ?

Andrzej 73 - 2019-02-19, 23:30

MECENAS napisał/a:
sugerujesz ,ze wszystko równomiernie puchnie ?

Początkowo krawędzie.
Widziałem na żywo przerobionego blaszaka z płyty wiórowej i w mojej ocenie to była porażka.
Ale jak powtarzam każdy robi jak uważa. Osobiście nie robiłbym tego.
W okresie zimowym wióry na powietrzu nie trzymam dłużej niż jeden dzień. Ona lubi sucho , my trzymamy ją na hali.

Mavv - 2019-02-20, 00:50

reaven22 napisał/a:
Sklejkę świetnie wykańcza się profilem PCV typu C, lub T. Profil wybacza sporo niedoróbek, jest bardzo odporny na obtłuczenie i nieźle wygląda.

Czy profil PCV jest elastyczny czy twardy? jeśli twardy, to jak go formujesz? Opalarką? Chociaz na ostatnim zdjęciu chyba kawałek takiego profila leży na stole i jeśli dobrze widzę, jest on elastyczny :)

Norbertp83 - 2019-02-20, 01:41

Mavv napisał/a:
Czy profil PCV jest elastyczny czy twardy?

Jest elastyczny, dobrze się formuje, nie ma potrzeby podgrzewania. Jedyne czego nie zrobisz to kątów, czyli kanciatych wykończeń.

MackT - 2019-02-20, 22:42

Jeśli chodzi o płyty wiórowe obawiałem się o ich wytrzymałość, czy nie będą się rozpadać w samochodzie. Mam nadzieję w przyszłym tygodniu ruszyć z rozbiórką dotychczasowej zabudowy, możliwe że część materiałów odzyskam by wykorzystać ponownie
CORONAVIRUS - 2019-02-20, 23:41

MackT napisał/a:
Jeśli chodzi o płyty wiórowe obawiałem się o ich wytrzymałość, czy nie będą się rozpadać w samochodzie.

kolejny mit wymyślony przez kosmitów .

radecki - 2019-02-21, 07:05

Dobrze poskręcana płyta wiórowa nie rozpadnie się, dużo ludzi decyduje się ze względów cenowych przede wszystkim, łatwą dostępność i łatwą obróbkę. Większość poradzi sobie sama z wykonaniem. Niestety waga takiej konstrukcji zabija, jak dla mnie wióra w kamperze to strzał w kolano. Kolejna rzecz to brak odporności na wilgoć, jeżeli są tacy co twierdzą inaczej to do czasu lub nie przywiązują wagi do detali. Jeżeli już nie sklejka topolowa czy kamperowa ze wzgl. cenowych to chociaż zwykła sklejka. Tu możliwości obróbki są też ciekawe tylko cena nieco wyższa
Andrzej 73 - 2019-02-21, 08:23

radecki napisał/a:
Dobrze poskręcana płyta wiórowa nie rozpadnie się,

Rozpadnie podczas jazdy i trzęsień.

radecki napisał/a:
Niestety waga takiej konstrukcji zabija

Masz rację , a co za tym idzie , jej waga powoduje podczas hamowanie że się wyrywa.
radecki napisał/a:
Kolejna rzecz to brak odporności na wilgoć, jeżeli są tacy co twierdzą inaczej to do czasu lub nie przywiązują wagi do detali.

To jest bardzo ważna cecha , kiedy planujemy posiadać kampera własnej produkcji dłuższy czas.

decumanus - 2019-02-21, 10:14

Andrzej 73 napisał/a:

radecki napisał/a:

Masz rację , a co za tym idzie , jej waga powoduje podczas hamowanie że się wyrywa.

myślę ze to dość istotna kwestia...

Inna pomijana w "zestawieniu" jest kwestia zdrowia. Płyta wiórowa (na równi z MDF) - jest krowią kupą zmieszana z klejem mocznikowo-formaldehydowym, i żeby to w ogóle spełniało normę emisji E1 (0,1 g/m3) WYMAGANE jest oklejanie krawędzi. Badanie emisji uwzględnia 1m2 płyty na 1m3 powietrza. Idzie około 4 płyt na blaszankę. 13m2 jeśli dobrze pamiętam wymiar płyt.
W warunkach wilgotnych emisja znacznie wzrasta.

Jakbyście pytali skąd się wzięło całe pokolenie ludzi chorych na astmę, to właśnie z stad.

Wiec może zminimalizować ryzyko, wybierając sklejkę - wodoodporną najlepiej - która ma mniejsza emisje, choć daleką od zerowej.

R

necvip - 2019-02-21, 14:49

decumanus napisał/a:

Inna pomijana w "zestawieniu" jest kwestia zdrowia. Płyta wiórowa (na równi z MDF) - jest krowią kupą zmieszana z klejem mocznikowo-formaldehydowym, i żeby to w ogóle spełniało normę emisji E1 (0,1 g/m3) WYMAGANE jest oklejanie krawędzi.

R

Teoria wyssana z palca - płyta meblowa wiórowa i to surowa spełnia normę E1!!!
A gdy taką płytę mamy pokrytą dekorem, wraz z oklejonymi krawędziami to emisja radykalnie spada.
Sklejka wodoodporna też zawiera klej na bazie żywicy fenolowo-formaldehydowej - nic mniej nie emituje.
Dla potrzebujących służę certyfikatem Państwowego Zakładu Higieny.
Dotyczy płyt Egger (zresztą każdy producent z EU spełnia te wymogi).

Żeby było zabawnie to krytykowane przeze mnie meble Ikea mają najmniej formaldehydu...

Andrzej 73 napisał/a:

radecki napisał/a:

radecki napisał/a:
Kolejna rzecz to brak odporności na wilgoć, jeżeli są tacy co twierdzą inaczej to do czasu lub nie przywiązują wagi do detali.

To jest bardzo ważna cecha , kiedy planujemy posiadać kampera własnej produkcji dłuższy czas.

W razie wypadku wszystko się wyrwie i poleci.

Wadą płyt wiórowych jest wyższa waga oraz mniejsza odporność na wilgoć- na marginesie sklejki wodoodporne nie są wodoodporne a jedynie klej jest wodoodporny.
Płyta wiórową melaminowaną jak koś bardzo potrzebuje można kupić wilgocioodporną (16 i 18mm grubości) i ten problem z rzekomym napuchnięciem całkowicie zniknie.
Jeżeli komuś waga nie przeszkadza to może spokojnie zrobić meble z płyty wiórowej gdzie jestem pewien na 100% że nic mu się nie rozleci oraz przy oklejonych wszystkich krawędziach (lub przynajmniej tych niewidocznych pokrytych silikonem) nic mu nie napuchnie. Wypowiadam się o płytach Egger.

W chwili wolnego czasu napiszę Wam informację na temat dostępnych na rynku produktów które można użyć do wykonania mebli - każdy będzie mógł sobie ocenić co dla kogo jest dobre i czego potrzebuje.

Flag - 2019-02-21, 15:37

ja mam 3 sezon wiórowe w blaszaku, jedyny minus to w 2 miejscach w poblizu wylotu ciepłego powietrza odkleiła sie krawędź pcv.

Poł roku temu wymieniałem lodówke na większą przez co musiałem przerobić szafke i płyty były w idelanym stanie.

Skrecane na konfirmaty bez kleju.

izola - 2019-02-21, 15:42

...podczas hamowania nic się nie wyrywie? wodoszczelne też?
jakby nie ten ciężar... ;)

CORONAVIRUS - 2019-02-21, 18:46

decumanus napisał/a:

Wiec może zminimalizować ryzyko, wybierając sklejkę - wodoodporną najlepiej - która ma mniejsza emisje, choć daleką od zerowej.

R

Jeśli nie zerowa to o ile krócej będę żył ? O dzień ? A jak to będzie dzień deszczowy i wietrzny z kiepskimi filmami w TV to warto ten dzień przeżyć ?

CORONAVIRUS - 2019-02-21, 18:48

Andrzej 73 napisał/a:
[

Andrzej błagam , ABS pomaga czy szkodzi wiórówce ? Daj spokój :)

Andrzej 73 - 2019-02-21, 20:52

MECENAS napisał/a:
Andrzej błagam , ABS pomaga czy szkodzi wiórówce ? Daj spokój

A róbcie jak chcecie , nie mój w tym interes.
Człowiek dzieli się wiedzą i doświadczeniem w meblarstwie pozyskanym od pokoleń , a tu zoooonk!
Jak dla mnie możecie wszystkie kampy budować z wióry. Ja na tym nie śpię , ani nie używam więc luz...
Już więcej nie będę doradzał , przysięgam.

Adam , zadam proste pytanie: Jak zobaczysz pomalowany samochód z pędzla w dodatku z włosem , to powiesz że gość wykonał dobrą robotę?
Nie odpowiadaj , odpowiedź znam.

CORONAVIRUS - 2019-02-21, 21:02

Andrzej 73 napisał/a:

Już więcej nie będę doradzał , przysięgam.

Adam , zadam proste pytanie: Jak zobaczysz pomalowany samochód z pędzla w dodatku z włosem , to powiesz że gość wykonał dobrą robotę?
Nie odpowiadaj , odpowiedź znam.

a doradzaj tylko cierpiętnika z siebie nie rób , 8 lat w swoim mam ściany wiórowe , hamuję ile wlezie , czasami kamper skacze , kto mnie zna wie jakim jestem czasem wariatem i gdzie wjadę z ciekawości , przebijam opony , wieszam na podwoziu , ciagnę lawetę i używam go w kółko bez względu na pogodę i pory roku i nie mam powyrywanych ścian , no nie mam , Twoja teoria się nie sprawdza .
Wiem,że jak byś TY zrobił kampa z wiórów to tez by nic się nie wyrywało bo zrobiłbyś to zgodnie z zasadami a na dodatek z uwzględnieniem ekstremalnych warunków . Jeśli kiedyś widziałeś powyrywane ściany to auto miało buuum albo partacz to złożył do kupy , nie ma innego wytłumaczenia.

Co do lakierów , mnie na światłach nawet skórka pomarańczy obok drażni za to kampera mam w agonalnym stanie pod względem lakieru , porysowany i wypalony , tragedia , szewc bez butów chodzi ale rysy i krzaki to mój styl na kamperowanie , więc zwyczajnie to olewam .

Już się nie denerwuj Andrzejku :)

tom-cio - 2019-02-21, 22:57

A ja pomalowalem raptorem i rysy mi niestraszne :lol:

A co do wiorowki - mam przez 5lat przejechane dwiescie pięćdziesiąt tysiecy ponad od momentu zbudowania i tak jak Adam pisze w ekstremalnych warunkach nieraz, nawet se AT opony zalozylem. I nic,absolutnie nic sie tej plycie nie dzieje, obdrapana w kilku miejscach, obita tez w kilku ale nigdzie sie polamala, nie pekla, nic sie nie rozpadlo i nie spuchla(sa dwa miejsca gdzie sie rozpuchla-kolo pieca truma intam gdzie mam zbiornik gazu - ale tam w zimie na plycie szron jest na zewnatrz na laminacie bo zbiornik dopchniety jest do plyty bez luzu a nawet plyta jest pocieniona piłą od srodka)

MackT - 2019-02-22, 07:49

Temat materiału rozwinął się lepiej niż oczekiwałem, jest klika możliwości do wyboru i za to wielkie dzięki. Teraz muszę wybrać się do sklepów samemu tego dotknąć, obejrzeć porównać ceny i możliwości obróbki. Zacznę od odwiedzenia marketów bodowlanych, później wybiorę się do hurtowni dla meblarskiej, może ktoś wie gdzie w Łodzi znajdę takie materiały przeznaczone pod zabudowę kampara?
pasza - 2019-02-22, 08:20

necvip napisał/a:

Jeżeli natomiast chciałbyś meble jak z najnowszych firmowych kamperów, to moim skromnym zdaniem na pierwszy raz to trochę za wysokie progi.

Najtańsze i najprostsze do wykonania meble to właśnie takie jak w najnowszych kamperach.

One fronty mają z mielonych śmieci-odpadów-drewna+chemikalia czyli hdf na trochę szpachli lakierek i koniec, robisz w połysku macie jak chcesz, od ciebie zależy jakiej jakości lakier kupisz czy na to clar.
Stopień komplikacji najniższy nawet sprajem małe powierzchnie typu fronty wyjdą jak z fabryki z większymi już pistoletem choć jak by tak dotrzeć + dać przezroczysty lakier na to i sprajem wyjdzie :)
Ręcznie można tak pięknie wygładzić ,dać zaokrąglenia rogów/kantów itd. że żadna maszyna cnc tak nie zrobi
(tu też szpachlą malujemy)

-Trudniej sklejka najtańsza + pomalować rzadką szpachlą która będzie robić i za podkład,utwardzenie i jako szpachla maskując niedoskonałości, następnie wygładzamy lakierujemy jak wcześniej.

-Proste lite drewno jak w starych hymerach na to lakier bezbarwny (trochę ważą+ drogie drewno ale łatwe w naprawie)

-sklejka i sami przyklejamy laminat lub fornir, teraz są takie kleje że ...

- najtrudniej czyli jak robili kiedyś, fronty z litego drewna składające się z 5 elementów czyli 4 boki sklejone w prostokąt a środek z tego samego drewna ale cienki z 4mm.
Lżejsze od najlżejszej sklejki ale stopień skomplikowania, czasochłonność i wygląd to zupełnie inna bajka.

--
Meble nowoczesne lakierowane to taniość straszna w masowej produkcji a nawet i ręcznie ale mają też zalety jak się porysują wgniotą to tylko szpachla spray + clar i znów jest nówka.
Najgorsze a raczej nie możliwe w naprawie są laminowane bo takiego samego laminatu już nie znajdziemy będzie to sztukowanie

ps.
Tam gdzie można użyłbym gotowców np. ikea mają słabe lakiery ale można by na ich lakier prysnąć jakiś mocny przezroczysty /mat/półmat/świecący zabezpieczający.
itd. itd.
Mebli w kamperze BUSIe tych widocznych jest tak mało ...

sławek w. - 2019-02-22, 08:46

MackT napisał/a:
może ktoś wie gdzie w Łodzi znajdę takie materiały przeznaczone pod zabudowę kampara?

Allcamp - Przybyszewskiego, Cover - Zelwerowicza. Na zamówienie wszystko dostaniesz. Ja wszystkie płyty 12 i 9 mm przywoziłem od Duniego z Nowego Sącza. :spoko

student1 - 2019-02-22, 16:13

Apropo mebli.

Taki system mebli widzieli --->

Link do dyskusji o nich
TUTAJ----> https://www.camperteam.pl...p=762513#762513

PzDr

MackT - 2019-02-23, 07:29

sławek w. napisał/a:

Allcamp - Przybyszewskiego, Cover - Zelwerowicza. Na zamówienie wszystko dostaniesz. Ja wszystkie płyty 12 i 9 mm przywoziłem od Duniego z Nowego Sącza. :spoko

Dzięki pojadę zobaczyć co w tych miejscach mają, może czegoś się nauczę 😀

SZMUN - 2019-02-23, 08:57

Niezły film. Dla osób z obsesyjnym podejściem do DMC idealne rozwiązanie :-D
amples - 2019-02-23, 09:12

napisał/a:
obsesyjnym podejściem do DMC idealne rozwiązanie
Tylko trzeba wziąć jeszcze pod uwagę że w zabudowie walczy się również o przestrzeń , a w tym przypadku ją tracimy (grube ścianki )
CORONAVIRUS - 2019-02-23, 10:29

student1 napisał/a:
Apropo mebli.

Taki system mebli widzieli --->

Link do dyskusji o nich
TUTAJ----> https://www.camperteam.pl...p=762513#762513

PzDr

ale kupa :(

MAWI - 2019-02-23, 10:44

Jaja. Ta dyskusja nie ma prawa się zakończyć. a już na pewno jakąś ugodą co do opinii. Każdy wie ,że jak coś się robi to powinno być robine zgodnie ze sztuką i przy użyciu dobranych do danego projektu rodzaju materiałów.
Ale z uwagi na różne rzeczy dzieje się inaczej. A to na brak pieniędzy ,albo na brak dostępności w danym momencie, z lenistwa z braku maszyn do obróbki.
Dla mnie to kampery niech każdy buduje z czego chce . Nawet z papieru. I udawadnianie czego kolwiek w tym temacie mija się z sensem.
Tak samo jak udowadninie ,że przekraczanie prędkości jest nie poprawne . A jak jest , każdy wie.

student1 - 2019-02-23, 15:02

MECENAS napisał/a:
ale kupa :(

Poproszę o rozwinięcie wywodu (ale nie o kupie tylko dlaczego) w tym temacie -->https://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?p=762513#762513

PzDr

CORONAVIRUS - 2019-02-23, 15:14

Nie chce mi się tam czytać , tu obejrzałem filmik, cała ta robota dla hipisa i idealnie pasuje do gościa i jego fury , taki styl .
Nie ma to nic wspólnego z meblami w kamperze , można sobie napompować materac z plaży i tez nazwać to łóżkiem w kamperze ? Nie można ....

slawwoj - 2019-02-23, 15:58

... i się ode... (wypróżnić) do wiadra twierdząc że mamy kibel. :haha: A jak jest kibel to jest kamper :haha: :haha: :haha:
mischka - 2019-02-24, 16:12

MECENAS napisał/a:
cała ta robota dla hipisa i idealnie pasuje do gościa i jego fury , taki styl .
Nie ma to nic wspólnego z meblami w kamperze
mam podobne zdanie...
student1 - 2019-02-24, 20:16

MECENAS napisał/a:
Nie chce mi się tam czytać , tu obejrzałem filmik, cała ta robota dla hipisa i idealnie pasuje do gościa i jego fury , taki styl .
Nie ma to nic wspólnego z meblami w kamperze , można sobie napompować materac z plaży i tez nazwać to łóżkiem w kamperze ? Nie można ....

Doceniam głębie przemyśleń :kawka:

slawwoj napisał/a:
... i się ode... (wypróżnić) do wiadra twierdząc że mamy kibel. :haha: A jak jest kibel to jest kamper :haha: :haha: :haha:

Bez komentarza,szkoda słów i czasu...

PzDr

necvip - 2019-02-24, 23:49

Poniżej zestawienie z czego można zbudować meble, wykorzystując materiały dostępne w hurtowniach z płytami - oparłem się na porównaniu grubości 12mm.

1. płyty mdf - surowe oraz melaminowane białe jedno i dwustronnie. Główne przeznaczenie to wszelkiego rodzaju elementy lakierowane.
Waga: 720-830 kg/m3 w zależności od producenta i przeznaczenia.
Wymiar arkusza 2800x2007 -płyta 12mm waży 10,2kg - cena około 26 zł netto m2
Grubości produkowane to 6,8,10,12,16,18,19,22,25,28,32,38

2. płyty wiórowe melaminowane - podstawowy materiał do budowy mebli. Każdy z producentów płyt robi ją w conajmniej 200 dekorach.
Wymiar -2800x2007
Grubości produkowane to 8,10,12,16,18,19,22,25,28,32,38
Waga powyżej 620kg/m3 - tu obowiązuje zasada że czym cieńsza płyta tym ma wiekszą gęstość (660kg dla surowej 18mm)

1m2 płyty 12mm waży 8,79kg - z uwagi że to grubość niestandardowa trzeba się liczyć z wyższymi kosztami oraz dłuższym okresem oczekiwania - od 40 zł netto m2
Wszędzie dostępna płyta na rynku ma 18mm - waży 12kg/m2 - cena od 20 zł netto m2, można spotkać w niektórych firmach płytę 10mm w cenie mniej więcej standardowej 18mm (np sieć hurtowni Komandor)

3. Sklejka liściasta - ruska
wymiar 2500x1250
Waga: około 700 kg/m3
1m2 płyty 12 mm waży - 8,4kg/m2 - cena około 39zł netto m2

4. Sklejka iglasta
wymiar 2500x1250
Waga: około 600-650 kg/m3
1m2 płyty 12 mm waży - 7,8kg/m2 - cena około 44zł netto m2

5. Sklejka okume
wymiar 2500x1250
Waga: około 480 kg/m3
1m2 płyty 12 mm waży - 5,8kg/m2 - cena około 78zł netto m2

6. Sklejka lekka topolowa
wymiar 2500x1220
Waga: około 420 kg/m3
1m2 płyty 12 mm waży - 5,1kg/m2 - cena około 50zł netto m2

7. Sklejka ceiba
wymiar 2440x1220
Waga: około 370 kg/m3
1m2 płyty 12 mm waży - 4,44kg/m2 - cena około 78zł netto m2

8. Sklejka z balsy
wymiar 3050x1220
Waga: około 210 kg/m3
1m2 płyty 12 mm waży - 2,5g/m2 - cena około 100 zł netto m2

Jak ktoś poszukuje materiału jeszcze lżejszego - nawet mniej niż ta "kupa" ;) mebel ze styroduru parę postów wyżej zaprezentowany- to może zapoznać się z ofertą firmy: http://www.surfpol.pl/kom...kowe-herex.html

Na koniec trochę małego wyjaśnienia - to nie jest tak że materiał super lekki jest zawsze najlepszy - taki sandwich czy lekka sklejka z balsy słabo nadają się na elementy konstrukcyjne do których mają być zamontowane np prowadnice, podnośniki, zawiasy- zwyczajnie nie będzie ich do czego przykręcić.

KASZUB - 2019-02-25, 06:41

necvip, wow! Dobra robota.
MackT - 2019-02-25, 19:42

necvip, to jest pomoc, dzięki
Andrzej 73 - 2019-02-25, 21:24

Sklejki występują w różnych klasach , więc ceny również są różne.
Co do wagi tych produktów , to nie do końca są właściwe. :-P
Np. sklejka z buku , kubik waży ponad tonę. :spoko
Parametry przedstawione w powyższym poście zostały uogólnione.

casper - 2019-02-26, 07:02

Skoro są firmy czy osoby które są w stanie wykonać meble pod wymiar do mieszkania czy do domu, to z pewnością są również firmy, które będą w stanie wykonać meble na wymiar do blaszaka :) Krótko mówiąc, nie powinno być z tym większych trudności.

Może tutaj będą w stanie pomóc: https://brandcreation.pl/oferta/stoiska-targowe/

KASZUB - 2019-02-26, 07:08

casper, to tylko w teorii. Pytałem kilkunastu stolarz o zabudowę. Kamper? O nie chłopie ja na to nie mam czasu... W koncu zacząłem pytać czy zrobią kuchnie. Ok spoko zrobi się. A jak dodał, że podstawie kampera pod warsztat to melodie zmieniali. Więc nie jest to takie proste. A w zasadzie jest ale oni chyba o tym nie wiedzą... :haha:
CORONAVIRUS - 2019-02-26, 08:26

KASZUB napisał/a:
Więc nie jest to takie proste. A w zasadzie jest ale oni chyba o tym nie wiedzą... :haha:

Jest to bardzo proste jeśli masz szablon i robisz kolejnego gotowca by wmontować do blaszaka , konkretnego modelu . Jesli tego szablonu nie masz to jest to bardzo czasochłonne , stolarz w tym czasie zrobi 4 inne typowe kuchnie a za kuchnie do blaszaka nikt nie zapłaci 4 x więcej . Do tego dochodzi jeszcze czynnik ludzki czyli kreatywność której często brakuje .

krzlac - 2019-02-26, 08:53

Andrzej 73 napisał/a:
...Np. sklejka z buku , kubik waży ponad tonę...

Czyli w wodzie utonie. Musi, ciężkie kleje stosują, bo kiedyś kłody bukowe flisacy spławiali.

Andrzej 73 - 2019-02-26, 09:28

krzlac napisał/a:
Czyli w wodzie utonie. Musi, ciężkie kleje stosują, bo kiedyś kłody bukowe flisacy spławiali.

Sklejka bukowa jest ciężka , bo samo drzewo z której jest wykonana jest cięższe.
Nie ma nic wspólnego z wodą i spływem kłód.

KASZUB - 2019-02-26, 11:16

MECENAS, nie dokładnie tak jest. Kuchnie w domu też trzeba wymyślić. Potrzeba takiej samej kreatywności jak w kamperze. W aucie jest jedynie problem z szafkami górnym bo je trzeba dopasować do krzywizn auta. Dolne mniejszy bo i krzywizna drobna. Reszta to jak meble w każdej kuchni. Bywają kuchnie z wieloma zakamarkami, skosami i też są trudne.
W moim przypadku nie wymagam zaoblonych krawędzi czy jakiś udziwnien o czym stolarza mówiłem. Ale i tak widzialem strach w oczach... Zrobię sam. Może nie będzie to kuchnia szejka bo taka nie ma być ale też będzie funkcjonować. Jak ostatnia...

krzlac - 2019-02-26, 14:18

Andrzej 73 napisał/a:
...Nie ma nic wspólnego z wodą i spływem kłód.:spoko

Tylko tyle ma wspólnego, że większość gatunków drewna raczej pływa. Buk też, więc m3 nie może ważyć więcej jak 1000kg. :spoko

decumanus - 2019-02-27, 17:00

krzlac napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
...Nie ma nic wspólnego z wodą i spływem kłód.:spoko

Tylko tyle ma wspólnego, że większość gatunków drewna raczej pływa. Buk też, więc m3 nie może ważyć więcej jak 1000kg. :spoko

Modyfikowana żywica fenolowo-formaldehydowa typu rezol.
Gęstość – 1,15-1,25

UF - Żywica Mocznikowo-Formaldehydowa
Gęstość 1.40 ÷ 1.60

Tyle kleju/żywicy jest w sklejce, ze jej ciężar dominuje nad drewnem
R

krzlac - 2019-02-27, 21:55

decumanus napisał/a:

Gęstość – 1,15-1,25

Gęstość 1.40 ÷ 1.60

R

Np. Sklejka 18 mm (1250x2500) Wodoodporna 2/2 Buk Jednorodna
Powierzchnia: 3,13 m2 Kubatura: 0,06 m3, waga: 36.563 kg

czyli m3 waży ok. 610 kg

Andrzej 73 - 2019-02-27, 22:17

krzlac napisał/a:

czyli m3 waży ok. 610 kg

Wychodzi na to , że jest lżejsza od drzewa bukowego. :haha:
Oj ci producenci , dane biorą z :dupa

decumanus - 2019-02-27, 22:23

krzlac napisał/a:
decumanus napisał/a:

Gęstość – 1,15-1,25

Gęstość 1.40 ÷ 1.60

R

czyli m3 waży ok. 610 kg

Sklejka bukowa III/III, wodoodporna

Opis Dane
Grubość 6.5 mm
Szerokość 2 500 mm
Długość 1 250 mm
Waga 15,23 kg

policzyłem, wyszło 750... pewnie inny producent...
Ale to znaczy co...

że kamper jednak nie utonie?
:haha:

R

Andrzej 73 - 2019-02-27, 22:44

decumanus napisał/a:
policzyłem, wyszło 750...

W tą wagę uwierzę.

Co mogę powiedzieć , jak potrzeba tak się podaje. Jak każą , że kanapa ma ważyć 80 kg to tak będzie ważyć. A prawda może być całkiem inna , ale to już inna kwestia.

amples - 2019-02-27, 22:48

decumanus napisał/a:
wyszło 750... pewnie inny producent...
Ale to znaczy co...
A może to zależny od zawartości buku w sklejce bukowej :diabelski_usmiech
atamtakitam - 2019-02-28, 09:23

na ebayu można kupić gotowe zestawy mebli do blaszaka, nawet nie wychodzi to tak drogo a mozna wybrać sobie kolor czy rodzaj drewna itd... poniżej zdjęcie z aukcji.
jawi13 - 2019-02-28, 16:24

atamtakitam napisał/a:
na ebayu można kupić gotowe zestawy mebli do blaszaka, nawet nie wychodzi to tak drogo a mozna wybrać sobie kolor czy rodzaj drewna itd... poniżej zdjęcie z aukcji.
Możesz kolego podać link aukcji na ebayu?
decumanus - 2019-02-28, 17:10

atamtakitam napisał/a:

Proudly made in Poland 😆
A to nie jest przypadkiem produkcja Frólika?
R

krzlac - 2019-02-28, 17:20

decumanus napisał/a:
...Proudly made in Poland

To hasło zastrzeżone dla polskiego piwa. :spoko

atamtakitam - 2019-03-01, 09:06

eh... dałem :dupa sprawdzałem to w pracy i nie zapisałem linka... eh ale co jakiś czas przeglądam ebaya to popatrze i dam znać.
beiot - 2019-03-01, 11:47

Witam. Aukcja się zakończyła dzisiaj, ale ten użytkownik sprzedaje te szafki: https://allegro.pl/oferta/szafka-camper-kamper-kemping-7684146276 :-)
krzlac - 2019-03-01, 13:02

To Allegro czy eBay?
beiot - 2019-03-01, 16:29

ja znalazłem te same szafki na zdjęciach na allegro.
CORONAVIRUS - 2019-03-01, 18:16

Andrzej 73 napisał/a:
MECENAS napisał/a:

Kilka ładnych dni miałem to zrobić by się przekonać czy wióry puchną , zmierzyłem , Andrzej , wióry puchną jeśli je zalejesz wodą , zgadzam się . Natomiast foty jednoznacznie pokazują , że nic nie puchnie a zabudowa ma 8 lat i żadnych szopek z pochłaniaczami i innymi czarami , zwykłe użytkowanie , czasami ulewa do środka bo zapomnę zamknąć dachy , zima /lato fura śmiga , hamuje jak trzeba i też się nic nie wyrywa ani z sufitu ani z podłogi . Proponuję nie straszyć nikogo stanowczymi stwierdzeniami bo to idzie w świat i niektórzy maja potem sraczkę :)

decumanus - 2019-03-01, 18:56

MECENAS napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
MECENAS napisał/a:

Kilka ładnych dni miałem to zrobić by się przekonać czy wióry puchną , zmierzyłem , Andrzej , wióry puchną jeśli je zalejesz wodą , zgadzam się . Natomiast foty jednoznacznie pokazują , że nic nie puchnie a zabudowa ma 8 lat i żadnych szopek z pochłaniaczami i innymi czarami , zwykłe użytkowanie , czasami ulewa do środka bo zapomnę zamknąć dachy , zima /lato fura śmiga , hamuje jak trzeba i też się nic nie wyrywa ani z sufitu ani z podłogi . Proponuję nie straszyć nikogo stanowczymi stwierdzeniami bo to idzie w świat i niektórzy maja potem sraczkę :)

No rzecz w tym że po zalaniu im gorzej... nikt nie twierdzi ze z samobytu się rozłażą...
A przy hamowaniu masz zaledwie 1G... plus minus 15%... w camperze zdecydowanie minus. Prędzej od dziurawych dróg się rozsypią niż od hamowania.
Co innego przy dzwonie... już przy 50km/h doświadczamy przeciążenia 20G.
R

Andrzej 73 - 2019-03-01, 19:21

Adam , z fotek wynika że jednak puchnie. Płyta wiórowa ma równe 18 mm , nic a nic więcej.

CORONAVIRUS - 2019-03-01, 19:40

Andrzej 73 napisał/a:
Adam , z fotek wynika że jednak puchnie. Płyta wiórowa ma równe 18 mm , nic a nic więcej.

zmierzę w lecie w tym samym miejscu to zobaczymy , faktycznie spuchła niesamowicie , masz satysfakcję :szeroki_usmiech

Jutro strzelę focie spuchniętej płycie bo mam taki kawałek co zastępuje kawałek rynny :)

Andrzej jaki Ty czasem potrafisz być dziwny , pozwól ,że oświecę Twoja wiedzę w kwestii grubości płyt wiórowych . Nie jest prawdą ,że 18-stka ma 18 mm i zawsze tyle jak twierdzisz .

Tolerancja grubości wiórówki surowej wg normy EN 324-1 wynosi +/- 0,3 mm , laminowana zaś ≤ 20 mm też ma tolerancję +/- 0,3 mm tylko reguluje tym inna norma EN 14323

Napisze jaśniej byś zrozumiał , kupujesz nówki płyty z hurtowni i ich nigdy nie mierzysz a może warto co ? Dostajesz może 17,7mm a może 18,3 mm i wszystko jest ok , stąd te niuanse przy nabijaniu krawędzi PCV , czasami paluszkiem wejdzie a czasami trzeba młotkiem dobić , no tak bywa .

Andrzejku , wypuść już powietrze :bajer

Andrzej 73 - 2019-03-01, 23:30

MECENAS napisał/a:
kupujesz nówki płyty z hurtowni i ich nigdy nie mierzysz a może warto co ? Dostajesz może 17,7mm a może 18,3 mm

Powtarzam nie ma takiej możliwości.
Jak złożysz dziesięć do kupy wyjdzie osiemnaście cm. nie mniej nie więcej. Jak złożysz dwie lub trzy jest proporcjonalnie.
Może Ty robisz to co jakiś czas , ale ja robię to praktycznie dzień w dzień więc proszę nie pisz tych bzdur.

Jeszcze jedno , również tyczy się to np. płyty 16 mm.
Sztuki na palecie liczy się mierząc wysokość płyt.
Gdyby tak płyty robili jak piszesz , to wykonie zabudowy w domach , byłoby totalną masakrą.

Andrzej 73 - 2019-03-01, 23:33

MECENAS napisał/a:
Andrzejku , wypuść już powietrze

Adaś , ale o co Tobie chodzi? Przecież jestem wypompowany. :haha:

CORONAVIRUS - 2019-03-01, 23:37

wrócimy do rozmowy :-P
MILUŚ - 2019-03-02, 13:28

Andrzej 73 napisał/a:
....Przecież jestem wypompowany. :haha:

Czyżby coś już było gotowe ? :-P :chytry

necvip - 2019-03-02, 17:34

Andrzej 73 napisał/a:
MECENAS napisał/a:
kupujesz nówki płyty z hurtowni i ich nigdy nie mierzysz a może warto co ? Dostajesz może 17,7mm a może 18,3 mm

Powtarzam nie ma takiej możliwości.
Jak złożysz dziesięć do kupy wyjdzie osiemnaście cm. nie mniej nie więcej. Jak złożysz dwie lub trzy jest proporcjonalnie.
Może Ty robisz to co jakiś czas , ale ja robię to praktycznie dzień w dzień więc proszę nie pisz tych bzdur.

Jeszcze jedno , również tyczy się to np. płyty 16 mm.
Sztuki na palecie liczy się mierząc wysokość płyt.
Gdyby tak płyty robili jak piszesz , to wykonie zabudowy w domach , byłoby totalną masakrą.

Płyty ze standardowym melaminowaniem mają tolerancję +- 0,3mm, płyty z kilkoma warstwami melaminy +-0,5mm.
Co więcej, żadna płyta synchroniczna (dla niewtajemniczonych to ta najdroższa a zarazem najładniejsza i najbardziej realistycznie odwzorowująca naturalne drewno) ma zawsze więcej niż 18mm - od 0,4 do 1mm. Dzieje się tak z uwagi na to że rdzeń ma 18 mm + melaminy z głęboką strukturą w rzeczywistości dają około 18,8mm - to są moje doświadczenia a zarazem podparte danymi producenta - dla niedowiarków służę certyfikatami... :spoko

CORONAVIRUS - 2019-03-02, 18:51

Andrzeja nie przekonasz , on się uparł i tak będzie do końca a koniec będzie jak pojadę do hurtowni i złapię na raz 10 płyt po grubości tak jak on sugerował ... wtedy zobaczymy , tam rodzajów pełno , jak to go nie przekona ,że bywa różnie to tylko elektrowstrząsy :)
MackT - 2019-03-03, 20:20

Może ktoś polecić jakiś program który pomoże zaprojektować wnętrze, meble. Najlepiej taki bym jako laik potrafił go obsłużyć. Mam jeszcze pytanie o lodówkę, jako że auto małe rozważam takie zasilane gazem 12V i 230V, co sądzicie o tym rozwiązaniu?
MackT - 2019-03-03, 20:51

Jak lodówka to i toaleta przenośna, na co zwrócić uwagę przy wyborze i jaką chemię zakupić?
rakro1 - 2019-03-03, 21:09

Przecież to wszystko jest na Forum.Musisz poczytać,to nie boli.Siedem stron o materiale na meble.Kilka osób pokłóconych i niewinnie zadajesz nowy temat.W tym tempie nie masz szans na finał w najbliższych kilku latach.Musisz to sobie sam poukładać bo dróg jest wiele i każdy z nas wybiera/chwali swoją.
Może daj to auto i ktoś Ci zrobi? Ja mogę za darmo ale czy zaufasz???

necvip - 2019-03-03, 22:38

MackT napisał/a:
Może ktoś polecić jakiś program który pomoże zaprojektować wnętrze,

Ładny prosty program do projektowania a raczeczej wizualizacji mebli to PRO100 przy czym gdybyś chciał w nim uchwycić krzywizny kampera to już będzie rzeźba w g....nie

Andrzej 73 - 2019-03-03, 23:21

necvip napisał/a:
Ładny prosty program do projektowania a raczeczej wizualizacji mebli to PRO100

Ten program jest przeznaczony wyłącznie do projektowania zabudowy domowej.

decumanus - 2019-03-04, 01:13

rakro1 napisał/a:
Przecież to wszystko jest na Forum.Musisz poczytać,to nie boli.Siedem stron o materiale na meble.Kilka osób pokłóconych i niewinnie zadajesz nowy temat.W tym tempie nie masz szans na finał w najbliższych kilku latach.Musisz to sobie sam poukładać bo dróg jest wiele i każdy z nas wybiera/chwali swoją.
Może daj to auto i ktoś Ci zrobi? Ja mogę za darmo ale czy zaufasz???

Mysle ze mimo wszystko najłatwiejszy bedzie Sketchup. Jest sporo tutoriali na YT.
Wersja probna 30 dni... jest dostepne wnetrze poessla zrobione w sketchupie, sa tam podstawowe urządzenia.
R

KASZUB - 2019-03-04, 09:44

rakro1, :haha: :haha: :haha: kilka osób poklóconych... Beka.
Mavv - 2019-03-04, 11:52

Tak mnie naszło z rana :) Z miesiąc temu robiliśmy zabudowę sypialni. Z ciekawości zmierzyłem grubości płyt na nieoklejonych krawędziach. Płyty maja grubość od 18,0 do 18,3mm Płyty zamawiane i cięte na wymiar na stolarni. Taki tam poranny fakt do kawki :)
krzlac - 2019-03-04, 19:45

Mavv napisał/a:
...Płyty maja grubość od 18,0 do 18,3mm...

Nie da się zrobić elementów z drewna lub materiałów drewnopochodnych z tolerancją "+" "-" 0 mm.
Nawet metalu nie da się tak obrobić. Oczywiście w metalu tolerancja dużo mniejsza.Istnieje 18 klas dokładnosci. Jest jeszcze IT01 i ITO ale to kosmos. W budowie maszyn stosuje się klasy IT4 do 11. Dla ciekawości, przemysł drzewny to dokładność na poziomie IT14-18.

CORONAVIRUS - 2019-03-04, 20:36

Mavv napisał/a:
Tak mnie naszło z rana :) Z miesiąc temu robiliśmy zabudowę sypialni. Z ciekawości zmierzyłem grubości płyt na nieoklejonych krawędziach. Płyty maja grubość od 18,0 do 18,3mm Płyty zamawiane i cięte na wymiar na stolarni. Taki tam poranny fakt do kawki :)

Ale Ci puchną płyty , normalnie strach hamować teraz :)

Mavv - 2019-03-04, 23:16

MECENAS napisał/a:
Ale Ci puchną płyty , normalnie strach hamować teraz

Na szczęście to sypialnia w domu, a nie w kamperku :lol:

MackT - 2019-03-11, 07:07

Jestem ciekaw waszej opinie o tej lodówce :

https://allegro.pl/oferta/lodowka-turystyczna-50l-agregatowa-12v-230v-gaz-7550167116?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Domyślam się że nie będzie pracować jak domowa, ale czy jest warta zainteresowania czy lepiej dołożyć i kupić coś lepszego. Natomiast taka forma lodówki mi odpowiada, mam na myśli jej wszechstronność. Co innego jak okaże się to nic nie warte to nie będę obstawał przy jej wyborze.

decumanus - 2019-03-26, 22:24

izola napisał/a:
Cytat:
Jednak zastanawiam się w jaki sposób docinacie elementy, czy robicie jakieś szablony np. z kartonu czy może korzystacie z jakiś programów.

sorry za odgrzewanie kotleta...

:D
boskie
R

KASZUB - 2019-03-26, 23:03

Ale petarda... :haha:
tom-cio - 2019-03-27, 16:44

No z kwiatkiem pojechal, ale tak na powaznie to calkiem fajne sprawdzenie, czy w nowobudowanym sie pomiescimy, przyznajcie sie ze pierwszego przerabialiscie bo nie wszystko bylo tak jak mysleliscie, ja przerabialem 3razy :mrgreen:
necvip - 2019-03-27, 21:44

Ale jaja :haha:
MackT - 2019-06-16, 20:37

Meble jednak z wiórow 18 zabudowa idzie bardzo mozolnie, ponieważ co chwilę wizję trzeba dostosować do rzeczywistości. Najważniejsze że do przodu, chciałbym zapytać co myślicie markizach Cortima? Zastanawiam się nad taką lub kupnem używanej oryginalnej do VW oczywiście różnica cenowa daje do myślenia...