Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - Sycylia po raz drugi

anw73 - 2019-02-17, 17:53
Temat postu: Sycylia po raz drugi
Po rocznej przerwie powracamy na Sycylie.Prom z Genua do Palermo 18 sierpnia a powrót 7 wrzenia.

Moze ktos z was planuje wyjazd w tym samym czasie ?

Moze ktos cos poleci , a w szczególności parking , kemping w okolicy _Cefalu , Syrakuzy , Noto

Pozdrawiam

waldemard - 2019-02-17, 18:14

Witam w Cefalu widziałem na kampingach wiele kamperów przy promenadzie poniżej linii kolejowej kierunek zachodni /Palermo/
mischka - 2019-02-17, 18:31

W Syrakuzach nocowaliśmy w Porcie, było sporo kamperów. W pobliżu przystanki autobusowe, nam pasowało.
Noto- staliśmy na Stellplatzu http://www.anticotrappetonoto.it/web/#areasosta właściciele dowożą do miasta busem, a spacerkiem ok pół godzinki. Nie pamiętam dokładnie ale chyba 19€ noc.
Cefalu nie zaliczyłem to nie wiem.
Fajne miejsce na odpoczynek to Punta Cirica. Miejsce zdradzili mi Sycylijczycy, było warto.
Szukając miejscówki do spania korzystałem głównie z Campercontact i Park4night.

Socale - 2019-02-17, 20:29

I nas qmpel z Wrocławia na Sycylię namawia na majówkę kamperami. Nigdy nie byłem więc ciekawość jest, lecz termin nieopłacalny. 7 dni tylko.
Tak myślę 2 dni na dojazd +2 dni na powrót + osiągnięcie pełnej zdolności bojowej do pracy = 2 dni na Sycylii. To chyba stanowczo za mało.

Comsio - 2019-02-17, 20:39

7- dni na Sycylii :ok + 4- dni na przejazd.
Tak się zdaje , ale to całe makarony trza pedałować. :(

Socale - 2019-02-17, 21:04

No, to już zupełnie inna kalkulacja. Ale nie o daty i koszta chodzi.
Ja urlopuję miesiąc+ z wyłączonym telefonem. O tym fakcie muszę trąbić już od marca by wszystkich poustawiać i m/w w połowie czerwca plan realizować. To nie kaprysy, to zobowiązania z podpisami na umowach więc wszystko musi grać. Długa majówka obowiązuje tylko w PL, ja pracuję dla ludzi spoza, co ich obchodzi? Urlop szanują jak świętość, nie ma z tym problemu ale ja muszę szanować też ich i ich nieskromne pieniądze, dlatego Umowa/Vertrag papierem świętym jest.

tom-cio - 2019-02-18, 21:00

Socale, a moze majowka w Albanii? My wyjezdzamy 26kwietnia, powrot 7.Ale na miejscu hotele tak tanie, ze nie oplaca sie na kemping, apartament na tydzien 100 euro
Socale - 2019-02-18, 21:16

Dziękuję Tomuś, nie dam rady.
:kwiatki:
W ub roku majówkę spędziłem w Austrii, tak by w ciągu doby móc wrócić. Na szczęście nie było takiej potrzeby.
A...
Hm... mam nawet jakieś foto, może ulepię temacik i jakieś małe wspomnienie :roll:
Pomyślę.

andrzej627 - 2019-06-14, 14:02

mischka napisał/a:
Fajne miejsce na odpoczynek to Punta Cirica. Miejsce zdradzili mi Sycylijczycy, było warto.

Widać na zdjęciach, że warto: Punta Cirica o Cozzo Ciriga.

Barbara i Zbigniew Muzyk, dodałem do naszego planu. Niedaleko znajduje się położony najbardziej na południe punkt Sycylii - Wyspa Prądów: Isola delle Correnti. Trzeba będzie tam dotrzeć. Na wyspę idzie się na piechotę morzem. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-06-14, 19:22

A ja nie pojechałam jak Włosi podpowiadali,teraz da się to naprawić :bylo
andrzej627 - 2019-06-15, 11:03

Basiu, do wyjazdu najlepiej przygotować się w domu. Nie sądzę, aby miejscowi mogli podpowiedzieć lepiej niż wyczytasz w dobrym przewodniku i zobaczysz na dobrej mapie. :spoko