Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Francja - Francja, Paryż na ile jest teraz bezpiecznie ?

Andrzej77 - 2019-02-17, 18:15
Temat postu: Francja, Paryż na ile jest teraz bezpiecznie ?
W kwietniu planowaliśmy po raz pierwszy wyjazd do Francji, Paryża. Pytanie na ile to dziś jest bezpieczne, strajki, żółte kamizelki, itd. Zatrzymujemy się zawsze na kempingach. Podróżujemy z trójką dzieci: córki 10 i 9 lat i mały 2 lata. Jechać czy zmienić plan np. na wyjazd do Słowenii i Czarnogóry. Mam małą zagwozdkę, może coś poradzicie, podpowiecie, za wszystkie sugestie z góry dziękuję. Postaramy odwdzięczyć się jakąś relacją z podróży.
izola - 2019-02-17, 18:30

...jechać, bo Francja jest grzechu warta :)

Aktualną sytuację najlepiej ci przedstawi Andrzej627 mieszka w okolicy .
A jak Paryż nie to zrób skok na wybrzeże do Berck -sur- Mer na imprezę z latawcami i foki pooglądać. .. :spoko

https://www.pas-de-calais...volant-a-berck/

James - 2019-02-17, 19:56

Oczywiście że jechać. Kwiecień jest wspaniały na wypad do Francji, szczególnie na południe. Zdarzyło nam się w tym momencie jeść tam truskawki, maleńkie a tak pyszne że wspomnienie zostało z nami na zawsze...
A kiedy jadąc na południe przekroczycie umowną "bramę południa" w Valence, poczujecie zapach Prowansji, zaświeci Wam słońce które inspirowało impresjonistów...poczujecie, że żyjecie.
My zawsze we Francji zatrzymujemy się na dziko.Ten kraj jest do tego stworzony. Oprócz Paryża. Tam nocowaliśmy na campingu w Lasku Bulońskim - bezpiecznie, cicho, pod nosem przystanek autobusowy, sprawne metro, nocne wycieczki po Paryżu organizowane przez camping -magiczne- polecamy!-odwożą na sam camping więc bez problemu.
A bezpieczeństwo? Sprawne państwo, skuteczna policja, poczucie ,że panują nad wszystkim.
Właściwie w żadnym kraju nie czujemy się tak bezpiecznie.
Oczywiście zawsze można być w niewłaściwym miejscu w niewłaściwym czasie, ale to wszędzie.
W życiu trzeba mieć trochę szczęścia :)
Bawcie się dobrze i piszcie relację :spoko

gryz3k - 2019-02-18, 18:52

Napiszę tak, jak mieli mnie odwiedzić znajomi Szwajcarzy w 99 roku to kilka razy pytali się czy nikt ich nie zastrzeli na ulicy. Dopiero jak zapewniłem ich, że mieszkam w Warszawie od urodzenia i nie widziałem zeby ktoś strzelał to przyjechali. Ich obawy wynikały z oglądania telewizji. Porzuć więc "fakty medialne" wyłącz TVP i ciesz się Francją. Nie tak dawno jeździłem z córką skuterem w nocy po Paryżu i nie widziałem nic strasznego.
Z dzieciakami polecam Disneyland nieopodal Paryża. :spoko

Endi - 2019-02-18, 19:22

Disneyland obowiązkowy choć trochę cukierkowy ;)

Koniecznie Park Asterix to dopiero ''czad'' . Niestety wszędzie duże kolejki.

eler1 - 2019-02-18, 20:01

Byliśmy we Francji w lato 2018r. Nasze odczucia czym dalej od Paryża tym większe odczucie bezpieczeństwa czyli mniej wojska z długą bronią w okolicy dworców i na bramkach autostrady. Po wizycie w Disneylandzie po prostu sam Paryż sobie odpuściliśmy może to był dla nas zbyt duży przeskok od samej granicy z Belgią w czasy Stanu Wojennego.
JaWa - 2019-02-19, 10:57

James napisał/a:
A bezpieczeństwo? Sprawne państwo, skuteczna policja, poczucie ,że panują nad wszystkim.

Można śmiało powiedzieć, że lepsi od ZOMO. :haha:

gryz3k - 2019-02-19, 11:27

Drodzy podróżnicy, czy protest górników, Marsz Niepodległości czy protest KODu jest przeciwwskazaniem do owiedzenia Warszawy? Litości. Przecież Żółte Kamizelki nie zamieszkały na stałe na Polach Elizejskich.
Andrzej77 - 2019-02-19, 13:53

Dziękuję wszystkim za rady, podjeliśmy decyzję i jedziemy. Chętnie posłuchamy propozycji co zobaczyć i na co zwrócić uwagę.

gryz3k różnica jest taka, że u nas nie palą aut, nie rozbijają witryn i nie rabują sklepów, rzadko też tłuką się z policją.

gryz3k - 2019-02-20, 19:50

Andrzej77 napisał/a:
gryz3k różnica jest taka, że u nas nie palą aut, nie rozbijają witryn i nie rabują sklepów, rzadko też tłuką się z policją.

A byłeś kiedyś w Warszawie po meczu Legii albo kilka lat temu po Marszu Niepodległości? Spalona Tęcza, wóz TVNu, zniszczone autobusy. Tak jak napisałem. Takie akcje zdarzają się czasami. Wielu boi się zginąć w zamachu a jeździ kamperem gdy ilość ofiar śmiertelnych w zamachach i wypadkach drogowych jest nieporównywalna. :spoko