| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Zakup kampera
JaroFire - 2019-02-24, 11:13 Temat postu: Zakup kampera Witam wszystkich, chciałbym dołączyć do szerokiego grona kamperowiczów i planuję zakup kampera. Podpowiedzcie na co mam zwrócić uwagę przy zakupie.
Auto ma być dla mojej rodziny - ja,żona i 2 córki nastolatki
Johny_Walker - 2019-02-24, 11:27
Musisz zwrócić uwagę dosłownie na wszystko.
Mam nadzieję, że pomogłem.
JaroFire - 2019-02-24, 11:50
raczej nie, chodzi mi właśnie o te wszystko - zaczynając od marki, silnika, wyposażenia
Horte - 2019-02-24, 11:53
Na początku byłoby dobrze określić budżet oraz preferencje zabudowy ( integra, półintegra, alkowa). Po tym można zacząć szukać pomocy.
PS.
Mam taki sam skład na pokładzie i nie wyobrażam sobie na chwilę obecna innego rozwiązania jak duży kamper z alkową. Daje to komfor w jego przebywaniu ( nie mam konieczności rozkładania/składania łóżek) ale dla niektórych użytkowników alkowa to zło
MisioKRAK - 2019-02-24, 12:21
Dokładnie...
Na początku trzeba mocno zwrócić uwagę na swój portfel...bo od tego zależy 80%...20% to cała reszta...
JaroFire - 2019-02-24, 12:48
Myślę o kwocie ok.200tys
Bazyli - 2019-02-24, 13:25
JaroFire, najpierw pożycz. sprawdź co jest ok a co nie. oglądaj wszytko co jest w okolicy nawet jak nie chcesz kupić. jak coś znajdziesz weź ze sobą kogoś kto ma pojęcie żeby się nie nadziać - wielu z nas chętnie Ci pomoże .
JaroFire - 2019-02-24, 15:06
Też tak myślałem, ale wypożyczanie za 500zł za dobę ...raz jeden, później inny to się robi trochę kasy którą mogę już wrzucić w zakup. Zastanawiam się nad:
https://www.otomoto.pl/of...y-ID6Bl48R.html
lub czymś podobnym
MisioKRAK - 2019-02-24, 15:08
Przy 200 000 wydać 1000zł na testy i sprawdzenie czego oczekujesz od auta...chyba nie tak dużo...
A auto ciekawe chociaż np silnik ciut maławy...i nie zauważyłem prysznica, chociaż te zdjęcia są takie "dziwne"...
Horte - 2019-02-24, 15:27
Mając taki budżet i 2 nastolatki na pokładzie trzeba się dokładnie zastanowić. Opuszczane łóżko znacznie ogranicza funkcjonowanie w środku. Poruszanie się po pokładzie przy opuszczonym łóżku jest bardzo ciężkie.
Może jednak warto szukać np alkowę z łóżkiem piętrowym?
Andrzej 73 - 2019-02-24, 15:30
| JaroFire napisał/a: | https://www.otomoto.pl/of...y-ID6Bl48R.html
lub czymś podobnym |
Dobry układ jak widzi się Wam wizualnie to jechać oglądać i brać.
Socale - 2019-02-24, 15:40
Również polecam alkowę. Sypialnia na pięterku jest bardzo przydatna i ergonomiczna. Większość kamperów ma możliwość unoszenia łóżka w alkowie do góry, to na dzień daje sporo przestrzeni.
Ja już powoli rozglądam się za kolejnym kamperem, ale swojego nie sprzedam puki nowy na podwórku stać nie będzie. Jest o tyle dobrze że z tyłu są 2 łóżka piętrowe, dla dziewczyn nastolatek to takie swoiste osobiste królestwa. Trudniej będzie się pogodzić w łazience, ale to dotyczy wszystkich kamperów z łazienkami
Zdecydowanie polecam ten układ dla 2+2.
JaroFire - 2019-02-24, 16:06
Faktycznie, macie rację z alkową, no i łózkami piętrowymi. Czyli już jakieś kryteria mam
Horte - 2019-02-24, 19:02
Jeżeli przewidujesz okres przejściowy na pokładzie, teraz 2+2 a za jakieś 5 lat już samo 2, to może poszukać czegoś w kwocie do 150 tys. Będzie pewnie trochę mniejsza utrata na wartości.
Póżniej zmienisz na półintegrę.
JaroFire - 2019-02-24, 19:15
a co myślicie o tym?
https://www.otomoto.pl/of...a-ID6BjmIk.html
JaroFire - 2019-02-24, 19:31
albo to:
https://www.otomoto.pl/of...html#f77a6c82ef
albo:
https://www.otomoto.pl/of...html#4058271119
HENRYCZEK - 2019-02-24, 19:52
Kwotowo już jesteś blisko nowego z motorem 2.0 a tu wybór spory.
Ps
No i nie musisz wymieniać materacy, kasety i wyparzać kibekla.
Horte - 2019-02-24, 20:00
Faktycznie do nowej maszyny już blisko. Zalecam jednak zagospodarowanie czasu na oglądanie chociażby tych, które ci się spodobały.
Nawet jak wydasz 2tys na paliwo, to i tak warto.
Socale - 2019-02-24, 20:13
Obydwa są wewnątrz niemal identyczne jak mój, rzekłbym, wszyscy robią na jedno kopyto albo jest to układ najbardziej doskonały w tej długości kampera.
Do mnie z tych dwóch bardziej gada Burstner, ale ten drugi ma za to trochę więcej miejsca na blacie w kuchni - jego brak to upierdliwa sprawa.
Bronek - 2019-02-24, 20:17
W marcu jest Poznań a tam....
https://www.camperteam.pl...ghlight=#762819
orkaaa - 2019-02-24, 20:40
Ja za swoim, kupiłem w grudniu chodziłem 2 lata. Odwiedziłem wszystkich dilerów w okolicy i dwa razy targi w Nadarzynie. Jak już wiedziałem, że chce Chausson to pojechałem do Pszczyny będąc przekonany co kupię. Po 4 godzinach porównań wybrałem nieco większy model . Jak się okazało ma największa przestrzeń przy stole czyli tam gdzie w sumie najwięcej się przebywa. Łóko z przodu opuszczane i z tyłu stałe. Super patent. Daje to w sumie 4-5 normalnych miejsc do spania. Najważniejsze samemu sprawdzić dany model kilka razy. Czy rozkład odpowiada. Na zdjęciach wszystko fajnie wygląda. Trzeba się zdecydować alkowa czy półintegra czy integra. Dla mnie ważna była możliwość zimowej eksploatacji. Pakiet zima, ogrzewanie disel a nie gaz i na razie jestem bardziej niż zadowolony.
MisioKRAK - 2019-02-24, 20:45
Do zimowego jeżdżenia jakoś nie widzę sporych plusów ogrzewania dieslem...
Ale to mówi gość co jeździ 27letnim kamperem...
papamila - 2019-02-24, 21:01
| MisioKRAK napisał/a: | | Do zimowego jeżdżenia jakoś nie widzę sporych plusów ogrzewania dieslem... |
ropy do ogrzewania masz dużo,dużo więcej i jest dostępniejsza od propanu
koszty porównywalne
MisioKRAK - 2019-02-24, 21:36
Gorzej z prądem dla działania "ropy"...
W odpowiednią ilość gazu można się zabezpieczyć, czy też w dość prosty sposób go zdobyć...
Chyba że jeździmy gdzieś w dzicz zimą bez cywilizacji, to może i problem, ale chyba też nie bardzo...
O porównywaniu dźwięków obu maszyn nie wspomnę...
Ale ok - już nie kontynuuję tematu...
Bronek - 2019-02-24, 22:06
Truma na ropę lekko trąca ropą, a to u mnie powoduje mdłości
Natomiast jest to fakt , że jak ktoś mało gotuje, to wystarczy mu mała i lekka butla gazu np Nano Amerigass {8kg} .
A do tego jak wziąć zbiornik paliwa z 90 lub na 120 litrów np w Ducao. To jest to opcja do rozważenia.
Ma to swoje plusy. Zasięg kampera i jednak lepsza dostępność paliwa g diesla niż gazu. Szczególnie dotyczy to propanu i do tego gdy mamy instalację na szybkozłączki.
Rozważałem taki wybór ...Ale jednak gaz, bo śmierdzi ropą z komina i jak zawieje niekorzystnie i to dla mnie niemiłe.
marcincin - 2019-02-24, 23:06
JaroFire - ja także jeżdżę w składzie 2+2 - alkową jeździłem 6 lat - wersja 6-cio osobowa - była bardzo funkcjonalna, miała dwa łóżko piętrowe z tyłu. Używaliśmy jej cały rok - zaliczyliśmy kilka wyjazdów narciarskich. Na co ja zwróciłbym uwagę:
1. Wydzielony prysznic - prysznic, który nie współdzieli podłogi toalety - po skorzystaniu z prysznica można swobodnie korzystać z toalety.
2. Duża przestrzeń salonu - cztery osoby (wy i nastolatki) muszą mieć sporą przestrzeń - w naszej alkowie salon był za mały.
Teraz pytania czy potrzebujesz dużego garażu? Ja potrzebuję - moja alkowa po zdemontowaniu dolnego łóżka miała całkiem spory garaż (wysoki ale za szeroki). Z łóżkami piętrowymi jest także jeden problem - jak nastolatki nie są niskie to na takim łóżku nie da się wygodnie siedzieć - leży się wygodnie, ale siedzieć wygodnie się nie da - moim dziewczynom trochę to przeszkadzało.
Jeśli miałbym brać alkowę i chciałbym mieć duży garaż to brałbym alkową z tylnym podwójnym łóżkiem poprzecznym (idealnie o regulowanej wysokości) - prawie kupiłem Benimar 346 - ten jest na fiacie więc droższy o wyższą akcyzę.
Tutaj jest nowa alkowa na Fordzie 2.0 (duży salon)
Allkowa Chausson
Te dwa modele są bardzo podobne do siebie.
Jeśli chcesz kampera używać zimą to sprawdź czy model jest uzimowiony - czy ma odpowiednio wydajne ogrzewanie. Co do źródła ogrzewania gaz czy on - miałem ogrzewanie gazowe - teraz mam on - jak na razie nie mam uwag co do działania on - fakt trochę więcej prądu idzie, ale nie trzeba wozić butli - ja zainwestuję w 200AH LiPoFe4.
Obecnie jeździmy półintegrą - parę tematów wcześniej w tym dziale napisałem dlaczego wygrałem półintegrę - Benimar 442. Właśnie wróciłem nią z pierwszego wyjazdu narciarskiego - jest super
Johny_Walker - 2019-02-25, 13:19
Używane skonfigurowane wg cudzych kaprysów w cenie nowego, pachnącego, skonfigurowanego pod siebie...
Syndrom Polaka biedaka? Nawet jak go stać na nowe, to kupuje używane bo się przyzwyczaił mentalnie do tego że go nie stać?
Johny_Walker - 2019-02-25, 13:22
| marcincin napisał/a: |
1. Wydzielony prysznic - prysznic, który nie współdzieli podłogi toalety - po skorzystaniu z prysznica można swobodnie korzystać z toalety. |
Wydzielony czyli osobne pomieszczenie z osobnymi drzwiami? Bez sensu, bo marnowanie miejsca.
Wydzielony jak u mnie czyli jedno pomieszczenie, ale prysznic ma swoje drzwi i nie chlapie na podłogę kibla? Najlepsze co może być.
marcincin - 2019-02-25, 14:46
| Johny_Walker napisał/a: | | marcincin napisał/a: |
1. Wydzielony prysznic - prysznic, który nie współdzieli podłogi toalety - po skorzystaniu z prysznica można swobodnie korzystać z toalety. |
Wydzielony czyli osobne pomieszczenie z osobnymi drzwiami? Bez sensu, bo marnowanie miejsca.
Wydzielony jak u mnie czyli jedno pomieszczenie, ale prysznic ma swoje drzwi i nie chlapie na podłogę kibla? Najlepsze co może być. |
Dokładnie chodzi mi o to samo co Ty masz (też tak miałem i mam w obecnym) - jedno pomieszczenie - jedne drzwi, w pomieszczeniu toalety zamykana kabina prysznica, podłoga w toalecie nie zalewana wodą z prysznica - choć jak ktoś woli całkowicie osobne pomieszczenie z prysznicem, to nie uważam tego za bezsens - każdy może mieć inne preferencje i potrzeby - ja uważam, że tzw. mokra podłoga jest niepraktyczna dla składu 2+x (dla 2+0 uważam, że także jest niepraktyczna), ale jak ktoś walczy o długość kampera często jest to kompromis na który trzeba pójść.
Horte - 2019-02-25, 16:02
A ja w swoim Roburze mam osobno prysznic i osobno kibelek. Bardzo sobię chwale takie rozwiązanie, bo prysznic niekiedy zamienia się w szafę a niekiedy w schowek na buty ( mam skrzynkę, którą wyciągam na czas kąpieli).
Bajaga - 2019-02-25, 16:25
| JaroFire napisał/a: | | Też tak myślałem, ale wypożyczanie za 500zł za dobę ...raz jeden, później inny to się robi trochę kasy którą mogę już wrzucić w zakup. |
Jeżeli nie masz doświadczenia i bardzo sprecyzowanych wymagań to zdecydowanie wynajmij. I to nawet 2-3 sztuki np na weekend. Tak, coś to bedzie kosztować, ale wg mnie zdecydowanie warto. Będziesz sam wszystko wiedział .
Johny_Walker - 2019-02-25, 22:46
| Horte napisał/a: | | A ja w swoim Roburze mam osobno prysznic i osobno kibelek. Bardzo sobię chwale takie rozwiązanie, bo prysznic niekiedy zamienia się w szafę a niekiedy w schowek na buty ). |
Tylko u brudasów co się codziennie nie myją.
Bronek - 2019-02-25, 23:11
Tu jest fajny "szafo-natrysk" . Nie trzeba być brudasem by mieć dwa w jednym https://youtu.be/hEMQs_bLWYc
Miałem też dwa w jednym z oddzielaną kabiną od kibelka. Spory natrysk i kibel obok na sucho, dwa w jednym. Byłem zadowolony. Kompromis najmądrzejszy i najrosądnjejszy.
Ale to było na 6 m.
Niemniej oddzielnie, to oddzielnie. A opinia Johnego, to tak jakby gadać, że kort tenisowy i basen w ogrodzie, to zmarowanie miejsca, gdyż lepiej posadzić buraki i kartofle. i racja gdy to działka a nie posiadłość.
Masz widocznie za małego to musisz kombinować
Horte - 2019-02-27, 05:48
| Johny_Walker napisał/a: | | Horte napisał/a: | | A ja w swoim Roburze mam osobno prysznic i osobno kibelek. Bardzo sobię chwale takie rozwiązanie, bo prysznic niekiedy zamienia się w szafę a niekiedy w schowek na buty ). |
Tylko u brudasów co się codziennie nie myją. |
Ciekawe czy w swoim prysznicu na czas jazdy włożysz jakieś "klamoty"? My do oddzielnego prysznica wrzucamy wszystko co może narobić bałaganu lub co mogłoby latać po kamperze.
Jeżeli chodzi o brudasów, to chyba musisz mieć osobiste doświadczenia!
Bazyli - 2019-02-27, 09:05
| Johny_Walker napisał/a: | | Horte napisał/a: | | A ja w swoim Roburze mam osobno prysznic i osobno kibelek. Bardzo sobię chwale takie rozwiązanie, bo prysznic niekiedy zamienia się w szafę a niekiedy w schowek na buty ). |
Tylko u brudasów co się codziennie nie myją. |
Johhny a empatia ? Niekiedy ludzie nie mają NOWEGO kampera jak Twój, z masą schowków tylko starszy sprzęt, bez garażu i całą masę klamotów...poza tym są jeszcze prysznice na kempingach.
Andrzej 73 - 2019-02-27, 09:11
Może się nie znam na użytkowaniu kampera , ale my zawsze wszystkie klamoty wozimy w garażu.
Kiedyś mieliśmy kampera z osobnym prysznicem , to nic w nim nie woziłem.
A klamotów wozimy nie mało.
Bazyli - 2019-02-27, 09:14
| Andrzej 73 napisał/a: | Może się nie znam na użytkowaniu kampera , ale my zawsze wszystkie klamoty wozimy w garażu. |
W naszym przypadku to jest jasne; ale jak ktoś ma budżet 40k może zapomnieć o takim luksusie
Andrzej77 - 2019-02-27, 10:21
Jestem po podobnych dylematach. Co do marek to na pewno odpuść tego Forestera, marka budżetowa wszystko trzeszczy, nie warto, podobnie moim zdaniem PLa czy Bella easy. Z marek wybierałbym Burstner, Dethleffs, Adria, Chausson, Pilot, Benimar z tańszych Sunlight i Weinsberg. Ja wybrałem półintegrę z opuszczanym łóżkiem, z tyłu 2 łóżka z możliwością połączenia. Wcześniej jeżdziliśmy alkową, ale zrobił się problem bo nikt nie chciał wchodzić tam wysoko, dziewczyny nie mogły z wiekiem siedzieć w alkowie i każda chciała miec swoje oddzielne miejsce. Dla mnie wazne było by było duzo miejsca w salonie przy stole, duży garaż i dla dziewczyn oddzielne łóżka, łóżko po opuszczeniu podwójne miało być duże i nie kolidować z drzwiami wyjściowymi. Jednym z ciekawszych był Sunlight T67 i Benimar 263.
Najlepiej wybrać się do Janek do Wadowskich i pooglądać kilka marek i układów, będzie łatwiej podjąć decyzję, każdemu pasuje coś innego. Ja bym polecał jednak półintegrę, tego Sunlighta T67, szkoda tylko że nie można zamówić łóżka opuszczanego elektrycznie. Co wazne jest on też lekki i ma duży zapas na załadunek. Nawet nowy nie bedzie dużo droższy niż wasz budżet. Odwiedżcie też targi w Poznaniu, warto.
Andrzej 73 - 2019-02-27, 18:17
| Bazyli napisał/a: | | Andrzej 73 napisał/a: | Może się nie znam na użytkowaniu kampera , ale my zawsze wszystkie klamoty wozimy w garażu. |
W naszym przypadku to jest jasne; ale jak ktoś ma budżet 40k może zapomnieć o takim luksusie |
Piszemy tu o kamperka za dwie stówy
Wydając taką kasę chyba każdy bierze garaż pod uwagę.
Andrut - 2019-03-04, 12:07
Hej,
ja prawdopodobnie będę zaraz wystawiał swojego kampera na sprzedaż. 2015 rok, Weinsberg Caraloft 700MEH 2,3l - zobacz układ w środku. Ma praktycznie wszystko (kupę kasy wydałem na dodatkowe wyposażenie...), przebieg coś ponad 30.000 nie pamiętam - jeszcze rok na gwarancji. Auto zadbane, nasze rodzinne. Niestety czasu brak - zmieniła się sytuacja zawodowa (praca na etacie i dużo podróży biznesowych), a choroba członka rodziny zabiera pozostały czas Pewnie kiedyś wrócimy do kamperowania ale na kilka najbliższych lat nie widzę możliwości więc rozważam sprzedaż.
Wrzucę ogłoszenie w sekcji sprzedam jak znajdę chwilę i wyciągnę go z garażu na kilka fotek.
Pozdr
Andrzej
Johny_Walker - 2019-03-04, 13:22
Ile chcesz?
Andrzej77 - 2019-03-04, 22:55
Uważam że Weinsbergi są fajne, kupił bym takiego, tylko nowego, niestety są tylko 4 osobowe, a my musieliśmy mieć 5 osobowy, dlatego wybór padł na podobnego Benimara.
Socale - 2019-03-04, 23:23
| Andrzej77 napisał/a: | Uważam że Weinsbergi są fajne
...niestety są tylko 4 osobowe
... |
Kampery są... dwuosobowe. Fff-szyskie.
Andrzej77 - 2019-03-04, 23:47
Ha, ha. Podobno, ale czasem wyboru brak, dzieci się nie wyrzeknę, a poza tym zbyt dobrze się bawią, by je zostawiać,
dziwaczek - 2019-03-05, 08:23
| Socale napisał/a: | | Andrzej77 napisał/a: | Uważam że Weinsbergi są fajne
...niestety są tylko 4 osobowe
... |
Kampery są... dwuosobowe. Fff-szyskie.
|
Zdecydowanie się zgadzam
Mandus - 2019-03-05, 11:03
Każdy coś chcę doradzić, sam coś miałem od siebie napisać, ale chyba najbardziej zainteresowanego już tu nie ma...
Może posłuchał i wypożycza i testuje?
Andrut - 2019-05-02, 11:03
Hej,
ja tak jak pisałem szykuję się do sprzedaży - Ojciec już w Hospicjum i mam chwilę czasu. Jutro pojadę wystawić kampera z garażu, zrobię aktualne zdjęcia i postawie na parkingu strzeżonym pod domem. Dam znać jak wrzucę ogłoszenie.
To nie koniec kamperowania. Kiedyś na pewno wrócimy...
|
|