Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Wentylacja w kamperze

miklo75 - 2019-03-03, 13:49
Temat postu: Wentylacja w kamperze
Witam wszystkich
Zakładam wątek, gdyż albo mi umknęło albo słabo eksponowana jest ta kwestia w tematach budów.
Nie jestem znawcą ale w mojej opinii wentylacja tylko mechaniczna najlepiej z rekuperacją.
Nawiewy świeżego powietrza sypialnie gdzieś z okolic podwozia.
Wyrzut z kuchni, łazienki i kibla, ewentualnie z szafy na podstawie wentylatorów.
Przewody chyba najlepiej płaskie możliwe małe (znalazłem najmniejsze 110x55) izolowane.

Macie pomysły, rozwiązania, żeby jakoś rozsądnie sklepać taką instalację?
Czy rekuperacja ma sens i czy są jakieś domowe sposoby budowy centralki, wymienników ciepła?
Jakie wentylatory stosować i jak nimi sterować?

decumanus - 2019-03-03, 14:43
Temat postu: Re: Wentylacja w kamperze
miklo75 napisał/a:
Witam wszystkich
Zakładam wątek, gdyż albo mi umknęło albo słabo eksponowana jest ta kwestia w tematach budów.
Nie jestem znawcą ale w mojej opinii wentylacja tylko mechaniczna najlepiej z rekuperacją.
Nawiewy świeżego powietrza sypialnie gdzieś z okolic podwozia.
Wyrzut z kuchni, łazienki i kibla, ewentualnie z szafy na podstawie wentylatorów.
Przewody chyba najlepiej płaskie możliwe małe (znalazłem najmniejsze 110x55) izolowane.

Macie pomysły, rozwiązania, żeby jakoś rozsądnie sklepać taką instalację?
Czy rekuperacja ma sens i czy są jakieś domowe sposoby budowy centralki, wymienników ciepła?
Jakie wentylatory stosować i jak nimi sterować?

Ja planuje zrobic dokladnie tak jak mówisz :bigok
W ducato mozna przeciagnac rure 50mm w tylnym słupku, na dole pod tymi kawalkami zderzaków sa wywiewy. Wiec latem powinno zaciagac spod podwozia. Wentylatory AAB ciche, do tego zamierzam sklecic lub kupic maly wklad rekuperatora np taki Zamontowac go nad tylnymi drzwiami. Wentylatory sa 20x20. Sterowanie na razie potencjometrem do sterowania wiatrakami z komputera. Potem coś ambitniejszego.

Chetnie wejde we wspolprace projektową. Moge wymodelowac pod drukarke 3d co trzeba.

Rure mam peszla takiego grubego ale nie polecam bo bardzo sztywny. Na ebayu mozna kupic aliumiowe flexy takie cienkie. Kupiłem 65mm do Trumy, bo te papierowe kupione u klaji strasznie smierdza, chyba sa w srodku impregnowane jaks zywica albo co, nie chcialo sie wygrzac. W kazdym badz razie aluminiowe bardzo porzadne, elastyczne, duzo lepsze niz to co w polskich hipermarketach sprzedaja.

miklo75 - 2019-03-03, 15:53

Fajnie, że temat podjęty. Decumanus jestem z tobą tak jak cardo :mrgreen: Wygooglowłem Twojego nicka :ok

A tak na poważnie, znalazłem ciekawy (jak dla mnie) opis samodzielnej budowy rekuperacji, tylko to nie moja bajka i słabo lub z wielkim bólem to kumam.
http://www.domowyprototyp...k-i-wentylator/

Może ktoś by to przetrawił i pokusił się o pomysły, które można wykorzystać w naszych domkach, mając oczywiście na uwadze koszty i możliwości hand made.

decumanus - 2019-03-03, 16:42

miklo75 napisał/a:
Fajnie, że temat podjęty. Decumanus jestem z tobą tak jak cardo :mrgreen: Wygooglowłem Twojego nicka :ok

A tak na poważnie, znalazłem ciekawy (jak dla mnie) opis samodzielnej budowy rekuperacji, tylko to nie moja bajka i słabo lub z wielkim bólem to kumam.
http://www.domowyprototyp...k-i-wentylator/

Może ktoś by to przetrawił i pokusił się o pomysły, które można wykorzystać w naszych domkach, mając oczywiście na uwadze koszty i możliwości hand made.

Swietnie!!! To chyba pierwszy raz od 18 lat uzywania tego nicka kiedy ktos pochylil sie nad jego znaczeniem :szeroki_usmiech
Super link, przyda sie tez podczas modernizacji domowego rekupreatora. Z istotnych informacji - orientacyjna cena... mysle na potrzeby kampera GS16 wystarczy. Nie wiem tez czy jest potrzebne takie zlozone sterowanie. Odezwe sie jutro, prom dobil do Trelleborg i musze przejechac Szwecję. Pozdrawiam.
R

Johny_Walker - 2019-03-03, 17:33

Masz już rekuperację w domu?

W jakim celu chcesz zastąpić wentylację grawitacyjną lub mechaniczną w kamperze rekuperacją?

Kombinator - 2019-03-03, 17:59

Jak dobrze widzieć że nie tylko mnie pogrzało z rekuperacją w kamperze :ok Też mam plan wstawić takie ustrojstwo z firmy przez was wskazanej. Chciałem wstawić albo GS 16 lub GS 18 w plastikowej obudowie, Zwróciłem się do firmy o wycenę a oni mi odpisali że jako takiego cennika nie ma- że każdy projekt wyceniają indywidualnie.
Dostałem link do programu doborowego
Próbowałem ogarnąć ale w związku z brakiem desperacji (bo jeszcze nie potrzebuje) i totalnie pojęciami nie z mojej bajki chwilowo sobie odpuściłem
Do wyceny firma prosi o kartę doboru z ich programu lub o podanie długości pakietu :gwm cokolwiek to znaczy. :?:

Co do moich spostrzeżeń: to dobranie odpowiedniego wymiennika nie musi być proste. Te wymienniki mają naprawdę mała wydajność i może się okazać że przy złym doborze wentylatorów(za mocne ? za słabe ?) i wielkości samego wymiennika wyjdzie :dupa .
Jakby ktoś kumał jak dobrać wielkość to niech się zgłasza i pomoże będą :bukiet: w podziękowaniu.

LukF - 2019-03-03, 18:15

Uff, jak można sobie proste kamperowanie komplikować.... :gwm
Kombinator - 2019-03-03, 18:17

Johny_Walker napisał/a:
Masz już rekuperację w domu?

W jakim celu chcesz zastąpić wentylację grawitacyjną lub mechaniczną w kamperze rekuperacją?

Ja mam i to jest rewelacyjne sprawa.

Zrobiłem szczelną puszkę z dobrą izolacja nie po to żeby teraz otwierać wszystko na oścież :diabelski_usmiech
Zalety podstawowa jest taka że masz śwież powietrze w temperaturze zbliżonej do tej którą masz w kamperze. Ważne jeśli ktoś zimą używa kampera bo nie wpuszczasz powietrza o tmperatuże np -5 stopni do wnętrza o temperaturze 23. Z rekuperacji powinno wchodzić między 16- a 18. To już powinno dać oszczędności na grzaniu (ale tu się nie chce w wyliczenia kilku procentowe bawić więc można pominąć ten czynnik). Główna zaleta to komfort. Masz stale dostarczane świeże powietrze i wywalaną wilgoć z powietrza. Jeśli wiatraki będą dobrze dobrane to praktycznie bezszumowo masz fajny klimat. Do tego nie wieje na ciebie zimne powietrze z okna tylko z nawiewu umieszczonego tak żeby nie dmuchało bezpośrednio na człowieka.
Latem (które pewnie interesuje bardziej towarzystwo) rekuperator powinien zmniejszyć zużycie klimy (jeśli ktoś taką posiada) bo nie wietrzymy gorącem powietrzem. Można też zamknąć okna i zapomnieć o robactwie . To tyle teorii na początek;-)

student1 - 2019-03-03, 19:06

Podpinam się pod temat i bacznie obserwuje.
Niestety nie pomogę bo temat rekuperacji jest mi zupełnie nie znany.

PzDr

Comsio - 2019-03-03, 19:12

To chyba pasi tym co chcą pozostac przy starszych modelach .( bez klimy)
krzlac - 2019-03-03, 19:15

LukF napisał/a:

Ja ten temat zaliczam do zimowego pier......a o letnim kamperowaniu.

Johny_Walker - 2019-03-03, 19:38

No to pokażcie urządzenie lub choćby wymiennik który chcecie użyć i jakie silniki? Jaki planowany przepływ w m3/h na zimę lato i wietrzenie?
jacek stec - 2019-03-03, 19:49

To jeszcze wymyślcie śluzę zamiast drzwi do wsiadania-kamper bez kibla i śluzy to nie kamper
miklo75 - 2019-03-03, 20:00

No pięknie. Mamy forum Decumanus!

Tak tylko przypomnę rekuperacja to odzysk ciepła/zimna ze zużytego powietrza w wentylacji mechanicznej.

Rekuperacja to oczywiście komfort, przeliczanie czy się opłaca nie ma sensu, szczególnie mając na uwadze nasze hobby.

Ja się jakoś specjalnie nie upieram przy rekuperacji, choć czemu nie jak by się dało ją ogarnąć przy ludzkich pieniądzach. Bardziej chodzi mi o opracowanie instalacji wentylacji mechanicznej w kamperze, zresztą taki jest tytuł wątku. Uważam po prostu, że nie ma innego wyjścia. Grawitacja nie działa, lub dokładniej - działa kiedy chce.

Kombinator - 2019-03-03, 20:16

krzlac napisał/a:
LukF napisał/a:

Ja ten temat zaliczam do zimowego pier......a o letnim kamperowaniu.

...........o jak mnie kolega do działania zmotywował :-P

Johny_Walker - 2019-03-04, 13:07

miklo75 napisał/a:
owanie instalacji wentylacji mechanicznej w kamperze, zresztą taki jest tytuł wątku. Uważam po prostu, że nie ma innego wyjścia. Grawitacja nie działa, lub dokładniej - działa kiedy chce.

I dlatego w kamperach mamy wentylację mechaniczną. Np. w postaci wentylatora w oknie sufitowym czy nawiewu wentylacji samochodowej.
Po co odzyskiwać te śladowe ilości ciepła lub zimna? Wentylacja mechaniczna tak, ale po co rekuperacja?
Jaką ilość energii jest w stanie odzyskać? Proszę podać konkretne ilości kWh/miesiąc dla lata lub zimy, litrów gazu/miesiąc dla lata i zimy.

PS Zrobiłem takie obliczenia dla domu i wyszło mi ze jak najbardziej kiedyś mi się rekuperator w domu zwróci i ma sens także ekonomiczny. Dla kampera? Wątpię.

miklo75 - 2019-03-04, 14:09

Johny_Walker napisał/a:
No to pokażcie urządzenie lub choćby wymiennik który chcecie użyć i jakie silniki? Jaki planowany przepływ w m3/h na zimę lato i wietrzenie?

Może to?

https://zdrowie-dom.pl/rekuperatory/98-rekuperator-scienny-miejscowy-hru-wall-100-25-5901829435422.html?utm_source=google&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=rekuperator-scienny-miejscowy-hru-wall-100-25&gclid=EAIaIQobChMIj_Hn8cbo4AIVjYGyCh3m_wzNEAQYBSABEgK0uPD_BwE

Johny_Walker - 2019-03-04, 14:13

miklo75 napisał/a:

Może to?

To jest gówno. Brak odprowadzenia wilgoci. Praca wahadłowa wymuszająca zainstalowanie dwóch takich wymienników. Wymusza instalację w grubej przegrodzie zewnętrznej. Bardzo niska sprawność odzysku ciepła. Brak porządnej filtracji. Filtr ma niską pojemność i będzie się szybko zapychał. Bardzo drogi - cena niewspółmierna do możliwości. Niesprawdzone urządzenie, brak w sieci informacji od zadowolonych użytkowników. Nie polecam w żadnej sytuacji.

miklo75 - 2019-03-04, 14:13

A może coś w ten deseń?

https://www.szalonymax.pl...BCABEgKCKvD_BwE

miklo75 - 2019-03-04, 14:17

Może to?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Heat_pipe

miklo75 - 2019-03-04, 14:23

https://www.recair.com/pl...zy-regenerator/
miklo75 - 2019-03-04, 14:29

A mi się podoba to:
http://www.rynekinstalacy...ci-i-zasady?p=2

Przynajmniej fajnie wygląda, bo się nie znam :mrgreen:

miklo75 - 2019-03-04, 17:40

Johny_Walker napisał/a:
miklo75 napisał/a:
owanie instalacji wentylacji mechanicznej w kamperze, zresztą taki jest tytuł wątku. Uważam po prostu, że nie ma innego wyjścia. Grawitacja nie działa, lub dokładniej - działa kiedy chce.

I dlatego w kamperach mamy wentylację mechaniczną. Np. w postaci wentylatora w oknie sufitowym czy nawiewu wentylacji samochodowej.
Po co odzyskiwać te śladowe ilości ciepła lub zimna? Wentylacja mechaniczna tak, ale po co rekuperacja?
Jaką ilość energii jest w stanie odzyskać? Proszę podać konkretne ilości kWh/miesiąc dla lata lub zimy, litrów gazu/miesiąc dla lata i zimy.

PS Zrobiłem takie obliczenia dla domu i wyszło mi ze jak najbardziej kiedyś mi się rekuperator w domu zwróci i ma sens także ekonomiczny. Dla kampera? Wątpię.

No odzyskać to można ponoć nawet powyżej 95% - więc nie jest to śladowe. Odzysk to nie wszystko, tak jak było wyżej komfort, filtrowanie (tu dla wymagających pełna gama filtrów od pyłków, po bakterie i SMOG), jonizowanie, stabilność temperatury.

W mojej opinii na etapie budowy należy rozważyć. Jak jest fajne miejsce by upchnąć centralę (z dobrym dostępem do filtrów), wykonać/ kupić niedrogo wymiennik (niekoniecznie ze sprawnością 95% :szeroki_usmiech ) , zastosować wspomniane wentylatorki AAB (super ciche) to może być niegłupie.

Coś czuję, że ktoś zapoda jakiś dobry patent na mini wymiennik.

robba - 2019-03-04, 18:40

miklo75 napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
miklo75 napisał/a:

No odzyskać to można ponoć nawet powyżej 95% - więc nie jest to śladowe. Odzysk to nie wszystko, tak jak było wyżej komfort, filtrowanie (tu dla wymagających pełna gama filtrów od pyłków, po bakterie i SMOG), jonizowanie, stabilność temperatury.

W mojej opinii na etapie budowy należy rozważyć. Jak jest fajne miejsce by upchnąć centralę (z dobrym dostępem do filtrów), wykonać/ kupić niedrogo wymiennik (niekoniecznie ze sprawnością 95% :szeroki_usmiech ) , zastosować wspomniane wentylatorki AAB (super ciche) to może być niegłupie.

co nieco już było...
mozna np dopracowac:
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=113

i tu też było:
https://www.camperteam.pl...ght=rekuperator

decumanus - 2019-03-04, 21:43

Dyskusja rozgorzała
Dlaczego
Nie mam przekonania do plastikowych okien ani na scianie, ani na dachu (miedzy innymi dlatego ze parkuje w Oslo na ulicy i juz raz ćpunów z samochodu wyganialem), wiec wentylacja bedzie mechaniczna.
Skoro bedzie mechaniczna to moze warto opóźnić moment przegrzania samochodu latem i co chyba wazniejsze usunąć nadmiar nachuchanej wilgoci zimą. Jutro napisze do klingerburga i zapytam o cenę gs18 200mm szeroki, moze 150.
Dodatkowy argumentem jest mozliwosc podpiecia filtrów na zasilaniu... tutaj nikogo chyba nie trzeba przekonywac...
Jutro naszkicuje gdzie bedzie.
R

miklo75 - 2019-03-05, 00:04

robba napisał/a:
miklo75 napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
miklo75 napisał/a:

co nieco już było...
mozna np dopracowac:
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=113

i tu też było:
https://www.camperteam.pl...ght=rekuperator

Tak czułem, że było. Ha,ha fajnie się to czyta szczególnie z 2010r. Przyznaję, że jeszcze wszystkiego nie przeczytałem, bo mi się spać już chce ale obiecuję przeczytam.
Na razie zacytuję tylko przepowiednię z 2010r. Radka z południa:
"A ja wam mówię, i kto chce niech wątpi, że reku w kampie ma sens, tak zimą jak i latem.
Stawiam "ciacho" że w ciągu dekady będą one montowane, w seryjnie produkowanych kamperach." :bigok

miklo75 - 2019-03-05, 10:22

Na kanały np. R-VENT Flex 63t:
https://allegro.pl/oferta/r-vent-flex-63-przewod-wentylacyjny-63mm-l-50mb-6914141199

bez względu czy z reku czy bez, czyszczenie piłką z pianki + odkurzacz, jest na yt filmik.

Cena 700zł/50mb
Stworzony specjalnie do dystrybucji powietrza super wytrzymały, sztywny i zarazem elastyczny przewód wentylacyjny wykonany z wysokiej jakości tworzywa PE.
Szary na zewnątrz i biały wewnątrz. Charakteryzuje się gładką powierzchnią wewnętrzną, co zdecydowanie zmniejsza opory i ułatwia transport powietrza. Dzięki właściwościom materiałowym tłumiącym dźwięk, przewód znacznie obniża ryzyko wystąpienia hałasu w systemach wentylacyjnych. Posiada właściwości antystatyczne i antybakteryjne.
Dane techniczne:
Materiał: w 100% wysokiej jakości tworzywo PE; warstwa wewnętrzna o właściwościach antystatycznych i antybakteryjnych.
Średnica przewodów: DN 63 - Dzew 64 mm/Dwew 54 mm DN 90 - Dzew 91 mm/Dwew 78 mm
Wydajność przy 3 m/s: DN 63 - 25 m³/h DN 90 - 51 m³/h
Temperatura pracy: od -20°C do +60°C
Długość kanału: 50 m
Wytrzymałość: ≥ 8 kN/m² wg EN ISO 9969
Klasa palności: wg DIN EN 13501-1
Klasa szczelności D: wg NEN EN 12237, EN 1507
Atest Higieniczny PZH nr HK/B0225/02/2014 oraz HK/B/0225/01/2014

miklo75 - 2019-03-05, 10:32

Przewodów do wyboru w cenie nawet 2x niżej.
miklo75 - 2019-03-05, 10:35

Do tego izolacja
https://allegro.pl/oferta/izolacja-otulina-solarna-kauczukowa-na-rure-55-64-6851998516

miklo75 - 2019-03-05, 10:36

Jeszcze filtr w stylu
https://allegro.pl/oferta/kanalowy-filtr-antysmogowy-puszka-skrzynka-100mm-7422821257?utm_source=google&utm_medium=cpc&ds_rl=1262523&ds_rl=1262523&ev_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Klimatyzacja+i+wentylacja&gclid=EAIaIQobChMIpPivodjq4AIVhOAYCh1t3g_SEAQYASABEgJj0_D_BwE&gclsrc=aw.ds

miklo75 - 2019-03-05, 10:40

I jonizator
np.: https://www.mediasklep24....-plasma-uv.html

To wszystko w ładną całość, dla przeciwników reku bez lub dla fanów z.

Co Wy na to?

Kombinator - 2019-03-05, 11:47

decumanus napisał/a:
Dyskusja rozgorzała
Dlaczego
Nie mam przekonania do plastikowych okien ani na scianie, ani na dachu (miedzy innymi dlatego ze parkuje w Oslo na ulicy i juz raz ćpunów z samochodu wyganialem), wiec wentylacja bedzie mechaniczna.
Skoro bedzie mechaniczna to moze warto opóźnić moment przegrzania samochodu latem i co chyba wazniejsze usunąć nadmiar nachuchanej wilgoci zimą. Jutro napisze do klingerburga i zapytam o cenę gs18 200mm szeroki, moze 150.
Dodatkowy argumentem jest mozliwosc podpiecia filtrów na zasilaniu... tutaj nikogo chyba nie trzeba przekonywac...
Jutro naszkicuje gdzie bedzie.
R

Wczoraj napisałem i dzwoniłem i wieści nie za dobre mam bo małe GS przestali produkować miesiąc temu :gwm Czekam na info czy mają krzyżowe 200x200. A jako że jest to jedyny wymiennik który jest sens wstawić do kampera to czekam z niepokojem na odpowiedz :kawka:

miklo75 - 2019-03-05, 15:23

Dla mieszkań i biur przyjmuje się min 20m3/h osoba, w kamperze powinno starczyć 10.
miklo75 - 2019-03-05, 16:43

No to zaczynamy projektować. Informacje ze strony:
https://poradnikprojektanta.pl/jak-okreslic-strefy-powietrza-nawiewanego-i-wywiewanego/
Co w nawiasie to moje :diabelski_usmiech .
"Podstawowym krokiem w procesie projektowania wentylacji mechanicznej jest określenie stref powietrza nawiewanego i wywiewanego, kolejnie wykonanie bilansu powietrza w budynku (kamperze)– określenie strumieni powietrza doprowadzanego i odprowadzanego z budynku (kampera). Aby zbilansować cały budynek (kamper) musimy wykonać cząstkowe obliczenia dla poszczególnych pomieszczeń. W pierwszej kolejności musimy podzielić budynek (kamper) na obszary do których będziemy doprowadzać i odprowadzać powietrze."

U mnie pomieszczenia (strefy, obszary):
1. sypialnia (2 osoby) nad pierwszym rzędem foteli (kierowca, pasażer),
2. jadalnia i sypialnia (2os.) - drugi rząd foteli,
3. kuchnia - za drugim rzędem foteli,
4. łazienka z wc,
5. sypialnia nad garażem (2 os.) - tył samochodu,
6. garaż.

miklo75 - 2019-03-05, 16:50

Strumienie powietrza doprowadzanego:
1. sypialnie.

Strumienie powietrza odprowadzanego:
1. kuchnia,
2. łazienka,
3. garaż -??????????????

jsaluga - 2019-03-05, 18:25

Spokojnie. Właśnie skończyła się zima. Czas planować trasy.
robba - 2019-03-05, 21:35

jsaluga napisał/a:
Spokojnie. Właśnie skończyła się zima. Czas planować trasy.

ale nie w tym wątku... :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech :ok

Johny_Walker - 2019-03-05, 21:40

Ciągle czekam aż pokażecie mi produkt który się nadaje do kampera.
robba - 2019-03-05, 21:54

Johny_Walker napisał/a:

Johny, czekaj, "pospaceruj"... produkujemy... :) gonimy króliczka! ;)

Ty to tylko na gotowce liczysz... zero przyjemności... ;)

Bronek - 2019-03-05, 22:05

Johny_Walker napisał/a:

Mówisz i masz. Idealne do kampera, nawet ciecz można zbierać, itdc.. Nie będę się rozpędzał :mrgreen:

decumanus - 2019-03-06, 08:39

Kombinator napisał/a:

Wczoraj napisałem i dzwoniłem i wieści nie za dobre mam bo małe GS przestali produkować miesiąc temu :gwm Czekam na info czy mają krzyżowe 200x200. A jako że jest to jedyny wymiennik który jest sens wstawić do kampera to czekam z niepokojem na odpowiedz :kawka:

oj to malo sympatycznie, ale trudno mi uwierzyc ze przestali produkowac lepszy produkt na rzecz gorszego, moze maja lepsze rozwiazanie? moze np http://rekuperacjalodz.pl...nik-ciepla.html
a GS-K tez nie produkuja?
R

edit
nie doczytałem że "małe"... które uważaj za małe?

Johny_Walker - 2019-03-06, 08:44

Kombinator napisał/a:

Wczoraj napisałem i dzwoniłem i wieści nie za dobre mam bo małe GS przestali produkować miesiąc temu :gwm Czekam na info czy mają krzyżowe 200x200. A jako że jest to jedyny wymiennik który jest sens wstawić do kampera to czekam z niepokojem na odpowiedz :kawka

Dlaczego uważasz że rozwiązanie połowiczne przy niemal identycznym nakładzie kosztów jest lepsze?

Wymiennik krzyżowy to 40-60% odzysku ciepła/chłodu. W praktyce 50%. Wymiennik przeciwprądowy kosztujący tyle samo to do 95%, w praktyce 85-90%. Koszt jest ten sam, te same kanały, wentylatory, czerpnia, wyrzutnia, energia, sterowanie, miejsce na wymiennik. Jedyna "oszczędność" to mniejsze ryzyko zamarznięcia ale wynika ono właśnie z tej wady: słabej efektywności.

Johny_Walker - 2019-03-06, 09:07

robba napisał/a:

Miałem robić sobie rekuperator do domu, ale w końcu go jednak kupiłem. Wystarczająco wiele pracy miałem przy instalowaniu tego wszystkiego. Ile się przy tym nauczyłem? Tyle że teraz mogę fabrykę poprawiać.

Rekuperator i rekuperacja do kampera na 2-4 osoby moim zdaniem powinien mieć:
- wymiennik przeciwprądowy aluminiowy lub lepszy plastikowy,
- przepływ sterowany od 10-20m3/h na noc, przez 60-120 (nominalny) do powiedzmy 200m3/h jako maksymalny,
- dwa wywiewy w łazience w dowolnym miejscu (np. podłoga) oraz nad palnikami kuchni, jeżeli prysznic osobny to tam trzeci wywiew,
- nawiewy tylko w skrajnych punktach: przód (góra alkowy i nogi kierowcy) i tył oraz garaż,
- czerpnie przełączane dwie: dach i podłoga,
- wyrzutnia podłoga lub dach,
- wymiennik ciepła na nawiewie będący jednocześnie parownikiem klimatyzatora,
- zabezpieczenie przed zamarzaniem wymiennika przez różnicowanie wywiewu i nawiewu a nie grzałkę,
- wentylatory - tutaj mam problem. Najlepsze są EBM Papst na 230V i biorą przy przepływie 100m3/h około 7W. Nie znam odpowiednich silników na 12V. Do czasu ich znalezienia zastosowałbym automatykę i sterowanie na 230V.
- rekuperator musi być lekki i mały,
- średnica czerpni i wyrzutni dla czterech osób 100, 125. Dla ciszy przy 60m3/h wystarczy 100 a dla 100m3/h 125mm.

Powyższe warunki pozwalają użyć niewielkiego rekuperatora domowego. Dla domu polecam Thesslagreen, bo spełnia wszystkie powyższe za wyjątkiem wymiarów i masy.
Dlatego trzeba znaleźć konstrukcję wykonaną wyłącznie ze styropianu, bez blachy. Takim rekuperatorem jest np. Luna 200 Dospela. Wadą jest tam chyba użycie kiepskich wentylatorów, ale samo pudełko i wymiennik są OK. Należy rozważyć wyrzucenie wentylatorów i automatyki, ale nie koniecznie. Za 2100 zł jest niezły rekuperator. Ciagle nie jest on mały, ale jeśli chcemy mieć cicho w nocy, to musi być odpowiednio duża średnica przewodów i samego rekuperatora.

koder - 2019-03-06, 14:41

Johny_Walker napisał/a:

[...]
- rekuperator musi być lekki i mały,
- średnica czerpni i wyrzutni dla czterech osób 100, 125. Dla ciszy przy 60m3/h wystarczy 100 a dla 100m3/h 125mm.

Rozważałem kiedyś drukowanie takiego modułu rekuperacyjnego, który można by wsadzić normalnie w grzybek. Wymiennik plastikowy przeciwprądowy, dwa wentylatory odśrodkowe, zasilanie 12v. Całość powinna się zmieścić w cylindrze 150x200mm.

Johny_Walker - 2019-03-06, 18:41

Za mała powierzchnia oraz przekroje. A to oznacza szum i dyskomfort.

Jeśli chcesz rzeźbić to absolutnym minimum jest:
Wymiennik przeciwpradowy markowy.
Obudowa i cała konstrukcja klejoną z XPS.
Zwykle wentylatory.

Jest na jutubie film jak ktoś sobie ulepił coś takiego.

koder - 2019-03-06, 21:54

Johny_Walker napisał/a:
Za mała powierzchnia oraz przekroje. A to oznacza szum i dyskomfort.

Mam wrażenie, że to można skalować długością i ilością egzemplarzy. Odnoszę też wrażenie, że mogę wydrukować lepszy wymiennik, niż są seryjnie dostępne. Dlaczego? Bo druk 3d masowy jest drogi, a pewne rozwiązania są wręcz niemożliwe do wykonania innymi technologiami.

Ale ale - skoro masz doświadczenie, to rzuć liczbami - jaka jest potrzebna powierzchnia wymiany Twoim zdaniem? Jaka prędkość powietrza (no albo przekrój i objętość - bo to z tego wynika)? Chętnie to skonfrontuję z pomysłem, który mi się wykluwał w głowie.

Johny_Walker - 2019-03-07, 00:58

Wymiennika nie wydrukujesz bo będzie za gruby.

Mój wymiennik w domu ma powierzchnię wymiany 36m2.
https://www.recair.com/pl/recair-sensitive/rs160/
Mniejszych nie produkują.

Prędkość powietrza nie może przekraczać 5m/s a w nocy najlepiej żeby wynosiła 2-3m/s.

decumanus - 2019-03-07, 08:04

Johny_Walker napisał/a:
robba napisał/a:

Miałem robić sobie rekuperator do domu, ale w końcu go jednak kupiłem. Wystarczająco wiele pracy miałem przy instalowaniu tego wszystkiego. Ile się przy tym nauczyłem? Tyle że teraz mogę fabrykę poprawiać.

- przepływ sterowany od 10-20m3/h na noc, przez 60-120 (nominalny) do powiedzmy 200m3/h jako maksymalny,
- dwa wywiewy w łazience w dowolnym miejscu (np. podłoga) oraz nad palnikami kuchni, jeżeli prysznic osobny to tam trzeci wywiew,
- nawiewy tylko w skrajnych punktach: przód (góra alkowy i nogi kierowcy) i tył oraz garaż,
- czerpnie przełączane dwie: dach i podłoga,
- wyrzutnia podłoga lub dach,
- wymiennik ciepła na nawiewie będący jednocześnie parownikiem klimatyzatora,
- zabezpieczenie przed zamarzaniem wymiennika przez różnicowanie wywiewu i nawiewu a nie grzałkę,
- wentylatory - tutaj mam problem. Najlepsze są EBM Papst na 230V i biorą przy przepływie 100m3/h około 7W.

Myślę że 10m3/h to mniej wiecej jedna wymiana na godzine i jest to minimum podczas bytowania ludzi w pojezdzie, aczkoiwiek śpiąc latem w kamperze, bez wentylacji lub ze szczątkową wymianą narzekan nie było slychac. Powszechną wśród użytkowników wentylacji mechanicznej jest opinia o jej przewymiarowaniu. Normy podaja maksymalne parametry, a naszego Dospela ustawiamy na 2 bieg z 5. Nawiasem mowiac nie wyobrazam sobie takiej Luny 200 w kamperze.
Tak sobie wyobrazalem umiejscowienie wymiennika. Aczkolwiek powstaje problem odprowadzenia skroplin.

na gorze ewentualna kastracja krzyzowego, jesli nie bedzie innego wyjscia
Moze dzis znajde chwile zeby sie dowiedziec sie szczegolow oferty klingerburga.
Zawsze mozna kupic folie aluminiową 0,3 - 0,5 i wspomagajac sie drukarka 3d zrobić wlasny wymiennik 😉
R

koder - 2019-03-07, 08:05

Johny_Walker napisał/a:

Czemu tak sądzisz? Patrząc po rysunkach (bo wymiarów konkretnych wnętrza wymiennika nie znalazłem), to powinno dać się wydrukować bez najmniejszego problemu.

Ze wstępnych obliczeń wychodzi mi, że w 20x20x20 zmieszczę 10m² powierzchni wymiany przy przekroju 100cm². Dla przepływu 2m/s to powinno dać wymianę 72m³/h. Dla początkowo planowanego 150x200 to by dało 40.5m³/h (cały czas dla ultrakomfortowego 2m/s, przy 4m/s to już 81m³/h) przy 5.62m² powierzchni wymiany. Jeżeli ta powierzchnia jest za mała, to prostym rozwiązaniem jest złożenie wymienników w szeregu. Twoje 36m² można by odtworzyć z wymiennikiem 150x1200mm. Taki słupek 20*120cm (izolacja) powinien być całkiem prosty do zamontowania gdzieś w rogu zabudowy.

Chyba, że uważasz, że 81m³/h przy 33,72m² to za mało do kampera? Zawsze by można zamontować dwa.

decumanus - 2019-03-07, 08:37

koder napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

Czemu tak sądzisz? Patrząc po rysunkach (bo wymiarów konkretnych wnętrza wymiennika nie znalazłem), to powinno dać się wydrukować bez najmniejszego problemu.

Ze wstępnych obliczeń wychodzi mi, że w 20x20x20 zmieszczę 10m² powierzchni wymiany przy przekroju 100cm². Dla przepływu 2m/s to powinno dać wymianę 72m³/h. Dla początkowo planowanego 150x200 to by dało 40.5m³/h (cały czas dla ultrakomfortowego 2m/s, przy 4m/s to już 81m³/h) przy 5.62m² powierzchni wymiany. Jeżeli ta powierzchnia jest za mała, to prostym rozwiązaniem jest złożenie wymienników w szeregu. Twoje 36m² można by odtworzyć z wymiennikiem 150x1200mm. Taki słupek 20*120cm (izolacja) powinien być całkiem prosty do zamontowania gdzieś w rogu zabudowy.

Chyba, że uważasz, że 81m³/h przy 33,72m² to za mało do kampera? Zawsze by można zamontować dwa.

Możesz uściski, wymiana ciepła bedzie zachodzić przez wydrukowane płaszczyzny?
R

koder - 2019-03-07, 08:51

decumanus napisał/a:

A czemu nie? W wymienniku przeciwprądowym ważny jest przecież gradient temperatury, który w czasie pracy wymiennika jest stały. W tej sytuacji plastik będzie równie dobrze wymieniał ciepło jak aluminium, szczególnie przy ściankach 0.4mm. Będzie wymagał tylko kilku minut więcej by się "rozruszać" (wytworzyć gradient przy włączeniu), ale przy wentylacji, która ma działać cały czas, to raczej nie jest istotna wada.

decumanus - 2019-03-07, 11:16

koder napisał/a:
decumanus napisał/a:

A czemu nie? W wymienniku przeciwprądowym ważny jest przecież gradient temperatury, który w czasie pracy wymiennika jest stały. W tej sytuacji plastik będzie równie dobrze wymieniał ciepło jak aluminium, szczególnie przy ściankach 0.4mm. Będzie wymagał tylko kilku minut więcej by się "rozruszać" (wytworzyć gradient przy włączeniu), ale przy wentylacji, która ma działać cały czas, to raczej nie jest istotna wada.

hmm. Żywię przekonanie graniczące z pewnością, że we wzorze na strumień ciepła jest lambda...

to nawet na chłopski rozum robi różnicę...

ABS czyli kopolimer Akrylonitrylo-Butadieno-Styren to najbardziej udane i powszechne tworzywo sztuczne.
...Wyjątkowo niska przewodność cieplna λ = 0,157 W/mK

Johny_Walker - 2019-03-07, 12:15

koder napisał/a:

Piszesz tak jak byś w życiu nie miał go w rękach. Tam jest po prostu gruba folia, a z tym drukarki sobie nie radzą. Zrobisz grube to sprawność leci na łeb.
Wymiennik musi mieć niskie opory przepływu i dużą powierzchnię z niską lambdą.

I to wszystko po co? Żeby odzyskiwać energię? Przy cenie LPG 0,7-3 zł/litr?
Nie lepiej po prostu zużyć nieco więcej gazu?
Należy zacząć od obliczeń oszczędności. Komfortu rekuperacja nie podniesie bo nawiew zimnego powietrza zimą można zniwelować nawiewem Trumy.
Mikroskopijne oszczędności kosztem sporych nakładów finansowych i utratą miejsca.
Typowy kamperowiec nawet nie zauwazy różnicy.
Bardziej aktywny (np. ja) zaoszczędzi 20 litrów gazu na rok. 16-60 zł/rok. Zwrot instalacji nastapi po 30-180 latach.

koder - 2019-03-07, 12:15

decumanus napisał/a:
hmm. Żywię przekonanie graniczące z pewnością, że we wzorze na strumień ciepła jest lambda...

Niemniej jak najbardziej produkuje się plastikowe wymienniki ciepła do rekuperatorów.

robba - 2019-03-07, 12:18

koder napisał/a:
decumanus napisał/a:

A czemu nie? W wymienniku przeciwprądowym ważny jest przecież gradient temperatury, który w czasie pracy wymiennika jest stały.....

gradient może i jest stały ale dla wymiennika, ale dla materiału raczej nie jest stały.

koder - 2019-03-07, 12:20

Johny_Walker napisał/a:
Piszesz tak jak byś w życiu nie miał go w rękach. Tam jest po prostu gruba folia, a z tym drukarki sobie nie radzą.

A ja mam wrażenie, że nie masz doświadczeń z drukarką 3d. Mam na koncie wydruki ze ściankami 0.4mm ułożonymi właśnie w coś w rodzaju wymiennika ciepła. I tak, taka ścianka 0.4mm to się zachowuje jak gruba folia. Jaką grubość ma ta w wymienniku fabrycznym?

Johny_Walker napisał/a:
I to wszystko po co? Żeby odzyskiwać energię?

Osobiście bardziej byłbym zainteresowany wykorzystaniem w lecie, do chłodzenia.

Johny_Walker - 2019-03-07, 12:20

decumanus napisał/a:
wspomagajac sie drukarka 3d zrobić wlasny wymiennik 😉
R

W busie to już w ogóle nie widzę szans na zmieszczenie rekuperatora i instalacji. Nie lepiej to miejsce poświęcić na klimatyzator?

koder - 2019-03-07, 12:20

robba napisał/a:
gradient może i jest stały ale dla wymiennika, ale dla materiału raczej nie jest stały.

Chyba nie zrozumiałem, co chciałeś przekazać. Możesz przeformułować?

Kombinator - 2019-03-07, 12:25

Dostałem odpowiedz co do wymiennika firmy Klingenburg. Cena za krzyżowy to ok 400 zł. Czas dostawy do 7 tygodni. Sprawność tego wymiennika między 50 a 60 % ale.......ich program doborowy wylicza sprawność przy wymianie MINIMALNEJ 80 m3/h. A to 4 razy więcej niż potrzeba.W moim kamperze jest to przyjmijmy ok 20m3 czyli tak teoretycznie powinna być wymiana na poziomie właśnie 20 m3. Tyle że przy tak małej wyminie prędkość strumieni powietrza byłby za niska.
Firma zaprzestała produkcji wymienników przeciwprądowych. W internetach nie znalazłem innego producenta. Jak by ktoś coś miał to poproszę.

Podsumowując gdyby się zdecydować na to rozwiązanie :
-koszt: niewielki (??? ), Dokładając kilka wentylatorków komputerowych oraz rur do prowadzenia powietrza i filtrów wentylacja z rekuperacją będzie kosztować ok 800zł (mało ???dużo??) plus parę godzin grzebania (a to akurat plus bo fajnie grzebać 8-) )
-korzyści: teoretycznie powinno być bardziej komfortowo termicznie, możliwe że mniej prądu pójdzie na ogrzewanie lub na klimatyzację.
-ryzyka: jako że sprawność mogłaby by być lepsza otwartym pozostaje pytanie czy taki odzysk będzie dawał efekt satysfakcjonujący. Druga kwestia to głośność i "przeszkadzalność" pracującej wentylacji -ale to do weryfikacji dopiero po zrobieniu.

Johny_Walker - 2019-03-07, 12:27

Zanim zrobicie ten rekuperator to naprawdę powinniście odrobić lekcje:
- ile konkretnie energii zaoszczędzi przy różnych temperaturach i warunkach meteorologicznych,
- ile energii w tym czasie ucieka lub dociera do kampera przez przednie, pojedyncze szyby kabiny,
- jak ustawienie kampera oknami do Słońca wpływa na nagrzewanie wnętrza,
- ile kWh rocznie zaoszczędzicie zimą na ogrzewaniu i latem na klimie, ile zł?

Jak to wszystko policzycie to prawdopodobnie okaże się że ustawienie kampera przednią szybą do Słońca latem powoduje znacznie większe straty chłodu niż to co jest w stanie zaoszcz3dzić rekuperator. Podobnie zimą można w ten sposób dostarczyć sporo energii.

Oszczędność energii zimą można mieć identyczną jaką daje rekuperator w bardzo prosty sposób: należy ograniczyć wentylację. Jest mała wada: zwiększa się ilość CO2 z 400ppm do np. 1200. Jest też poważna zaleta: zwiększa się ilość pary wodnej i zamiast 20% mamy 40-50%. Podczas mrozów nawet posiadanie rekuperatora może wymusić ograniczenie wentylacji właśnie ze względu na suche powietrze i konieczność zatrzymania wilgotności. Wtedy okazuje się że największą zaletą rekuperacji podczas mrozu nie jest oszczędność energii ale możliwość precyzyjnego kontrolowania wilgotności w domu.

Johny_Walker - 2019-03-07, 12:29

Kombinator napisał/a:
Dostałem odpowiedz co do wymiennika firmy Klingenburg. Cena za krzyżowy to ok 400 zł. Czas dostawy do 7 tygodni. Sprawność tego wymiennika między 50 a 60 %

Co ja pisałem o wymiennikach krzyżowych? Przypomnę: to przeżytek. Nie stosuje się ich w naszym klimacie!
Teraz standardem są przeciwprądowe. Klingenburg je produkował. Ostatnio jednak rynek został opanowany przez RecAir robiący wymienniki plastikowe które mają lepsze parametry. Taki wymiennik to 600-1000 zł.

Kombinator - 2019-03-07, 12:30

A i jeszcze dla kompletności informacji: wymiennik waży 2 kg. Z całym ekwipunkiem instalacja będzie ważyć ok 5 kg. Dla mnie masa pomijalna.
Johny_Walker - 2019-03-07, 12:37

https://www.olx.pl/oferta...28-IDvce7t.html
Ktoś sprzedaje używany Recair za śmieszne pieniądze. 250 zł. Okazja.

https://allegro.pl/oferta/krzyzowy-wymiennik-recair-rs160-400-rekuperatora-7752036622
Nowy od osoby prywatnej za 450 zł. Jeszcze lepsza okazja.

Prosto można go zmniejszyć wycinając część. Nawet powiedziałbym że da się z niego zrobić 2-3 wymienniki. :)

Proponuję abyście się zgadali, kupili ten wymiennik i podzielili go na 2-3 części. Potem dorobić boczki z silikonu lub sikaflexu i macie małe wymienniki idealne do kampera. Tego żadna drukarka nie osiągnie - trójkątne kanały bez strefy martwej itp.

Tech info
https://www.recair.com/pl/recair-sensitive/rs160/
http://thesslagreen.com/1...-ciepla-recair/

robba - 2019-03-07, 12:52

koder napisał/a:
robba napisał/a:

Chyba nie zrozumiałem, co chciałeś przekazać. Możesz przeformułować?

Gradient jest stały jak piszesz podczas pracy reku.
Ale on jest stały bo jest jakaś stała różnica temperatur po ustabilizowaniu.
Ale stały to on bedzie dla danych warunkow. Ale dla innego materialu tez zmieni swoje parametry.
Poza tym trzeba by zdefiniować o gradient czego chodzi!
temperatury Wejscia do wyjscia?

Ale sądze ze material o mniejsze j przepuszcalności bedzie potrzebowac wiekszą powierzchnie wymiany zeby pracował z tym samym gradientem (czyli w uproszczeniu różnicą/rozłożeniem temperatur)

decumanus - 2019-03-07, 12:57

koder napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Piszesz tak jak byś w życiu nie miał go w rękach. Tam jest po prostu gruba folia, a z tym drukarki sobie nie radzą.

A ja mam wrażenie, że nie masz doświadczeń z drukarką 3d. Mam na koncie wydruki ze ściankami 0.4mm ułożonymi właśnie w coś w rodzaju wymiennika ciepła. I tak, taka ścianka 0.4mm to się zachowuje jak gruba folia. Jaką grubość ma ta w wymienniku fabrycznym?

Johny_Walker napisał/a:
I to wszystko po co? Żeby odzyskiwać energię?

Osobiście bardziej byłbym zainteresowany wykorzystaniem w lecie, do chłodzenia.

Sprawność takiego wymiennika będzie znacznie niższa, ale może to jet smart solution, skoro klingerburg się wypiął - nie rozumiem dlaczego przestali produkować przeciwprądowe... to wydrukowanie w domu może być atrakcyjnym cenowo i dogodnym sposobem załatwienia sprawy?
zawsze można zrobić trochę większy

a może... to tylko kwestia wydrukowania czapki i/lub łączników do takiego produktu? http://polish.honeycombco...e-industry.html
pytanie czy robia takie drobnowymiarowe
R

Kombinator - 2019-03-07, 13:07

Johny_Walker napisał/a:
https://allegro.pl/oferta/krzyzowy-wymiennik-recair-rs160-400-rekuperatora-7752036622
Nowy od osoby prywatnej za 450 zł. Jeszcze lepsza okazja.

Dzięki za info. Patrząc na parametry nie ma co nawet porównywać do Klingenburga. Człowiek który to sprzedaje będzie dopiero dostępny do kwietnia wiec jak jacyś chętni na do cięcia wkładu na części to proszę o info na pw. Jest chwila na zastanowienie
A dla kolegi :pifko ofkors

Johny_Walker - 2019-03-07, 13:09

decumanus napisał/a:
ie znacznie niższa, ale może to jet smart solution, skoro klingerburg się wypiął - nie rozumiem dlaczego przestali produkować przeciwprądowe... to wydrukowanie w domu może być atrakcyjnym cenowo i dogodnym sposobem załatwienia sprawy?
zawsze można zrobić trochę większy
R

Nie. Drukowanie nie ma absolutnie sensu jeśli nowy wymiennik kosztuje 800 zł, a można go kupić w tej chwili za 450. Naprawdę powinniście zobaczyć to, dotknąć, podnieść i pomyśleć. Mam identyczny RS160 w moim rekuperatorze AirPack Home 400H i nie da się tego zrobić drukarką. To nieracjonalne przy tak niskiej cenie za tak dobry produkt.

Z drukarki powierzchnia nie bedzie idealnie gładka - żegnaj przepływ laminarny.
Będa grube ścianki - nie ma niskiej lambdy.
Z powyższych powodów wymiennik musiałby być znacznie, kilkukrotnie większy. Proponuję zerknąć na wymiary tego wymiennika z linku. Będzie większy, drogi i niedoskonały.

decumanus - 2019-03-07, 18:30

Johny_Walker napisał/a:

Nie. Drukowanie nie ma absolutnie sensu

Eeeee tam...
malkontent :-P

tak będzie wyglądał...

przezroczysty zeby uzmyslowic, ale mozna rzeczywiscie zamiast aluminium jakis plastik dac...

taki plan ...

z wymiarow wynika ze jest bardzo zblizony do GS 16

wiec przy grubosci 120mm bedzie oferowal przeplyw miedzy 20 a 110 3/h (uzyteczna predkosc powietrza 0,5-3,0 m/s)

material do zakupienia tutaj

blacha 0,5mm przekladka 2mm, czytalem kiedys ze efektywna wymiana ciepla zachodzi 2 mm od powierzchni, wec na dobra sprawe moze powinno byc 4mm? moze wowczas kupic wieksze blachy i zrobic go dluzszego? kto nie chcial by dluzszego... :)
(pewnie sie zaraz jedna taka odezwie ;) )

pozostaje zrobic obudowe, tez wydrukowac,
odprowadzenie skropli
i przedluzki zeby zamontowac wiatraki nie przy samych kratkach
Krawedzie kratek tez mozna jakos zlagodzic, zeby nie gwizdalo...
ale pierwsze koty za ploty :D
R
ps. literowki poprawie pozniej, jestem juz spozniony

decumanus - 2019-03-08, 08:00

Jestem troche rozczarowany brakiem krytyki... 🤪
Policzylem powierzchnie blachy ze 2,5m2... wydaje sie malo... nie wiem czy adekwatnie do wymiarow...
Nie wiem jak to licza w reicar, ale wydaje mi sie ze tam licza kazda powierzchnie, ale tamten jest kanalowy, a moj szczelinowy.
R

Johny_Walker - 2019-03-08, 10:29

Liczy siępowierzchnię wymiany.
Do 36m2 wymiennika który na Allegro nowy jest za 450 zł trochę brakuje. Warto się męczyć?

miklo75 - 2019-03-08, 10:45

Panowie jest dobrze. Mamy już dwa scenariusze, drukowanie albo cięcie gotowca.
Z drukowaniem nie mam pojęcia, natomiast cięcie jest mi bliskie.
Ja się piszę na każdy scenariusz.
Widzę, że sam projekt wentylacji to pikuś i to kwestia detali.

Zgłaszam się na królika doświadczalnego, mam praktycznie gotową technicznie bazę, fotele zamontowane, powyznaczane wszystkie poniszczenia i 6 nowych butów Continental :wyszczerzony: .
No i najważniejsze wyznaczony czas i cel pierwszej eskapady - piątek 23 sierpień 2019 r!!! Krasnystaw - Chmielaki, a później Bieszczady.

Także do czynu rodacy. Ja mogę kupić wymiennik wskazany przez Johnego, tylko byle ktoś z tego sklepał sensowne zabawki lub jeżeli jest chętny do drukowania wpłacam kasę z góry na konto.

miklo75 - 2019-03-08, 10:48

No i za tydzień egzamin na C, czyli ciśnienie rośnie.
decumanus - 2019-03-08, 10:56

Johny_Walker napisał/a:
Liczy siępowierzchnię wymiany.
Do 36m2 wymiennika który na Allegro nowy jest za 450 zł trochę brakuje. Warto się męczyć?

Zastanawiajaco dużo różnica... pewnie nie możesz zmierzyć wymiarów tych szczelin i zrobić zdjęcia z bliska?
R

Johny_Walker - 2019-03-08, 11:14

Z Maroka nie dam rady. Na stronach z danymi jest sporo wymiarów może i te znajdziesz?

Ten sprzedawca z Allegro ma uzywany wentylator EC Papsta. Za 170 jeśli sprawny to okazja. Może się okazać że na 230V będzie oszczędniejszy niż silniki na 12V. Sam się zastanawiam czy nie kupić. Takie silniki zaczynaja się od 150 euro dla zamówień hurtowych.

https://allegro.pl/oferta/wentylator-do-rekuperatora-pieca-ec-ebm-paps-7880605488

Zaraz Wam ktoś zwinie ten wymiennik...
450 nowy wymiennik, 170 jeden silnik. Dokupić drugi silnik, trochę XPS, maty filtracyjne i mamy rekuperator za 2000. Ja dałem za swój 10000.

miklo75 - 2019-03-08, 11:36

A ten silnik to nie za mocny? Potrzebne są dwa.

Ja myślałem o komputerowych. Dwa do rekuperatora - praca ciągła i w każdej kratce nawiewnej i wywiewnej włączane ręcznie, a w łazience po zapaleniu światła. Proszę o krytykę.

Johny_Walker - 2019-03-08, 14:06

Nie za mocny bo na niskich obrotach bardzo oszczędny. Można dać jeden- tylko na wywiew.
decumanus - 2019-03-08, 16:02

Johny_Walker napisał/a:
Nie za mocny bo na niskich obrotach bardzo oszczędny. Można dać jeden- tylko na wywiew.

Mój samochód nie ma takiej szczelności i podejrzewam ze z każdego kierunku dochodziły by ciche gwizdy :D

Zrobiłem wydumkę (jej mało zrozumiałe efekty prezentuję poniżej) z której wynika że kanałowy wymiennik przeciwprądowy, może mieć faktycznie powierzchnię wymiany 2,5 raza większą niż porównywalny szczelinowy.

tutaj ktoś wybebeszył takiego i widać jak jest zbudowany. Ścianki są cienkie, a jedna warstwa (odpowiada dwóm warstwom widocznym z zewnątrz) powinny mieć około 5mm.

Natomiast są to naprawdę male dziurki i komputerowy wentylator będzie się zmagał z przepchnięciem powietrza przez to ustrojstwo, generując sporo szumów. W domu mniejsze znaczenie, w kamperze większe...

Jakby ktos chcial Recair do kampera to jest zgrabniejszy wymiennik RS 220 https://www.recair.com/pl/recair-sensitive/rs220/ bardziej pasuje wymiarami do

Nie wiem jak wygląda sprawa zamówienia RS220-100 (albo większy) z Holandii...

Generalnie...
Kupujcie...
ja drukuje....
Ale ponieważ wiem już jak to robią, mam jeszcze jeden pomysł z wykorzystaniem folia aluminiowej 0,1mm której powinienem mieć trochę w domu... ale o tym później :D

R

koder - 2019-03-08, 17:24

decumanus napisał/a:
mam jeszcze jeden pomysł z wykorzystaniem folia aluminiowej 0,1mm

Z moich eksperymentów wynika, że będzie falować i szumieć na potęgę.

decumanus - 2019-03-08, 17:46

koder napisał/a:
decumanus napisał/a:
mam jeszcze jeden pomysł z wykorzystaniem folia aluminiowej 0,1mm

Z moich eksperymentów wynika, że będzie falować i szumieć na potęgę.

Też się tego obawiam
.. Ale nie wiem skąd wziąć plastyczną folię aluminiową, jednocześnie wystarczająco sztywna. Można wydrukować formę do produkcji alumiowych elementów wymiennika, ale blacha musi byc jednocześnie plastyczną i sztywna. Nie zawsze to idzie w parze z niską grubościa.
R

Johny_Walker - 2019-03-08, 21:36

Aluminiowe są z blachy a nie folii.
koder - 2019-03-08, 23:25

Johny_Walker napisał/a:
Aluminiowe są z blachy a nie folii.

Od jakiej grubości blacha staje się folią?

EDIT: W/g definicji to 2mm. "Folia aluminiowa 2mm". :shock:

Johny_Walker - 2019-03-09, 00:37

Kiedy nie daje się jej tak łatwo zgnieść w kulkę gołymi rękami. :)
decumanus - 2019-03-09, 09:03

Johny_Walker napisał/a:
Kiedy nie daje się jej tak łatwo zgnieść w kulkę gołymi rękami. :)

Trochę to zależy od stopu i struktury, ale wszyscy wiemy o co chodzi.
Zastosowanie samej folia jest oczywiście słabym pomysłem, ale układ naprzemienny blachą może działać.
To tylko teoretyczne dywagacje, bo nie wiem czy by mi się chciało...

miklo75 - 2019-03-09, 12:59

Żeby instalacja działała prawidłowo trzeba dobrać odpowiednie średnice czerpni, przewodów itd.

https://poradnikprojektanta.pl/jak-dobrac-czerpnie-powietrza/

koder - 2019-03-09, 14:31

A ja sobie z czystej ciekawości wydrukuję taki prototyp.
koder - 2019-03-09, 15:15

Johny_Walker napisał/a:
Z drukarki powierzchnia nie bedzie idealnie gładka - żegnaj przepływ laminarny.

To jest słuszna uwaga, ale przepływ laminarny można uzyskać odpowiednio orientując wydruk.

koder - 2019-03-09, 15:41

A jeszcze w kwestii "czy gra warta świeczki", bo to też istotne kryterium, a zostało zbagatelizowane do roli erystycznego argumentu. Zakładając wymianę powietrza 80m³ na godzinę i 20°C różnicy temperatur z wentylacją wylatuje 580W.

EDIT: decyzję, czy to są parametry jakie chcą stosować i czy to dużo czy pomijalne mało zostawiam już każdemu kto rozważa takie rozwiązanie. Założę przy tym, że już zadbał o to, żeby oknem 6kW nie wylatywało.

decumanus - 2019-03-09, 21:12

Jest o co walczyć
Koder ten wymiennik ma przekrój 20x20 cm? I będziesz to w kawałkach drukować, czy masz dostęp do jakiej większej drukarki?
R

koder - 2019-03-09, 22:59

Ten na obrazku to prototyp do przetestowania, 50x50x250. Docelowo można w kawałkach i skręcić, ale do sprawdzenia koncepcji nie chce mi się drukarki na 4 dni angażować.
decumanus - 2019-06-08, 21:39

Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć folię aluminiową pozyskaną z produktów cukialfatec.pl, niestety ani prośbą ani groźbą nie udało się wtargać surowego materiału a jedynie produkty do rozwalcowania. Beton partyjny.... niemniej jednak pomimo pierwszego wrażenia wątłości foli - wydaje się że jest akurat.

Temat zszedł na drugi plan ale ...jest jak lawa, z wierzchu twarda i plugawa...
R