| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Dodatkowy akumulator
mihoo - 2019-03-10, 22:27 Temat postu: Dodatkowy akumulator Witam,
Przeczytałem wiele tematów dotyczących akumulatorów na tym forum, ale nadal mam wątpliwości.
Chciałbym zainstalować w busie dodatkowy akumulator. Ma służyć do zasilania ogrzewania postojowego i gniazda 12 V, działającego, gdy silnik auta nie pracuje.
Myślałem o wykorzystaniu do tego izolatora baterii Victron Energy Cyrix-ct. Czy to dobry pomysł?
Dodatkowy akumulator będzie ładowany z alternatora, więc pewnie odpada GEL czy AGM?
Proszę o opinie.
mihoo - 2019-09-05, 13:18 Temat postu: Dodatkowy akumulator Witam
Załączam schemat instalacji, którą wykonuje w moim busie.
Bardzo proszę o wszelkie uwagi, sugestie, wnioski...
maszakow - 2019-09-05, 21:38
Gel i AGM wymagają specjalnego ładowania więc jeśli tylko zainwestujesz parę groszy w dodatkowe zabezpieczenie - Układ ładujący - to nie widzę problemu.
ALternatywą dla AGM /Gel są akumulatory kwasowe głębokiego rozładowania. tańsze i obsługiwane mniej więcej podobnie do kwasowych. Ale jjak się bawisz w separator i zabezpieczenia przed rozładowaniem to ... można chyba jednak dołożyć dodatkowe urządzenie.
mihoo - 2019-09-06, 10:07
Dzięki za odpowiedź
Kupiłem jednak akumulator kwasowy głębokiego rozładowania:)
Mógłby ktoś zerknąć na przekroje przewodów na schemacie. Długość przewodów łączących akumulatory to około 4 m.
HENRYCZEK - 2019-09-07, 12:17
U nich zamawiałem przewody na wymiar.Przekrój dobrali stosownie do długości i obciążenia.Zaciski wedle życzenia.
http://asmot.bydgoszcz.pl...y-akumulatorowe
|
|