Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - szyba do panela fotowoltanicznego

yahoda - 2019-03-11, 13:31
Temat postu: szyba do panela fotowoltanicznego
Buduję sobie panel fotowoltaniczny. Stary już nie ładuje, a że mocowanie ma nietypowe i nie chcę go przerabiać, buduję jego kopię. Pytanie: Czy na pokrycie takiego panela wystarczy zwykła szyba, czy szkło hartowane być powinno? Cena tego drugiego nie jest dużo wyższa, jednak czas oczekiwania na zwykłą szybę to tydzień, a na hartowaną 3 m-ce. Wymiary szyby 64x78, grubość 4 mm. Całość montowana w aluminiowej ramie.
koder - 2019-03-11, 18:33

Mam wrażenie, że wszystkie sztywne solary mają szyby ze szkła hartowanego. Tak samo, jak samochody.

EDIT: Właśnie przyszło mi na myśl, co się może stać w przypadku uszkodzenia zwykłej szyby w takim solarze czasie jazdy. Wolałbym, żeby nie przyszło.

chemik - 2019-03-11, 19:40

duża lepsza jest szyba bezpieczna - klejona z dwóch cienkich szyb 2 mm x2 + folia 0,2 mm , razem 4,2 mm. Do dostania w każdym większym zakładzie szklarskim. Pęknięcie takiej szyby spowoduje tylko rysę, a nie rozpadnięcie się szyby na drobne kawałki. Poza tym można taką szybę ewentualnie przyciąć, nawet we własnym zakresie ( jeżeli ktoś ma trochę pojęcia o obróbce szkła, ewentualnie każdy szklarz). Szkła hartowanego ciąć już się nie da.
chemik - 2019-03-11, 19:43

koszt takiego szkła ( około 60 cm x 100 cm) to z przesyłką 180 zł , czas wykonania to około tygodnia
yahoda - 2019-03-11, 20:18

No to zaczekam te 3 miesiące na hartowaną (70 zł mi zaśpiewali za wymiar 64x78) i potem sobie solarka złożę. Dzięki Panowie za odzew.