Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rosja i kraje poradzieckie - Gruzja - promem z Bułgarii lub Rumunii ?

Andrzej R. - 2019-03-16, 12:00
Temat postu: Gruzja - promem z Bułgarii lub Rumunii ?
Czy ktoś - coś ?. Taki powstał plan, ale jeśli ma ktoś doświadczenie to chętnie posłucham.

Pozdrawiamy

rosomak - 2019-03-16, 15:23

....to forum kamperowe a nie promowe.....wejdż na promy24.com
ZEUS - 2019-03-16, 15:49

rosomak napisał/a:
to forum kamperowe a nie promowe

ale jeżeli kol. Andrzej R. chce kamperem do Gruzji i szuka info czy da się promem z Bułgarii lub Rumunii to chyba dobrze szuka?... :-P może ktoś z CT to przerabiał... :szeroki_usmiech

Bim - 2019-03-16, 17:15

ZEUS napisał/a:
może ktoś z CT to przerabiał...

Troszkę droga zabawa jak na kampery ze względu na wysokość
do 1.83 m 390 euro z kierowcą ,za każdą osobę 140 euro dodatkowo,
a dla kampera powyżej 1,83m 590 euro plus za osobę

Prom z Burgas do Batumi pływa w czwartki czas spędzony na promie to 3-4 dni w zależnosci od pogody.

Tutaj masz fajny blog Buby widzianymi oczami szwędaczy którzy pokochali klimaty wschodnie bez turystycznego tłoku

Wejć w zakładkę promem przez Morze Czarne povczytasz o podróży promem w 2016 roku warto też poczytać zakładke Gruzje widzianą ich oczami

miłej lektury :spoko

Hymer 33 - 2019-03-16, 17:22

Tu masz coś
http://www.navbul.com/en/files/VARNA - POTI_BATUMI_tariff.pdf

https://www.google.pl/sea...131.j6Ooyvi-BpE

ZEUS - 2019-03-16, 17:27

Bim napisał/a:
miłej lektury

piękne dzięki :brawo:
... wiedzy nigdy dość :-P ... ja póki co nie planuję wyprawy kamperem do Gruzji - chciałem tylko wesprzeć kol. Andrzej R. :szeroki_usmiech :spoko

Andrzej_Gdynia - 2019-03-16, 18:49

Kampera nie odprawiałem, ale byłem motocyklowo. Jedyne jak sądzę sensowne połączenie to połączenie Poti - Odessa. Chodzi tam prom z Bułgarską załogą.... Prom płynie o ile pamiętam około doby. Jest pewien problem - tu nie ma stałego rozkładu, a nawet jak jest to nie nalezy w niego wierzyć. Ja czekałem w Poti dwa dni - codziennie podjeżdzając do kas z zapytamiem - kiedy? Prom jest towarowo - pasażerki - mają kilka kabin dla pasażerów, w cenie jest posiłek - nawet niezły, a właściwie posiłki... Koszt był niewielki - kielkadziesiąt dolarów, ale to był pasażer + motocykl... Generalnie fajny klimat - kilka nacji (gruzini, bułgarzy, polacy, armency, ukraińcy, rosjanie - wszyscy przy jednym stole - wszyscy mogli się dogadać za pomocą znienawidzonego przez wielu j. rosyjskiego.. Naprawdę super wspomnienie...
Słyszałem o promie z Trabzonu - ale było wielokrotnie drożej - i nie próbowałem

orys - 2019-03-16, 22:55

TUTAJ piszą, że za prom z Burgas do Batumi opłata wynosi 450 Euro za kampera + 140 Euro za osobę (dzieci do lat 12 - 50% zniżki, dzieci do lat 6 za darmo).

Według informacji na stronie prom płynie raz na tydzień a rejs trwa trzy dni :)

Tamtam - 2019-03-17, 08:07

Prom Odessa - Batumi odchodzi tak naprawdę, z Ilyichevska 50km pod Odessą chociarz w rozkładzie podają nazwę Chornomorsk.
Strona firmy promowej: http://www.ukrferry.com/eng
Na te maile możesz zadać pytania dotyczące rezerwacji i biletów:
batumi@ukrferry.com
poti@ukrferry.com

Kiedyś planowałem dostanie się do Gruzji promem, na razie zostało w planach na przyszłość.
Może kiedyś :)

Pozdrawiam