| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - pęknięta umywalka
yahoda - 2019-03-24, 12:10 Temat postu: pęknięta umywalka Cześć.
Czy orientuje się ktoś może gdzie dostanę taką umywalkę (patrz fotki)? Rozważam oddanie do spawacza plastyków/plastików (jak to się pisze prawidłowo?), ale może gdzieś znajdę sprawną.
Czy da to się samemu lutownicą pospawać i wzmocnić ten odpływ dookoła fragmentem plastyku odciętym z "ukrytego" miejsca tej umywalki?
CORONAVIRUS - 2019-03-24, 12:26
Nie baw sie w klejenie tylko wytnij większy otwór stosując większy rozmiar sitka i rurki spustowej , będzie pięknie i fachowo
izola - 2019-03-24, 12:28
Ja bym nie spawała bo resztki nadłamanego są już kiepskie i popękane ...
Wycięłabym /wyrównała otwór i dopasowała nowy odpływ z umywalek do np. domowego użytku i porządnie uszczelnić ...
Edyta:
A najlepiej dałabym zlewozmywak z "kwasiaka"...przyciąć można na potrzebny rozmiar...
MisioKRAK - 2019-03-24, 12:49
Też mam pękniętą umywalkę...nie da się naprawić większym sitkiem...
Też rozważałem kwasiaka...ale nadal nie mam na to słusznej koncepcji...
Na szczęście zaklejenie pęknięcia na razie działa - chociaż wygląda kiepskawo...
CORONAVIRUS - 2019-03-24, 13:54
| MisioKRAK napisał/a: | Też mam pękniętą umywalkę...nie da się naprawić większym sitkiem...
. |
wycinając większy otwór da się przywrócić funkcje i estetykę , trzeba przerobić do większego sitka a nie naprawić to co jest pod większe sitko . nie ma to sensu .
salut - 2019-03-24, 14:36
Albo zadzwonić do CarbonPlastu.
MisioKRAK - 2019-03-24, 14:37
Ja mam pęknięcie na ściance od spadającego słoiczka...
SZEJK - 2019-03-24, 22:32
A może naprawić moją metoda wypróbowaną przez wielu kolegów.
Umywalkę zdemontować, od spodu dobrze zmatowić, odtłuścić i pokryć kilka warstw żywicy matą.
Potem można pomalować i wygląda jak nowe.
chemik - 2019-03-25, 06:56
piękna!
A czym malowałeś po wierzchu?
yahoda - 2019-03-25, 19:34
Dzięki Wszystkim za podpowiedzi. Najpierw spróbuję to połatać spawaniem, jak się nie sprawdzi, to drugie podejście z watą szklaną, a jak to również nie zadziała, to szerszy wlew ze zwykłej umywalki.
radzik - 2019-03-25, 21:18
Z tego co widzę to umywalka wykonana jest metodą termoformowania więc nie da się jej pospawać. Najprościej będzie powiększyć otwór i zastosować sitko tego typu:
https://hydroagro.pl/produkt/h-spust-zlewu-plastik/
SZEJK - 2019-03-25, 22:11
radzik - ma rację ,tego nie da się pospawać tym bardziej że materiał jest utleniony i pod wpływem temperatury "zniknie". Żywica, może prosta metoda naprawy ale skuteczna. Moja umywalka wprawdzie była cała ale materiał stary więc go wzmocniłem co by byle słoik (MisioKRAK ) dziury nie zrobił.
chemik - pomalowałem umywalkę farbą z utwardzaczem wcześnie zmatowić i podkład na plastik i gotowe, wprawdzie używane jeden sezon ale śladów zużycia nie widać.
yahoda - 2019-03-26, 16:48
Dopiero przed chwilą czytałem wasze wczorajsze odpowiedzi. W międzyczasie lutownicą ją potraktowałem. Spust umywalki zasłonił mi ślady roboty i jest git. Od spodu wyrównałem powierzchnię pod uszczelkę, bo idealnego kształtu po tej akcji nie było - nie cieknie. Póki co, tak to zostawiam. Jak się znowu posypie, to z żywicą powalczę i ostatecznie może spust zmienię. Dzięki Wam wszystkim za rady.
matelele - 2019-04-02, 22:16
| SZEJK napisał/a: | radzik - ma rację ,tego nie da się pospawać tym bardziej że materiał jest utleniony i pod wpływem temperatury "zniknie". Żywica, może prosta metoda naprawy ale skuteczna. Moja umywalka wprawdzie była cała ale materiał stary więc go wzmocniłem co by byle słoik (MisioKRAK ) dziury nie zrobił.
chemik - pomalowałem umywalkę farbą z utwardzaczem wcześnie zmatowić i podkład na plastik i gotowe, wprawdzie używane jeden sezon ale śladów zużycia nie widać. |
Mógłbyś napisać co jak to się sprawuję teraz? I jaka farbę użyłeś? Jestem na etapie takiej modyfikacji
SZEJK - 2019-04-03, 20:54
matelele - moje zmagania z naprawą łazienki są w linku poniżej.
Używałem dopiero jeden sezon, jest wszystko ok. ciągle ulepszam ale wszystko trzyma się dobrze.
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=855
Wojciechu - 2019-04-03, 22:01
Niestety - moja zaczyna się rozłazić na ściance w rogach gdzie przechodzi w blat, poniżej wkrętów. Próbowałem spawać - efekt mizerny - przy naprężeniach podczas jazdy, pęknięcia się powiększają. Myślałem o nowej - blat meblówka, otwór z nową umywalką, i tak dalej lub na wzór starej zlecić zrobienie z kwasówki. Zastanawiam się jednak, czy nie będzie bardzo droga. Muszę przemyśleć sprawę. Może ktoś, coś takiego robił.
Manoo0 - 2019-08-11, 02:37
Zywica epoksydowa + od dołu wzmocnienie z włókna całkowicie wystarczy, później po wyprowadzeniu nierówności lakier nawierzchniowy epoksydowy pistoletem w kolorze i na lata spokój.
Wielokrotnie sprawdzona metoda :-)
Ducaciak - 2019-08-12, 10:24
Manoo0 a czy brodzik też można pomalować lakierem epoksydowym?
pytam bo mój jest już lekko wysłużony, tyle że w odróżnieniu do umywalki brodzik cały czas pracuje ugina się itp.
|
|