|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Włochy - Portofino gdzie postawić kampera?
LukF - 2019-04-16, 09:19 Temat postu: Portofino gdzie postawić kampera? Hej, krótkie pytanie: gdzie można zaparkować kamperem najbliżej Portofino w celu zwiedzania miasteczka?
Ma ktoś coś by nie trzeba było 5km lecieć z buta ?
Dzięki
Tamtam - 2019-04-16, 12:23 Temat postu: Re: Portofino gdzie postawić kampera?
LukF napisał/a: | Hej, krótkie pytanie: gdzie można zaparkować kamperem najbliżej Portofino w celu zwiedzania miasteczka?
Ma ktoś coś by nie trzeba było 5km lecieć z buta ?
Dzięki |
Są bliżej prywatne parkingi, ale dla osobówek, zależy kiedy jedziesz i jak długiego masz kampera, możesz próbować. To bliżej oznacza też z 1-2km od Portofino.
Tam jest wąska dróżka nad brzegiem morza i fizycznie nie ma tam gdzie parkować.
Ja byłem osobówką w długi weekend majowy kilka lat temu i był problem z zaparkowaniem na parkingach przed Portofino z powodu dużego obłożenia miejsc.
Parkingi płatne, samochody na tym na którym myśmy stali to ustawiają parkingowi tak, aby się jak najwięcej zmieściło.
HENRYCZEK - 2019-04-16, 12:29
Aplikacja Park4night może pomoże.
anw73 - 2019-04-16, 12:49
Hei ,
bylismy w Porto Pino w ubieglym roku i ...
Przy samej plazy jest kemping na ktorym nie ma miejsca i dowiedzielismy sie ze trzeba go rezerwowac duzo wczesniej, ale ...
Sa tam duze parkingi i przy wjezdzie na nie jest specjalny parking dla kamperow gdzie mozna zrzucic szara wode i kaczuszke wyczyscic.
Cena jesli dobrze pamietam 10 Euro za dobe.
Prod chyba 50 centow za godzine.
Praktycznie byly tam gotowe tez lazienki i wc ale jeszcze nie byly otwarte (koniec sierpnia )
Sama plaza jak plaza . jest duzo ladniejszych w okolicy.Troche tam smierdzi od tego mulku z wody.
Za to jadlem tam najsmaczniejsza paste z botarga w restauracji obok parkingu.
Pozdrawiam
LukF - 2019-04-16, 13:09
Anw73
Dzięki. Czyli masz na myśli żeby jechać normalnie tą drogą nadmorską do Portofino i patrzeć aż będzie parking dla kamperów ??? Byłem z 10 lat temu osobówką i nic takiego nie pamiętam. Ale wtedy nie miałem kampera i nie zwracałem uwagi na parkingi dla nich. Czy możesz sprecyzować gdzie mam patrzeć i ile jest stamtąd dojścia do miasteczka ? Jadę teraz w sobotę i planuję tam być koło wtorku- środy lub w okolicach majówki (Bo prognoza pogody na dziś słaba...).
Dzięki za doprecyzowanie i uwagi
anw73 - 2019-04-16, 14:04
wyslij mi swoj nr na priv to zadzwonie do ciebie
LukF - 2019-04-16, 14:07
Wysłałem. Potem ewentualnie napiszę by inni też mieli jakieś info
MAWI - 2019-04-16, 19:40
Napisz koniecznie . Tez się wybieramy w tym roku, ale wszyscy straszą brakiem miejsc kempingowych. Ba nawet parkingowych.
LukF - 2019-04-16, 21:30
Anw73 mówi, że przy drodze nr 73 jest ten parking? Muszę poszukać tej drogi dojazdowej bo tam ma być parking????
zibikruk - 2019-04-16, 22:04
skorzystaj ze stronki: parkopedia.it
Na niej można znaleźć info o parkingach.
LukF - 2019-04-17, 13:17
A może inaczej. W Rapalo zostawić kampera i dojechać te kilka km autobusem lub koleją (nie wiem czy tam dojeżdza? ) ? Ktoś tak już może robił?
Pawcio - 2019-04-18, 10:02
LukF, w czasie naszego pobytu staliśmy na kempingu nad samym morzem w Chiavari. Ale tak zerknąłem w mapach google i nie mogę go na nich zlokalizować
stander - 2019-04-18, 10:34
LukF napisał/a: | A może inaczej. W Rapalo zostawić kampera i dojechać te kilka km autobusem lub koleją (nie wiem czy tam dojeżdza? ) ? Ktoś tak już może robił? |
Z Rapallo spokojnie stateczkiem dopłyniesz bardzo przyjemnie
LukF - 2019-04-18, 18:06
Pawcio napisał/a: | LukF, w czasie naszego pobytu staliśmy na kempingu nad samym morzem w Chiavari. Ale tak zerknąłem w mapach google i nie mogę go na nich zlokalizować |
OK, ale jak z Chiavari dostaliście się do Portofino ?
LukF - 2019-04-18, 18:08
stander napisał/a: |
Z Rapallo spokojnie stateczkiem dopłyniesz bardzo przyjemnie |
Ile czasu się płynie i ile się płaci za osobę? Chociaż tak mniej więcej???
stander - 2019-04-18, 20:46
Stateczek płynie pół godzinki a ceny nie pamiętam
Tamtam - 2019-04-18, 22:07
anw73 napisał/a: | Hei ,
bylismy w Porto Pino w ubieglym roku i ...
Przy samej plazy jest kemping na ktorym nie ma miejsca i dowiedzielismy sie ze trzeba go rezerwowac duzo wczesniej, ale ...
Sa tam duze parkingi i przy wjezdzie na nie jest specjalny parking dla kamperow gdzie mozna zrzucic szara wode i kaczuszke wyczyscic.
Cena jesli dobrze pamietam 10 Euro za dobe.
Prod chyba 50 centow za godzine.
Praktycznie byly tam gotowe tez lazienki i wc ale jeszcze nie byly otwarte (koniec sierpnia )
Sama plaza jak plaza . jest duzo ladniejszych w okolicy.Troche tam smierdzi od tego mulku z wody.
Za to jadlem tam najsmaczniejsza paste z botarga w restauracji obok parkingu.
Pozdrawiam |
My piszemy o Portofino, nie Porto Pino na Sardynii.
Taka mała dygresja....
LukF - 2019-04-19, 21:52
Tamtam napisał/a: |
My piszemy o Portofino, nie Porto Pino na Sardynii.
Taka mała dygresja.... |
Ło matko ....
To dlatego nie potrafiłem się dogadać z anw73 gdzie ta droga dojazdowa nr73...i parking przy niej...
LukF - 2019-04-19, 21:53
Podsumowując:
Nie ma dla nas parkingu w Portofino
Tamtam - 2019-04-22, 08:35
Pamiętam że w samym Portofino jest parking, ale chyba tylko dla samych mieszkańców - na 100% tego nie jestem pewien. Musiałbyś sprawdzić. Ja bym się nie pchał tam kamperem, jest bardzo wąsko, nie widać za zakrętami, dużo ludzi chodzi drogą, bo poboczy i chodników albo nie ma, albo są bardzo wąskie. Chodzą, bo parkują samochody na parkingach przed Portofino
Może najlepszym sposobem jest dojazd autobusem z Rapallo, albo stateczkiem?
W samym Portofino warto podejść do kościoła i stamtąd zobaczyć panoramę portu, oraz dalej przejść się do latarni morskiej. Ciekawa droga, śliczne ogrody i wille po drodze, a widok na samym końcu fajny.
Jeśli będziecie szli do Portofino na nogach to po drodze są śliczne wille na samym brzegu - obłędnie to wyglądało.
My jechaliśmy od Genui do Portofino SS1. Po drodze są bardzo ładne miejscowości, można się zatrzymać, coś zjeść, pozwiedzać. Niestety, nie wiem w których się zmieścisz kamperem. Wtedy byłem osobóką.
Pozdrawiam
anw73 - 2019-05-02, 07:56
Ha Ha Ha
przepraszam za nie dogadanie sie , widac 20 lat po za polska zrobilo swoje.Faktycznie mi chodzilo o Porto Pino.
Pozdrawiam
andrzej627 - 2019-06-15, 18:33
LukF napisał/a: |
Ile czasu się płynie i ile się płaci za osobę? Chociaż tak mniej więcej??? |
Tu jest cennik: Tigullio - Marine Lines. Autobusem też można: Rapallo - Portofino.
LukF - 2019-06-15, 18:45
andrzej627,
Dziękuję bardzo. Przyda się w innym roku. Bo już wróciłem i nie byłem tam ale w Toscanii.
Piwo stawiam
andrzej627 - 2019-06-15, 19:06
Dzięki za piwo. Takie informacje zawsze się mogą komuś przydać. Sam też się tam wybieram.
|
|