|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - jak przedłużyć rame w kamperze?
bartosz538 - 2008-11-01, 21:43 Temat postu: jak przedłużyć rame w kamperze? jeśli ktoś przedłużał ramę lub ma zamiar to robić bardzo proszę o podpowiedź jak się do tego zabrać. Ramę chce przedłużyć aby zamontować rowery.
edit by paf: poprawiłem temat
Andi466 - 2008-11-01, 21:49
Najlepiej zrobić wysuwaną rampę. Do ramy włściwej zamocować rury kwadratowe w które wsuwana byłaby rampa właściwa.
bartosz538 - 2008-11-02, 18:31
dziękuje za fachową rade o ile będzie można postaram się tak zrobić jak będzie pozytywny efekt będę bardzo wdzięczny pozdrawiam
arek - 2008-11-05, 16:01
Jak chcesz zobaczyć takie mocowanie to można to obejrzeć w Piotrkowie w moim kamperze
wmaker - 2008-11-17, 10:03
chciałem wstawić dwie foty z mojej radosnej twórczości ale podobno limit załączników na forum już się wyczerpał - należą się nam wszystkim gratulacje za tak inensywną pracę i "prosimy o więcej"
48a-ELANKO - 2008-11-17, 10:08
To nie jest możliwe ! Foty wchodzą doskonale (przed chwilą robiłem próbę), musisz je tylko odpowiedni zmniejszyć i maksymalnie do postu dołączyć 10 szt.
MirekM - 2008-11-17, 10:12
48a-ELANKO napisał/a: | To nie jest możliwe ! |
A właśnie, że możliwe. To limit WMAKER-a wyczerpał się, a nie forumowy. Napstrykał tyle zdjęć, że już się w jego szafce nie mieszczą.
wmaker - 2008-11-17, 10:34
cyt.:
"Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum. "
janusz - 2008-11-17, 13:36
wmaker napisał/a: | cyt.:
"Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum. " |
Poprawione
rafalcho - 2008-11-17, 13:58
wmaker napisał/a: | chciałem wstawić dwie foty z mojej radosnej twórczości ale podobno limit załączników na forum już się wyczerpał |
janusz napisał/a: | Poprawione |
Więc "dawaj"
Pozdrawiam
MirekM - 2008-11-17, 14:44
rafalcho,
janusz napisał/a: | wmaker napisał/a: | cyt.:
"Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum. " |
Poprawione |
Janusz tylko poprawił komunikat na inny, np. na "bujaj się, więcej zdjęć nie uda się Tobie wkleić".
janusz - 2008-11-17, 14:52
MirekM napisał/a: | Janusz tylko poprawił komunikat na inny, np. na "bujaj się, więcej zdjęć nie uda się Tobie wkleić". |
wmaker - 2008-11-18, 10:14
no to takie jest moje rozwiązanie, w widocznych elementach "chodzą" nmiejsze profile, które są podstawą bagażnika na rowery czy co kto chce innego.
sory za bałagan, nie mam czasu na sprzątanie corelem
bartosz538 - 2008-11-18, 16:27
dziękuje za fotki. Ale jestem ciekaw efektu końcowego.
wmaker - 2008-11-18, 21:09
bartosz538 napisał/a: | dziękuje za fotki. Ale jestem ciekaw efektu końcowego. |
:arrow: http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15
przyjżyj się zdjęciu 5803 ta skrzynia leży na tej wstawce
w Ducato przedłużki są wsunięte w profil orginalnej ramy, u mnie jest podwieszona bo chciałem powiękrzyć schowek
ARCADARKA - 2008-11-18, 21:14 Temat postu: ARCADARKA Wmaker a dlaczego tak szpecisz te piękne autko, jakimiś przedłużkami
wmaker - 2008-11-18, 21:38
Darku chyba gdzieś pisałem że mój FFB był uszkodzony (bity ze dwea razy) z tyłu i HELMUT już coś dosmrkał.
:arrow: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
Nie mam zapędów restauratorskich i czasami ciesę się radosną twórczością
ARCADARKA - 2008-11-18, 21:40 Temat postu: ARCADARKA aha sorka to nie uważnie śledzę forum poprawię się myślałem że tak z nudów go udoskonalasz
bonusik - 2008-11-18, 21:52
Darku....to już taka natura człowiecza,że zawsze coś kombinuje i udoskonala....
gino - 2008-11-19, 09:30
wmaker napisał/a: | no to takie jest moje rozwiązanie, w widocznych elementach "chodzą" nmiejsze profile, które są podstawą bagażnika na rowery czy co kto chce innego.
sory za bałagan, nie mam czasu na sprzątanie corelem |
pewny jestes ze to tylko na...rowery?? ??
ja tez sam sobie robilem..ale, zdecydowanie delikatniejszy bagazniczek, z kwadratu 3x3cm i..woze na nim SKUTER.. a cala konstrukcja wazy moze 5-7kg
przejechalem z nim ok 20.000km...i..nawet najmniejszych uszkodzen....
oczywiscie bagaznik jest ''wyciagany'' i...moge jezdzic bez niego...
.
.
wmaker - 2008-11-20, 20:59
[quote="gino"] wmaker napisał/a: | na rowery czy co kto chce innego. |
chodziło jeszcze o podstawę tylnej ściany i skrzyni pojemności ok 1000litrów
Grzesiek - 2009-02-26, 22:43
Odgrzewając temat. Kolego Gino, czy bagażnik mocowałeś do ramy auta, czy miałeś już "ramę pomocniczą"?
gino - 2009-02-27, 08:23
Grzesiek napisał/a: | Odgrzewając temat. Kolego Gino, czy bagażnik mocowałeś do ramy auta, czy miałeś już "ramę pomocniczą"? |
nic nie mialem....
kupilem dwa rodzaje rur kwadratowych.''.wieksze'' i ''mniejsze'' ktore wsuwaja sie w te ...wieksze
do podluznic przykrecilem wieksze ''kwadraty'' ...nie wystaja poza samochod..koncza sie rowno ze zderzakiem..
i w nie wsuwam pospawana konstrukcje do przewozu skutera..z tych mniejszych kwadratow..
calosc blokuje 4srubami..po 2 na strone...wpinam kostke ze swiatlami..i ...w trase..
Grzesiek - 2009-02-27, 10:12
Dziękuję za odpowiedź. Czy nie było problemów policyjno-przeglądowych? Rynna na koła to zwykły ceownik? Znalazłem wzór na obliczenie nacisku na oś, w zależności od długości bagażnika i masy motocykla i powinno być w porządku. Mam pewne obawy, ponieważ odległość rynny od tylne osi auta to 180 cm, wiec dźwignia będzie spora. Mam jeszcze pytania odnośnie tych większych profili (żeńskich ) mocowanych do ramy, czy są zamocowane "pod" ramą auta, czy niejako w przedłużeniu?
gino - 2009-02-27, 12:00
jak do tej pory z policja nie bylo problemu..bo..w sumie z jakiego powodu..swiatla sa..rejestracja jest..przeglad rowniez..
co do rynny..rowniez wzor wlasny..z blachy aluminiowej-ryflowanej..
zenskie mocowania sa ''od spodu''..przyspawane
/nie przykrecone-blad w poprzednim poscie/
poza tym..co to za dzwignia..jak calosc ze skuterem nie wazy wiecej jak 90kg
jak bys zbaczyl..na czym wozilem skuter w poprzednim camperku/postaram sie znalezc fotki ;-)/..to wiedzial bys..dlaczego nie balem sie robic tak delikatnej konstrukcji..
|
|