Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - jak przedłużyć rame w kamperze?

bartosz538 - 2008-11-01, 21:43
Temat postu: jak przedłużyć rame w kamperze?
jeśli ktoś przedłużał ramę lub ma zamiar to robić bardzo proszę o podpowiedź jak się do tego zabrać. Ramę chce przedłużyć aby zamontować rowery.

edit by paf: poprawiłem temat

Andi466 - 2008-11-01, 21:49

Najlepiej zrobić wysuwaną rampę. Do ramy włściwej zamocować rury kwadratowe w które wsuwana byłaby rampa właściwa.
bartosz538 - 2008-11-02, 18:31

dziękuje za fachową rade o ile będzie można postaram się tak zrobić jak będzie pozytywny efekt będę bardzo wdzięczny pozdrawiam
arek - 2008-11-05, 16:01

Jak chcesz zobaczyć takie mocowanie to można to obejrzeć w Piotrkowie w moim kamperze
wmaker - 2008-11-17, 10:03

chciałem wstawić dwie foty z mojej radosnej twórczości :spoko ale podobno limit załączników na forum już się wyczerpał - należą się nam wszystkim gratulacje za tak inensywną pracę i "prosimy o więcej"
:bigok

48a-ELANKO - 2008-11-17, 10:08

To nie jest możliwe ! Foty wchodzą doskonale (przed chwilą robiłem próbę), musisz je tylko odpowiedni zmniejszyć i maksymalnie do postu dołączyć 10 szt.
MirekM - 2008-11-17, 10:12

48a-ELANKO napisał/a:
To nie jest możliwe !

A właśnie, że możliwe. To limit WMAKER-a wyczerpał się, a nie forumowy. Napstrykał tyle zdjęć, że już się w jego szafce nie mieszczą.

wmaker - 2008-11-17, 10:34

cyt.:
"Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum. "

janusz - 2008-11-17, 13:36

wmaker napisał/a:
cyt.:
"Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum. "

Poprawione :spoko

rafalcho - 2008-11-17, 13:58

wmaker napisał/a:
chciałem wstawić dwie foty z mojej radosnej twórczości :spoko ale podobno limit załączników na forum już się wyczerpał

janusz napisał/a:
Poprawione

Więc "dawaj" :bigok

Pozdrawiam

:spoko

MirekM - 2008-11-17, 14:44

rafalcho,

janusz napisał/a:
wmaker napisał/a:
cyt.:

Poprawione :spoko

Janusz tylko poprawił komunikat na inny, np. na "bujaj się, więcej zdjęć nie uda się Tobie wkleić".

janusz - 2008-11-17, 14:52

MirekM napisał/a:
Janusz tylko poprawił komunikat na inny, np. na "bujaj się, więcej zdjęć nie uda się Tobie wkleić".
:terefere
wmaker - 2008-11-18, 10:14

no to takie jest moje rozwiązanie, w widocznych elementach "chodzą" nmiejsze profile, które są podstawą bagażnika na rowery czy co kto chce innego.

sory za bałagan, nie mam czasu na sprzątanie corelem :haha:

bartosz538 - 2008-11-18, 16:27

dziękuje za fotki. Ale jestem ciekaw efektu końcowego. :)
wmaker - 2008-11-18, 21:09

bartosz538 napisał/a:
dziękuje za fotki. Ale jestem ciekaw efektu końcowego. :)

:arrow: http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15

przyjżyj się zdjęciu 5803 ta skrzynia leży na tej wstawce :idea:

w Ducato przedłużki są wsunięte w profil orginalnej ramy, u mnie jest podwieszona bo chciałem powiękrzyć schowek :!:

ARCADARKA - 2008-11-18, 21:14
Temat postu: ARCADARKA
Wmaker a dlaczego tak szpecisz te piękne autko, jakimiś przedłużkami :bigok
wmaker - 2008-11-18, 21:38

Darku chyba gdzieś pisałem że mój FFB był uszkodzony (bity ze dwea razy) z tyłu :gwm :gwm i HELMUT już coś dosmrkał.
:arrow: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0

Nie mam zapędów restauratorskich :kwiatki: i czasami ciesę się radosną twórczością :spoko

ARCADARKA - 2008-11-18, 21:40
Temat postu: ARCADARKA
aha :idea sorka to nie uważnie śledzę forum poprawię się :bigok myślałem że tak z nudów go udoskonalasz :kwiatki:
bonusik - 2008-11-18, 21:52

Darku....to już taka natura człowiecza,że zawsze coś kombinuje i udoskonala.... :ok
gino - 2008-11-19, 09:30

wmaker napisał/a:
no to takie jest moje rozwiązanie, w widocznych elementach "chodzą" nmiejsze profile, które są podstawą bagażnika na rowery czy co kto chce innego.

sory za bałagan, nie mam czasu na sprzątanie corelem :haha:

pewny jestes ze to tylko na...rowery?? :wyszczerzony: :wyszczerzony: ??

ja tez sam sobie robilem..ale, zdecydowanie delikatniejszy bagazniczek, z kwadratu 3x3cm i..woze na nim SKUTER.. :wyszczerzony: a cala konstrukcja wazy moze 5-7kg

przejechalem z nim ok 20.000km...i..nawet najmniejszych uszkodzen....

oczywiscie bagaznik jest ''wyciagany'' i...moge jezdzic bez niego...

.
.

wmaker - 2008-11-20, 20:59

[quote="gino"]
wmaker napisał/a:
na rowery czy co kto chce innego.

chodziło jeszcze o podstawę tylnej ściany i skrzyni pojemności ok 1000litrów :spoko

Grzesiek - 2009-02-26, 22:43

Odgrzewając temat. Kolego Gino, czy bagażnik mocowałeś do ramy auta, czy miałeś już "ramę pomocniczą"?
gino - 2009-02-27, 08:23

Grzesiek napisał/a:
Odgrzewając temat. Kolego Gino, czy bagażnik mocowałeś do ramy auta, czy miałeś już "ramę pomocniczą"?

nic nie mialem....
kupilem dwa rodzaje rur kwadratowych.''.wieksze'' i ''mniejsze'' ktore wsuwaja sie w te ...wieksze :)

do podluznic przykrecilem wieksze ''kwadraty'' ...nie wystaja poza samochod..koncza sie rowno ze zderzakiem..
i w nie wsuwam pospawana konstrukcje do przewozu skutera..z tych mniejszych kwadratow..
calosc blokuje 4srubami..po 2 na strone...wpinam kostke ze swiatlami..i ...w trase..

Grzesiek - 2009-02-27, 10:12

Dziękuję za odpowiedź. Czy nie było problemów policyjno-przeglądowych? ;) Rynna na koła to zwykły ceownik? Znalazłem wzór na obliczenie nacisku na oś, w zależności od długości bagażnika i masy motocykla i powinno być w porządku. Mam pewne obawy, ponieważ odległość rynny od tylne osi auta to 180 cm, wiec dźwignia będzie spora. Mam jeszcze pytania odnośnie tych większych profili (żeńskich :) ) mocowanych do ramy, czy są zamocowane "pod" ramą auta, czy niejako w przedłużeniu?
gino - 2009-02-27, 12:00

jak do tej pory z policja nie bylo problemu..bo..w sumie z jakiego powodu..swiatla sa..rejestracja jest..przeglad rowniez..

co do rynny..rowniez wzor wlasny..z blachy aluminiowej-ryflowanej..

zenskie mocowania sa ''od spodu''..przyspawane
/nie przykrecone-blad w poprzednim poscie/

poza tym..co to za dzwignia..jak calosc ze skuterem nie wazy wiecej jak 90kg

jak bys zbaczyl..na czym wozilem skuter w poprzednim camperku/postaram sie znalezc fotki ;-)/..to wiedzial bys..dlaczego nie balem sie robic tak delikatnej konstrukcji..