|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Fotele tyłem do kierunku jazdy
SilentCircle - 2019-04-16, 11:08 Temat postu: Fotele tyłem do kierunku jazdy Dzień dobry.
Tematów jest sporo odnośnie siedzenia bokiem i legalności, natomiast nie moge znaleźć informacji o obróceniu 3 foteli (ławka) i jezdzie pasażerów tyłem. Czy jest to dopuszczalne? Czy trzeba sie z tym udać do diagnosty?
Mam pojazd bazowy Iveco 9 osobowe, po 3 siedzenia w każdym rzędzie. Chciałbym odwrócic drugi rząd przeciwnie do kierunku jazdy na stałe.
amples - 2019-04-16, 11:20
SilentCircle napisał/a: | o obróceniu 3 foteli (ławka) i jezdzie pasażerów tyłem | Taka zmiana nie przejdzie , nikt ci raczej tego nie podbije .
eler1 - 2019-04-16, 13:43
Jazda tyłem jest dopuszczalna. A z którego roku to iveco?
Te fotele na zdjęciu to chyba i tak były dorabiane ? (I niema tam miejsc fabrycznych mocowania foteli.)
SilentCircle - 2019-04-16, 14:04
eler1 napisał/a: | Jazda tyłem jest dopuszczalna. A z którego roku to iveco?
Te fotele na zdjęciu to chyba i tak były dorabiane ? (I niema tam miejsc fabrycznych mocowania foteli.) |
Iveco jest z 2007 roku, fabrycznie byl 6 osobowy, teraz jest 9 osobowy, oczywiście przerejestrowany. Fotele drugiego rzedu byly zmieniane na wygodniejsze z Laguny (polecam jak na długie podróże).
ferguson - 2019-04-16, 22:25
W autobusach są fotele ustawione tyłem do kierunku jazdy i jakoś przechodzi.
Victus - 2019-04-17, 21:25
U mnie też są tyłem ale fabrycznie.
Ja bym pojechał do diagnosty i zapytał.
U ciebie nie ma takich mocowań więc mogą być problemy na przeglądzie.
SilentCircle - 2019-04-18, 07:40
Zawitałem do trzech diagnostów w okolicy, każdy jest zdania, ze mogę odwrócić fotele jeżeli mam fabryczne otwory montażowe. Nie jest to zmiana konstrukcyjna więc nie powinno być problemów.
Odnośnie jazdy tyłem, jest taka możliwość. Nie można ustawiać bokiem.
Dzięki za pomoc
|
|