Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Zakup kampera - klejony dach

Kompi - 2019-04-17, 14:14
Temat postu: Zakup kampera - klejony dach
...............................
Bajaga - 2019-04-17, 14:31

Brałbym raczej pod uwagę sprawność wszelkich instalacji. Wod-kan, gotowanie, ogrzewanie. To że coś było łatane w przypadku auta starego jest mało istotne. A na pewno nie istotne finansowo.
Horte - 2019-04-17, 15:07

W całe nie tak starym kamperze kolegi, w którym właśnie robiłem przegląd dachu musiałem stare, kruszejący się uszczelnienie wymienić na nowe.
Załoga G - 2019-04-17, 18:37

Ja też mam mocno poklejony, bo bylem zdesperowany aby szczelność była pewna i narobiłem tak, że z estetyką to nie ma nic wspólnego ale:
Mogę stanąć pod wężem z wodą i się nie bać.
Pytanie czy sprzedający zgodzi się na taki test?,
Po jakimś czasie wejść do środka i wszystkie miejsca sprawdzić.

wlodo - 2019-04-17, 19:46

Cytat:
na ile świadczy że ktoś dbał

Ze zdjęcia widać,że pudrował trupa. Dach może być pobrudzony uszczelnieniem, ALE uszczelka listwy MUSI BYĆ nałożona na to uszczelnienie !!! W tym wykonaniu wygląda, że nikt listwy nie zdejmował, a "zapaprali" tylko po uszczelce i dachu, a przeciek pod listwą został nie naprawiony.

Socale - 2019-04-17, 20:33

Mam dokładnie to samo zdanie co Wlodo.
Uszczelnianie po wierzchu to partactwo, a silikonem to partactwo x2. Łatwizna ale przede wszystkim nieskuteczność. Masa uszczelniająca powinna być "zamknięta" w profilach/listwie i tylko tam można jej ufać. Zamknięta jest elastyczna na wieki, na wierzchu może kruszeć=bez obaw bo tylko na wierzchu.

Rav - 2019-04-17, 20:40

Absolutne druciarstwo. Takie praktyki nie mają z naprawą nic wspólnego. Jak ktoś tak "poprawiał" dach, to pytanie co jeszcze "ubogacił" w aucie.

Jeśli chcesz, bierz, ale wlicz od razu demontaż i tego wszystkiego i ponowne uszczelnienie (zakładając, że jest suchy).

drzevo - 2019-04-17, 20:47

A ja mam cały czas dziwne wrażenie, że już ten dach widziałem... :-/
Co to za auto?

Kompi - 2019-04-17, 22:04

...............................
MisioKRAK - 2019-04-17, 22:28

Jakoś i mnie to nie przekonuje...
zbyszekwoj - 2019-04-18, 06:52

Bajaga napisał/a:
Brałbym raczej pod uwagę sprawność wszelkich instalacji. Wod-kan, gotowanie, ogrzewanie. To że coś było łatane w przypadku auta starego jest mało istotne. A na pewno nie istotne finansowo.

Własnie wszelkie urzadzenia sa mało istotne, naprawa ich w stosunku do ceny kampera to pikuś, najważniejsza jest zabudowa.

drzevo - 2019-04-20, 08:37

Kompi napisał/a:

Poznajesz swoją robotę? :-P Taki żarcik :haha:

Pewnie wiele poklejonych tak jest.

Dachu akurat jeszcze nigdy nie uszczelniałem, ale "kilka" kamperów w życiu oglądałem.
Podobne relingi i uszczelnienia widziałem w jednym Ducato McLouis 1.9 TD z 2001 roku.
Chyba tylko lampka obrysowa się nie zgadza ;)