| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Gmc Vandura ciężarowy na campera? Rejestracja
duch_gdansk - 2008-11-02, 12:51 Temat postu: Gmc Vandura ciężarowy na campera? Rejestracja Trochę poczytałem i zagubiłem się w ilości postów na forum, coś gdzieś znalazłem ale nie wiem jak więc sorki jeśli oftop . Mój amerykan jest zarejestrowany na 5 osób jako ciężarowy, ciekawostka polega na tym że układ miejsc to 2 z przodu, 2 na środku i 3 miejscowa kanapa z tyłu czyli jak nie patrzeć 7 i fizycznie są pasy dla wszystkich siedzeń. Pytanie do bardziej doświadczonych: czy warto jeżeli się da przekwalifikować autko na 7 osobowego campera? Co kryje się pod sprzętem kuchennym? Chodzi mi o minimum do walki o rejestrację, autko po czytaniu wątków objawia mi się jako zdatne do sporych zmian pod camperowanie. Srodkowe fotele przerobię na obrotowe (jak w wiekszości salonek) dostawię stolik (już jeden punkt będzie), spanie z kanapy jest (drugi punkt campera). Poza drogą urzędową ( rej Gdynia i może ktoś to przechodził) co musze spełnić?
I ogólnie za i przeciw
f68 - 2008-11-02, 19:43
pewnie że możesz przekwalifikować a co ciekawsze nie musisz tego w dowodzie zmieniać jeżeli chodzi o dodanie miejsc , musisz mieć kwit z firmy ze wykonała taka adaptację i musisz zrobić przegląd i z takim kwitem i takim przeglądem możesz jeździć , w razie kontroli przedstawiasz te dokumenty i jest ok
ale to jest możliwe tylko u nas bo nie ma przepisu regulującego
ale w innych krajach za taki manewr grozi ci odstawienie auta na parking
dominik - 2008-11-02, 22:37
a ubezpieczenie jaka stawka, bo jak ciężarowy to do3,5t , a osobowy to od pojemności
wbobowski - 2008-11-02, 23:15
Najlepiej porozmawiaj ze stacją diagnostyczną, na której chcesz dokonać przeglądu technicznego i spytaj co musisz zrobić aby wydali decyzję o zmianie przeznaczenia samochodu. To ich decyzja będzie miarodajna dla wydziału komunikacji.
stefan - 2008-11-02, 23:21
Witam! Jezeli to ma byc auto do zwiedzania to zadne ciezarowe(moim zdaniem) nie wchodzi w gre.W bardzo wielu miastach nie bedzie mozna wjechac/dojechac do interesujacych miejsc.Prawda jest ze nikt sie nie czepia ale w razie zwyklej stluczki moze byc powazny klopot. Pozdrawiam.Stefan.
duch_gdansk - 2008-11-04, 17:00
| dominik napisał/a: | | a ubezpieczenie jaka stawka, bo jak ciężarowy to do3,5t , a osobowy to od pojemności | Oc narazie jak do 3,5t czyli np w Hdi asekuracja niecałe 1500zł (bez zniżek ) ale w Warcie jak od pojemności co przy takim malutkim wpisie w dowodzie na temat pojemności lekki ból bo 6,6ltr (mimo że naprawdę jest 5,7ltr) to wszędzie leci w najwyższe stawki . A z tego co zrozumiałem na specjalny kempingowy jeszcze lepiej niż na ciężarowy. Byłem na stacji i najpierw muszę wyprostować nr VIN bo już u poprzednika był byk i zamiast 1 na początku mam I . Drobiazg ale wnerwia, jak z tym zrobię to diagnosta powiedział że napewno jakoś wymyślimy żeby był camper . Stolik mam zamówiony, pasy są na 7 osób a kuchenkę jakąś śmieszną kupię lada moment.
dominik - 2008-11-04, 23:39
w HDI Asekuracja kamper jako ciężarowy na max zniżkach 386pln, a w WARCIE 507pln
|
|