Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

S³owacja - S³owacja

kazbar - 2007-03-20, 20:24
Temat postu: S³owacja
A ja by³em 11 marca na "Dzikim Zachodzie".
Whisky z Old Shatterhand'em i Winnetou w saloonie pi³em i... z winchestera strzela³em!

Howk!

..."Dziki Zachód" na po³udniu. Polecam. :zastrzelic
Liptowski Mikulasz. Western City. Obok kompleks termalnych basenów- s³ynna Tatralandia.
1,5 km dalej bardzo fajny kemping nad Liptowskim Jeziorem (S³owacy nazywaj± to jezioro Liptowskim Morzem- jest faktycznie bardzo du¿e)

eeik - 2007-03-20, 22:56

O super
JaWa - 2007-03-21, 18:13

Jest z tego miejsca jaka¶ podziemna, termalna rzeka, ¿eby dop³yn±æ na Wêgry :?:
kazbar - 2007-03-21, 18:46

Po co jechaæ (czy p³yn±æ) na Wêgry (tylko by wymoczyæ ko¶ci)
Na S³owacji jest jest tego ("term") zatrzêsienie.
Przyk³ad?:

http://www.slovakiatouris...gory=10&lang=pl

S³owacjê znam jak w³asn± kieszeñ (z racji tego, ¿e mieszkam na granicy PL-SK to wiêkszo¶æ wolnego czasu spêdzam w³a¶nie u braci S³owaków)
Polecam Slovensko !!! Piêkny kraj!!!
Chêtnie pomogê zaplanowaæ pobyt. Jestem do dyspozycji.
Pytajcie :bajer

Marzec 2007 (jeszcze szaro, zimno i ponuro). Tatralandia. Liptowski Mikulasz.

Tutaj wiêcej:

http://www.tatralandia.sk...p?menu=&lang=pl

Tutaj mapka okolicy (ATC Trnovec to kemping- kliknij)

http://www.lipttrnovec.sk/

Kazik II - 2007-03-26, 12:45

Bywam na Slovensko od co najmniej 15 lat i mam bardzo pozytywny stosunek do kraju i ludzi. Jako ¿e ju¿ zwiedzi³em ten kraj wzd³u¿ i wszerz to ostatnio raczej przeje¿dzam jedynie tranzytem. Kiedy¶ by³a tam znakomita "posocjalistyczna" baza kempingowa (za Czechos³owacji du¿o inwestowano tam w turystykê). W ostatnich latach baza ta mocno podupad³a - na ogó³ by³a w rêkach przypadkowych dzier¿awców nic nie inwestuj±cych - wg zasady wyci±gn±æ ile siê da i zostawiæ. Np. kemping w Blatnicy ko³o Martina - jedno z najcudniej po³o¿onych miejsc jakie znam z roku na rok coraz bardziej zaniedbany.
Ale za to rozwija siê tam baza narciarska i k±pielisk termalnych.
Dziwi± mnie czasami opinie o wrednej s³owackiej policji - je¶li kto¶ zachowuje siê przyzwoicie i z szacunkim dla gospodarzy to rêczê ¿e spotka go mi³e przyjêcie.
S³owacy to naród bardzo ³agodny trzeba jedynie pamiêtaæ ¿e to pañstwo ma³e i m³ode i maj± pewne kompleksy dlatego warto powiedzieæ kilka s³ów w ich jêzyku a bêd± szczê¶liwi. £agodno¶ci i umiejêtno¶ci kulturalnej zabawy mo¿emy siê od nich uczyæ. Bez ¿adnych obaw mo¿na tam wej¶æ do najpodlejszego hostinca w zapad³ej wsi i jedyne co mo¿e nas spotkaæ to towarzystwo trochê marudz±cego podpitego tubylca - ¿adnej agresji ani nieprzyjemnych zaczepek. By³em kiedy¶ na kempingu w Moszowcach gdzie odbywa³ siê jaki¶ z³ot m³odzie¿y, wieczorem piwo la³o siê strumieniami, setki wypitych m³odzieñców i co? Ano nic: ¶piewy i dobra zabawa :haha: , ¿adnych burd, wrzasków, bluzgów.
Terenów górskich to nawet nie trzeba polecaæ - wszêdzie jest tam piêknie.
Trochê mniej ciekawie krajobrazowo jest na po³udniu w rejonach nizin naddunajskich. Niemniej mogê poleciæ Sturowo (Parkany) nad dunajem - wielki kompleks basenów termalnych, piêkny widok na Dunaj i s³ynn± bazylikê w Estergom po drugiej stronie. Kemping przy basenach raczej nieciekawy i drogi - polecam za to kemping na stadionie w mie¶cie, standart bez rewelacji ale ceny po prostu ¶mieszne. Jest to ¶wietny przystanek w drodze dalej na po³udnie - polecam jad±cym na Wêgry i dalej.

AUTOJUR - 2007-07-27, 20:05

Czy kto¶ wybiera siê na S³owacje po 10 sierpnia
rafalek333 - 2007-08-08, 22:32

Hejka, wyje¿dzamy 14.08 oko³o po³udnia, nocka w Zakopanem, a potem S³owacja, jeszcze nie wiemy gdzie , ale na 3-4 dni.
Rafal :bigok

AUTOJUR - 2007-08-09, 19:49

Od 11 kr±¿e po S³owacji mój nr tel 509 190 435
rafalek333 - 2007-08-10, 18:03

Witajcie, jak tylko wjedziemy na Slovensko to siê odezwiemy, mo¿e podpowiecie jakie¶ fajne miejsca, mo¿e browarek jak nie bêdziemy za daleko.
Mi³ego zwiedzania i do zobaczenia.
Rafal :mrgreen:

artanek - 2010-04-06, 11:20

POLECAM OKOLICE MA£EJ FATRY - TECHOWA
artanek - 2010-04-06, 11:46

Swiêta spêdzi³em na S³owacji dlatego podziele siê z wami paroma ciekawostkami .Zaczne od Terchowej Lê¿y na trasie Dolny Kubin - ¯ilina.£adne miasteczko lez±ce na pó³noc od gór Ma³ej Fatry. Leci st±d droga do doliny Vratnej .Zatrzymac mo¿na sie na autocampingu trzy km od Terchowej nazywa sie Bela Nowy Autokamping i a¿ sie swieci ¶wie¿osæi± .Nie drogi .Wrzucam kilka fotek z jego terenu.

troche fotek z autokampingu Bela

artanek - 2010-04-06, 12:00

Tak wygl±daj± w srodku sanitariaty
artanek - 2010-04-06, 12:14

TUTAJ JESZCZE PARE FOTEK
artanek - 2010-04-06, 12:28

Jeszcze pare fotek z Terchowej .Bo w sumie w te okolice idzie wyjechac na krótko i naprawde sie nie nudzic.Na autokampingu kierownictwo chcia³o by aby tutaj przyje¿drzali kamperowcy z Polski bo i maja blisko a atrakcji pe³no i na lato oraz zime.Jutro podam namiary GPS .
artanek - 2010-04-06, 14:16

Dzien wczesniej bylismy na wodach termalnych w Oravicach tak zwanym Meandar Park.Przyjechalismy wieczorem wiêc stanelismy przed basenami na parkingu .Oprucz nas byli Czesi dwoma kamperami.Otwierali baseny o dziesi±tej wiêc rano spacerek po okolicach zwiedzanie wyci±gów narciarskich .W tej miejscowosci jest jednak autocamping ale zobaczy³em go dopiero rano.Niestety nie ogl±da³em bo ju¿ nie by³o potrzeby .Bo nocleg by³ super bezpieczny i cichy no i znów zaoszczêdzone.Meander Park na trzy godziny kosztowa³ nas 16 euro .Woda gor±ca bo k±pielisko jest na powietrzu i kryte .By³o wspaniale skoro ja zmarzluch czu³em sie swietnie.Za parking sie nie p³aci .Po ni¿ej kilka fotek z Oravic.
artanek - 2010-04-06, 14:21

I jeszcze jedna fotka z basenem na powietrzu .W sumie warto stann±c wygrzac sie i jechac dalej jesli mamy po drodze .Lub ma³y wypad na dwa trzy dni Bo blisko naszej granicy mo¿na granice przekroczyc w CHY¯NEM
marzena - 2010-04-06, 15:09

super a jaka temperatura panuje w tych okolicach. wypuszczaliscie sie dalej w kierunku Ruzemboroka, Martina ?
artanek - 2010-04-06, 16:21

marzena napisa³/a:
super a jaka temperatura panuje w tych okolicach. wypuszczaliscie sie dalej w kierunku Ruzemboroka, Martina ?
Temperatura za niska nie by³a bosmy wieczorem byli na spacerach i nie czulismy zimna .W sobote mielismy du¿o s³onca a w niedziele by³o jeszcze lepiej.Niestety poniedzia³ek od 10 -tej pada³o co prawda nie intensywnie ale prawie ci±gle .Na Ruzemboroka, Martin nie jechalismy kierowalismy siê na pó³noc od ¯iliny do Teplicka nad Vahom
marzena - 2010-04-06, 19:51

Widac jeszcze snieg maja. Osobiscie polecam Besenova - baseny termalne, tj. od Ruzomberoka chwilunie kierunek na Poprad/Liptowski Mikluasz :spoko
artanek - 2010-04-06, 23:39

Ted69 napisa³/a:
artanek58 napisa³/a:
Zatrzymac mo¿na sie na autocampingu trzy km od Terchowej nazywa sie Bela Nowy Autokamping i a¿ sie swieci ¶wie¿osæi± .Nie drogi .

Masz moze jakies zdjecie cennika na tym campngu ?
Slowacja to moje ulubuone tereny i prawie na pewno w tym roku tam zawitam :)

EDIT
Znalazlem cos takiego http://www.eurocampings.p...kamence-118121/
ale ten podobno czynny w okresie od 1 maja do 15 pazdziernika
`To w³asnie jest autokamping Bela który zamiesci³em na fotografiw w Kamence .By³ jeszcze zamkniêty ale mnie wpuszczono za 5 euro z pr±dem .Powiedziano mi ¿e po za sezonem nikogo nie wyganiaj± chodz otwarty jest od pierwszego maja.Mili ludzie i s± przyjacielsko nastawieni dla Polaków. jak by ktos potrzebowa³ jeszcze adres autokampingu Bela ko³o terchowej to podaje adres internetowy gzie sa dok³adne namiary oraz cennik

http://www.eurocampings.p...kamence-118121/

KOCZORKA - 2010-04-07, 19:45

artanek58 napisa³/a:
Martin nie jechalismy kierowalismy siê na pó³noc od ¯iliny do Teplicka nad Vahom

S³owacjê te¿ bardzo lubiê i chêtnie pojadê z Wami dalej. :bigok
Jak ju¿ wyp³awicie siê w gor±cej wodzie, to ruszajmy dalej.
Fajnie siê czyta i ogl±da Wasze foteczki. :bukiet:

Pozdrówka dla ca³ej za³ogi. :spoko

artanek - 2010-04-07, 21:26

Kiedy jade na Wêgry czêsto zatrzymuje sie na prze³êczy Klak w Du¿ej Fatrze .Miêdzy Fackovem a Klacnem robie obowi±¿kowy postój .Czasami siê zdarza ¿e i tam na dziko nocuje .Na szczycie prze³eczy jest schronisko i s± parkingi ,Bardzo bezpieczne miejsce i piêkne .Wokó³ góry i.Mo¿na tam sobie zrobic ognisko przy kamperze czy grila .Ci co lubi± chodzic po górach s± w okolicy piêkne szlaki ,kiedys je obesz³em wszystkie dooko³a.Super widoki .Jad±c puzniej t± droga z prze³êczy ca³y czas w dó³ mo¿na zwiedzic Prievidze i przepiêkny zamek 3 km od niej Bojnice .Ci co byli to na pewno potwierdz±.
artanek - 2010-04-07, 21:35

W okolicach jest kilka autocampingów a zaraz za zamkiem k±pielisko i bazary dla turystów typu pami±tkarskiego
artanek - 2010-04-09, 10:38

Zgadza siê to ten kamping w Oravicach.Ja go jednak widzia³em dopiero na drugi dzien i to w dodatku z góry ale i tak wydawa³ mi sie ³adny i zadbany.
elaola - 2010-04-09, 10:55

Owszem sam camping jest przyjemny, ale toalety i ³azienki rozpacz. Nie da siê wrêcz korzystaæ. Brudne i ¶mierdz±ce, pamiêtaj±ce baaaardzo dawne czasy.
artanek - 2010-04-09, 11:50

Dla tych którzy lubia zwiedzac zamki polecam równie¿ Ma³e Karpaty .To pasmo gór nie wysokich le¿±ce na pó³noc od Ostrawy.Jad±c z Wêgier przez Ostrawe z powrotem do domu postanowi³em troche poznac te tereny .Zwiedzi³em tam dwa przesliczne zamki ,jeden w Czerwonym kamieniu drugi w Smolenicach.Naprawde warto zbocczyc troche z trasy tym bardziej ¿e wiele kilometrów nie wyd³u¿y³em sobie trasy.
artanek - 2010-04-09, 11:56

Po po¿arze pocz±tkiem XIX wieku i po nastêpnych przebudowach zasadniczych w wiekach XIX i XX zamek obronny z wieku XIV osi±gn±³ dzisiejsze podobieñstwo romantycznie bajkowego siedliska królów i ksiê¿niczek. Wspó³cze¶nie s³u¿y jako stanowisko pracy i o¶rodek rekreacyjny S³owackiej Akademii Nauk.
artanek - 2010-04-09, 12:04

Pierwotnie zamek królewski w Ma³ych Karpatach, o którym istniej± pisemne wzmianki ju¿ po³owie XIII wieku. W XVI wieku w³a¶ciciele z rodziny Fuggerow zamek przebudowali w ogromn± twierdzê z nowym systemem fortyfikacyjnym, który nale¿a³ do szczytów ówczesnej techniki wojennej. Wystawa obejmuje bogate zbióry mebli historycznych i galeriê obrazów.
darboch - 2010-05-06, 19:43

W czerwcu planujemy wypad do aquaparku Tatralandia ale chcemy tez zobaczyc kilka ciekawych miejsc.Z waszych relacji poma³u wy³ania mi sie zarys wypadu ale jesli mo¿ecie co¶ dodac albo zasugerowaæ to bêdê wdzêczny :szeroki_usmiech
darboch - 2010-05-06, 20:06

Adi,

a zamki :?: :ok

darboch - 2010-05-06, 20:22

Adi, dziêki za pomoc a w Beszeniowej [ albo jak sie to tam zwie] by³e¶ ??
evvcik - 2010-05-06, 20:27

Potwierdzam - Lodova Jaskinia warta zobaczenia

A jesli chodzi o zamki to polecam ten....
Spi¹ský Hrad

A z pa³aców polecam Betliar

Wiecej fotek ze Slowacji i Wegier TUTAJ

darboch - 2010-05-06, 21:42

Adi napisa³/a:
z dzieæmi to Tatralandia (choæ do¶c droga)

ceny porownywalne z aqua w Tarnowskich Gorach :-P

WODNIK - 2010-05-06, 22:45

A mo¿e S³owacki Raj. Niedaleko Popradu przed Spissk± Nov± Vsi±.
Jest te¿ tam parking-kemping gdzie mo¿na zacumowaæ.

artanek - 2010-05-07, 10:07

Ja bym poleca³ jednak na jeden dzien baseny w Orawicach ( jest autocamping)i zamek w Oravskim Podzamku .Ceny mniejsze w Orawicach i blizej granicy .To w koncu na jeden dzien i tak za du¿o.By³em w tym roku ju¿ poraz którys .
darboch - 2010-05-07, 19:53

Planujemy 3 dniowy wypad ...
artanek - 2010-05-07, 20:24

Ja zrobi³em ostatnio w kwietniu trzy dniowy wyjazd z ¦wiêtoch³owic tak± tras± na S³owacje.
Katowice -Bielsko -¯ywiec -Korbielów (granica) Oravice (nocleg na dziko na parkingu przy termach)
Puzniej -Oravski Podzamok- Terchowa(tam urodzi³ sie ten zbój Janosik ) Dolin± Vratnej do Ma³ej Fatry (ALE NIE WCHODZI£EM NA GÓRY BO BY£O MOKRO I SNIEG) Nocleg na autocampingu pod Terchow± .Dok³adnie to miejscowosæ Ni¿ne Kamence.Polecam ten autocamping .Puzniej jecha³em w strone ¯iliny do miejscowosci Teplicka nad Vahom aby zobaczyc miejsce pochówku pewnej hrabiny zmumifikowanej w kosciele .Niestety miejsce odwiedzi³em widzia³em t± kaplice ale w zesz³ym roku jakis policjant dosta³ na jej punktcie fio³a i rozbi³ trumne szklana i j± spali³ .Miejsce pomimo tego warte ogl±dniêcia .Gdzies tutaj na forum da³em fotki z tej trasy ale musia³ bym zobaczyc gdzie

darboch - 2010-05-08, 09:32

artanek58 napisa³/a:
zobaczyc miejsce pochówku pewnej hrabiny zmumifikowanej w kosciele .Niestety miejsce odwiedzi³em widzia³em t± kaplice ale w zesz³ym roku jakis policjant dosta³ na jej punktcie fio³a i rozbi³ trumne szklana i j± spali³

ostro :-P

Nasza trase bedziemy planowac tak zeby 1 dzien poswiecic na leniuchowanie w Tatralandi a pozniej okolice do 60-70 km...zreszta pewnie jeszcze sporo sie pozmienia jak znam swoja zonke :szeroki_usmiech

KOCZORKA - 2010-05-11, 00:30

A ja siê tak zastanawiam co bardziej by Waszej za³odze darboch poleciæ.
Tatralandia czy Besenova?
Tu i tu Super, ale jednak w moim odczuciu.. Besenova.
Zdecydowanie wiêcej basenów, wiêcej atrakcji dla dzieciaków.
Je¿eli bêdzie wietrzna pogoda w Tatralandii jest wtedy taki "wygwizdów", ¿e w uszach a¿ boli.
Besenova jest bardziej os³oniêta i wiatru tak nie czuæ.
Ja jestem zmarzluchem i w Besenovej nie raz moczy³am siê we wrz±tku :szeroki_usmiech , którego niestety w Tatralandii brak.
Ponadto dla dzieciaków jest równie¿ rura do zje¿d¿ania w pomieszczeniu zamkniêtym (na zewn±trz te¿), moje to uwielbia³y.
Ale za to w Tatralandii s± wspinaczkowe liny, tu¿ obok Western City, a w Besenovej nie ma.
Piszê to po to, bo nie wiem co Twoja rodzinka lubi i wybór nale¿y do Was. :bigok

Pozdrówka i ¿yczê wspania³ej zabawy i wypoczynku. :spoko

darboch - 2010-05-11, 10:58

KOCZORKA, i tu w³a¶nie jest delikatny problem bo nasze dziewczyny s± w klasach sportowych p³ywackich i po 10 godz w tyg p³ywania maja dosc basenów a interesuje ich cala reszta :-P
marko - 2010-05-11, 12:46

darboch my wyje¿d¿amy na termale do vrbova bêdziemy tam w sobote pozdrawiam marko
KOCZORKA - 2010-05-12, 01:35

darboch napisa³/a:
po 10 godz w tyg p³ywania maja dosc basenów a interesuje ich cala reszta :-P

To Besenova. Atrakcji wiêcej.
Najlepiej jednak wejd¼cie na strony obydwóch o¶rodków i niech dziewczyny zadecyduj±. :bigok
Western City jest obok Tatralandii, wej¶cie osobne, to zawsze po basenach mo¿na podjechaæ.
Czekam po powrocie na relacyjkê i fotki z SUPER zabawy. :spoko

darboch - 2010-05-13, 09:19

Wybór by³ prosty " tu i tu " :haha: ...zobaczymy co w praniu wyjdzie
marko - 2010-05-23, 19:28

Ma³y wypad na ciep³e ¼ród³a do Vrbova »
marko - 2010-05-25, 15:46

nastêpna wyprawa na S³owacjê 28 do 30 05 teraz po³udniowa czê¶æ pozdrawiam marko :spoko :spoko