Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - elektroblok cbe

lis - 2019-04-23, 16:04
Temat postu: elektroblok cbe
Witam.
kupiłem niedawno Rimor-Ford z 1998 roku. W poprzednim kamperze miałem zupełnie inne rozwiązanie elektrobloku. Może ktoś mi podpowie czy przełącznik 230v może być w pozycji włączonej niezależnie od podpięcia zasilania z sieci - czy trzeba go za każdym razem wyłączyć. Mam również drugie pytanie- Jaki solar można podłączyć do tego urządzenia(z regulatorem czy bez?)? Mam instrukcję do niego niestety jedyna informacja jaką w niej znalazłem to to że jest tam wejście w tylnej części na solar- nic więcej
dzieki
adam

Suliki - 2019-04-23, 16:51

Cześc, w załączeniu masz krótką instrukcję. Power 230V zawsze ON, wg mnie tu nie ma regulatora ani podłączenia paneli.
Suliki - 2019-04-23, 17:13

tak naprawdę to jest to ładowarka akumulatorów z zabezpieczonymi bezpiecznikami kilkoma wyjściami na wewnętrzne urządzenia kampera, wyjście 3 z gniazda 16 jest opisane jako zasilanie regulatora solarów ( ciekawe ) podłączone bezpośrednio do akumulatora kabinowego...
artur_diag - 2019-04-23, 21:49

Możesz podłączyć solar ale z regulatorem, nie polecam regulatorów PWM. jeśli chodzi o wielkość baterii ja założyłem 270 w i regulator 20 A. przy maksymalnej mocy daje ok 8 A co przy akumulatorze 85 Ah jest w górnej granicy bezpieczeństwa.
Akumulator powinien być ładowany prądem o maksymalnej wartości 1/10 pojemności, dla przykładu pojemność 60 Ah prąd max 6 A.
Co do solarów masz do wyboru dwa rozwiązania sposobu montażu, klejone lub na ramie, polecam Ci klejone dlatego że odpada koszt budowy stelaża. Możesz spotkać się z opiniami aby pozostawić szczelinę powietrzną pomiędzy solarem a dachem aby powietrze chłodziło panel, (dotyczy to paneli w ramie). Moim zdaniem wydajność takiego rozwiązania będzie niewielka dlatego ze powietrze też się rozgrzeje pod panelem i będzie miało podobną temperaturę. A sam ruch powietrza w bezwietrzny dzień będzie słaby. Pozdrawiam.

lis - 2019-04-24, 07:08

dziękuję wszystkim za pomoc