Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Odpowietrzenie/napowietrzenie instalacji kanalizacyjnej.

Janusszr - 2019-04-30, 16:53
Temat postu: Odpowietrzenie/napowietrzenie instalacji kanalizacyjnej.
Dzisiaj sprawdzałem w swoim Hobby odpływy ze zlewozmywaka, umywalki i brodzika.
Jakoś tak niemrawo ta woda spływała. Zrobiłem specjalną końcówkę do przepłukania pod ciśnieniem instalacji kanalizacyjnej i zero poprawy. Woda odpływa, ale marnie. Przyjrzałem się odpływom i stwierdziłem, że brakuje odpowietrzenia tychże. Jak swoim przyrządem( na wąż do wody założyłem mieszek gumowy od przegubu samochodowego) do przepłukania wytworzę tzw.lewar hydrauliczny(coś na zasadzie spuszczania paliwa ze zbiornika za pomocą wężyka), to woda rwie jak w strumieniu górskim. A potem znowu powolutku, jakby chciała, a nie mogła.
Identycznie jest z opróżnianiem kota. Bez napowietrzenia zawartość opuszcza zbiornik niemrawo. Po przyciśnięciu żółtego guzika od napowietrzania strumień jest oki.
Jak ta sprawa wygląda w Waszych domkach?

dziwaczek - 2019-04-30, 17:20

A masz przy zlewie ociekacz?- jak masz to po środku np. u mnie jest korek taki jak do zlewu - jak go wyjmę to woda spływa zdecydowanie szybciej (takie odpowietrzenie). :idea
Janusszr - 2019-04-30, 17:30

Nie mam ociekacza :(
kimtop - 2019-04-30, 17:46

Odpowietrzenie zbiornika szarej masz drożne?To samo dotyczy syfonów.
Janusszr - 2019-04-30, 19:43

kimtop napisał/a:
Odpowietrzenie zbiornika szarej masz drożne?To samo dotyczy syfonów.

Chodzi Ci o drożności syfonów, czy napowietrzenie?
Zbiornik szarej wody jest oki. Syfony wyczyszczone. Napowietrzaczy brak. Jeżeli masz wiedzę, gdzie można nabyć odpowietrzniki/napowietrzacze automatyczne na rury fi 28, to proszę bardzo o jakiś namiar.