Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - mercedes 1013a

MAWI - 2019-05-12, 17:49
Temat postu: mercedes 1013a
Witam . Mm pytanie do fanów marki Mercedes. Wpadł mi do głowy pomysł budowy kampera za bazie samochodu ciężarowego Mercedes 1013a, z napędem 4x4. O całkowitym przebiegu ok 100000 km. Czyli nic. Przyjechał jako holownik pomocy drogowej z Finlandii .Teraz sama rama. Bardzo ciekawe auto .Proste bez elektroniki. Stan dobry, nie pordzewiały. Ale wystarczy trochę chęci i czasu i będzie super. Niestety nic nie wiem jak doszukać się w necie jakichś danych o tym modelu i konkretnym egzemplarzu. Proszę o pomoc. KAŻDĄ. :spoko
podaje znane mi dane;
Vin;38010314258453
rok budowy; 1976
poj silnika 5675 cccm
moc ;124kw
To są dane z dowodu rej. Ale czy im wierzyć? Auo jet zarejestrowane w Polsce.
Jak rozgryźć ten dziwy VIN. ?? I czy ta moc to tyle czy nie? Bo po symbolu wynika ,że 130km. Ale w tym który mnie interesuje jest turbo. Sam nie wiem??

CORONAVIRUS - 2019-05-12, 17:59

Czyli takie o coś .... Wiesiu , odpuść :)
Norbertp83 - 2019-05-12, 18:07

Wszystko myślę, że zależy od sposobu kamperowania.
Taka baza, to niewątpliwie już kawałek historii, ale co za tym idzie nie będzie demonem prędkości, ani ekonomicznym toczydełkiem. Obsługa powinna kończyć się na podstawowej wymianie filtrów i oleum, ale jak każde leciwe auto będzie już nadgryzione zębem czasu, więc i niektóre części będą wymagały regeneracji czy wymiany i tu może pojawić się problem.
Jak już zbudujesz na tym kampera możesz też być pierwszym i ostatnim właścicielem, a nie będzie to ani tania, ani przyjemna robota.
Przepraszam Cię, ale jak dla mnie nie ma żadnego aspektu, który by przemawiał za taką bazą poza napędem i możliwościami zabudowy.
Pozdrawiam.

MAWI - 2019-05-12, 18:13

Adasiu,Tak to taki sam , a może i dokładnie ten. :ok
Norbert , on już rok jeździ po polskich drogach. Jest po przeglądach. Pali tyle co nic , a to jednak szóstka. Co do prędkości . To zagadka , bo nie reduktor zatrzymał się ba tzw. wolnych biegach . I trzeba by to odblokować . Zastanawia mnie ta moc??
Macie racje , ale wyzwanie jest.

Skorpion - 2019-05-12, 19:08

VIN: WDB38010314258453
Marka: Mercedes-Benz
Producent Mercedes-Benz
Model:E 290 :spoko :spoko

https://www.autodna.pl/vin/WDB38010314258453

https://www.youtube.com/watch?v=ufFM-IDAZWI

MAWI - 2019-05-12, 19:26

Ale to nie to auto. To które wkleił Adam, to raczej to samo. Silniczek chodzi w nim jak w mówcę.
Comsio - 2019-05-12, 19:36

Imieniku posiadalem takowego w 90-latach.Byla to chłodnia 5ton.
Bez problemowy,ekonomiczna szybkość 80-90 km.
Do 5ton było :ok więcej już odczówał.
Blacha kabinowa, uwaga :?: podszybie,błotniki(nadkola)

MAWI - 2019-05-12, 21:30

Ja to wiem. Wszystko co tam wtedy zamontowali jest niezniszczalne. Czyli na sto lat. A to niedługo. A na serio ,chłopaki mają rację. Jak już coś walnie , to kaplica. Pytasz o blachę. Jest dobrze. Przeraża mnie że on starszy od wielu forumowiczów. Nie rozumiem co jest z tym Vin. Tadziu w zasadzie podał dobrze. A to inne auto. W zupełnie innej kabinie. ???
MAWI - 2019-05-12, 21:36

Ja to wiem. Wszystko co tam wtedy zamontowali jest niezniszczalne. Czyli na sto lat. A to niedługo. A na serio ,chłopaki mają rację. Jak już coś walnie , to kaplica. Pytasz o blachę. Jest dobrze. Przeraża mnie że on starszy od wielu forumowiczów. Nie rozumiem co jest z tym Vin. Tadziu w zasadzie podał dobrze. A to inne auto. W zupełnie innej kabinie. ??? Mój to 1013a. Z napedem na 4 koła. W internecie są identyczne.
A

tooFATtoDRIVE - 2019-05-30, 14:48

MAWI napisał/a:
Ja to wiem. Wszystko co tam wtedy zamontowali jest niezniszczalne. Czyli na sto lat. A to niedługo. A na serio ,chłopaki mają rację. Jak już coś walnie , to kaplica. Pytasz o blachę. Jest dobrze. Przeraża mnie że on starszy od wielu forumowiczów. Nie rozumiem co jest z tym Vin. Tadziu w zasadzie podał dobrze. A to inne auto. W zupełnie innej kabinie. ??? Mój to 1013a. Z napedem na 4 koła. W internecie są identyczne.
A

No jak bym z tym nie przesadzal. Dostepnosc czesci do starszych mercedesow jest bardzo dobra. Jak pojedziesz gdzies do krajow typu Iran czy tez krajow afrykanskich, to szybciej dostaniesz do nich czesci zamienne niz do niekwestionowanego krola blaszako-kampera jakim sa wszelkie odmiany Fiata Ducato.
A do tego budowa prosta jak technologia cepa. Jak takiej ciezarowce zrobisz pelen przeglad/serwis, wymienisz to co trzeba wymienic to bedzie jezdzil i jezdzil. A gdyby jednal doszlo do usterki to przy jako takiej wiedzy technicznej, wyposazeniu zakladu w przykladowym Zadupiu Wielkim gdzies w Afryce oraz zapalowi pracujacych tam mechanikow, szybciej to poskladasz niz szukajac kogos z komputerem bo wywalilo blad "E4r*01 failure - contact workshop" i auto jest kaputt.

To jest dobre forum na szukanie wiedzy o samochodach ekspedycyjnych: https://www.allrad-lkw-ge...hpBB3/index.php

Poczytaj tego bloga. Wprawdzie po niemiecku (wujek Google translate Ci pomoze), ale podobna ciezarkowa, z tym ze z tej ciezszej serii SK: https://www.keine-eile.de...-ak-reisemobil/

Ta seria ciezarowek ma bardzo dobra opinie wsrod podrozujacych po swiecie, jak troche posiedzisz na necie to znajdziesz mnostwo dyskusji pokazujacych proces budowy samochodow wyprawowych.

A co braku aspektu, który by przemawiał za taką bazą poza napędem i możliwościami zabudowy, takie auto daje wolnosc wyjazdow w bardziej niedostepne tereny a nie bycia ograniczonym kagancem niekonczacych sie zakazow i ograniczen na polach kamperowych. No i jeszcze jeden malutki szczegolik: naped 4x4 to zbawienie jak na zwyklym polu kempingowym/kamperowym jest trawa, w nocy spadnie troche deszczu, a wyjazd jest lekko pod gorke... Wbijasz bieg i jedziesz podczas gdy wiekszosc kombinuje jak to sie z tego miejsca wytoczyc...

Zadaj sobie jeszcze jedno zaj..iscie wazne pytanie: chcesz byc jak wszyscy czy chcesz pokazac troche indywidualizmu??? To juz naprawde tylko od Ciebie zalezy.

dziwaczek - 2019-05-30, 17:39

MAWI napisał/a:
odaje znane mi dane;
Vin;38010314258453

To nie jest VIN i tego nie rozszyfrujesz, ew. możesz próbować przez dilera Mercedesa.
To numer identyfikacyjny pojazdu marki Mercedes ale nie numer VIN (VIN ma mieć 17 znaków i określoną budowę) i pojazdy były nim oznaczane po 1981r. https://pl.wikipedia.org/wiki/Vehicle_Identification_Number

Skorpion - 2019-05-30, 19:14

WDB38010314258453
Marka:Mercedes-Benz
Producent Mercedes-Benz
Model: E 290

MAWI - 2019-05-30, 19:47

Już jest . Kupiony. Sprawny w 100 % , Ale do ogarnięcia . To jest sam widelec. . Teraz do piachu. potem wmiana płynów. Kabli . Przewodów pneumatycznych. Oświetlenie itd. Ja to zrobię dobrze . Potem dodam zdjęcia. :spoko
Muszę się jeszcze sporo o tych modelach dowiedzieć. Wiem ,że ma 6 cylindrów. turbo i moc 170 km. Napędy na cztery koła , które myślę wymienić . Teraz jest z przodu pojedyncze z tyłu bliźniaki. Założę większe i pojedyncze i terenowe.Nie wiem , czy skrzynia rozdzielcza ma biegi terenowe i szosowe. ??Bardzo rzadki model 1013 A ,są jeszcze 1017 A . Ale w Polsce chyba jeden :-/ Może ktoś z Was podrzuci cos do info. :spoko

dziwaczek - 2019-05-30, 20:01

Scorpion dopisanie WDB nic nie da to przecież nie jest e290
Numer VIN był dopiero po 1981r.

MAWI - 2019-05-30, 20:23

Wiem . Michale ale nie znam nikogo co by to ogarnął. Pewnie jest ktoś u nas na forum fachman. Na to liczę. Obecne gumy to 9-22,5. Myślę o 385/65r22,5. oryginalna fela wąziutka. myślę o 11,75x22,5 przód a tył to et "0" Taki plan.
Teraz na tych gumach , jego prędkość to 60 max. Może ma reduktor i stanęło na "wolnych"???
Fajny motor. OM 352. Szeroko stosowany i bardzo długo . np. UNIMOG.

MAWI - 2019-05-31, 16:34
Temat postu: Zdjęcia
Kilka zdjęć.
kimtop - 2019-05-31, 19:22

Wiesiek,po co Ci to :niewiem
MAWI - 2019-06-01, 07:09

Jeszcze nie wiem? Myślałem o Kamperze pzeprawowym. Moę tak zobię? Ale mogę na to posadzić zabubowę podnośnika koszowego. P 184
MAWI - 2019-06-01, 12:34
Temat postu: Pomoc drogowa
Albo założę najazd i będę pomagał ludziom wrócić do domu . Jak nie dadzą rady o własnych siłach. Już jeden taki mam tylko większy. Jakby co to dzwońcie. Ładowność 18 ton. Długość pokładu to 9 metrów. Wysokość ładunku to 3,3.
Pomysły są. Najchętniej kupię ładny mieszkał y kontener i na Afrykę.

Kwiatkowski - 2019-06-07, 16:48

Bardzo ładna baza i jedna z fajniejszych kabin w historii Mercedesa. Ramą wygląda zdrowo, a taki przebieg to rarytas. Powodzenia :)
tooFATtoDRIVE - 2019-07-28, 13:40

MAWI

Co nowego w temacie MB 1013A? Jakie masz plany w temacie ramy itp? Gdybys mial zamiar piaskowac/sodowac itp rame daj znaj (moze byc jak prywatna wiadomosc) jakie sa ceny takiej operacji.

Moze ktos z forum ma wiedze na temat piaskowania/sodowania ramy oraz pozniejszego jej zabezpieczenia/malowania?

MAWI - 2019-07-28, 14:13
Temat postu: Ano się dzieje.
Od tamtej pory poczyniły się zmiany. Najpierw wszystko porozbierane , wymiana łożysk uszczelniaczy i ogólny przegląd. Potem piaskowanie czyszczenie odtłuszczanie i jesteśmy na półmetku
MAWI - 2019-07-28, 14:14
Temat postu: Zdjęcie.
Jutro wymiana kół na szerokie i wysokie terenowe. Potem tapicer .Szukam ładnych foteli najlepiej skóra.
MAWI - 2019-07-28, 20:24

I co dalej?? Kontener , czy co? Chcę aby zachował swój urok. Który niewątpliwie posiada. Dojdzie mu jeszcze wciągarka z przodu. Myślę o niewielkiej klimie. W obecnej chwili ma 170 koni w 6 cylindrowym nie zmęczonym silniku ( 92 tys) i myślę o wymianie na większe Turbo. Co wy na to . Bo dawca jest.
MAWI - 2019-07-28, 20:40
Jeszcze kilka. Zobaczcie różnice w szerokości opon na ostatnim zdjęciu . Ta szersza to wielkie terenowe Iveco. Na którym jest zamontowany 10 tonowy dźwig HDS.
Comsio - 2019-07-28, 22:03

V6 ale będzie głośno, i z tunelem mała przeróbka.

Obecny da radę, przecie nie będzie obciążony na maxa.

MAWI - 2019-07-29, 05:42

Ale to jest szóstka rzędowa i jest naprawdę cichutki. Nawet bez tłumika nie jest źle.
tooFATtoDRIVE - 2019-07-29, 06:38

MAWI napisał/a:
I co dalej?? Kontener , czy co? Chcę aby zachował swój urok. Który niewątpliwie posiada. Dojdzie mu jeszcze wciągarka z przodu. Myślę o niewielkiej klimie. W obecnej chwili ma 170 koni w 6 cylindrowym nie zmęczonym silniku ( 92 tys) i myślę o wymianie na większe Turbo. Co wy na to . Bo dawca jest.

Jak masz dawce z kompletnym zestawem to wymieniaj. W ciezkim terenie oprocz zdolnosci kierowcy mocy nigdy nie bedzie za duzo :idea

Czekam na wiecej zdjec i relacji z budowy :)

salek - 2019-07-29, 06:40

Dopisuję się głównie, żeby śledzić temat, ale mam już pierwsze pytanie:

- rozkminiłeś już kwestię prędkości / reduktora / wolnych biegów ? Bo 60 km/h to :dupa nie :zastrzelic

P.S. No i piwko na odwagę :D

amples - 2019-07-29, 07:41

MAWI napisał/a:
myślę o wymianie na większe Turbo
Mowa o wymianie samej turbiny ?
Po zamianie turbiny ma większą , będzie później-wyższe obroty wstawać -pompować ,
nie lepiej podkręcić obecnej (jeżeli zdrowa) max. ciśnienie np. 0.2 i zwiększyć proporcjonalnie dawkę ON na pompie . :spoko

MAWI - 2019-07-29, 08:14

Co do prędkości .Sprawa opanowana. Po prostu był zablokowana reduktorze na terenowych biegach. Ale po naprawie ( nowy tekalan za 5 zł) Uzyskał ok 80 km/h . Ale wymiana kpl. kół na większe ,385-65-22,5 załatwi sprawę . Myślę że jak uzyska 90-100 km/h to mu wystarczy. Co do turbo ? to jeszcze przed nami. Myślałem i o tym. A może te 170 kucyków mu wystarczy?? Brak mi jeszcze pomysłów co na to wsadzić. :-/ :gwm
a za piwko dziękuję.

koko - 2019-07-29, 08:32

powodzenia :spoko
MAWI - 2019-07-29, 16:11

Konradzie , ja takiego dawcy ( tak prostego i niezawodnego) z tym przebiegiem . Szukałem wiele lat. Na podzespołach od Unimoga . A wiemy ile lat Unimogi żyją. To auto jest tak proste ,że aż wstyd. Jedyne co ma wspólnego z elektroniką to dwa przekaźniki świateł i przerywacz kierunkowskazów. Reszta mechanika i prosta niezawodna pneumatyka. Taka na zawory. Czekajcie na dalsze zdjęcia. A może ktos z Was ma jakieś ciekawe pomysły????
koko - 2019-07-29, 20:59

Że ci się chce chcieć .Wiesiek mnie do sklepu żeby kupić już się nie chce .Jak patrzę jak ktoś coś robi
to mnie rwa kulszowa boli. A co jak ja miałbym robić,chociaż ciebie rozumiem i troszeczkę tego chcenia zazdraszczam

MAWI - 2019-07-29, 22:04

Konradzie mam podobnie. Ale ja tylko chcę. I moim ludziom w wolnych chwilach rozrywkę zapewniam. A że jest to czyn chwalebny to i radość będzie. Ja już za stary jestem żeby skakać na takie wysokie przeszkody. :spoko
Czekajcie końca , bo już jadą dwa wysokie kominy z dwóch stron za kabiną. Z polerowanej kwasowymi. :diabelski_usmiech

mrsulki - 2019-07-30, 11:27

MAWI napisał/a:
bo już jadą dwa wysokie kominy z dwóch stron za kabiną. Z polerowanej kwasowymi

Będzie sens :confused Niepotrzebnie odsuną zabudowę od kabiny a i ona skutecznie je zasłoni.

MAWI - 2019-07-30, 12:11

Będzie juz mam kilka cięzarówek "specjalnych " z rurami do góry.Pomijając walory wizualne. Dym idzie wysoko i nie gryzie w nos i oczy pracującym w okolicach auta pracowników. A za kabiną i tak są zbiorniki z płynami ustrojowymi . To jeśli nawet przesunie to tyko kilka centymetrów. Będzie dobrze i ładnie.
MAWI - 2019-08-01, 15:23
Temat postu: Obiecałem kilka zdjęć
Tu macie kilka zdjęć z innych moich samochodów z tłumikami do góry .
koko - 2019-08-01, 20:23

koniecznie na czołowej ścianie telewizor i kamera jak ktoś będzie jechał na pace to będzie widział drogę (tak Duni zrobił Sonikowi)
MAWI - 2019-08-03, 12:38
Temat postu: Znowu kilka zdjęć.
Prace pozwoli , ale do przodu.
tooFATtoDRIVE - 2019-08-05, 06:00
Temat postu: Re: Znowu kilka zdjęć.
Rada wygląda dosłownie jak nowa 😲
MAWI - 2019-08-05, 16:03

Już niedługo cały będzie jak nowy . I nie tylko wyglądał. :diabelski_usmiech W czwartek będą koła. Dam zdjęcia :spoko
KASZUB - 2019-08-05, 21:27

MAWI, klasa... Stawiam browarka bo nie wiele więcej mogę.
tooFATtoDRIVE - 2019-08-06, 12:15

Taki z tego cukierek zrobisz, ze strach bedzie nim po dziurach jezdzic....Jak wstawisz odpowiednie kola i opony to calosc zacznie zupelnie inaczej wygladac.
MAWI - 2019-08-07, 15:33
Temat postu: Opony
Dziś dojechały opony. 385/65/22,5. Firma zawodowo ubiera w takie gumy auta zamarujace jeździć po Afryce.
tooFATtoDRIVE - 2019-08-07, 15:35

Robi się z tego Mercedesa niezły rodzynek...
MAWI - 2019-08-07, 19:05

Niestety źle dobraliśmy ET tylnych felg i auto robi cztery ślady :lol: , a serio to po prostu nie do końca trafia tył za przodem. Teraz na przodzie jestET 11,20 a na tyle ET 0 , a musi być tak jak na przodzie tylko odwrócone . Tył musimy poszerzyć .Wypukłym do środka. Będzie dobrze. Jeszcze wciągarka , tylne błotniki i takie tam. :spoko :spoko
salek - 2019-08-08, 06:45

No zaczyna się robić ciekawie. :diabelski_usmiech
Pawcio - 2019-08-08, 07:40

Mawi, ET możesz zmienić za pomocą pierścieni dystansowych. Nawet własnej roboty - za pomocą starej felgi ewentualnie starego bębna i lekko ogarniętego tokarza.
Co do wydechu w górę - możesz zastanowić się nad tłumikiem za przednim błotnikiem z samą rurą wydechową w górę, ale bez klapki (te prawie zawsze brzęczą) tylko kolankiem skierowanym do zewnątrz. Te starsze silniki potrafią czasem sobie popluć.. a nowa kabina i zabudowa ma być lśniąca ;) . I miejsca toszkę zysykasz.
Kibicuję projektowi :bigok

MAWI - 2019-08-08, 17:08
Temat postu: I znowu do przodu.
Kilka zdjęć.Z ET daliśmy radę po prostu wymieniliśmy tylne felgi na podobne jak z przodu czyli z takim samym ETS tym że odwrotnie przykręcone tak to było w oryginale. Dziś ogarnęliśmy oświetlenie i wnętrze kabiny. Montowali śmy fotele ze skóry prawie idealnie pasowały od lanci. Mają nawet system podgrzewania i wentylacji .Zostało jeszcze kilka dni pracy i będzie bomba.
KrzySówka - 2019-08-08, 18:44

Piękny projekt i super wykonanie ale ciekaw jestem zabudowy:) Pozdrawiam.
Norbertp83 - 2019-08-08, 20:04

Podoba mi się Twoja robota :pifko ! Loguje się do tematu i czekam na dalszy postęp prac.
Podwozie już wygląda zacnie :bajer .

MAWI - 2019-08-08, 20:25

Dziękuję za uznanie . Już niedługo. Niestety brak sprecyzowanych planów co do zabudowy. Zlecić? Zrobić samemu . ? Wreszcie , czy na pewno ,zabudowa kempingowa? a może coś innego? Ale co? :shock:
Norbertp83 - 2019-08-08, 20:36

Jeśli przyda Ci się w obecnym taborze: podnośnik. Jeśli podejdziesz do niego hobbystycznie: celowałbym w "wyprawówkę". Zawias deczko w górę (choć i tak prześwit chyba jest dostateczny), dorzucić jakiś snorkel, trochę oświetlenia, na to kontener i zabudować.
decumanus - 2019-08-08, 20:42

Nie wiem z której lanci to wyciągnąłeś, ale fotele są z Alfy Romeo 156 - prawdopodobnie po lifcie. Nie wiedziałem ze wentylacje mają :D
R

KrzySówka - 2019-08-08, 20:45

Fajny był by kamper wyprawowy z zabudowa kempingową ale zobaczymy na co się zdecydujesz :mrgreen:
KASZUB - 2019-08-08, 22:33

Nawet nie myśl, żeby teraz robic z tego wywrotke... Ładny kontener Ek. Jak da rade to z przejściem z budy na pake. Napewno na tym nie stracisz nawet gdybyś zdecydował się to cudo sprzedać. Niemcy staną w kolejce. :spoko
MAWI - 2019-08-09, 07:58

Nie no że wrotki to z niego nie zrobimy szkoda takiego ładnego projektu. ale trzeba przyznać że pomysł brak nie wiem czy budować z laminatu czy z aluminium czy zlecić to komuś jeśli już tak to komu. Samochód jest zarejestrowany jako auto specjalne pomocy drogowej także opłaty maleńkie. Mam czas na zastanowienie się jeszcze ale już mnie korci żeby dalej działać. Do wykończenia podwozia potrzebne jeszcze dwa 3 dni i będzie skończone.a co do Niemców i kolejki to powiem wam że już miałem telefon właśnie z Niemiec z łamaną polszczyzną nie wiem czy gościu śledzi nasze forum ja się nikomu nie chwaliłem ale pewnie tak. Powiedział że jest zainteresowany po wykończeniu podwozia nad budowę zlecił by profesjonalnej firmie, ale mi szkoda. Coś wymyślimy. Liczę na wasze pomysły i sugestie.
MAWI - 2019-08-09, 07:59

jeszcze jedno jeśli chodzi o dawce foteli to nie mam pojęcia po prostu przyjechały na miejsce zapłaciłem i tyle spytałem z jakiego auta powiedział że z jakiegoś włoskiego pewnie z Lancii ale możliwe że jest to z alfy nie mam pojęcia dochodzi tam kupę kabli od dołu pytając co to jest gość stwierdził że regulacja twardości poduszki jakaś wentylacja i podgrzewanie foteli ale czy to prawda nie wiem zobaczymy jak podłączymy.
koko - 2019-08-09, 09:19

Konsultuj z Duni Włodek jest kontaktowy facet robi płyty na ściany i wyposażenie też załatwi zrobił cudo dla Sonika na rajdy
Norbertp83 - 2019-08-09, 12:12

MAWI napisał/a:
...dochodzi tam kupę kabli od dołu pytając co to jest gość stwierdził że regulacja twardości poduszki jakaś wentylacja i podgrzewanie foteli ale czy to prawda nie wiem zobaczymy jak podłączymy.

Bez fabrycznego modułu może to stanowić mały problem, aby coś ruszyło :( .

drFeelGood - 2019-08-09, 12:20

Podoba mi się zwłaszcza kolor i ... bieżnik na oponach :-)
Nie oddawaj Niemcowi..

MAWI - 2019-08-09, 15:07

nie oddam Niemcowi. Na pewno. Chociaż nie wiele tych aut hula po europie. Takich spartańskich.
Wysłałem Włodkowi ( Duni) Wiele zdjęć z tego projektu. Jestem z nim w stałym kontakcie.
Włdek Rafałowi Sonikowi zrobił już dwa auta. Oba widziałem. Super.
Jest inny problem.... No i zrobię .... Ikto do tej Afryki pojedzie???? Może ja . Ale z kim????

MAWI - 2019-08-09, 15:18
Tutaj na podwórku Włodka stoi właśnie pierwszy kamper sonica a drugi jest w garażu właśnie jest produkowany. Mój poprzedni camper stoi w oddali. Jeszcze kilka zdjęć foteli.
decumanus - 2019-08-09, 15:37

MAWI napisał/a:
jeszcze jedno jeśli chodzi o dawce foteli to nie mam pojęcia po prostu przyjechały na miejsce zapłaciłem i tyle spytałem z jakiego auta powiedział że z jakiegoś włoskiego pewnie z Lancii ale możliwe że jest to z alfy nie mam pojęcia dochodzi tam kupę kabli od dołu pytając co to jest gość stwierdził że regulacja twardości poduszki jakaś wentylacja i podgrzewanie foteli ale czy to prawda nie wiem zobaczymy jak podłączymy.

Mają bardzo dobre trzymanie boczne, zwlaszcza poliftowe. Ale nalezy pamietac ze stworzone zostaly do bardziej leżącej pozycji i oparcie moze byc nieco "okrągłe". Ja je uwielbiam, sam sie zastanawialem czy nie przeszczepic ich z mojej ukochanej idacej na zlom 156 19 lat miala, ale mialem juz z sherana z obrotnicami. Fotele z wiekszej Lanci mogly by byc lepszym wyborem, bo ta znana jest z wygody i ma tez bardziej zbliżoną do ciężarowkowej pozycje kierowcy. Ale fotele zawsze mozna zmienic.
R

zbyszekwoj - 2019-08-09, 20:17

MAWI napisał/a:
... Ikto do tej Afryki pojedzie???? Może ja . Ale z kim????

Ja w tym roku może po raz drugi zaliczę Afrykę.Znajdę Ci Wiesiu miejsca na kamperowanie tą wyprawówka.Takich cudaków tam jeździ dziesiątki. :ok

MAWI - 2019-08-09, 20:28

zbyszekwoj napisał/a:
cudaków

No właśnie :spoko :spoko :spoko :lol:

Yans - 2019-08-09, 20:51

MAWI napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
cudaków

No właśnie :spoko :spoko :spoko :lol:

Wiesiu ,może zmienisz nicka na "cudak " jak sugeruje kolega ...? :haha: :haha: :haha:

Yans - 2019-08-09, 20:55

Ja Ci kibicuję w odbudowie. Chętnie się spotkam z Wami na jakimś spocie ,by obejrzeć zabudowę. Pilnie obserwuję postępy... :bigok
PS. Mam ABCET :diabelski_usmiech

MAWI - 2019-08-10, 02:03

Yans napisał/a:
Mam ABCET

Ja tez. :spoko

Turok - 2019-08-10, 07:55

Pięknie to zaczyna wyglądać! :pifko
MAWI - 2019-08-15, 14:09
Temat postu: Powoli idę do przodu.
Wczoraj Mercedes dostał kilka gadżetów. Jutro montaż tylny błotników. Webasto, klima, cb radio. I jeszcze kilka innych.
mrsulki - 2019-08-19, 20:28

Pienknie. Tylko nadal brakuje kluczowego elementu - zabudowy
MAWI - 2019-08-20, 10:46

mrsulki napisał/a:
brakuje kluczowego elementu - zabudowy

Najpierw postanowiłem porządnie bazę. Wypróbować ją . A potem będę szukał . Albo gotowca ? albo???

KACPERKI 2 - 2019-08-20, 12:10

Kawał fajnej roboty :bukiet:

Oczywiście kompletne ekonomiczne szaleństwo ale... przecież nie o wynik finansowy tu chodzi :spoko

Kibicuję pomysłowi :ok

MAWI - 2019-08-20, 16:54

Agat napisał/a:
kompletne ekonomiczne szaleństwo

Tam masz rację. Największą finansową porażką , to jest posiadanie kampera. A już nowego , to koniec świata. A ja w piątek z rana wybieram się nad morze .Właśnie w Twoje strony. I to kamperem :diabelski_usmiech A mogłem pociągiem dojechać , na stacji jeszcze bym kolegę odwiedził. A potem około kilometr z buta i już morze .
Kiedyś byłem na spotkaniu z Jackiem Walkiewiczem. Psychologiem , kolegą po fachu z mojej córki.
Uświadomił mi , że nie wszystko co warto , to się opłaca.

MAWI - 2019-08-21, 16:37
Kilka zdjęć przy pracach przy wydechu
Norbertp83 - 2019-08-21, 17:24

No, no... Zacne kominki milordzie :diabelski_usmiech
amples - 2019-08-21, 18:13

MAWI napisał/a:
zdjęć przy pracach przy wydechu
A gdzie jakiś górny chwyt powietrza do silnika :?:
Oczywiście w chromie :wyszczerzony:

MAWI - 2019-08-21, 20:00

Pewnie będzie . Ale nie wiem na pewno , czy będzie konieczny. :spoko
tom-cio - 2019-08-21, 20:01

To się snorkel nazywa,i raczej mu zatopienie silnika i filtra powietrza nie grozi.samochod ładny,ale rury psują cała koncepcje,poza tym jak nie ma przejścia z kabiny do kontenera (a te rury zablokują taka możliwość) to niestety jak auto z przyczepą.Po co to komu,pojedziesz w busz i dorwie cię tropikalna tygodniowa ulewa i jak?wychodzić z kabiny żeby wspiąć się do kontenera?no chyba że to na bulwar to...Wtedy bez sensu taka baza,jak wjedziesz w teren to.te rury będą pierwsza rzeczą co się zweryfikuja :diabelski_usmiech (u nas w jeepach jak się coś upier...li to się mówi że się zweryfikowało,czyli potrzebne nie było).
Przemysl o zamontowaniu kontenera na trójkącie,tak aby buda mogła się wychylać niezależnie od wychyłu podwozia,bo przy dużym wykrzyzu porozrywa ci budę,a wykrzyz wychodzi przy każdym przejeżdżaniu rowu.
Ale bazy zazdraszczam :spoko

MAWI - 2019-08-21, 20:41

Przejścia między kabiną kierowcy a zabudową nie będzie na bank. Co do kontenera myślałem o trójkącie. Rury zostaną wiem ,że jest to " niebezpieczna rzecz" :diabelski_usmiech .To co widzisz to tylko elementy ozdobne. Kolektor -tłumik i z niego wychodzą do góry stalowe rury o ściance 4 mm. Dopiero na nie zamontowaliśmy te ozdobne kwasiaki. Miałem wczoraj poważną propozycję zakupową , ale odmówiłem. Ale jest to jakieś wyjście. Ja nie myślę o sprzedaży. Ale też nie mam zamiaru jechać do Afryki. Może zrobię sobie mobilne biuro. Z możliwością przespania się . W zasadzie 90 % aut która posiadam w firmie mają napędy na wszystkie osie. Takie mobilne biuro, fajnie by wyglądało na wielu budowach. Pracujemy w terenie więc biorę taką opcję pod uwagą. :spoko
MAWI - 2019-08-24, 14:09
Pierwsza próba auta w terenie. Miałem i mam wiele samochodów terenowych. Jeż nawet nie mówię o autach typy Suzuki czy jeep nawet przerobionych na offroudowe. To co daje ten Mercedes bije wszystkie. Dodam kilka zdjęć. Szkoda że nie zrobiłem zdjęć z popisów w rzece , ale dodam. Teraz myślę że nic go nie zatrzyma.
kimtop - 2019-08-24, 17:42

Wiesiek,na taką górkę to mój kamper też wjedzie :haha: :spoko
amples - 2019-08-24, 17:47

kimtop napisał/a:
mój kamper też wjedzie
Ale przy próbie zjazdu wisisz na brzuchu :diabelski_usmiech
MAWI - 2019-08-25, 12:25

Pierwsza próba terenowa odbyła się na starej żwirowni obok której przepływa niewielka rzeczka. Tam Mercedes się popisywał ku uciesze kilku quadowcow. Niestety byłem sam i nie ma tego na zdjęciach . Teraz siedzimy w Ustroniu morskim. Ale jak wrócimy pojadę na te żwirownię jeszcze raz , ale już nie sam . Wtedy co niektórym niedowiarkom :diabelski_usmiech majty podpadają.
tooFATtoDRIVE - 2019-09-01, 13:51

MAWI napisał/a:
Pierwsza próba terenowa odbyła się na starej żwirowni obok której przepływa niewielka rzeczka. Tam Mercedes się popisywał ku uciesze kilku quadowcow. Niestety byłem sam i nie ma tego na zdjęciach . Teraz siedzimy w Ustroniu morskim. Ale jak wrócimy pojadę na te żwirownię jeszcze raz , ale już nie sam . Wtedy co niektórym niedowiarkom :diabelski_usmiech majty podpadają.

No to czekamy na jakies filmy bo fotki nie oddadza mozliwosci podwozia. Filmiki to juz inna bajka...

MAWI - 2019-09-01, 21:25

Wiem wiem. jak traktor to poł biedy . Gorzej jak konie. ponad dwadzieścia lat temu dowodziłem PGRem. Miałem do dyspozycji UAZa. ( nie mówcie mi ,że suzuki, hondy, jeepy, bo to tak jakby porównać kozę z koniem , gdzie Uaz to koń.) Jak się wpiepszłem w bagno to ledwo sam wylazłem po Ułaza traktor nie dojechał . A konie tak. :-/ :-/ :spoko :spoko :wyszczerzony:
Skorpion - 2019-09-01, 22:01

MERCEDES-BENZ LP LP 1013 | 1976-11-1984-12 | 124 kW | 168 KM

Marka MERCEDES-BENZ
Model LP
Typ LP 1013
Rok produkcji 1976.11 - 1984.12
Moc silnika [kW] 124
Moc silnika [KM] 168
Pojemność silnika [ccm] 5675
Rodzaj zabudowy platforma / podwozie
Rodzaj silnika olej napędowy
Kod silnika 807, 807.04, 807.05
Liczba cylindrów
Liczba zaworów
ABS Nie
ASR Nie

https://aparts.pl/partscatalogue/mercedes-benz-lp-lp-1013-1976-11-1984-12,3-00074-03528-07681-0016.aspx

Skorpion - 2019-09-01, 22:06

MERCEDES-BENZ LP LP 1013 | 1976-11-1984-12 | 96 kW | 130 KM

Marka MERCEDES-BENZ
Model LP
Typ LP 1013, LPL 1013
Rok produkcji 1976.11 - 1984.12
Moc silnika [kW] 96
Moc silnika [KM] 130
Pojemność silnika [ccm] 5675
Rodzaj zabudowy platforma / podwozie
Rodzaj silnika olej napędowy
Kod silnika EA82
Liczba cylindrów
Liczba zaworów
ABS Nie
ASR Nie

https://aparts.pl/partscatalogue/mercedes-benz-lp-lp-1013-lpl-1013-1976-11-1984-12,3-00074-03528-07680-0016.aspx

zbyszekwoj - 2019-09-06, 17:13

Ale UAZ nerki odbijał. :chacha2
MAWI - 2019-09-07, 09:17

Widzę że nie jestem samotny na forum. Z doswdcze iami z Uaza. To prawda . Jak wpadłem z impetem w bardzo dziurawą drogę to wszystko poobijalem. :spoko
KASZUB - 2019-09-07, 09:40

Ja mam dobre wspomnienia z jazdy uazem. Zająłem nawet kiedyś 4 miejsce w Sopot Trophy dawno dawno temu... Rajd już od dawna nie organizowany niesety. :(
MAWI - 2019-09-07, 14:14

Ja ułazem zrobiłem tysiące kilometrów ale zawodowo. Wcześniej trochę Aro.
tooFATtoDRIVE - 2019-09-29, 14:49

Co tam nowego dzieje się w projekcie?
MAWI - 2019-09-30, 18:07

A no nic. Auto stoi i czeka na wenę. W ubiegłym tygodniu obejrzeć fajny kontener. Wystarczyło kilka przeróbek i na widelec A potem mebelki i reszta wnętrza. W ostatnią sobotę Byliśmy na zlocie w Jachrance . Tam kilku wystawców proponowało ,że zajmą się budową zabudowy, ale,,,,,,....
Po szczerej rozmowie z małżonką popuściłem gumę w majtkach. Bo.. Prędkość max to 80km/h a częściej 60-70. Dobrze że auto jest w super kondycji to nic nie charczy ale szum od opon robi swoje . A co jak przyjdzie jechać kilkaset kilometrów?? Nie wiem. Małżonka powiedziała ,że chyba że będę sam jeździł. Dało mi to na serio do myślenia , bo nie problem ,jak się okazuje zrobić , ale z tego korzystać??
Ciężko wysadzić cztery litery z wygodniej Mobilvetty . Sprzedać mi szkoda , bo nie zmieni to mojego statusu w społeczeństwie . A jak w tygodniu na żwirowni zostawiłem w błocie dwa quady i vitarę i pojechałem prawie pionowo w górę.
Zawsze mogę zapakować na niego HDSa lub wywrotkę. Ale na to jest jeszcze czas .,Więc czekam aż mi wpadnie jakiś pomysł. A może masz ( macie) jakieś pomysły :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko

Pawcio - 2019-10-01, 09:53

MAWI napisał/a:
IMG_20190821_165625.jpg
Za długie te tłumiki wyszły

Może i tak, może i nie.. zobaczyłbyś, gdbyś zabudowę postawił ;)
Ale po rozkminkach z ostatniego postu to chyba musisz się zastanowić jak chcesz kamperować. Albo w komfort albo w teren.
Można pokusić się o kompromis.. ale musiałbyś mercedesa zmienić :lol:

MAWI - 2019-10-01, 16:23

Widziałem te kampery które pokazałeś .Ale Ciebie nie widziałem , a szkoda. :spoko Ale masz rację muszę sam zdecydować . A właściwie Marzenka. Bo jak zabrałem ją na wyjazd w "gruby teren" to się podobało ale perspektywa jazdy da np. Włoch już nie. Więc po to ,żeby sobie pojeździć po pkoliczych bezdrożach ,nie muszę kontenera mieszkalnego pakować :-/ . A to nie są tanie rzeczy. Ale to nawet nie chodzi o kasę. Tylko kto i kiedy ile dni w roku będzie z tego korzystał ??
W kamperze średnio spędzamy ok stu dni w roku (w ubiegłym ponad 120 ). A takim czyms , chyba tylko na lans na zlotach. A to nie po mojemu. Wolę skromnie.( Bogato ze złota a skromnie ;cytat) :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :spoko

gdyniu - 2019-10-02, 06:54

Dla takiego autta kierunek raczej offroad, Ukraina, Rumunia..
Pawcio - 2019-10-03, 07:11

MAWI napisał/a:
Widziałem te kampery które pokazałeś .Ale Ciebie nie widziałem , a szkoda.

A ja Ciebie widziałem.. jak wyjeżdżałeś. Machałem, ale nie widziałeś :spoko

tooFATtoDRIVE - 2019-10-06, 10:10

MAWI napisał/a:
....
Po szczerej rozmowie z małżonką popuściłem gumę w majtkach. Bo.. Prędkość max to 80km/h a częściej 60-70. Dobrze że auto jest w super kondycji to nic nie charczy ale szum od opon robi swoje . A co jak przyjdzie jechać kilkaset kilometrów?? Nie wiem. Małżonka powiedziała ,że chyba że będę sam jeździł. Dało mi to na serio do myślenia , bo nie problem ,jak się okazuje zrobić , ale z tego korzystać??...

No to jest wlasnie taki problem logiczny.
Z jednej strony starszy samochod a wiec niewiele lub brak elektroniki. To oznacza, ze potencjalnie bedzie mniej problemow technicznych bo to jest prosta technika z czasow, kiedy Mercedes produkowac samochody na conajmniej 500k kilometrow.

Z drugiej strony komfort jazdy to zupelnie inny swiat. Wez sobie takiego MAN-a TGS czy MB-a Actros, ktory ma 10-12 lat. Komfort wewnatrz szokujaco dobry. O Actrosie za duzo nie wiem, ale MAN TGS w kabinie jest super wygodny, komfortowy, kabina miekko zawieszona, bardzo dobre wyciszenie wnetrza. Jest tez jednak druga strona mocy - elektronika. Z Euro 4 to jeszcze chyba bez adblue [niech mnie ktos poprawi jezeli jestem w bledzie] a wiec nie trzeba tego szukac jezdzac po najbardziej oddalonych zakatkach swiata.

Gdyniu napisal "Dla takiego autta kierunek raczej offroad, Ukraina, Rumunia..". Tam najlepiej sie to sprawdzi. Ale np w takim Iranie tez doskonale sie sprawdzi. Przed rewolucja islamska Mercedes klasy NG a potem SK byl ulubiona ciezarowka. Poprostu kochali te samochody. Z reszta w Rosji tez byla to popularna baza do transportu miedzynarodowego.

Wracajac jednak do tematu: wg mnie dobrym rozwiazaniem bylby taki system, ktory umozliwilby Ci wielozadaniowosc podwozia. Dzwig, wywrotka, itp. Popatrz na koncepcje kontenerow wyprawowych robiona przez holenderska firme Bliss Mobil. Tam calosc jest wewnatrz kontenera. Nie ma nic w ramie ciezarowki. Z tym samym kontenerem mozesz zmienic podwozie. Albo mozesz miec podwozie a dowolnie zmienic zabudowe.