Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Lodówka

Wolny - 2019-05-27, 18:01
Temat postu: Lodówka
Zwracam się do kolegów camper-team o informację jaki stosują gaz w zabudowie . Ja mam propan - butan i smoli mi wylot na lodówce oraz słabo zapala. Podejrzewam skład gazu. Jeżeli ktoś ma ten temat opanowany bardzo proszę niech się podzieli.
Rumburak - 2019-05-27, 18:12

Stawiałbym raczej na za małą ilość powietrza. Przeczyść dokładnie dolot powietrza przy palniku i wylot spalin.
Wolny - 2019-05-27, 18:21
Temat postu: lodówka
To co piszesz ma sens i naukowe potwierdzenie tylko mam stresa odkręcic palnik od przewodu gazowego bo już zrobił to kolega i zerwał się gwint na nakrętce dociskowej i ma problem.
Rumburak - 2019-05-27, 18:45

Przedmuchaj sprężonym powietrzem przez otwór zaznaczony strzałką. Po drugiej stronie też jest taki sam otwór, który zasłoń palcem. Przez górną kratkę ściągnij kominek, wyciągnij blaszaną spiralę i też przedmuchaj. U mnie sadze i rdza przysypała palnik, a objawy były takie jak u Ciebie - smoliło i słabo zapalała. Wystarczy, że pająk utka pajęczynę w kominku i efekt będzie taki sam.
Nie musisz odkręcać palnika od rurki zasilającej gaz.

Wolny - 2019-05-27, 20:14
Dobra rada. Jutro spróbuję w ten sposób zadziałać. Odpiszę jaki rezultat. Dzięki. Jeszcze zapytam sie czy Ty używasz propan- butan czy propan?
mrsulki - 2019-05-27, 20:32

Kupa syfu zbiera się przeg dyszą i bez odkręcenia rurki nie da się go usunąć choćbyś i rok dmuchał z zewnątrz. Śmiało odkręcaj tylko dobrym kluczem aby nie uszkodzić nakrętki.
Rumburak - 2019-05-27, 20:50

Ja przez rok nie przedmuchiwałem,a raczej przez kilka sekund, a lodówka wróciła do życia. Fakt, miałem lodówkę wyciągniętą z zabudowy, więc dostęp miałem lepszy (mogłem przechylać lodówkę w każdą stronę) Rurki nie odkręcałem.
Wolny najpierw przedmuchaj, jak nie pomoże, to jak pisze kolega, szukaj dobrego klucza.
W butli mam propan-butan.

kimtop - 2019-05-28, 13:26

A dobry klucz ,w tym przypadku,to taki
Wolny - 2019-05-30, 19:57
Dziękuję kolegom za radę z których korzystałem . O dkręciłem palnik , przedmuchałem rurę gazową, palnik oczyściłem wyciorem i rurę spalinową . Lodówka chodzi na gaz i 230V bez uwag. Na 12V jest sprawa taka że mocno grzeją się styki na włączniku i spalona jest żarówka / dioda/. Będę chciał kupić nowy włącznik.
zbyszekwoj - 2019-05-31, 08:56

Wolny napisał/a:
Dziękuję kolegom za radę z których korzystałem

W takim przypadku należy pod ich postami nacisnąć "pomógł" lu co najmniej "piwo". To takie przypomnienie dla początkującego. :spoko

Comsio - 2019-05-31, 22:40

Tą czynność polecam robic z początkiem sezonu.
A będzie pan zadowolony :spoko