| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Czteroślad...
jarekvolvo - 2019-05-29, 23:14 Temat postu: Czteroślad... Witam Szanownych,
"Gdzieś" przeczytałem o poprawieniu stabilności kampera (Fiata??) poprzez zastosowanie pierścieni dystansowych na piastach tylniej osi i powiększeniu rozstawu kół o kilka/naście centymetrów. Czy dobrze zrozumiałem? Jeśli tak, to o ile można to zwiększyć, a idąc dalej, czy kożystne i możliwe jest także zwiększenie rozstawu osi ?? Wiem, to ingerencja w "istotne części broni" ,ale tu czysto teoretycznie... . Miłej nocki !!
Rav - 2019-05-30, 00:43
Jak dla mnie to nie najlepszy pomysł. Auto stale obciążone/przeładowane, a na łożysko dołożysz dodatkowe siły - zrobisz dźwignię.
yaro 65 - 2019-05-30, 10:24
Dystanse to w offroad jak ET juz nie ma
a po trawersach chcesz latać ,
można bo są ale j/w napisane łożyska cierpią ,
wymiana osi to ma sens.
kimtop - 2019-05-30, 10:53
Niedawno któryś z kolegów wyrzucał pierścienie dystansowe bo mu koło odpadło
CORONAVIRUS - 2019-05-30, 11:13
zmień sobie z tyłu oś na szerszą i po sprawie ... a ile to fabrycznych czterośladów śmiga , tył szerszy w nowszych modelach zawsze .
jarekvolvo - 2019-05-30, 11:49
Dzięki za info
Oczywiście chcę poruszać się cały czas w zakresie dmc, nic przeważonego. Tylną oś mam napędową, mostu raczej nie zmienię, myślę by cały dać ok.50 cm do tyłu. Wieszaki resorów ( 6-piórowe!!!) są nitowane do ramy, więc to nie problem. Myślę też,że piasty mostu napędowego powinny mieć nieco większy zapas wytrzymałości niż osi luźnej... .
Pozdrawiam spod Lazdaii na Litwie !
|
|