|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Wyjazd do Grecji 26.05.2019 .przez Serbię i Macedonię
t_rapido - 2019-05-31, 23:47 Temat postu: Wyjazd do Grecji 26.05.2019 .przez Serbię i Macedonię Na mnie zapolowano przed m.Nisz .Faocet w dobrym samochodzie zajeżdza nam drogę i zatrzymujemy się na pasie awaryjnym. - Pokazuje ze koło przednie ,lewe lata na boki .Wsadza rękę pod spòd i wyciàga całà w czarnym oleju.......Zaczyna się zabawa i misternie ułożony scenariusz z naprawã pozornà częsciami ———Moja rada nie zatrzymywać się.
janus - 2019-06-01, 03:14
Jak się skończyło?
Wracałem z Grecji tamtędy dwa dni przed Tobą i wcześniej czytając o podobnych sytuacjach starałem się powtarzać sobie, że jeżeli nic nie czuję złego podczas jazdy to na żadne próby zatrzymania nie zareaguję. Nic się nie działo, ale to pewno temu, że mój kamperek bardzo niepozorny
LukF - 2019-06-01, 18:39
Jak się skończyło napisz proszę bo za 3 tyg.ruszamy na Pelion
Bim - 2019-06-01, 19:50
LukF napisał/a: | Jak się skończyło napisz proszę bo za 3 tyg.ruszamy na Pelion |
Czy to ma jakieś znaczenie niektórym w drewnianym kościele........
Może trasa alternatywna prze Rumunie dla tych ze słabymi nerwami
Nie popadajmy w paranoje juz wiesz ,że jak jedziesz to nie daj się zbajerować machającym jak nie widzisz dymu za pojazdem
janus - 2019-06-01, 20:42
Właśnie tak. Przejechaliśmy spokojnie. W jedną stronę spaliśmy w Etno Selo koło Kumanova już w Macedonii a z powrotem sprawdziliśmy kemping w Serbii w miejscowości Jagodina. Zresztą okazał się być fantastyczny, z bardzo miłą obsługą i bardzo spokojny.
A co do autostrady to oprócz jakości nawierzchni i to miejscami, reszta wszystko spokojnie.
futro2606 - 2019-06-02, 09:26
Witam taka sytuacja z "zepsutym kołem" to norma nie tylko na południu ale i w Polsce.Miałem tą przyjemność trzy lata temu w okolicach Nowego Miasteczka na jeszcze nie otwartej S3. U mnie było to na początku kulturalnie a następnie zaczęli mnie spychać z drogi. Nie odpuściłem i udało się.Po za godziną strachu nic złego się nie stało. Rada -za wszelką cenę jechać dalej i nawet jak podejrzewasz ,ze może coś faktycznie złego się dzieje z Twoim zawieszeniem to zatrzymaj się dopiero w oświetlonym bezpiecznym miejscu i powiadom Policję, przekaż numery rejestracyjne itd.
jarek49 - 2019-06-15, 08:09 Temat postu: przejazd przez Serbie Wrocilem dwa dni temu z Grecji.
Te sprawy w/w zdarzaja mi sie od kilku lat---w tym roku rowniez.
NIE REAGOWAC--jechac dalej--
Te historie zdarzaja sie TYLKO miedzy Belgradem a Niszem --blizej Niszu.
Zlikwidowany punkt wymiany waluty na granicy Serbia/ Macedonia---dla tych o mocnych nerwach
mozna petraktowac na st. paliw--ja pojechalem do Kumanowa i w kantorze wymienilem //61,5//
Autostrada za Leskowacem oddana do uzytkowania--super sie jedzie--3 E--koszt.
Caly przejazd przez Serbie to 21,5 E---Macedonia--bez zmian---300 D.
Pozdrawiam.
LukF - 2019-06-15, 09:20
Jarek49
Pamiętasz może ile jeszcze miejsc w Serbii jest bez autostrady? Na południu przy granicy z MC chyba coś zostało?
W Macedoni dalej brak ciągłości autostrady w kierunku Grecji ?
Pytam bo za 4 dni tam ruszam a jestem maniakiem budowy autostrad
Pamiętasz ile kosztuje ON w Macedonii bo chcę tam sporo zatankować?
Dzięki za info praktyczne
t_rapido - 2019-06-15, 12:37 Temat postu: Przez Serbię iMacedonię Autostrada przez Serbię jest zakończona przez góry w okolicy Prodejany super robota warto zobaczyć.Macedonia - autostrada na całosci ostatni odcinek 30km jest wykonany wzorowo.Macedonia ON 66-cena na każdej stacji.Grecja ON 1.36. 1.64. Macedonia 1€ = 60na stacji u Szefa za ladā
jarek49 - 2019-06-15, 14:30 Temat postu: autostrada w Serbii W Serbii jest non stop autostrada---ostatni odcinek za Leskovacem wykonany Wzorcowo--bajka.
Macedonia--calosc --autostrada --koszt 300 denarow
ON--Macedonia--62,5 , Grecja--od 1,3do1,45 E --im dalej od autostrady tym taniej.
Radary pod wiaduktami juz czynne // Serbia//---pobor kasy tuz za bramkami aut.
Pozdrawiam.
janus - 2019-06-15, 14:31
Potwierdzam. Wszystkie odcinki autostrady były oddane już po 24 maja, a co ciekawe na początku maja właśnie w okolicach Prodejany jeszcze jechaliśmy obok autostrady
Cena paliwa w Macedonii bardzo korzystna. W maju było to ok 1.03 €.
Na 4 tankowania w Macedonii tylko na jednej stacji trzeba było lekko ponegocjować cenę wymiany E/D. Reszta spoko.
LukF - 2019-06-15, 15:42
Panowie,
Dziękuję bardzo za informacje. Czyli mamy już na całej drodze tranzytowej Serbia- Macedonia autostradę jak rozumiem? Zero drogi zwyklej?
Bo rok temu jak jechałem, brakowało na pd. Serbi kilku miejsc (np.tunelowych). Zostaje więc tylko trochę km. obwodnicy Belgradu, ale chyba robią.
Co do tankowania w Macedonii: proponujecie płacić w Euro zamiast kartą??? I wymiana w kasie stacji 1€=60 Denarow? Pewnie będzie to korzystniejsze niż płacenie kartą bo bank policzy sobie po gorszym dla mnie kursie
Bim - 2019-06-15, 20:10
LukF napisał/a: | Co do tankowania w Macedonii: proponujecie płacić w Euro zamiast kartą??? I wymiana w kasie stacji 1€=60 Denarow? Pewnie będzie to korzystniejsze niż płacenie kartą bo bank policzy sobie po gorszym dla mnie kursie |
Na granicy była poczta , a tam "Mienialnica" ewentualnie kantor w Kumanowie.
Ja zjeżdżam z autostrady , żeby sie zatankować przy okazji innych zakupów
Na stacjach już się tak wyrobili, że jak nie uzgodnisz wcześniej ceny do możesz zostać postawiony przed faktem dokonanym wymiana pod ladą 1-58 MKD gdzie stały kurs w kantorze lub mienialnicy jest 61,5 MKD ogólnie to przeliczaja 1-60MKD
Zajedź przy granicy z Grecją do marketu w Geweliji maja tam smaczne kurczaki z rożna i pakowane do zamrożenia czewapcziczi z baraniny
Tu macie linka do Gazetek w wielu marketach w Grecji dla oszczędnych i tych nie znających cen
rakro1 - 2019-06-15, 22:22
Nie jedź obwodnicą Belgradu !!! Piękny przejazd przez centrum miazta.I to autostradą,jak kochasz.Obwodnica dłuższa,kiepska i poluje policja.
LukF - 2019-06-16, 11:33
rakro1 napisał/a: | Nie jedź obwodnicą Belgradu !!! Piękny przejazd przez centrum miazta.I to autostradą,jak kochasz.Obwodnica dłuższa,kiepska i poluje policja. |
Pewnie masz rację. W zeszłym roku jadąc tam, przez centrum, stałem w korku.
Wracając obwodnicą stałem w korku.
Ale w centrum jeździli jak wariaci a na obwodnicy wolniej szło, więc tylko jak pół wariaci
LukF - 2019-06-18, 21:29
W wątku o Albanii 2019 jest ostrzeżenie przed mocowaniem w Serbii oraz gangach tam działających, warto przeczytać albo nawet tu wkleić!!!
spanian - 2019-07-02, 07:21
Jak widać problem nie jest wyimaginowany.
Nie śpimy w Serbii https://all4camper.com/cs/srbske-gangy-radi-na-benzinovych-pumpach-a-poskozuji-karavany-za-ucelem-drahe-opravy/ Serbskie gangi pędzą na stacje benzynowe i uszkadzają karawany za drogie naprawy!
Dzisiaj skontaktował się z nami karawanista Jiří Makovský z prośbą o opublikowanie tych informacji! Natychmiast to sprawdziliśmy i okazało się, że szaleństwo serbskich gangów na stacjach benzynowych jest prawdziwe i każdego dnia pojawia się coraz więcej wiadomości, zarówno na forach czeskich, jak i zagranicznych.
Jak szaleją gangi
Przybywasz na stację benzynową, parkujesz i śpisz. Po upływie godzin otwarcia pompy członkowie tego gangu zaczynają niepostrzeżenie poruszać się po karawanach, aby uszkodzić karawanę w celu naprawy.
Usterki mogą być różne, ale scenariusz jest zawsze taki sam - rano, po przebudzeniu, przyczepa nie uruchamia się i za chwilę technik serwisowy wydaje się oferować pomoc w holowaniu i serwisowaniu. Z wielu różnych włókien dowiedzieliśmy się, że prawie zawsze jest to serwis samochodowy FICO, a średnia naprawa samochodu kosztuje 1000 euro.
Ochrona nie jest!
Ponieważ problem się powtarza, karawany próbują składać skargi do różnych władz. Niestety, nikt nic z tym nie robi! Z wiadomości, że karawany same przekazują sobie nawzajem zarówno na forach, jak iw wiadomościach e-mail, jasne jest, że te gangi są również uzgadniane z lokalną policją, właścicielami stacji benzynowych i tym podobnymi! Więc nie pomaga też wezwanie policji!
Więc jaka jest ochrona?
Nie spać w Serbii na stacjach benzynowych lub lądowaniach. Niestety, doświadczone przyczepy kempingowe, które jadą od wielu lat i uważały, że tak nie jest, musiały potwierdzić to doświadczenie! Po prostu im się stało.
Oczywiście nie jest to rozwiązanie długoterminowe i mamy nadzieję, że media wkrótce nadążą za tymi informacjami i poinformują czeskie karawany o tej kwestii w taki sam sposób, w jaki Ministerstwo Spraw Zagranicznych wyda ostrzeżenie przed tymi nieuczciwymi praktykami! Proszę rozpowszechniać te informacje między sobą, udostępniać je jak najmniej.
Gdzie to się dzieje?
Najczęściej z Belgradu do granicy z Macedonią.
Stałeś się ofiarą tego gangu?
Pan Makovský zbiera obecnie wszystkie informacje o ofiarach w celu przesłania tych informacji do Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Czeskiej. Możesz skontaktować się z nim przez e-mail: jirimakovsky@atlas.cz
Opowieści karawanowe
Źródło Caravan24: https://www.caravan24.cz
„Jeśli pojedziesz na południe przez Serbię, nie zatrzymuj się na postoju przy stacji benzynowej przy zjeździe 31, wiosce Kolari . Mężczyzna z kamizelką spróbuje przekonać cię do zaparkowania między ciężarówkami. W nocy masz problem z silnikiem, rano zostaniesz ostrzeżony przez mężczyznę z miotłą, a następnie polecisz w pobliżu (400 m) samochód FICA (VW, Mercedes, Audi, Fiat). Jest ukryty za drzewami obok lądowania, 50 mw linii prostej. Tam chętnie zabiorą Cię i wymienią turbosprężarkę, wtryskiwacze lub pompę paliwa. Cena 1 700, - do 2 300, - eur. Oferują także odbiór do oddalonego o 7 km bankomatu Smederev, gdzie można wypłacić pieniądze kartą. Na koniec stawia mechanika samochodowego na dziesiątkach kilometrów po naprawie, aby upewnić się, że „naprawa” zakończyła się powodzeniem (lub jeśli nie poszedłeś na policję?). Zdarzyło nam się to w czerwcu 2016 r., Podejrzewaliśmy oszustwo, ale nie byliśmy tego pewni. W czerwcu 2017 roku w Grecji spotkaliśmy czeską karawanę, która odbyła się w tym samym miejscu, z tymi samymi ludźmi, w podobnym wydarzeniu. I całą noc na strzeżonym parkingu policji. ”
„Słuchajcie więc, co mi się przydarzyło w tym roku w drodze przez Serbię: poszłam do Peloponów 24.8.17 z tym, że spałabym na stacji benzynowej tuż pod Belgradem , wiem, że gdy się rodzą, wszędzie są złodzieje. Nie zamierzam go przedłużać, w nocy na dwie benzyny zgasła i cała załoga, w tym pinklů patrolowane. Ale nie wiedzieli, że na nich czekam, nie włączyłem wewnętrznego pióra i nie otworzyłem się, a tu za chwilę dwaj faceci, cicho otwierając drzwi do salonu , ale już w tej chwili mieli twarze pełne wysokiej jakości pieprzu, po prostu życzyłem im dobrze. (Witamy), w ciągu pięciu minut benzyna świeciła, jakby nic się nie stało.
Ale teraz poważnie, wszędzie, ale tak naprawdę wszędzie na stacjach benzynowych są pomperzy powiązani z mafią, niedaleko Belgradu z miejscowymi, z Niszem z Bułgarem, z dołu z Macedończykiem i wszędzie z glinami. Nawet jeśli jesteś bezpieczny, zamknięty przez zasuwę, nic ich nie powstrzyma. Jedynym sprawdzonym miejscem w Serbii do spania jest Motel Prodejen, gdzie dziadek siedzi z tobą całą noc na krześle, kosztuje 12 EUR, w przeciwnym razie nie próbuj spać poza obozem. Bardzo niebezpieczne są parkingi TIR, jak pisze kolega. Tak mile widziane, a może dobre… BALKANS TO EUROPE.
„ Cześć, odkąd zostałem ofiarą fałszywego gangu samochodowego Fica trzy dni temu, dodam swoje doświadczenie. Po snu na benzynie rano nie było możliwe uruchomienie samochodu Fiat Ducato. Z przywiązani liną I że wtryskiwacze nie jest olej i dlatego przed tankowaniem pomysł złej Zatkany filtr paliwa, a więc przyszedł zamiatarka miotłę, co się dzieje i że jest wokół stacji paliw rogu, gdzie mogę pomóc wezwanie pomocy przytłoczony dwóch towarzyszy, że samochód musi diagnozować w przeciwnym razie usterka nie zostanie przypadkowo znaleziona na holowanym holowanym pojeździe podlewanym w serwisie w celu zdiagnozowania, a wada została ujawniona Dwa do trzech strzałów są złe i mogą je poddać przeglądowi, w ciągu dwóch godzin trzy wtryskiwane odnowione trzeba było wyczyścić cenę 1150 euro, czy zgadzamy się, że nic innego nie zostało i pomimo podejrzeń zapłaciłem 700 gotówki resztą karty.
W przeciwnym razie wszystko jest takie samo, jak ktoś napisał ofertę, aby przejść do bankomatu i oferuje nam eskortę do 100 km, że wszystko jest w porządku . Zatrzymałem się na pierwszej benzynie, gdzie mieli internet i zaczęli szukać i znalazłem ten wątek. Poszedłem do faceta, który poszedł do nas i powiedział, że nas oszukali i że chcę zwrócić pieniądze, inaczej zadzwonię na policję za pół godziny, kiedy przyjechał o Fica, a potem wyciągnął kieszenie moich 700 euro i więcej, których nie chcemy, żebyśmy przynajmniej kupili samochód i zatrzymali się na granicy macedońskiej, wszyscy byliśmy pewni, że wszyscy pracownicy obsługi i jego szef byli jednym gangiem przestępczym i nie mieli z tym nic wspólnego ... ”
„To, co stało się z MIKISEN, miało miejsce 28 kwietnia 2018 r. W drodze do Turcji. Tuż po północy zatrzymaliśmy się na wyżej wymienionej stacji benzynowej za Belgradem, że będziemy spać przez chwilę. Nie mogliśmy zacząć o 4.30 rano. Ponieważ przeczytałem coś o takiej sprawie, natychmiast zrozumiałem, że intencją oszustów jest. A kiedy rozejrzałem się dookoła, ta poranna godzina była blisko lawety, zapalił się samochód (około 200 m od pompy) i ktoś się tam poruszał. Byłem po prostu zaskoczony, ponieważ nie wiedziałem, co jest przyczyną.
Na szczęście obok czeskiego autobusu wycieczkowego, więc pytam przechodniów, czy nie mogę nikomu doradzić, jakie awarie można pomalować, aby nie trzeba było otwierać kaptura. Przyczyna została znaleziona: na dole silnika znajduje się pompa paliwa. Jeden z el. złącza zostały wyciągnięte. Wszystko, co musisz zrobić, to podłączyć je z powrotem i samochód natychmiast się uruchomi. Aby tego dokonać, nie potrzebujesz dużej osłony ani czasu, jest to kwestia 5 sekund na doświadczony romans. leżeć pod samochodem i wyciągać kontakt. ”
„ Cześć, ja również należę do grupy, którą doją w Serbii. Po powrocie z Grecji spaliśmy około 50 km przed Belgradem . Budzę się rano i nie mogę zrobić samochodu (Fiat). Czyszczenie terenu, jeśli nie potrzebuję pomocy. Byłem pod presją, więc się zgodziłem. Byli tam za minutę. Prawdopodobnie czekali, aż się obudzimy. Zabrali nas do serwisu diagnostycznego. Serce maski silnika. Skomentowali więc usterkę jednostki sterującej. I że jest droga i kosztuje 1200 euro, ale może to naprawić. Podejrzewałem TUNNEL. Ale co zrobić, gdy jednostka zostanie usunięta i zabrana? Po skontaktowaniu się z dealerem Fiata dokonałem „naprawy” w wysokości 400 euro. Mój błąd ..
Oni mają to wszystko w szczegółach. Od odkurzacza do holowania i rejestracji na jednostce sterującej (o wyciągnięciu kabla z pompy). Rano nic nie znalazłem. A potem, kiedy demontują jednostkę sterującą, jesteś ich. I nadal szukają pomocy w potrzebie. Zrobiłem zdjęcie usługi, laweta i BOSE.
Przypominam sobie, co właśnie powiedziałem w tym wątku, jak bezpiecznie jest w Serbii . ”
„ Cześć, dokładnie tak samo, zdarzyło mi się, odłączyłem złącze pompy , rano obracam się i nic, wspinam się, pokażę pierścienie wokół i na szczęście idę dalej .. TAK UWAGA .. Informacja o rozpoczęciu SRBY-tygodnia ... jak”
„Ofiary tych serbskich rabusiów to nie tylko nasze karawany. Wiele jest również napisane na forach niemieckich . Sztuczki mają więcej i nie muszą się zdarzać tylko w nocy. Wszystko, co musisz zrobić, to zatrzymać się na chwilę na chwilę i spryskać olej tarczą hamulcową. Po drogiej naprawie w garażu. Na przykład wymiana półosi na „nową”, która oczywiście nie musi być zmieniana, zostanie wykonana w następujący sposób. Zdemontowane, zabrane tak, jakby miały ze sobą próbkę w sklepie ND. Gdzieś ją sprzątała, spryskając czarnym sprayem i przynosząc ją jako nową, mówiąc, że w zamian muszą opuścić stary. Niemieccy koledzy piszą także o południowoamerykańskich sztuczkach działających w podobny sposób w Hiszpanii lub gengach w Szwecji, które pochodzą z republik bałtyckich. Ale najbardziej aktualna jest prawdopodobnie tylko Serbia, więc bądź czujny dzień i noc, szczególnie między Belgradem a Niszem.
Życzymy wszystkim szczęśliwej podróży bez wypadku i problemu oraz dziękujemy za udostępnienie tych informacji, a także innym karawanom, które mówią o tym i dzielą się tymi informacjami. I oczywiście, panie George, który przesłał nam tę informację z prośbą o jej publikację.
romanden - 2019-07-06, 14:33
spanian napisał/a: | Jak widać problem nie jest wyimaginowany.
|
Mamy podobny przypadek w Ukrainskim klubie Serbia Blisko Nis
Też Fiat Ducato. Stacja benzynowa. 6:30 Silnik się nie palił
zamiana computera. 1500 euro
Wczoraj
romanden - 2019-07-06, 14:43
Jest zdjęcie ewakuatora, który "przypadkowo" się zaparkował obok niego
romanden - 2019-07-06, 14:54
Stacja naprawy tu:
https://www.google.com/ma...32'50.1"E/
Czy możecie napisać tam gdzie piszą o tym problemie? Czy był ktoś na tej stacji?
Stacja paliw:
https://goo.gl/maps/th2gCyMsWGD79uAb9
LukF - 2019-07-06, 16:27
Za tydzień wracam z Grecji do PL. Trasa rozplanowana by NIE nocować w Serbii. Pierwszy nocleg w Kumanowie w MC a kolejny na Węgrzech przed Budapesztem. Sprawdzone dwa razy.
koko - 2019-07-06, 20:05
Ja miałem ogon przed Zagrzebiem po zapłaceniu za autostradę od granicy z Węgrami siadł mi na ogonie Mercedes na niemieckich blachach jechał 2m za mną tak że w lusterkach go nie widziałem.
Kamerę cofania mam tak ustawioną że widzę w czasie jazdy jechał tak kilkanaście km ja przyspieszałem zwalniałem i nic w końcu stanąłem na pasie awaryjnym i ominą mnie pojechał do przodu .Podejrzewam że byliśmy WYSTAWIENI z granicy(starsze małżeństwo przyzwoita integra)
Policjant na granicy bardzo interesował się kamperem
erikson - 2019-07-06, 20:19
omijacie te kraje i po sprawie,czym nas tam mniej tym lepiej,może dotrze ze ich olewamy i coś z tym zrobią, nic tak nie przemawia jak spadek wpływów do kasy.
Suliki - 2019-07-06, 21:01
Witam
No to mieliśmy szczęście, zatrzymywaliśmy się w Serbii kilkukrotnie w ostatnich latach ( ostatni raz kilka tygodni temu ), ale nie na stacjach paliwowych i nie było problemu.
Macedonia - kończą budowę bramek na nowym odcinku autostrady więc pewnie będzie dodatkowa opłata ale to pewnie będzie 2 Euro. Macedonia - staliśmy na parkingu winiarni Royal Winery Queen Maria w Demir Kapija ( obok autostrady jakieś 50km za granicą z Grecją ) . Dobry obiad i wino za 10 Euro ( 2 osoby ), parking w cenie. Jako przelotowe spanie - polecam !
Serbia - jakieś 20km za granicą z Macedonią jest mały kemping z basenem przy autostradzie, bardziej miejsce postojowe ale OK: Camping Enigma Vranje , a na wylocie z Serbii jak ktoś nie da rady dojechać na Węgry jest fajna postojówka w Backa Topola nad jeziorem ( jakieś 6 km od autostrady )
rjas - 2019-07-06, 21:06
A po co ta psychoza i nakręcanie się ??? Wystarczy zdrowy rozsądek i nie będzie problemu. Ostatnie dwa lata spałem w Serbii na trasie do i z Grecji i nigdy nie było problemu. Ważne że nie przy autostradzie tylko gdzieś z boku, np.
1. Etno Selo Moravski Konaci - kawałek za Smederevem
2. Backa Topola - jest tam jakis park nad jeziorkiem
3. Kemping Dunav - Zemun koło Belgradu
4. Malutki kemping koło Jagodiny - www.campingruzavetrova.com
Backa Topola od Spaxa, resztę sam znalazlem na google maps.
Oczywiście można Serbię ominąć, ale dla mnie przejeżdżać przez Serbię i nie stanąć na ichniejszą kuchnię i coś w płynie na deser .....po prostu sobie tego nie wyobrażam. Dla mnie nocleg w Serbii to mus !!! Może dlatego, że dużo tutaj służbowo jeździłem i zawsze mi się tutaj podobało.
Miłych wakacji dla wszystkich i dużo zdrowego rozsądku
Bronek - 2019-07-06, 21:07
Pisałem z dwa lata temu m/w... Szczekanie naszego psa chyba uratowało nam tylek. Ale Polki z samochodu obok obrobili, i to na parkingu stacji MOL pod Belgradem. Tradycyjnie - transmisja danych na ok 2000, mimo wyłączenia na rachunku za roaming {Plus oddał}
O innych dawnych incydentach z Bałkańskimi Obywatelami nie chce mi się pisać, bo sięgają czasów komuny.
Unikam tych niekiedy pięknych stron. W ogóle ostatnio jakiś Prawdziwy... się zrobiłem.
A kiedy "zagranicę" opanowali Janusze matki Jessici i Briainka , którym drink z palemką imponuje, jakoś jeszcze Niemcy, może Francja, no i Grecja ale ta najdalsza na płn, z jako taką ochotą na odwiedzenie rozważam.
Po prostu nie muszę i nie chcę...
Serbia i Chorwacja niech zostanie dla w/w.i pasjonatów Ile razy można tam jeździć, gdy robi się syf?
Zresztą nie tylko tam.
Hobbysta - 2019-07-06, 21:26
Nasz kolega Borowy w czerwcu też jechał na lawecie
Na śnie miał założone odcięcie paliwa
Bim - 2019-07-06, 21:54
Hobbysta napisał/a: | Nasz kolega Borowy w czerwcu też jechał na lawecie
Na śnie miał założone odcięcie paliwa |
szkoda ,że sie nie pochwalił ile mu asistans zwróciło
MILUŚ - 2019-07-06, 22:27
koko napisał/a: | Ja miałem ogon przed Zagrzebiem po zapłaceniu za autostradę od granicy z Węgrami siadł mi na ogonie........ |
Czyli w Chorwacji też grasują ?
erikson - 2019-07-07, 09:23
oczywiście ze szkoda omijać kraje i je nie odkrywać,ale jak w danym kraju cos sie złego dzieje nagminnie to gdy zaczną omijać go wszyscy może uczuli władzę na ten problem,czasem trzeba pokusić sie na radykalne rozwiązanie bo tak to ciagła zabawa w kotka i myszkę ,my uważamy oni wymyślają inne rozwiązania i wiecznie na leku.
koko - 2019-07-07, 12:30
Ja w tym roku zauważyłem znaczny spadek karawaniarzy w CRO Byłem już 2X na największych kampingach i puste place kiedyś nie do pomyślenia
erikson - 2019-07-07, 13:02
mści sie gnanie kamperów z każdego miejsca, to nie do pomyślenia abym nie mógł podjechać pod plaże bo odrazu ktoś ma jakieś ale ,meczy wysłuchiwanie - wypad na camping i patrzą z byka.Podjeżdżają 2 dostawczaki,jeden przerobiony na campera,kogo wyganiają-tego podrobionego,istna dyskryminacja.Uwielbiam jeździć na dziko,nie trawie campingów aby tak funkcjonować musiałem pozbyć sie rasowego kampera i kupiłem np ambulans bo męczyło mnie te ciągle przeganianie w europie,czy to tak musi wyglądać swoboda podróżowania?, zasad przestrzegam-czyli na parkingu nie rozkładam maneli przed autem,po prostu parkowałem tam gdzie inni,a to tez przeszkadzało, no to dziś staje osobówka bo kamper ich w oczy kole.
Bim - 2019-07-07, 13:31
Temat Serbia i Macedonia a wy o ustaszach
Rav - 2019-07-07, 13:45
MILUŚ napisał/a: | koko napisał/a: | Ja miałem ogon przed Zagrzebiem po zapłaceniu za autostradę od granicy z Węgrami siadł mi na ogonie........ |
Czyli w Chorwacji też grasują ?
|
Obstawiam, że to raczej oszczędny niemiaszek chciał wejść w ślad aerodynamiczny i pojechać "na kropelkę". Gdyby miał śledzić to czyniłby to raczej bardziej dyskretnie.
koko - 2019-07-07, 19:22
Gdybym nie miał kamery to była by dyskrecja 100% mercedes też nówka E clasa a więc gość z 1 ligi
był to dzień popołudnie nie wiem na jakim patencie miałem być załatwiony. Wracaliśmy w trzy campery
Radzę jechać minimum 2
spanian - 2019-07-07, 21:39
Wczoraj wróciliśmy. Nocleg przy granicy Macedoni z Serbią. Tuż przy granicy na stacji benzynowej wjechałem za tiry i przytuliłem się za nową Laiką Czecha. Rano spokój. O 24:00 byłem w domu. Tuże przed noclegiem miejsce do spania polecił (zasugerował, że mogę) pracownik opłat autostradowych. Niewiele brakowało i bym skorzystał. Myślę, że też dobra opcja.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-07, 23:21
No zrobiłeś trochę zamieszania na forum,szkoda ,ze tak gnałeś,to chyba jak dzieci spały Faktycznie autostrada Serbia,Macedonia da się nadgonić w kilometrach.W tych krajach jest tyle pięknych miejsc,że my jeździmy ,ale bocznymi czerwonymi drogami.Chociaż ostatno Rumunia i Bułgaria,też po drodze coś zwiedzając. To gdzie teraz, przed Wami tyle jeszcze wakacji
spanian - 2019-07-09, 00:31
Basiu, dzisiaj będzie zwiastun kilku odcinków naszych zmagań z Bałkanami. Zaglądnij do naszego wątku bo piękny materiał filmowy. A o wakacjach (dalszej części) jeszcze pomyślimy.
chris_voyager - 2019-08-24, 22:26
W 2014 roku wylądowaliśmy na tym serwisie jadąc w dwa kampery. Tyle że w jednym z nich mieliśmy rzeczywisty problem bo posypały się hamulce, koło się grzało i naprawa była konieczna. Faktycznie nam pomogli, skasowali jak pamiętam 150 EU - co ostatecznie nie było kwotą wygórowaną. Mieliśmy co prawda wrażenie, że chcą nas naciągnąć na nieco więcej. Chcieli byśmy zostali do rana aby mogli dostarczyć komplet nowych części, my jednak nalegaliśmy by poskładali całość na tyle byśmy mogli jechać a koło się nie grzało i właśnie tak ostatecznie zrobili. Wygląda na to że 5 lat temu jeszcze byli uczciwi
koko - 2019-09-03, 16:21
Teraz jechali w trzy campery w Serbii poszli spać jeden z nich rano nie mógł odpalić znając metody sprawdzili pod spodem a tam rozerwane kable narobili szumu przyjechała policja wezwała serwis i za naprawę zapłacili 10 euro więcej po tym jak się spotkam z uczestnikami zajścia
rakro1 - 2019-09-03, 18:59
Jechałem tamtędy 4 dni temu.Za Belgradem przy prędkości 140 zrównał się ze mną fajny mercedes.Dwóch mężczyzn i pasażer wystraszony pokazywał na moje lewe przednie koło.Z serdecznym uśmiechem ale aby nie zdenerwować dałem do zrozumienia,że wiem i nie chcę pomocy.Zjechali na pobocze i pewno kontyuowali polowanie.I luzik.Zamiast kawy nawet ożywiliśmy się z żoną.Po co wałkować ten temat.Fajnie,że wiemy co się dzieje i na co uważać.I wracał też będę przez Serbię za 2 tyg.Zawsze jeztem czujny a jak komuś nie chce się poczytać na Forum ?? Trudno.
zbyszekbianco - 2019-09-04, 21:33
Witam przejechaliśmy cała Serbię od Roszke do Skopie w zeszłą sobotę i wszystko było o.k.
Spokojnie trzeba mieć oczy otwarte i pilnować sprzętu .Nie tankowałem w Serbi , żeby uniknąć rozczarowań . Droga spokojna .Pogoda na Sitoni dopisuje
pozdrawiam z Grecji Ela i Zbyszek Bianco
rakro1 - 2019-09-05, 10:59
Zajrzyjcie na Azapico.Fajne miejsce na dziko.Jest woda.Cały sezon stoi tam kolega Androch.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-09-05, 18:05
Jechalismy Serbia ,od Kladowa przez Zajecar do Niszu.Potem do Veles autostrada,granica Pszcinski Prochor,,bokiem nowa droga Kumanowo,do Bitoli w Macedoni.Dalej Grecja.Burki,dobre,zaplata za paliw0 w dobrym kursie,ludzie mili i uczynni.Grecja -Papadakos Barbara
groniar - 2019-09-29, 08:53
W sobotę 14 września przejechaliśmy Serbię i Macedonię do Grecji, a wczoraj wracaliśmy, wszystko ok. bez żadnych niepokojących spostrzeżeń. Jechaliśmy tylko autostradami, na przejazd nie trzeba wymieniać waluty, wszędzie na bramkach można płacić euro lub kartą.
|
|