Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Rozstaw osi i kół..

jarekvolvo - 2019-06-07, 21:05
Temat postu: Rozstaw osi i kół..
Czy może ktoś z Was wie, ile może wynosić rozstaw osi i rozstaw kół w NAJMNIEJSZYM znanym Wam kamperze - i jaki to on jest ( nie liczę L300 i Hiace ) ? Zastanawia mnie, ile można maksymalnie "nadwiesić" skorupę za tylną osią w stosunku do wymiarów i ciężaru "przodu"..
Miłego wieczoru.

orys - 2019-06-07, 21:09

U mnie czasem taki parkuje na ulicy, z tego co wyczytałem ma rozstaw osi 160 cm:

A zwis tylny może byc całkiem duży:

:haha:

jarekvolvo - 2019-06-07, 21:36

Hejka, dobry Panie :spoko :spoko !
Właśnie tak się zastanawiam, czy warto wyważać otwarte drzwi i na siłę zwiększać rozstawy, kiedy oryginał wytrzymał ponad 30 lat i było OK :ok
Pudło "padło" jedynie w wyniku błędów w konstrukcji podparcia od strony ramy..

Grzegorz fest leniwy - 2019-06-08, 00:16

Niestety nie ma w tym względzie żadnej definicji pozwalającej na odpowiedź.
Dla samochodów z ramą jako maksymalny bezpieczny przyjmuje się tylny zwis 60% odległości od ściany kabiny do osi. Dla nadwozi samonośnych nie podpowiem bo nie zgłębiałem tego tematu.
Jeśli samochód zwymiarujesz i zważysz, najlepiej na wadze z odczytem dla każdej z osi z osobna to mogę wrzucić w programik i przeliczyć zwis.

jarekvolvo - 2019-06-08, 11:44

Dzięki :pifko . Już trochę za późno, bo auto nieco zdemontowane, skorupa stoi na paletach, jedynie podjadę na wagę samym widelcem, by zorientować się, ile mogę zabudować "nowego. Całe auto ważyło 1730 kg, dmc 2400... . Nie bardzo jest w czym szaleć :( :-/
orys - 2019-06-08, 16:30

Grzegorz fest leniwy napisał/a:

Dla samochodów z ramą jako maksymalny bezpieczny przyjmuje się tylny zwis 60% odległości od ściany kabiny do osi.

Ojtam ojtam, taki wynalazek jeździ po Glasgow, ja się zastanawiam jak to jest, że on dęba nie staje przy ruszaniu ze świateł:

:haha:

Grzegorz fest leniwy - 2019-06-08, 22:41

no i dobrze że masz teraz widelca, zważ go, zmierz rozstaw osi i podeślij, zrobię Ci symulację.
Jeśli uda Ci się zważyć wagami osiowymi to nawet dokładną.

Janusszr - 2019-08-09, 07:31

Grzegorz fest leniwy napisał/a:

Dla samochodów z ramą jako maksymalny bezpieczny przyjmuje się tylny zwis 60% odległości od ściany kabiny do osi.

Jeżeli na każdy metr odległości od tylnej ściany kabiny do osi mogę dać 0,6m zwisu, to jak ta odległość wynosi np. 4 metry, to zwisu może być 2,4m? O to chodzi?
A jak wtedy z obciążeniem tego zwisu?

Grzegorz fest leniwy - 2019-09-11, 22:18

Janusz tak, taki stosunek długości jest przyjęty jako bezpieczny dla zabudowy o jednakowym ciężarze. Oczywiście jeśli tył ma być cięższy bo no są zbiorniki, akumulatory itp to należy dokonać dokładniejszej symulacji nacisków na oś.