|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Grecja Peloponez sierpień
Niewierny - 2019-06-13, 21:50 Temat postu: Grecja Peloponez sierpień Witam. W sierpniu wybieramy się do Grecji, cel docelowy to Peloponez wraz z pobytem na wyspie Elefonisos - jedna z piękniejszych plaż w Europie. W podróży planujemy krótki postój w Albanii.
Jeśli ktoś ma podobne plany to możemy się gdzieś spotkać po drodze. Wyjazd planujemy na 03 sierpnia na trzy tygodnie.
jasio102 - 2019-06-14, 17:52 Temat postu: Grecja Peloponez sierpień Witam. Kierunek podobny Grecka wyspa Zakyntos, przez Budapeszt potem Macedonię greckie meteory, ale wyjazd 8 lipca też na trzy tygodnie.
slawwoj - 2019-06-14, 18:36
Nie obawiacie się upałów? Mnie to zniechęca. Wydaje mi się że w tym terminie to walka o przeżycie. Chyba żeby stać nad morzem.
Może stali bywalcy wyrazili swoje zdanie.
Kuba L. - 2019-06-14, 18:56
sławwoj a byłeś tam kiedyś w tym terminie, że masz takie obawy? Czy stoisz 50m od morza czy 500m to nie ma większego znaczenia, w Grecji w lato jest prawie wszędzie, prawie cztery dychy w cieniu i jadą tam ci co to lubią - ja lubię i za parę dni znowu tam jadę
Przepraszam Cię ale nie nazwałbym tego walką o przeżycie, chyba że ktoś ma jakieś zalecenia od lekarza ale to już inna bajka
eler1 - 2019-06-14, 20:38
Nie zawsze jest 40 cieniu. Nam się trafiło po przekroczeniu granicy z Macedonią 16 a później 24 lało i burza z piorunami 12 godz i to w połowie lipca. A według mnie to czym bliżej wody tym chłodniej szczególnie wieczorem i w nocy
Andrzej 73 - 2019-06-14, 21:32
Wystarczy , że byśmy my tam przyjechali i temperatura nie przekroczy 30 stopni.
Nie może być dwóch słoneczek w jednym miejscu
Niestety w tym roku Sardynia i to tam będzie niższa temperatura po naszym przyjeździe.
rjas - 2019-06-15, 17:00
slawwoj napisał/a: | Nie obawiacie się upałów? Mnie to zniechęca. Wydaje mi się że w tym terminie to walka o przeżycie. Chyba żeby stać nad morzem.
Może stali bywalcy wyrazili swoje zdanie. |
Sławek - momentami lekko nie jest, ale da się przeżyć. Byliśmy ostatnie 2 razy w Grecji w sierpniu.
Najgorzej jak druga połówka podejmie decyzję.... nie ma nic do gadania, siadasz za kierownik i dawaj
volvex - 2019-08-08, 10:31
Wybieram się 14 lub 15 sierpnia na Peloponez, czy ktoś z Was jedzie może w tym kierunku ? Chętnie połączę siły na przejazd przez kraje inne.
Misio - 2019-08-08, 10:36
Chciałaby dusza do raju...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-08-09, 16:47
W każdym roku jest inaczej no i te anomalia pogodowe?im bliżej wody tym wiaterek większy.Widok wody wpływa na dobry nastrój.Szkoda że mało kto jedzie wschodnią stroną?plaża Vychlada,Fokiano,Kiparisi i Mitropoli.Z Plaki jest nowa droga.Jest tam piękniej niż na trasie Transfogarskiej w Rumuni.Barbara
chris_voyager - 2019-08-27, 00:13
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | W każdym roku jest inaczej no i te anomalia pogodowe?im bliżej wody tym wiaterek większy.Widok wody wpływa na dobry nastrój.Szkoda że mało kto jedzie wschodnią stroną?plaża Vychlada,Fokiano,Kiparisi i Mitropoli.Z Plaki jest nowa droga.Jest tam piękniej niż na trasie Transfogarskiej w Rumuni.Barbara |
Basiu, pozaznaczałem te plaże na mapie - jednak nie mogę znaleźć Mitropoli. Podpowiedz też proszę o jakiej drodze z Plaki piszesz ?
Poniżej plaże Vychlada, Fokiano i Kiparisi - czy GOOGLE dobrze drogę pokazuje między nimi ?
https://www.google.pl/map...d36.8584631!3e0
Pozdrawiam
Krzyś.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-08-27, 09:30
Mitropoli/może źle pisze/jest za Kiparisi ,ładny port i po drodze plazki,i z tamtąd winna być już nowa droga do Fokiano,a potem na Plake górami też dobra droga.Sprawdze w którym roku tam byliśmy ale myśle że relacja z 2015.
chris_voyager - 2019-08-28, 00:30
Basiu, poszukałem miejsc o których dzisiaj rozmawialiśmy. Poniżej link do mapy i obrazek z ich rozmieszczeniem:
https://www.google.pl/map...d36.8584631!3e0
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-08-28, 11:43
Krzysiu musisz dodac Tyros i obok plażę Tigani.Do Tyros wjechać do portu i stanie tam gdzie stoja łodzie do remontu.Sa nasze foty.W Tigani problem z kamperem,my byliśmy na piechotę spacerem no kawałek?lub skuterem.Dalej do Nafplio widokowo wzdłuż morza. :kawka:jeszcze po drodze z białymi kamieniami plaza Kroneri.no z postojem kiepsko chyba ,że pójdziecie zapytać bo tam wygląda na to że jest kemping lub płatne miejsce do stania,Pokaz to na dalszej części mapy.Oj.jak mi brak umiejetnosci
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-08-28, 11:58
W Nafplio można 1 noc spac na plaży Arvanita,bez wystawiania betów,przepis mówi że na kołach można stać to wiem,od Greko-Polaka.Z Arvanity blisko do zabytkowego kościoła/pisze europejski/z polskim księdzem.Idzie się tamtędy na góre do ruin baszty i hoteli,można potem zjechać winda na dół. Urokliwe miejsca wzdłuż morza. ,Czy Wy chcecie objechać cały Peloponez :My się też pakujemy
izola - 2019-08-28, 18:19
Cytat: | Basiu, pozaznaczałem te plaże na mapie - jednak nie mogę znaleźć Mitropoli. Podpowiedz też proszę o jakiej drodze z Plaki piszesz ?
|
chyba o tym ?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-08-28, 21:24
nie o tym To wszystko na trasie do Plaki na wschodnim brzegu.
|
|