Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Moja budowa na masterze 2007 - czas start!;)

Danyxm - 2019-06-19, 11:17
Temat postu: Moja budowa na masterze 2007 - czas start!;)
dzien dobry :)

No i stało się.
Budowa rozpoczęta , także Panie i Panowie będę pewnie co raz prosił , wręcz błagał o pomoc.

Tu i teraz wielkie podziękowanie dla człowieka-fabryki Kaszuba za wsparcie , info i inspiracje oraz ukłony dla Toscanera za pokazanie mi „ze można , ze da się”
Fajnie ze jest tu tyle różnych ludzi z tak różnymi sposobami patrzenia na świat!

Po wielu miesiącach poszukiwań i przemyśleń zdecydowałem się zbudować kamperka na podwoziu które znam i które mam pod ręka.

Autko ma posłużyć mi do zwiedzania Szkocji oraz kilkumiesięcznego „zimowania” na południu Europy.

Wygodne łóżko , self made kibelek z prysznicem wedle pomysłu Kaszuba , gotowanie na kartusze, bojlerek cieplej wody na prąd , suche webasto oraz jak największa niezależność energetyczna to podstawy.

Największy problem będę miał z prądem bo to dla mnie magia i czary , ale licze ze znajdę tu pomoc i info ;)

Etap 1
To podłoga i zawieszenie - co już się dzieje.
Muszę zdemontować istniejąca podłogę z mocowaniami unwin do foteli i przewozu wózków inwalidzkich , zalepić ok 200 dziurek po mocowaniu tych listew, zabezpieczyć i auto jedzie do mechanika na remont zawieszenia , potem montaż poduszek , montaż podłogi .
Easy jak mówią :)

Etap 2 to dach i prąd.
Czyli jakieś relingi muszę założyć na dach na których zamontuje solary i do których przypnę markizę , muszę zaplanowac jak największa ilość solarow , zaplanowac duże okno dachowe z jakimś wiatrakiem i chętnie ze dwa jakieś wywietrzniki , kupić to wszystko i zmontować elektrykę.
Jak uda się do końca wakacji będę szczęśliwy ;)

Etap 3 to woda i ogrzewanie.

Etap 4 to reszta:)

Z pewnością będę liczył i zapisywał na ile tylko będę umiał dokładnie na co i ile wydałem oraz ile godzin na konkretne sprawy poświęciłem.
Jakaś stronkę zrobię i udostępnię te dane - to cześć tego projektu , bo sam jestem ciekaw jak to wyjdzie.

Cześć materiałów już mam (mieszkam w Szkocji ) , cześć będę sciągał.
Jest to budowa budżetowa wiec gdzie się będzie dało będę kupował używki.
Zależy mi żeby jak najtaniej stworzyć w miare rozsądku niezależny kamperem dla dwóch osób :)

Panowie , jak wyliczyć ile aku i solarow potrzebuje ?
Czy są solary mniejsze ? Albo wręcz robione na zadany wymiar ?

Lets go!:)

Norbertp83 - 2019-06-19, 14:13

Podpytaj u forumowego MarcinaPK. On może Ci zrobić panele pod wymiar.
Zapotrzebowania na prąd nie wyliczysz. Paneli nigdy za wiele. Akumulatorów zabudowy wrzuć na początek ok 200Ah i zobacz jak będzie Ci się to spisywało. Jak będą braki, to domontujesz.

Kombinator - 2019-06-19, 15:24

Danyxm napisał/a:
Największy problem będę miał z prądem bo to dla mnie magia i czary , ale licze ze znajdę tu pomoc i info

Dla mnie też była magia bo to się może spalić i pokopać.....była bo trzeba ogarnąć i kropka . Chcesz budować kampera to sorki ale na pruńdzie trzo się troszkę znać a z lutownicą też wypada się zaprzyjaźnić :!: :-P
Co do solarów to właściwy adres - montowałem u Marcina i o ile ma wolne terminy to jak najbardziej polecam
powodzenia w budowie i niech cie prąd nie kopie :mrgreen:

reaven22 - 2019-06-19, 15:58

Danyxm napisał/a:
Panowie , jak wyliczyć ile aku i solarow potrzebuje ?
Czy są solary mniejsze ? Albo wręcz robione na zadany wymiar ?

Wszystko zależy od potrzeb, jeden używa tylko do oświetlenia i wystarczy 50Ah + 100W solara, drugi chce mieć klime działającą całą noc i trzeba 400Ah + 600-800W solara.

Mavv - 2019-06-19, 21:38

O, Masterek :) Fajnie, że masz mocowania foteli :) Możesz sobie wybrać, gdzie chcesz (jeśli chcesz) mieć siedzenie z tyłu :)
Danyxm - 2019-06-19, 22:56

Mavv napisał/a:
O, Masterek :) Fajnie, że masz mocowania foteli :) Możesz sobie wybrać, gdzie chcesz (jeśli chcesz) mieć siedzenie z tyłu :)

No właśnie zdemontowalem szyny :)
Autko nie będzie miało dodatkowych siedzeń , czyli wersja tylko dla 2 osób.
Przy czym tylko jedno siedzenie - pasażera - będzie obrotowe.
Będę próbował stworzyć max komfortowy kamperek dla dwóch osób. :)

Mavv - 2019-06-19, 23:38

Master dla dwóch osób jest wystarczająco wygodny :) Nie jest za wysoki, przy mom wzroście tylko H3 (którego posiadam) :)
KASZUB - 2019-06-20, 13:03

Danyxm, no to czekamy! Let's rock and roll. :bigok
Danyxm - 2019-06-20, 17:04

KASZUB napisał/a:
Danyxm, no to czekamy! Let's rock and roll. :bigok

czy kazdy tak ma ze podczas budowy wielkie zdziwienie sie rodzi pt "matko swieta ilez to jeszcze roboty" ?

Po kilku dniach walki udalo mi sie zdjac stara podloge i zabezpieczyc od srodka narazie.
Kazda z ok 200 srub , ktora listwy byly przykrecone na wylot to podlogi vana , podkreslam "kazda" - musialem rozwiercic. Pierwszy raz spotykam sie z solidna brytyjska robota. Musi Polacy to montowali :)

Panowie, prad .
Oto moje zapotrzebowanie stale na prad:
- pompka cisnieniowa wody
- router wifi
- kilka punktow oswietleniowych (6 mysle wystarczy - led of course)
- wentylatorek w kibelku
- wentylator w oknie dachowym (nie wiem jeszcze jaki bo nie wiem jeszcze jakie okno - priorytetem na dachu beda solary i okno dachowe chce dobrac wielkoscia do solarow - a nie odwrotnie.
- webasto chinskie
- lodowka kompresorowa
- ladowarki do telefonow 2 szt
- ladowarka do laptopa

i urzadzenia dzialjace od czasu do czasu :
- eskpress do kawy 1100 W mysle ze max dwa razy dziennie po 15 sekund
- bojler do wody 600 W - raz dziennie powiedzmy

Przy czym mysle iz autko codzienni9e bede odpalac na grzanie wody - jesli pradu bedzie malo.
Zupelnie prawodopodobnym jest iz generalnie to ja sie codziennie bede przemieszczal i takze chcialbym kilka razy "uzyc" jakiegos kampingu - bom ciekaw jak to tam sie odbywa.

Jak sadzicie jakie bedzie optimum jesli chodzi o solary i aku - czyli jakis rozsadny kompromis miedzy komfortem a wydatkami ?

Po drugie rodzaje solarow - sa jakies mniejsze? Kombinuje jak tu upchac na dach jak najwiecej, stac mysle latwiej bedzie mneijsze tafle ulozyc jhakos ?
Czy sie myle, czy cena tych wiekszych jest na tyle atrakcyjna ze nie warto w male sie bawic ?

Uzywane solary ? Bo byc moze bede mogl kupic wieksza ilosc solarow kwadratowych o boku 65cm z jakis kutrow szkockich - ale zastanawiam sie czy uzywany solar w ogole ma sens, i jesli juz to jaka czescia ceny nowego solara powinien byc zeby to mialo sens finansowy..

Bardzo cenie sobie wasze rady i szczerze to dziwnie sie czuje gdy czytam co piszecie w watku dotyczacym MOJEJ budowy.

Ciagle nie wierze ze buduje kampera :]

KASZUB - 2019-06-20, 22:02

Hej. Jeśli chodzi o obliczenia czego i ile potrzebujesz rady konkretnej udzieli co reaven22,

Na dach na styk ale kosztem okna wejdą ci dwa duże solary po 300W lub więcej. A to już w zupełności starczy ci na twoje potrzeby. Do tego dwa duże aku po 200Ah lub jak Cie stać to odrazu lifepo4 jak kolega w/w ma i sprawa prądu załatwiona.
Do ekspresu będziesz potrzebował solidna przetwornice i tu osobiście polecam azo digital Eco Mode z miękkim startem. Długa gwarancja i konkretny serwis.

Nie wiem po co ci router? Możesz z telefonu dzielić się wifirifi... :roll: a to dodatkowy grat.

Jak nie wejdzie ci okno to możesz sobie zrobić wymuszona wentylację z nawiewem na łóżko bo w nocy może być najgorzej i wyloty w miejscu gdzie będziesz spędzał czas.

Sugeruje zrobić wyciąg nad kuchnia jeśli będziesz gotowal. Od gotowania temperatura na tak małej kubaturze rośnie w kilkanaście sekund... :shock:
Lodówkę jak potrafisz takie rzeczy możesz kupić nową zwykła i wstawić kompresor 12v. Lub kupić gotowa odk llegi tolo61. Bo od MarcinPK możesz się nie doczekać. Ja nie dostałem do pierwszego ani do drugiego pomimo wielokrotnego umawiania się... :bigok

Solary kup nowe. Parę groszy różnicy a co nowe to nowe. 310W 500zl więc cena spoko.

A z robotą... No cóż. Nie raz pierdo...esz narzędziami i będziesz miał przesilenie. Mówiłem Ci wcześniej, że to droga przez mękę. Ale cóż... Jak już zacząłeś musisz skończyć. Tak robią mężczyźni... :spoko

Micha - 2019-06-20, 23:17

Panele dość interesujące do montażu na dachu ze względu na szerokość ~1480 mm to Panasonic N295 (niestety dość drogi, ~250€/szt.) albo Hyundai S250RF (cena ~600 zł/szt.)
Na dachu zmieszczą się nawet trzy takie "w poprzek" i jeszcze zostanie placu pod okno...

Mavv - 2019-06-21, 06:17

Danyxm napisał/a:
czy kazdy tak ma ze podczas budowy wielkie zdziwienie sie rodzi pt "matko swieta ilez to jeszcze roboty" ?

Tak, wiele razy :)

Danyxm napisał/a:
Po kilku dniach walki udalo mi sie zdjac stara podloge i zabezpieczyc od srodka narazie.
Kazda z ok 200 srub , ktora listwy byly przykrecone na wylot to podlogi vana , podkreslam "kazda" - musialem rozwiercic. Pierwszy raz spotykam sie z solidna brytyjska robota. Musi Polacy to montowali

U mnie na szczęście takiego sitka nie było. Wszystkie dziurki po wkrętach zakleiłem Tec7 (klej-uszczelniacz).

kolmen - 2019-06-21, 10:44

KASZUB napisał/a:
Nie wiem po co ci router? Możesz z telefonu dzielić się wifirifi...

To bardzo dobry pomysł z routerem
Mam tak u siebie
Wifi z telefonu:
1.opróżnia baterię :)
2.bardzo często znacznie mniejsza przepustowość
3.można sobie kupić kartę tylko do neta :)

decumanus - 2019-06-21, 17:07

Danyxm napisał/a:

Ja nie... ja miałem: "eeee to jeszcze max 2 miesiące roboty. . " I tak od roku :haha:
R

decumanus - 2019-06-21, 17:09

kolmen napisał/a:
KASZUB napisał/a:
Nie wiem po co ci router? Możesz z telefonu dzielić się wifirifi...

To bardzo dobry pomysł z routerem
Mam tak u siebie
Wifi z telefonu:
1.opróżnia baterię :)
2.bardzo często znacznie mniejsza przepustowość
3.można sobie kupić kartę tylko do neta :)

Ja kupiłem Junsun 930. Ma kartę SIM podobno może robić za router... i wiele innych funkcji.. np jak ktoś zabuja samochodem dostajesz SMS, a on zaczyna nagrywać z obu kamer...
R
PS. Czekam na dostawę.

toscaner - 2019-06-24, 11:07

O nareszcie budowa ruszyła. Loguję się do tematu i będę zaglądał, jeśli będę miał zasięg :haha:

Co do potrzeb elektrycznych, to uhhh, większe niż moje :roll:
Odpalanie auta dla bojlera poprzez przetwornicę trochę średni pomysł. Nawet jeśli grzałka 12V o dużej mocy. Będzie działać, ale bilans będzie raczej na minus dla aku. Chyba, że coś w okolicach 300W, gdzie dla 20l czas grzania to ok 2,5-3,5h.
Z takimi potrzebami, celowałbym w 400Ah, jak pisał Kaszub, albo Lifepo4 z 200Ah, a paneli też min. 600-800W. Bo przecież w Szkocji szału nie ma, a nawet w Hiszpanii z takimi odbiornikami jednak trzeba sporo prądu. W Szkocji pewnie i tego braknie, bo ze słońcem średnio. Coś o tym wiem :shock:
Nie wiem po co okno dachowe przy takim akwarium? :roll: Ja bym wylepił cały dach panelami. Zresztą tak zrobiłem w Z02 :mrgreen:

Używane panele odradzam. Router w 2019 już bez sensu. Chyba, że priorytetem jest zasięg, czyli router z zewnętrzną anteną, jeśli nie wystarczy telefon. Można kupić jakiś za 20£ tylko dla tej funkcji i na stałe do zasilania 5V.
U mnie od jakiegoś czasu za router robi Samsung Note, z włączonym 24h routerem ładuję tylko w nocy. Było mówić jak byłem w Szkocji, dostałbyś mój router ze wszystkim, zewnętrznymi antenami włącznie. Wożę to i chyba wywalę pewnego dnia. :-/

Danyxm napisał/a:

Ciagle nie wierze ze buduje kampera :]

Ja też nie, chyba wrócę do Szkocji, zobaczyć to na własne oczy ;) :wyszczerzony:

moje 800W i 600W :szeroki_usmiech

Danyxm - 2019-06-27, 11:29

Dzień dobry i dzięki za rady:)
Jaki zatem system ogrzewania cieplej wody polecacie ?
Dodam ze zakładam czasami korzystać z hoteli i kwater..
I chciałbym ominąć posiadanie butli gazowej.

I dwa pytania do was Pany!

1. Wywietrzniki / wymuszona wentylacja - bo jak słusznie toscaner zauważył mam akwarium a nie blaszaka i tak naprawdę potrzebuje wywietrzników a nie okien. Są jakieś dachowe ale takie które np mógłbym zamontować pod solarami?
Ew myśle coś w podłodze. Kamperowac będę raczej poza latem ..

2. Jakiś sklep z solarami ? Ktoś godny polecenia ?
Muszę się kompleksowo temu przyjrzeć bo nic ba ten temat nie wiem.

3. Poduszki pneumatyczne do mastera - co polecacie , co używacie ? Będę montował sam i muszę już coś zakupić.

Ps podłoga połatana , za tydzień już będę miał na gotowi :)

KASZUB - 2019-06-27, 13:07

Danyxm, nie chcesz gazu to na prąd. Elgen lub truma. Obydwa tak samo badziewne ale działają. U mnie truma tt 600W 230V ale są też na 12. Grzanie wody jakieś 15min. Po 30 min już jak wrzatek. Staram się grzać podczas jazdy przed samym dojazdem na miejsce.

Poduszki masz na alledrogo całe zestawy. Kompresory też są w zestawach. Ja mam kompresor do pompowania kół w alfa Romeo. Dostałem od syna z jego Alfy. Sprawdza się choć głośny. Ale pompowanie to raz na miesiące. Chyba, że będziesz kombinował z opuszczaniem auta na postojach.

Solary lekkie na AliExpress. Jak sztywne to hurtownia asat ma dobre ceny i wysyłają. Ja tam kupowałem.

Wentylator boczny taki 135,85 zł 42%OFF | WARMTOO 1 sztuk 12 V RV oszczędzania energii samochód kempingowy dachu Vent wentylacja wentylator wyciągowy bezgłośna dla domów przyczepy SILNIKA JEZDNEGO
https://s.click.aliexpress.com/e/bWx112IU

Danyxm - 2019-06-28, 01:33

Kaszubie wspanialy - a jak ty ogarnales sprawe lodowki ? bo nie kojarze zebys cos sam majstrowal ?..

W takim razie poduszki poszperam , moze takie ktore Toscaner ma - zobaczymy.

Solary .. oswieccie mnie : musza byc takie wielkie ? nie lepiej kilka mniejszych kupic ?

Na miejscu mam do kupienia taki zestaw , za 180 funtow (jakies 860 zl)
warto ?
jesli na szerokosc by sie zmiescily to 3 szt wejda - ale chyba sa nieco szersze niz dach auta. jutro sobie pomierze dach.

Przy oknach dachowych sie nie upieram - bo jak toscaner zauwazyl - bocznych mam az nadto , ale musze miec jakies wywietrzniki - chocby jakies plaskie nad ktorymi jednego solara zamontuje.
/
co myslicie o tym zestawie ?

Danyxm - 2019-06-28, 01:41

I kolejna sprawa - potrzebuje pomocy w wyborze ukladu wnetrza.

Mam dwie opcje :
ver1 : lozko w poprzek z tylu auta, waska lazienka , lodowka pod lozkiem
plusy : prosciej i wiecej miejsca jak sadze , lazienka, zlew i bojler bylyby kolo siebie ,wiec mniej zabawy z rurkami . Na przeciwleglej scianie blat z szafkami (nie bede miec wiszacych ze wzgledu na szyby boczne) oraz kuchenka.

ver2 : lozko wzdluz auta , czesciowo unoszone (odcinek 50cm) a pod ta unoszona czescia blat z lodowka i jakas szafka, kibelek wzdluz lozka, na nadkolu (sam bede robil brodzik). na scieanie na ktorej bedzie kibelek , waska szafka plus zlew , na przeciwleglej scianie blat z kuchenka i szafkami.

CO myslicie?
rysunkirobilem w skali 1:15 i sam juz nie wiem ktora opcje wybrac

probowalem juz jak bedzie sie spalo w poprzek - spokojnie sobie radze :] szczesliwie nie jestemdryblasem :)

co myslicie chlopaki ?:)

Mavv - 2019-06-28, 01:52

Wersja nr 1 wydaje się lepsza. Ja bym zmienił jedną rzecz - szafę dał bliżej łóżka, a blaty od fotela pasażera.
Danyxm - 2019-06-28, 01:59

Szafę tak wymyśliłem gdyż będzie to dosyc wąski mebelek wkomponowany zaraz za siedzeniem kierowcy - które raczej nie będzie obrotowe (problem z przesunięciem dźwigni ręcznego ) .
Ten układ wnętrza tez mi się bardziej podoba ale pomniejsza wnetrze.
Kaszub mówił ze kibelek w ten sposób to porażka ;)

Mavv - 2019-06-28, 02:05

To prawda z ręcznym. Trzeba by albo rzeźbić mocowanie dźwigni albo podnosić fotel.

Ja wiem, czy porażka... Fakt, zabiera miejsce, ale patrząc na łóżko 120cm i łazienkę 60cm (na wysokości bocznego profila), która się zwęża ku górze... Zrób, jak toscaner, gdy planował u siebie - porozkładaj kartony, pudła i zobacz, jak to będzie wyglądać w "modelu 3-D" Ewentualnie kup kilka listew i z nich zrób krawędzie szafy, łazienki, łóżka, żeby sobie zwizualizować.

Według mnie łazienka z tyłu obok łóżka jest dobra ale dla jednej osoby lub w kamperze fabrycznym (lub dwuosobowy blaszak z łóżkiem piętrowym z tyłu - jedna osoba na dole druga na górze). Inaczej masz albo łazienkę albo łóżko dwuosobowe.

KASZUB - 2019-06-28, 07:16

Hej. Jak dlanie opcja nr2 jest leszpa ale moje zdanie znasz. Wcześniej miałem opcje nr1 i było mi zwyczajnie ciasno. A jak do tego zrobisz jeszcze szafę na przeciwko kibla to wejście na łóżko będzie miało szerokość z 40cm...wchodzisz na łóżko tyłem i jest tam zwyczajnie ciasno...

Łóżko wzdłuż daje poczucie przestrzeni. Wiem co mówię.

Lodówkę mam zwykła na 230. 90 litrów więc w miarę spoko. Ustawiona na 2 bieg chodzi sobie 24h/doba.
Jeśli będziesz do tego jeździł codziennie lub co dwa dni spokojnie wystarczy Ci prądu do jej zasilania z jednego dużego aku. Masz w planach Portugalie więc powinno być ok przy jednym panelu 300W. Miałem 270W i dawało radę z mppt nabić prądu w ciągu dnia. Teraz pomimo walnietego aku(wyladował się do 5V)bo słabo trzyma też wystarcza prądu przez całą noc. Do 10 rano teoretycznie jest pełen bo pokazuje 14V ale jak słońce zajdzie spada do 12.2V. Więc raczej do wymiany.

Miałem obracanie fotele i nie przerabialem ręcznego. Nie pamiętam jak to wyglądało ale wszytko chodziło. Ręczny nie wystawiał poza obrys podstawy fotela.

Danyxm - 2019-07-02, 09:49

Sukces!
Po ponad 30h pracy (czyli w moich warunkach ok 2tyg gdyż nad autkiem ślęczę gdy nie pracuje ) uporalem się z dziurami w podłodze . Było ich około 200 , każda 7-8mm, no nie dało się tego zostawić w ten sposób ..

I kurde , zapomniałem zważyć auto na pusto :-/

Dziś i jutro mam umiarkowanie wolne , wiec uda mi się zrobić choć cześć podłogi i tymczasowa leżankę i grodz - potrzebuje to na wyjazd do polski : skoro już jade do mechanika to na pusto jeździć nie będę.

Swoją droga moje przekonanie o trwałości nadwozia w masterach teraz urosło do niezachwianej pewności iż to Top of the range wśród blaszaków . Blacha od spodu , nadwozie i cała reszta to praktycznie zero rdzy. Od spodu (chyba fabrycznie? ) jest natrysnieta warstwa jakiejś farbo-gumy.
Także polecam ;)

Pytania do was na dziś , na rozkminke przy zimnym piwku na plazy:
1. Czemu wszyscy kupują te wielkie panele ok 170 m szerokie ? Nie ma takich 140-150cm?
Czy po prostu te wychodzą najtaniej ?

2. Może jednak przepływowy ogrzewacz wody na gaz ? Odciążyłby prąd wtedy ..? Ceny podobne ..
3. Obrotnica z Allegro montowana do istniejącego fotela vs jakiś obrotowy fotel używka z sharana (inne patenty?)

No to pssssyk!
:)

KASZUB - 2019-07-02, 12:39

Co do blach w masterze to się zgadza. U mnie ani w jednym ani w drugim śladu korozji.

1) wychodzą tanio i mają dużo W.

2) Agat ma i sobie chwali z tym, że musisz wozić gaz. Jeśli Ci to nie przeszkadza to czemu nie. W ciepłych krajach raczej się nie używa... Ja teraz będąc tydzień w Polsce kapalem się bez grzania.

3) fotel od sharana pasuje prawie bez przeróbek. Dwa otwory trzeba wywiercic. Z tym, że podstawę powinno się obniżyć. Ja nie obnizylem i było lekko za wysoko a moja żona prawie nie dotykał podłogi na swoim miejscu. Teraz też tak zrobiłem ale będę obniżał bo na dalsze wypady kiepsko...

Danyxm - 2019-07-02, 16:14

Flaszke ci wisze. Ty praktycznie za reke mnie prowadzisz :) )
Micha - 2019-07-03, 19:40

Danyxm napisał/a:

...
1. Czemu wszyscy kupują te wielkie panele ok 170 m szerokie ? Nie ma takich 140-150cm?
Czy po prostu te wychodzą najtaniej ?

Próbuję właśnie kupić w Polsce lub w Niemczech 3 sztuki tych mniejszych i albo nie ma na stanie, albo min. zakup to 10 sztuk, albo cena z kosmosu... Panele "165 cm+" są na moje oko jakieś 20x łatwiejsze do zdobycia :?

Matheus - 2019-07-03, 19:45

Micha napisał/a:
Próbuję właśnie kupić w Polsce lub w Niemczech 3 sztuki tych mniejszych i albo nie ma na stanie, albo min. zakup to 10 sztuk, albo cena z kosmosu... Panele "165 cm+" są na moje oko jakieś 20x łatwiejsze do zdobycia :?

http://www.ecosystemproje...solar-hit!.html
wymiar 1480x670x35mm

Micha - 2019-07-03, 21:18

Oooo, dzięki Matheus!
Danyxm - 2019-07-06, 11:34

O kurczę!
Takich 4-5 udałoby się upchnąć na dachu i zostałoby miejsce dla wentylatora. No powiedzmy 4szt. Daje nam to jakieś 2200pln za 640W - dobrze widzę ze to sporo drożej niż te ogromne panele 170cm?

Matheus napisał/a:
Micha napisał/a:

http://www.ecosystemproje...solar-hit!.html
wymiar 1480x670x35mm

Rumburak - 2019-07-06, 11:59

Mniejsze panele są droższe, ale za to niskonapięciowe, a to znaczy, że możesz stosować tańsze regulatory PWM. Większe panele są wysokonapięciowe, a to wymusza uzycie PRAWDZIWEGO (czytaj drogiego- około 40A Tracer kosztuje 650zł ) regulatora MPPT. Cena zestawów będzie podobna.
Pisząc wieksze/mniejsze mam na myśli panele z Twojego tematu.

Danyxm - 2020-01-06, 00:13

Ze smutkiem donoszę ze budowę na tym autku zakończył za mnie los .. po zrobieniu podłogi , kupieniu gratów itd , autko zostało zniszczone podczas wypadku.
Szczęśliwie nic poważnego mi się nie stało , ale Master na przód przyjął uderzenie osobówki przy ok 50km/h..

Swoją droga ciekawa obserwacja : bardzo dobrze przykręcona podłoga w kilku kawałach sklejki , do stelażu z listewek , miejscami poprzesuwała się o 1-2cm.
Prowizoryczna ściana grodziowa z profili stalowych ake przykręcona na solidne mufy do belek pod podłoga - wyrwała się z muf ..

Także nawet przy tak niewielkiej prędkości cała nasza zabudowa zostanie zniszczona. W następnym kamperze zostawię albo ścianę grodziowa ale wymyślę coś ciało uchroni mnie przed Ew lecącymi meblami :)

A następna baza już jedt : boxer 2012 z 3 litrowym motorem , najdłuższa i najwyższa wersja! A nawet dwie takue budy mam żeby w razie co mieć części !:)

Do zobaczenia w nowym wątku!;)

toscaner - 2020-01-06, 00:19

Dobrze, że się nic nie stało. To najważniejsze.
Trojaczki większe i przyjemniejsze w projektowaniu, bo szerokość i wysokość robi swoje.
Ja niestety zrezygnowałem chwilowo z nich, bo te oglądane okazały się problematyczne, albo nieakceptowane przebiegi przeze mnie.
Będzie coś innego niż planowałem i u mnie :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
Ciekawe co z tego wyjdzie. :wyszczerzony:

Norbertp83 - 2020-01-06, 03:42

Przykre, ale samochód rzecz nabyta... Najważniejsze, że nikomu nic się nie stało.
Mavv - 2020-01-06, 21:12

Ważne, że Ty jesteś cały. Najwidoczniej nie Renault, ale Peugeot jest Ci pisany ;)
SZMUN - 2020-01-06, 21:48

Nic się nie dzieje bez przyczyny. Najważniejsze że Tobie nic się nie stało. Z każdej sytuacji można wyciągnąć jakieś pozytywy. Tak jak w tym wypadku widziałeś na własne oczy na ile niewystarczające może okazać się mocowanie wydawałoby się solidne :-/
Krisp - 2020-01-11, 21:50

Samochód to tylko kawałek blachy :roll: Zdrowie jest najważniejsze :pifko

Samochód można kupić inny a człowieka się nie da zastąpić :(

Ale fajnie że masz już nową bazę :)

Paszczak - 2020-01-13, 00:56

Współczuję. Ważne, że nikt nie ucierpiał.

Swoją drogą dla dwóch osób pozostawienie przegrody wcale nie jest takie straszne.
A wręcz umożliwia nieco inny układ wnętrza niż standard.

Można też wstawić przegrodę z przejściem.

Danyxm - 2020-01-13, 08:58

Paszczak napisał/a:
Współczuję. Ważne, że nikt nie ucierpiał.

Swoją drogą dla dwóch osób pozostawienie przegrody wcale nie jest takie straszne.
A wręcz umożliwia nieco inny układ wnętrza niż standard.

Można też wstawić przegrodę z przejściem.

W zabudowie która teraz będę zaczynał właśnie będę próbował wykombinować tak by przegroda została . Bądź inne zabezpieczenie w razie wypadku.

Po wypadku unaoczniły mi się dwie sprawy :
- jakkolwiek byśmy mocno i solidnie zabudowy nie przykręcili , wyląduje ona na plecach kierowcy nawet podczas stosunkowo niewielkiego uderzenia
- prowizoryczna ściana grodziowa z metalowej kratownice , zamocowana na solidne m10 śruby , zatrzymała stojące za nią graty , ale żadna konstrukcja z drewna by tego nie uczyniła , wiec priorytetem teraz dla mnie będzie bezpieczeństwo kierowcy i pasażera.

Poraziło mnie trochę jak zobaczyłem ze nawet podłoga się przesunęła o 1cm w niektórych miejscach (miałem przykręcona w kilku częściach)...

Robertunio - 2020-01-13, 09:46

Danyxm,
Czy posiadasz zdjęcia wnętrza przed i po kolizji ?

Danyxm - 2020-01-14, 10:57

Robertunio napisał/a:
Danyxm,
Czy posiadasz zdjęcia wnętrza przed i po kolizji ?

Niestety nie i nie wiem czy będę miał dostęp do auta jeszcze - ciagle trwa dochodzenie .
Ale gdy tylko będę mógł to zrobię fotki.
Podłogę naprawdę solidnie zrobiłem, na kratownicy z listewek , porządnie skręcona i przyklejona klejem do blachy , oraz w kilku miejscach skręcona z nadwoziem. Na to sklejka 9mm , w kilku częściach , przykręcona duża ilością konfirmatow..
Nie sądziłem ze tak dobrze zrobiona podłoga się przesunie ..