Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Klimatyzator 12V czy ...

Salmon969 - 2019-06-21, 06:58
Temat postu: Klimatyzator 12V czy ...
Witam
Zastanawiam się nad ekonomiczną opcją klimatyzatora najlepiej na 12V i znalazłem takie coś :

https://sklep.mizar.com.pl/klimatyzator-dachowy-12v-resfriagro-bizon-pronar-p-6164.html

wspominano na forum o klimatyzatorze tym:

https://klimasklep.pl/klimatyzator-przenosny-fral-supercool-fsc-03-08kw-08kw-p-2463.html?gclid=CjwKCAjw3azoBRAXEiwA-_64OowN0JuXuI0hVvPHT4RaFwDI2KlNxDoabvImkXalMT45OZZTMtwy_BoCF4gQAvD_BwE

co sądzicie lub co polecacie ?

erikson - 2019-06-21, 07:19

ten pierwszy to wodny-bida z nędzą,miałem podobne dziadostwo,tylko wilgoć robiło,przy zimnej wodzie troszkę schładza,ale potem to tylko chyba wiatr robił.
Andrzej_Gdynia - 2019-06-21, 10:16

Właśnie wczoraj zanabyłem drągą kupna FSC 03. Taki mały on i nie robi wrażenia.... z drugiej strony taki miał być... Zamówiłem do niego listwę okienną - niestety nie doszła w paczce... reklamuję - zobaczymy. Ale w związku z brakiem listwy próba została przeprowadzona w kamperku przy otwartych drzwiach :-/ więc - to nie próba...
Tym niemniej wrażenie było fajne - chłodkiem dmuchało,a w kamperze miałem 34 stopnie... popracował 2 minuty i próbę przerwałem...
Jak przeprowadzę poważny test - dam znać, tym bardziej że chcę korzystać z niego także w domu - moja sypialnia ma 10m2 więc mieści się w normie tego klimatyzatora.

Salmon969 - 2019-06-21, 22:32

Tak ten pierwszy to atrapa klimy
Andrzej_Gdynia daj znać , ciekaw jestem jak tam testy ;)

MAWI - 2019-06-22, 13:53

W obecnym kamperze mamy dużą klimę Dometic. I powiem tylko ,że jesteśmy we Włoszech .Temperatura 28-32 stopnie . Na słońcu nie daje rady. W cieniu lepiej , ale to tlko namiastki domowych klimatyzatorów.
Bronek - 2019-06-22, 14:27

Dodam . że w vanie mam Dometica 1100 i jest cichszy i chyba sprawniejszy od 2200 w integrze.
Powyżej 30 st C i bez cienia to zasada ich dziaĺania polega na dmuchaniu chłodem bez wychłodzenia wnętrza. W blaszaku robi to nieznacznie bardziej skutecznie.
A powyżej drugiego poziomu szybkosci wentylatora jest głośno

MAWI - 2019-06-22, 14:51

Mam podobne wnioski. W poprzednim kamperze nie montowałem dachowej klimy . Tyko woziłem monoblok. Był skuteczniejszy. Włączaliśmy go w dzień .I na noc zawsze było chłodno.
LukF - 2019-06-22, 15:43

Odnosząc się do poprzednich postów: w poprzednim kamperze miałem Dometica 2200 i bez żalu sprzedałem go razem z kamperem. Dużo szumu o nic...
Obecnie nie mam klimatyzatora i już nie planuję. Teraz w Malibu mam fabrycznie 6 !!! okien dachowych i czuję się lepiej w Grecji przy 32st. bez Dometica niż z nim... A może mam takie predyspozycje ? :?:

Bajaga - 2019-06-22, 18:12

Przeważnie dobry przewiew wystarcza ale niestety nie zawsze. Nawet w tym roku podczas upałów w Polsce raz w kamperze klima postojowa (Truma) pracowała całą noc. Żona nie jest fanką chłodzenia (ja jestem) ale i tak wolała chłód i szum w zamian za dobre spanie rodziny niż upał.
Kiedyś w czasach przedkamperowych byłem z namiotem na kempingu we Włoszech. W nocy było tak cholernie gorąco, że nie dało się spać ani w namiocie ani przed namiotem. Prawie całą noc spacerowałem. Anyway - klima musi być. Kamper ma dawać relaks, od tego jest.

MAWI - 2019-06-22, 20:09

Lewy tak. Nie ma odwrotu. Ale zwracam uwagę że , nie wiem czemu ale nasz stary Hymer lepiej chłodził. Klimy w podobnych parametrach . Tą w zasadzie nowa. I kicha. Daleko do ideału.
Bronek - 2019-06-22, 21:50

Izolacja? Przy dobrej, wystarczy niewielkie źródło zimna lub grzania.
Im więcej okien, im cieńsze/lżejsze ściany itd...
Dlatego w chacie, obrośniętej winobluszczem, zdarza się że w te upały włączało się CO. Oczywiście im więcej upalne go lata, wysokich temperatur tym , rzadziej będzie się to zdarzało.
Ale izolacja, to izolacja i podstawa komfortu.

Epatują "podwójnną" podłogą, co z samej definicji bywa kontrowersyjne, ale dobrze brzmi i jest OK. Lecz to nie wszystko. Okna
U mnie pomiędzy wyrkiem nad kabiną a szafką jest miejsce gdzie w słońcu bywa i 60 a może i więcej st. C. Z obu stron. Takie letnie kaloryfery, itd
Cudne wielkie okno, i jeszcze cztery inne w dachu. Pomimo rolet to takie promienniki... Itd. Smród wyleci, niebo widać, tylko "Git Planeta" tak daje, że są cały czas zasłonięte. W poprzednim wsadziłem izolację z wełny :roll:

Chyba Hymer miał lepszą tą izolację?

MAWI - 2019-06-23, 09:07

Na pewno lepszą. Ważył ok 5 ton. Ściany grubsze. Na dachu okna mniejsze. A klima w garażu. To wszystko tłumaczy. Ale cieszmy się tym czym mamy.
I tak wolę rozpalone Włoszki niż spocone Polki. :diabelski_usmiech

kimtop - 2019-06-23, 09:37

MAWI napisał/a:
I tak wolę rozpalone Włoszki niż spocone Polki.

Marzena nie zagląda na forum? :tuk:

HENRYCZEK - 2019-06-23, 10:04

kimtop napisał/a:
MAWI napisał/a:

Skoro klima nie wydala co co za różnica czy śpimy w domku czy na wycieraczce. :hide:

MAWI - 2019-06-23, 10:42

HENRYCZEK napisał/a:
kimtop napisał/a:
MAWI napisał/a:

Skoro klima nie wydala co co za różnica czy śpimy w domku czy na wycieraczce. :hide:

Powiedziałem jej że za granicą nie działa.
Heniu w cieniu jest lepiej.
Ale lodówka i tak nie wyrabia.

MAWI - 2019-06-23, 10:46

A jeszcze przed wyjazdem obiecaliśmy sobie , że na wczasach nie wchodzimy na forum . I ja teraz sprawdzam jaka ona jest słowna.
robba - 2019-06-23, 10:59

MAWI napisał/a:
A jeszcze przed wyjazdem obiecaliśmy sobie , że na wczasach nie wchodzimy na forum . I ja teraz sprawdzam jaka ona jest słowna.

jaka ona słowna - ta lodówka co nie wyrabia, znaczy się? :diabelski_usmiech
A poza tym co to za wyjazd bez forum?! :shock: :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

MAWI - 2019-06-23, 11:29

Lodówka to Detford . Ma rok . Pełen automat. W zamrażalniku jako tako. A na dole woda . Teraz z zewnątrz na dole dmuch tam wentylator. I przełączyłem na gaz. Zobaczymy. Regulator ( te kreski) na naxa. I szału nie ma. A może jest jeszcze inna możliwość pokręcenia aby byli chłodniej?? Pomocny
MAWI - 2019-06-23, 11:43
Temat postu: Zdjęcia
Taraz jest tak.
marcinPK - 2019-06-23, 11:45

Inny pomysł jest taki... wymienić na mają kompresorową 12V i po kłopocie... piwo zawsze zmrożone
MAWI - 2019-06-23, 11:46
Dalej.
MAWI - 2019-06-23, 11:48

I co znaczy to na końcu. To skreślone??
MAWI - 2019-06-23, 12:13

Marcin ale jak to teraz zrobić . Jestem we Włoszech. ?? jak prosze o sposób na to żeby w lodówce było chłodniej dziś , a nie jak wrócę do domu.
marcinPK - 2019-06-23, 12:22

z mojego doświadczenia w wymianach lodówek te nowe psują się o wiele szybciej, niż te starsze... ot takie postarzanie produktu.... U Ciebie po pierwsze porównać jakość chłodzenia na wszystkich trzech mediach 220 12 i gaz, aby wykluczyć problem jakości gazu i palnika, potem zrobić taki zabieg... zamiast schłodzić ten duży baniak i rurki wężownicy, czarny akumulator podgrzej go suszarka palnikiem lub opalarką do ok 70stC aby mieszać płyn... grzać przez ok. 30 min... na pracującej lodówce, to zwiększy ciśnienie w środku i spowoduje przepychanie kanałów, lecz jeśli lodówka umiera... to już nie pomoże,

Podgrzewaj kilkukrotnie... najpierw do ok 50stC, potem daj jej popracować normalnie, obserwuj temperaturę w środku po tej operacji, drugim razem podgrzej więcej,

Problemem może też być pasta przewodząca ciepło przy aluminiowym radiatorze w środku lodówki.

MAWI - 2019-06-23, 12:27

Jakie umiera ona pracował jeden sezon. Należy zakładać ,że nie umiera. A ten baniak to powinien być chłodzony , czy ogrzewany? bo zgłupiałem.
Mogę wiatrak podłączyć na górze , aby wyciągał ogrzane powietrze?

marcinPK - 2019-06-23, 12:47

Podgrzewanie... czyli chwilowa próba reanimacji i miksowania gazów, zamiast obracania

100% sprawna lodówka gazowa nie potrzebuje wentylatorków...

MAWI - 2019-06-23, 13:05
Grzanie. Już jest fest ciepłe. Zobaczymy.
Bronek - 2019-06-23, 13:13

marcinPK napisał/a:
Podgrzewanie... czyli chwilowa próba reanimacji i miksowania gazów, zamiast obracania

100% sprawna lodówka gazowa nie potrzebuje wentylatorków...

I to musi być prawda. Pierwsza moja lodówka 150 l Thetford bez wentylatorów i w 40°C w słońcu na drugim stopniu, mrozi i chłodzi super.
Poprzednie trzy miały, bo miały.

W tej nie zakładam

.......
Wiesiu jeśli już to wentylator do góry na wyeiew. Nie na dole!!
Dwa Mam taką samą? I ikona z falami tylkom wtedy gdy chcesz oszczędzać gaz i nie robi ona przerw na rozmrażanie.
Na dole na grzać. Ten wentylator zmniejsza jej sprawno#ć

MAWI - 2019-06-23, 13:18

Mam taką jak ty. Ale moja zastrajkowała. I jest kłopot.
Bronek - 2019-06-23, 13:32

https://www.camperteam.pl...p=765850#765850

AD ikonka, wyłącz ją jeśli masz zapaloną

Opis tej funkcji jest tylko w niektórych językach, nie ma po polsku? .

We włoskim np piszą aby włączyć tylko gdy chcemy zmniejszyć moc. Ta funkcja jest automatyczna i jej nie włączamy gdy chcemy chłodzić i nie oszczędzać gazu

W angielski aby włączać gdy chcemy zaoszczędzić energię.
Czyli może to?

Tłumaczenie
Cytat:
Model antykondensacyjny B i Cl] Aby zapobiec skraplaniu się , funkcja antykondensacyjna jest automatycznie włączana.
Wyłączaj tę funkcję tylko wtedy, gdy jest mało energii.
Aby wyłączyć funkcję: Ekran dotykowy LCD: Naciśnij przycisk zapobiegający kondensacji. Symbol na panelu sterowania zaświeci się.
Naciśnij ponownie przycisk, aby ponownie włączyć funkcję antykondensacyjną.

Czyli jak się świeci to jest wyłączona i może dlatego jej sprawność spadła po pewnym czasie. Nie masz nawet wody /skroplin.

MAWI - 2019-06-23, 13:37

Puki co u mnie wamrazalniku stoi woda na dnie.
Bronek - 2019-06-23, 14:12

MAWI napisał/a:
Puki co u mnie wamrazalniku stoi woda na dnie.

Wyżej edytowalem post. Cofnij się do poprzedniego ekranu wątku https://www.camperteam.pl...er=asc&start=15

Woda stoi wew a powinieneś mieć na zew w wanience plastikowej z tyłu obok palnika
PS. Nie twierdzę że to to, ale jeśli nie awaria, to bez w/w procedury zapobiegania oblodzeniu mogła spać sprawność. Na forach gdzie czytałem, że tak może być? Te przekreślone fale mają być wygaszone.

dziwaczek - 2019-06-23, 18:07

Wiesiu - a moze te górna kratkę zdejmij - to poprawi obieg powietrza (jesteście w Chorwacji? a tam ciepło). Tam musi byc obieg powietrza jak w kominie od dołu ciągnie do góry i tam powietrze chłodzi radiator. Z praktyki wiem, że jak jest tam za duży przewiew to tez źle to chłodzi - nie kombinuj z tymi wiatrakami i z tym podgrzewaniem amoniaku!!!! - to nowa lodówka!!!
Ja bym zrobił tak:
- włączył ją na 230V (jak możesz) i ew. gaz dodatkowo,
- wyjmij z niej co tylko można tj. min. alkohol
- osłonił od słońca (zacienić) za pomocą parawanu, ręcznika na krześle itp.
- jak z zamrażalniku by było poniżej 0C - to nawalić tam lodu - będzie taki bufor zimna
- NIE zaglądać bez przerwy do lodówki - zostawić tak na noc :idea

ps. nie kombinować - zostawić sama ruszy :spoko

powodzonka

MAWI - 2019-06-24, 08:08

Michał. Jest świeżo po nocy. Jesteśmy w okolicach Wenecji. A w lodówce plus. A ten aluminiowy radiator w lodówce ledwie chłodny. Za to to wszystko od tyłu lodówki gorące. Czyli dupa. Dziś jeszcze zrobię cień bo istotnie w dzień 36 stopni. Ale stoimy w pierwszej linii od morza i fajnie wieje. Pewnie padła . Dziś wyjmę z niej wszystko i jeszcze zobaczę. Ale raczej wymiana. Ale na co? Na kompresorową? A może naprawa? Ale gdzie? U kogo?
dziwaczek - 2019-06-24, 08:18

Zobaczysz ruszy - w PL będzie działała :wyszczerzony: może sie przypchała - droga powrotna ją "naprawi". Daj jej szansę.
Andrzej 73 - 2019-06-24, 08:21

Wiesiek , czy Wasza Lodówka działa na jakikolwiek źródło zasilania czy tylko nie działa na 230?
:spoko

MAWI - 2019-06-24, 09:58

Teoretycznie działa na wszystkich źródłach. Teoretycznie.
MAWI - 2019-06-24, 13:01
Temat postu: Jakiś to sposób jest.
Dzis o 15 ma podjechać serwisant z Mobilwetty. Zobaczymy a póki co. Nie jest to szał, ale za sto euro??
dziwaczek - 2019-06-24, 13:28

wino schłodzi :wyszczerzony:
MAWI - 2019-06-24, 13:30

Też. :spoko
MAWI - 2019-06-24, 13:49

Jestem bardzo ciekawy co można naprawić w takiej lodówce?? Szczegół e na kempingu. :shock: ale niech próbuje. W tej chwili w lodówce 18 stopni.
MAWI - 2019-06-24, 14:51

I tu pragnę podziękować koledze KAJMAROWI. zainteresował się sprawą . Lodówka jest na gwarancji i pewnie będzie wymiana. :spoko
MAWI - 2019-06-24, 15:25

Już po wizycie serwisanta. stwierdził ,że jak w kampwerze jest 30 stopni a na zewnątrz 38 . To w tej lodówce nie będzie mniej niż 15 stopni. Coś tam posprawdzał pomierzył I pojechał. :-/
Bronek - 2019-06-24, 15:38

MAWI napisał/a:
Już po wizycie serwisanta. stwierdził ,że jak w kampwerze jest 30 stopni a na zewnątrz 38 . To w tej lodówce nie będzie mniej niż 15 stopni. Coś tam posprawdzał pomierzył I pojechał. :-/

No to dziwne no u nas było na zew na słońcu minimum 36 do 38stC w środku pomimo klimy ok 30 w porywach 28st C.
A lodówka identyczna na dwóch kreskach mocy mroziła niemal jak w domu. Na 230v

Sprawdzone i to przez tydzień na patelni w Krakowie. Wtedy to bryczki zabrano z rynku, bo konie się gotowały :idea: Zero cienia.

koko - 2019-06-24, 16:01

Napięcie na kempingach jest przeważnie do d..pomaga chłodzenie na gaz w dzień nocą na 230 V
ja mam tak jak Bronek nie narzekam Wiesiek co do klimy to najwięcej chłodu robi konstrukcja campera wysokość podłoga podwójna słuszne ściany i turbowent też

MAWI - 2019-06-24, 16:37

Tak wiem. Konrad ja się przyznam ,że dopiero dziś gościu mi tę klimę poustawiał tak jak powinno być. Teraz spadło do ok 25. A na zewnątrz nadal 36-38. W cieniu. Lodówkę porozłączałem z wtyczek. Czekam przez noc i zobaczymy. Ale chyba kumaty gość , Stwierdził,że im nowszy kamper tym bardzie gówniana ( czytaj ekologiczna ) lodówka. Podobno tylko sprężarkowa ma sens w tych temperaturach . Ta jest na gwarancji. Ale Dometic robi takie Sprężarkowe .Pasujące w moją dziurę w meblach. Odezwał się Marcin .On też produkuje sprężarkowe. Umówiłem się z nim na powrót w wojaży mam do niego zajechać i zamontować. Myślę ,że dotrzyma słowa.
mischka - 2019-06-24, 16:51

MAWI napisał/a:

Nie wiem jaki jest standard w nowszym sprzęcie ale moja 17letnia przy 35na dworze chłodzi normalnie. Gdy zbliża się 40 wtedy zaczyna być gorzej ale chłodzi. Zawsze jest poniżej 10stopni.
Jak nawrzucam ciepłych rzeczy wtedy potrzebuje długo żeby wszystko schłodzić ale w końcu to zrobi.

Endi - 2019-06-24, 17:03

Mnie też już nauczyło ;)

Teraz przed każdym wyjazdem uruchamiam pustą lodówkę na 1 a nawet 2 dni. Dopiero w tak wychłodzoną pakujemy artykuły.
Dodatkowo, co bardzo istotne mięsa i inne zamrażamy w domowej lodówce.

W gorące dni częściowo przydaje się markiza. Rozwinięta może nam osłonić górną jak i dolną kratkę od słońca.

Dodatkowo... nie otwieram szeroko drzwi lod. tylko uchylam i delikatnie wsuwam rączkę w ulubione miejsce po zimne..wiadomo co :mrgreen:

robba - 2019-06-24, 18:00

MAWI napisał/a:
Tak wiem. Konrad ja się przyznam ,że dopiero dziś gościu mi tę klimę poustawiał tak jak powinno być. Teraz spadło do ok 25. A na zewnątrz nadal 36-38. W cieniu. Lodówkę porozłączałem z wtyczek. Czekam przez noc i zobaczymy. Ale chyba kumaty gość , Stwierdził,że im nowszy kamper tym bardzie gówniana ( czytaj ekologiczna ) lodówka. Podobno tylko sprężarkowa ma sens w tych temperaturach . Ta jest na gwarancji. Ale Dometic robi takie Sprężarkowe .Pasujące w moją dziurę w meblach. Odezwał się Marcin .On też produkuje sprężarkowe. Umówiłem się z nim na powrót w wojaży mam do niego zajechać i zamontować. Myślę ,że dotrzyma słowa.

a skoro już ją poodłączałeś i zgaduje że możesz wyjąć to może poobracasz jak to już gdzieś kiedyś pisano? Do góry nogmi z trzy razy... :idea:
może się coś odepcha? a jak nie pomoże to może dasz się jej stoczyć z jakiejś górki
poniżej 1000m :diabelski_usmiech powinno pomóc, przynajmniej Tobie jeśli nie lodówce... :diabelski_usmiech
PS. no i po włączeniu zeby zaczynała być zima w środku to tak z kilka godzinek potrzeba

Andrzej_Gdynia - 2019-06-25, 20:23

Nadal nie otrzymałem osprzętu do montażu, ale zrobiłem 1 test w mieszkaniu mojego nowego klimatyzatora FRAL FSC 03 o mocy znamionowej 800W. Pokój zgodny z tym co piszą w instrukcji czyli około 9m2. Temperatura 26 na początek, koce w oknach żeby zapchać dziury, wystawiłem rurę przez okno balkonowe. Po 2 godz. uzyskałem oczekiwaną 23 stopnie. Szału nie ma...
Trzeba sobie zadać pytanie do czego te klimatyzator ma służyć. Jesli ma być w kamperze zasilany z aku - być może warto. Trzeba sobie jednak przyjąć że to wymaga min. 600W-800W solara. Kto nie ma niech nawet nie marzy że będzie się chłodził. 99% czytelników tego wątku myśli o włączeniu klimy na kampingu - pod 230v. Jesli tak to nie kupujcie klimatyzatora o mocy 800W - to słabizna. Za niewiele większą, a może i taką samą cenę kupicie klimatyzator o 2x wyższej wydajności. I to będzie dobry zakup...
Jeszcze sprawdze jak to działa w kamperze (ja chciałem nosić go między mieszkaniem a kamperem), w najbliższy weekend mam nadzieję pohałasować w łebie - dam znać jakie rezultaty.. Tym niemniej podsumowując - najchętniej wymieniłbym go na większy...

tom-cio - 2019-06-25, 20:33

Tak jak pisałem,poniżej 1000watt pobieranej mocy nie ma sensu,to nie będzie działać, a i jak jest w kamperze w środku to wydmuchując gorące powietrze powoduje podciśnienie,więc gorące z zewnątrz wciska się wszystkimi dziurami i ociepla kampera spowrotem ,najlepiej jednak mieć to wywalone na zewnątrz i rura z zimnym do srodka
reaven22 - 2019-06-26, 00:35

Cytat:
powietrze powoduje podciśnienie,więc gorące z zewnątrz wciska się wszystkimi dziurami i ociepla kampera spowrotem ,najlepiej jednak mieć to wywalone na zewnątrz i rura z zimnym do srodka

Albo zrobić zasys powietrza do skraplacza z zewnątrz. Większa kratka to zasys do skraplacza. Mam tak zrobione i jest git, brak podciśnienia.
Mam fsc03 szału nie ma ale sypialnie w kamperze schłodzi. Na słońcu nie ma szans budy schłodzić mimo że mam bardzo dobrą izolację. W końcu to tylko 800w.

MAWI - 2019-06-26, 14:54

Ja wiem tylko tyle. Żeby porządnie schłodzić to móc musi być.
MAWI - 2019-06-29, 16:10

Dziś pt, dojechaliśmy do Chorwacji. Na Pulę. Trochę chłodniej jakieś 26-28 . Lodówka ożyła. W zamrażalniku minus. Nie wiem ile ale woda zamarzła. Więc jest odpowiedź. Po ad 40 w cieniu to dla tych lodówek za dużo. Ale i tak zmieniam . Na kompresorową. Tak że ta po powrocie będzie do sprzedaży. Zapraszam do kupna . Jeszcze jest na gwarancji. :spoko
dziwaczek - 2019-06-29, 21:10

No i na moje wyszło :szeroki_usmiech
Socale - 2019-06-29, 21:11

Aż niewiarygodne. W awatarowym dethcie lodówka w upały robiła w zamrażalniku -23 st a w części lodowkowej przy tym było w okolicach zera.
Obecnie w nowym matrixie bardzo podobna lodówka na tych samych sensorach wskazuje w zamrażalniku -17st ale w części lodowkowej zmraża niektóre produkty że sztywnieją.
To wszystko w chwili obecnej przy ponad 30st na zewnątrz.
.
Jeśli chodzi o klime na dachu, to jest Dometic 2200 chodzi i chłodzi non stop gdyż po przegrzaniu organizmu muszę mieć jakiś azyl zimna. Spełnia swoją role a wątpiłem. Kamper stoi w pełnym słońcu, lodowcowa ściana jest zacieniona. Na noc klime trzeba uspokajać bo po prostu marznę.
To takie punkty odniesienia z mojej strony.

MAWI - 2019-06-29, 23:59

Wojtek , myślę że starsze maszyny były lepsze.
MAWI - 2019-06-30, 00:15

Wojtek , myślę że starsze maszyny były lepsze. Co do klimy masz rację. Wystarczą. A lodówka teraz tak . A przed tem nie. Może miała chwilę słabości?.
dziwaczek - 2019-06-30, 10:23

Wiesiu - starsze maszyny były "nieekologiczne" i dlatego były wydajniejsze, a obecnie wszystko ma oszczędzać energię i "mniej" zanieczyszczać środowisko - dlatego są mniej wydajne poprostu.
MAWI - 2019-06-30, 12:16

Michale trudno się z tobą nie zgodzić. Ale najgorsze jest to że nic na to nie poradzimy.
Socale - 2019-06-30, 12:33

Wiesiu teraz zauważyłem foto z lcd, Twoja lodówka jest identyczna jak moja w dethleffsie, to właśnie ona potrafi -23 zrobić.
Schładza się naprawdę swietnie, serwisant troche przeopiniował a ja Ci pisze z 3 letniej praktyki w upałach.

MAWI - 2019-06-30, 14:23

To co mam zrobić. Jest na gwarancji , więc jak wrócę do Polski to znajdę serwis bliżej Kutna. A może ktoś mi pomoże w zlokalizowaniu. Bo odezwał się Mariusz Krimar. On te Mobilwette sprzedawał. I jest serwisantem thetforda. Ale daleko od Kutna. Wojtek , ona poddała się we Włoszech. A nie powinna. Czyli do wymiany. A potem na sprzedaż.
Bronek - 2019-06-30, 15:03

Jest ok 33 stC pod kamperem, bo tam mam czujnik.
Na stopniu w cieniu 37 i tu podmuch wiatru ciepłego
Na słońcu nawet 44 st C :!:
Kamper w cieniu

W lodówce jest zimno... zmierzę i w zamrażalniku lód. Też zmierzę

Na zdjęciach w słońcu 44, stopień 37 i wew 24 (klima chodzi), pod kamperem 33,2

Update za 20 minut co w zamrażalniku? Potem co na pókach

tom-cio - 2019-06-30, 15:25

Bronku pod domem kampera na klimie trzymasz :wyszczerzony: To tak jak ja :diabelski_usmiech
Bronek - 2019-06-30, 15:42

tom-cio napisał/a:
Bronku pod domem kampera na klimie trzymasz :wyszczerzony: To tak jak ja :diabelski_usmiech

:lol: Zawsze wszystko pod parą . Wróciliśmy z nad jeziorka. W domu mam 23 st to i w kamperze to samo . Tam moj dom , gdzie gacie moje . A w kamperku zawsze 10 par

zaraz odczytam temperatury z lodòwki
Poprawka.... W zamrażalniku
No i - 5 :!: MINUS lekko wzrosło zanim pstryknąłem :!:
Na dole na środkowej półce 4 st C
OK na 2 stopniu chłodzenia bez wentylatorów, które mam ale nie montuję gdyż działa lodóweczka
Wiesiu, może pech?
Empiryczne sprawdzone, fakt tylko kilka produktów i tak jak Endi pisał zawsze wcześniej odpalam lodówkę i staram się wkładać wstępnie zamrożone lub schłodzone produkty

Temperatura na zew jeszcze wyższa o ok 1 st czyli 45 słońce 35 teraz pod kamperem.

MAWI - 2019-06-30, 16:08
Temat postu: Serwis
Znajdźcie mi lepiej tan serwis bliżej Kutna. To tam zadzwonię. U mnie kłopot z internetem.
Bronek - 2019-06-30, 16:58

Coś w Szczecinie chyba ale to jeszcze dalej :oops:
Kurde aby dobić :mrgreen:
-7 w zamrażalniku

MAWI - 2019-06-30, 17:44

Nawet Hitler był mniejszm dobijaczem. :zastrzelic :gwm
robba - 2019-06-30, 22:14

a może klima w kamperze na czymś takim?

https://allegro.pl/oferta/kompresor-elektryczny-renault-92605020r-a-7094449855

MAWI - 2019-07-01, 17:11

To nieuchronna przyszłość. Skoro auta elektryczne dysponują nie gorszą klima niż auta spalinowe? Przecież wspomaganie kierownicy coraz częściej są elektryczne. Tą rewolucja już wchodzi w życie. O prąd jest coraz łatwiej. Kuchnie z indukcją , silniki w urządzeniach inwertorowe. Czyli w klimach lodówkach. Itd.
Bronek - 2019-07-01, 19:35

-12 w zamrażalniku :mrgreen: jakby ktoś pytał? :mrgreen:

Zastanawiam się nad kombinacją, mając przetwornicę 2500/5000, czy nie puścić klimy z przetwornicy. Oczywiście w przypadku parkowania poza empingiem, na dziko itp. W sytuacjach nagłych.
Jednocześnie zasilając kampera agregatem , malutkim jak moja Honda eu10i, plus solary.
I do tego wydajny Lifepo4 nawet przewymiarowany tak z 150 - 170 Ah co by wydolił i się nie ugotował przy poborze np 2000 wat mocy.

To podejście z mojego pkt widzenia. Gdyż tylko akumulatora Lifepo4 mi brak do w/w zestawu.

Ciekawe ile by to pociągnęło, przy kwasiakach 200Ah "tyle razem na nalepkach", z ładowarką kampera 30A zasilaną z agregatu i solarami 300wat w słońcu ok 60/65volt wtedy mppt pokazuje,

Jaki byłby stosunek zużycia prądu przez klimę, do jego dostarczania/ładowania akumulatorów tymi źródłami. Przy założeniu, że start jest z pełnej ich pojemności. Agregat klimatyzacji pracuje okresowo przy rozsądnym ustawieniu temperatury. I przestawieniu lodówki na gaz aby zminimalizować pobór.

Perpetuum.. :mrgreen:

Dwie trzy godziny utrzymania klimatyzacji, to by wystarczyło.
Taki Kamper stojac z lodóweczką na 230 pobiera od 45Wat do 250Wat ok 1 A
Ale gdy klima się odpali to
4 A i prawie 900Wat.
Oczywiście to się "buja"
To pomiary na wejściu w gnieździe gdy klimatyzacja na najniższych obrotach.

Czyli 3A może na słupku nie wystarczyć

robba - 2019-07-01, 21:04

MAWI napisał/a:
To nieuchronna przyszłość. ...

właśnie jednego zakupiłem:
https://allegro.pl/oferta/kompresor-klimatyzacji-renault-denso-zoe-electric-7983684110
dla potrzeb inżynierii wstecznej... :)

PS. grzanie do pewnej granicy też pewno obsługuje... :)

MAWI - 2019-07-01, 21:11

Co będziesz z tym robił??
HENRYCZEK - 2019-07-01, 21:51

Może być problem z pomalowaniem :szeroki_usmiech
robba - 2019-07-01, 23:58

MAWI napisał/a:
Co będziesz z tym robił??

... jak to co? rozbierał, a może nawet wyremontuje.
głównie mnie interesuje jaki silnik i o jakiej konstrukcji zastosowali.
Przecież to musi być minimum 2kW, a prawdopodobnie nawet 3kW,
a w tak małej przestrzeni to mistrzostwo świata.
Dlatego muszę to rozebrać! :) zdjęcia zamieszcze ... :)
W końcu wszystko da się rozebrać, choć w dzisiejszym
świecie coraz częściej tylko raz....
To tak jak z grzybami - wszystkie są jadalne, ale niektóre tylko raz! ;)

reaven22 - 2019-07-02, 07:48

robba napisał/a:

Kompresory od aut elektrycznych z którymi do tej pory się spotkałem są na napięcie rzędu kilkaset volt, potrzebują falownika/sterownika.
Moc bywa różna ale liczona w kW.

Niemniej czekam z niecierpliwością na zdjęcia i wyniki analizy :)

robba - 2019-07-02, 10:29

reaven22 napisał/a:
robba napisał/a:

Kompresory od aut elektrycznych z którymi do tej pory się spotkałem są na napięcie rzędu kilkaset volt, potrzebują falownika/sterownika.
Moc bywa różna ale liczona w kW.

Dzieki za info. wcześniej nie zetknąłem się ze sprężarkami od elektryków.
A sprawnej nie kupię żeby rozebrać... :o ;)
tak się spodziewałem że to raczej wysokonapięciowe, ale silnik
i tak rozmiarowo mistrzostwo świata. A falownik w zestawie do regulacji wydajności idealny.
A nawet jeśli wysokonapięciowe, to jak już będę robić
kampera na prądzie to się przyda....
Gorzej jak to wszystko w środku bedzie jakims WinZipem spakowane do bólu
i mi wyskoczy jak tylko śrubki odkręce... ;)
Na razie czekam na przesyłkę.

MAWI - 2019-07-03, 15:44

Ja już w Polsce. W lodówce chłodniej. Ale i tak wymiana gwarancyjna. I do garażu. A w jej miejsce kompresorową. Mariusz przerabia ja dla mnie i będzie pasować idealnie w miejsce starej. ( Nowej).
Dodam zdjęcia.

robba - 2019-07-07, 12:33

reaven22 napisał/a:
robba napisał/a:

.....

Dobra wiadomość... już jest! :)
Zła wiadomość... nie mam na razie czasu go zdezasemblować.... :(

A druga dobra że co się odwlecze, to ....

Andrzej 73 - 2019-07-07, 15:44

U nas obecnie 39 st. , ale lodówka daje radę.
Po nocy piwa w zamrażarce można wyciągnąć lód.
Czyli wszystko działa dobrze. :ok
Wiesiu niestety masz zepsutą lodówkę jeśli ona nie dawała rady przy 40 stopniach.
Jak masz gwarancję to zgłoś aby wymienili lodówkę.
:spoko

MAWI - 2019-07-07, 15:58

W środę odbieram nową na gwarancji. Ale i tak montuje kompresorową. Tak postanowiłem.
rjas - 2019-07-11, 23:35

Nie wiem czy się komuś przyda, ale będąc ostatnio u dealera Benimar dowiedziałem się że montując klimę dachową Dometic można dokupić przetwornicę dedykowaną do tej klimy (chyba jakieś 7.500 PLN) i pozwala to na pracę klimy bez podłączenia do 230V, ale taki system działa tylko z odpalonym silnikiem. Do tej przetwornicy nie można podłączyć nic innego - tylko klimę, działa bez podłączenia do 230V, ale nie wiem jak jest efektywność takiego rozwiązania.
Może to być całkiem fajne rozwiązanie, gdyby nie cena: klima + droga przetwornica :(