| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Nasza Arca 2.0 Benzynka 1989... Integra 626 Europa 92
marcinPK - 2019-06-22, 00:58 Temat postu: Nasza Arca 2.0 Benzynka 1989... Integra 626 Europa 92 Tak się złożyło, że gdzieś Ją Zobaczyłem, Zauroczyłem, Zakupiłem i chcę odbudować, choć nie wiem kiedy to się uda, bo prace przy nowych "blaszakach" nie mają końca...
Do dojrzałej miłości jeszcze daleeeko, na razie mamy wczesno-wiosenne zaloty.
2.0 benzynka ok 65KM... podobno 8 lat nie odpalany, z jakiegoś powodu silnik nie do przekręcenia, może spuchnięty, albo zatarty, środek jak widać - dach cały cieknący, jedna ściana waląca się ( trzyma ją tylko zewnętrzna blacha)...
ale za to 8-śmio osobowy do jazdy w szwedzkich dokumentach...a takiego mi potrzeba... 8 pasów, 8 i więcej miejsc do spania...
Nazywa się to fabrycznie ARCA 626 Europa 92
Na razie szykuję papiero-logię, np: opinia rzeczoznawcy o uznaniu za kolekcjonerski, aby zwolnić to cudo z akcyzy, potem przygotujemy dokumenty na żółte papiery i się zacznie...
marcinPK - 2019-06-22, 01:23
jeszcze kilka fotek...
marcinPK - 2019-06-22, 01:24
wiem wiem... koszta przerosną, ale chcę mu dać drugie nowe życie, no może nie takie jak na poniższych obrazkach, ale jest pewien plan, by ARCA była "lepiej zrobiona", niż fabryka dała...
yahoda - 2019-06-22, 09:21
Ratuj go, ratuj. Będzie piękny. Poproszę o więcej fotek z zewnątrz.
marcinPK - 2019-06-22, 09:48
a proszę
marcinPK - 2019-06-22, 12:18
Na początek szukam informacji o silniku, jakie ma oznaczenie... wielkością podobny do 1.6 poloneza, czyli nie wiele większy od skrzyni biegów, pompka paliwa przy silniku jak w maluchu.
Bez kapitalki się nie obejdzie... mokre tuleje... tyle wiem na dziś, ale moc zabójcza... może trzeba będzie go pchać pod górkę przy pełnym załadunku
Zastanawiam się czy nie szukać na podmiankę zestawu napędowego z ducato lat 2004... w benzynie, tylko wtedy mamy dużą przekładkę
Track222 - 2019-06-22, 12:23
Trzeba przygotować dużo środków finansowych, by doprowadzić tego kampera to fajnego stanu.
marcinPK - 2019-06-22, 12:32
problemem największym będzie wysupłać godzinkę dziennie na to coś...
z mojego punkty widzenia... najgorsze to silnik... moc fabryczna za słaba, trzeba by go troszkę podrasować.
Gdyby to był diesel, założył bym mu mój LPG do diesla i było by bi-turbo tak jak mam w Iveco, a tu jest słabiutki ale bardzo prosty i mam nadzieję cichy silnik benzynowy
A że kamperka chcę zrobić dla siebie.... trzeba będzie się jak zawsze postarać, bez kompromisów, gdy na co dzień klient najważniejszy, a swoje po macoszemu
już mi moja żonka zasugerowała na wstępie, że ona jest jak księżniczka i do tego "Tarpana" w takim wyglądzie... nie wsiądzie
JanKowal - 2019-06-22, 12:53
Ogrom pracy, auto sympatyczne, powodzenia.
Wojciechu - 2019-06-22, 13:16
| marcinPK napisał/a: | | do tego Tarpana nie wsiądzie |
Tarpany to piękne konie - a taką Arcą jeździ Gregorio - będzie piękny kamper. Staruszkiem w benzynie jeździ McCali - mówi , że jest bardzo cichutki. Powodzenia - warto ratować klasyki.
Rumburak - 2019-06-22, 13:19
Gdzieś przeczytałem, że do benzynowego Ducato pasują silniki od fiata ulysse. Pasuje do skrzyni i oryginalnego zawieszenia. Nie ręczę za prawdziwość tej informacji.
Edit:
https://www.camperteam.pl...cato+2.0+ulysse
A jednak przeczytałem na naszym forum
dziwaczek - 2019-06-22, 14:04
Pozostaje życzyć powodzenia w odbudowie, wytrwałości i kasy na remont.
Silnik - nie ruszać, dać mechanikowi - to prosta konstrukcja - rozruszać, sprawdzić zalać nowymi płynami i uruchomić.
MILUŚ - 2019-06-22, 14:24
Fajny klasyk .......fajnie było by go zobaczyć na chodzie
Zyczę powodzenia z odbudową i.........przekonaniem księżniczki
LukF - 2019-06-22, 14:32
Podoba mi się ta Arka bo widać, że pamięta czasy Noego... Może dlatego tak się nazywa
Zalety: jasna łazienka z dwoma oknami , piękne firanki w łaty jak od jałówki, stereo na desce rozdzielczej i Audi zaparkowane w tle. Wady: ilość czasu na odbudowę...
Wielkiego powodzenia życzę
Ps. Nie rób zdjęć wieczorem bo nic nie widać...Poczekaj proszę do rana
Yans - 2019-06-22, 15:35
| marcinPK napisał/a: | już mi moja żonka zasugerowała na wstępie, że ona jest jak księżniczka i do tego "Tarpana" w takim wyglądzie... nie wsiądzie |
I ma rację,ale sądzę ,że dasz sobie radę... I wtedy będzie z Ciebie dumna... Trzymam kciuki...
jsaluga - 2019-06-22, 17:42
| LukF napisał/a: | Podoba mi się ta Arka bo widać, że pamięta czasy Noego... Może dlatego tak się nazywa |
Jasne, że pamięta. Widać ją na selfie Noego zamieszczonej w Piśmie Świętym w wydaniu aramejskim.
jsaluga - 2019-06-22, 17:50
Ale na poważnie auto z zewnątrz fajne. Zyczę powodzenia i wytrwałości.
robba - 2019-06-23, 09:14
wierzę, żę .... nudzić to się nie będziesz...
loguje i obserwuję z ciekawością.
Jak idziesz w zabytkowy to zapewne niewiele zmienisz.
Orientowałeś się jakie jest zdanie rzeczoznawcy co do zmian w środku?
czy chcesz zostawić identycznie jak w oryginale?
SZEJK - 2019-06-23, 09:53
marcinPK - będę śledził Twój wątek, uratuj tego klasyka bo jest ładny
ps. wiem że dasz radę, ale jak by co to............odkupię
marcinPK - 2019-06-23, 11:07
| SZEJK napisał/a: | marcinPK - będę śledził Twój wątek, uratuj tego klasyka bo jest ładny
ps. wiem że dasz radę, ale jak by co to............odkupię |
ech śledziłem Twoją walkę z HOBBY... więc wiemy o jakiej robocie mówimy
SZEJK - 2019-06-23, 11:42
Marcin wiemy, wiemy i w takiej odbudowie najważniejszy jest czas poświęcony projektowi.
Będę śledził postępy i doradzał w miarę możliwości.
McGali - 2019-06-23, 13:17
| marcinPK napisał/a: | Na początek szukam informacji o silniku, jakie ma oznaczenie... wielkością podobny do 1.6 poloneza, czyli nie wiele większy od skrzyni biegów, pompka paliwa przy silniku jak w maluchu.
Bez kapitalki się nie obejdzie... mokre tuleje... tyle wiem na dziś, ale moc zabójcza... może trzeba będzie go pchać pod górkę przy pełnym załadunku
Zastanawiam się czy nie szukać na podmiankę zestawu napędowego z ducato lat 2004... w benzynie, tylko wtedy mamy dużą przekładkę |
Oznaczenie silnika powinno być przy misce olejowej od strony skrzyni (170b lub XN1T).
marcinPK - 2019-06-23, 14:06
Dzięki MCGali... myślę, że jeszcze będę męczył o ten silnik... a puki co zalety, bardzo podoba mi się układ i mechanizmy siedzeń z funkcją zmiany kierunku oparcia
HONORATA I MACIEJ - 2019-06-25, 08:08
Silnik benzynowy montowany w kamperach w tamtych latach(Fiat,Peugeot,Citroen) to 2 litrowa jednostka pochodząca z Peugeota 504.Powinien miec 75 lub 79 KM. a nie 65 jak piszesz. Mamy ten silnik w Fiacie Ducato alkowa i radzi sobie naprawde dobrze. Od 9 ciu lat ,corocznie jeździmy nim do Chorwacji i górki mu nie straszne.Nie jest to demon mocy ale pod górki zbiera się lepiej niż taki sam kamper jak nasz ,ale z silnikiem 2.5 Diesla(często jeździmy razem)
marcinPK - 2019-06-25, 12:46
ufff. to dobrze... mam nadzieję, że go ogarniemy
marcinPK - 2019-09-17, 21:56
Silnik ze skrzynią wyjęty i rozebrany... niebawem wrzucę fotki... cała góra silnika zardzewiała... tzn tuleje tłoki, głowica, zawory, popychacze... ale wał i panewki idealne...
Kamperek ma na liczniku 7300km i po stopniu zużycia wnętrza silnika, nie wżerów od rdzy, wygląda że tylko tyle przejechał... sprzęgło, tarcze grubość jak nowe, jedynie zestarzałe od stania w trawie.
Komplet części już zamówiony... podliczę zobaczymy ile wyjdzie.
daro35 - 2019-09-18, 17:53
Walcz,życzę wytrwałości,będę kibicował tak jak i Szejk,a na początek na zachętę,a autko całkiem fajne.
Milki - 2019-11-08, 16:43
Ja również zaczynam śledzić.
Czymże jest ten stan wobec potencjalnego mojego
Na razie liczę potencjalne straty i usiłuje ustalić jakby co czy i gdzie dostać szybę przednią do takiego jak ten
https://www.tweedehandsca...mper-18828.html
Mało ich w necie a nie ogarniam wstawiania zdjęć stąd link do tego a nie tego którego nabycie rozważam.
Trzeba na fotosiku czy czymś takim mieć konto i uploadować czy da się bezpośrednio z kompa?
Powodzenia życzę i czasu i cierpliwości.
Wierzę że w Twoich rękach wyjdzie z niej coś pięknego
marcinPK - 2020-04-21, 19:31
ufff coś drgnęło, pomimo prac i obowiązków "innych i wszystkich firmowych", miałem chwilkę by zajrzeć co się dzieje na stole u Tomka, gdzie robi się silniczek do kamperka...
CORONAVIRUS - 2020-04-21, 19:45
Sprężynki zaworowe wszystkie całe ? duże i małe ?
marcinPK - 2020-04-21, 20:50
| CORONAVIRUS napisał/a: | | Sprężynki zaworowe wszystkie całe ? duże i małe ? |
Nie wiem, pojechała dziś do firmy specjalizującej się w głowicach, sami się za nią nie bierzemy.
Pamiętam, jak w zeszłym roku szukałeś tych sprężynek, ja profilaktycznie zanim rozpoczęliśmy remont zakupiłem 2gi kompletny silnik z całym osprzętem, stoi z boku i czeka... gdyby coś było potrzebne.
Znam też jednego handlarza, u którego leży kompletna głowica, ale chyba za pinset...
daro35 - 2020-04-21, 21:15
Walcz,walcz,nie spiesz się,pomału aby za każdym razem coś do przodu,powodzonka.
daro35 - 2020-04-24, 21:23
Pojawił się na OLX HOBBY 600 na części z dwu litrowym silnikiem benzynowym,może warto się zainteresować.
https://www.olx.pl/oferta...html#0280340b66
SZEJK - 2020-04-24, 21:36
Darku , coś dla mnie w ramach wolnego czasu
marcinPK - 2020-04-25, 11:17
ładnie rozbrojony, powinien iść w cenie złomu za kilogram...
daro35 - 2020-04-25, 14:22
| SZEJK napisał/a: | Darku , coś dla mnie w ramach wolnego czasu |
Jo,akurat na kwarantanne ale mnie rozbawiłeś,aż żona spytała z czego tak chichram,kurcze nawet nie wpadłem na to żeby to Tobie podesłać,Marcin chodziło mi o silnik bo pewnie tan sam który Ty masz.
marcinPK - 2020-04-25, 21:18
| daro35 napisał/a: | | SZEJK napisał/a: | Darku , coś dla mnie w ramach wolnego czasu |
Jo,akurat na kwarantanne ale mnie rozbawiłeś,aż żona spytała z czego tak chichram,kurcze nawet nie wpadłem na to żeby to Tobie podesłać,Marcin chodziło mi o silnik bo pewnie tan sam który Ty masz. |
Darku pisałem kilka wersów wyżej, że zanim rozpoczęliśmy rozbieranie silnika z kamperka, zakupiłem drugi kompletny z całym osprzętem, stoi z boku, nawet był odpalony na oponach. Nie znam natomiast jego stanu wewnętrznego i przebiegu, dlatego wolę robić kapitalkę na totalnie nowym zestawie, bez kompromisów.
daro35 - 2020-04-25, 21:29
Jo,faktycznie przepraszam przeoczenie,chciałem dobrze a wyszło jak zwykle
maszakow - 2020-04-27, 17:31
OOO .. Panie ... kolejny który szóstkę w Lotto trafił i stać go na remont klasyka.
Będzie ciekawie. a z tym silnikiem i przy tych gabarytach to na pewno będziecie mieli dużo czasu żeby Polskę dokładnie obejrzeć. jak kapitalka bez kompromisów to pogadaj z mechanikiem żeby go trochę podkręcić.
POWODZENIA.
marcinPK - 2020-05-06, 20:09
Głowica wróciła... i 650 zeta pykło...
marcinPK - 2020-05-07, 19:10
symbol na głowicy symbolem silnika XN1T
CORONAVIRUS - 2020-05-07, 19:36
ten numer telefonu na każdej fotce to czemu to tak ?
SlawekEwa - 2020-05-07, 20:25
| CORONAVIRUS napisał/a: | to czemu to tak ?
|
daj suba i łapkę w górę
grzechotnik2 - 2020-05-08, 12:10
Oglądam, dopinguję i trzymam kciuki za wytrwałość
To naprawdę duże wyzwanie. Ale mam nadzieję że następna ARCA pojawi się na kamperowych trasach.
Może kiedyś podjadę obejrzeć to cudo na żywo.....
To nie tak daleko.....
marcinPK - 2020-05-08, 23:02
| CORONAVIRUS napisał/a: | ten numer telefonu na każdej fotce to czemu to tak ?
|
eee, to program do zmniejszania fotek wrzuca mi automatycznie znak wodny, nie chcąc zmieniać ustawień, muszę zmniejszać czym innym.
marcinPK - 2020-05-08, 23:13
Felgi poszły do piaskowania i lakierowania na grafit. Oto efekt, mnie się podoba, poprzednio były jasne, zastanawiam się też jak zmienić malowanie całości auta...
Do tego nowe oponki Good Year Wrangler AT/S M+S z nadzieją, jak myślicie, że zimą do Zieleńca kamperek podjedzie???, zestaw czeka na montaż...
|
|