| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Mechanik w Grecji
uhuprzem - 2019-07-02, 05:44 Temat postu: Mechanik w Grecji Cześć!
Wczoraj jadąc z Salonik w okolice Lamia w pewnym momencie straciliśmy 5-ty bieg w Ducato 2.8 rocznik 2002. Camper jedzie dalej, ale bez piątki no i obawiamy się czy problem się nie pojawi z kolejnymi biegami.
Czy znacie/korzystaliście z jakiegoś serwisu w Grecji w okolicach od Wolos, przez Ateny (dajej kierujemy się na południe Peloponezu)? Chciałbym znaleźć fachowca który zerknie do skrzyni i zdiagnozuje problem...
Kuba L. - 2019-07-02, 08:54
W Volos jest min. serwis Fiata, ale ty jesteś już niżej, jeżeli potrzebujesz diagnozy to zjedź do Lamii im większe miasto tym lepiej.
Bim - 2019-07-02, 12:01
Oj będzie bolało w serwisie fiata to od 500euro na dzień dobry ,żeby się nie skończyło na wymianie skrzyni
5bieg zaczął ci wyskakiwać czy zniknął od razu ?
Ja wracałem na 4 biegu do Polski
uhuprzem - 2019-07-02, 14:04
Zniknął nagle, od razu. Można „wrzucić” piątkę ale zachowuje się jak na luzie.
Misio - 2019-07-02, 15:44
Skontaktuj się z kolegą Gewehr, dobry mechanik, napewno pomoże lub podpowie. Miałem ten sam problem tylko że na Węgrzech. Wróciłem na czwórce a skrzynie naprawił. Polecam
Roberto - 2019-07-02, 17:14
Temat znany wielu właścicielom aut z silnikiem 2,8.
Też to niestety przerabiałem. Miałem minimalny wyciek oleju przez simering na półosi.
W przypadku tej skrzyni tryby 5-ego biegu są na samej górze i jak stan oleju jest zbyt niski to wtedy ulegają one "zmieleniu".
W grę wchodzi wymiana. Same zębatki to koszt kilkuset złotych.
Na szczęście, z kanału, dostęp do nich jest dość łatwy. Odkręca się dekielek z boku i nie potrzeba wyjmować całej skrzyni.
W ubiegłym roku, w drodze do Turcji, kolega gryz3k też miał taki problem. Objawy identyczne i też do wymiany zębatki.
Gewehr - 2019-07-02, 18:29
Podjedź do jakiegoś warsztatu, niech odwrócą przesuwkę. Do puki nie naprawisz, to nie wkładaj już tej V, bo zjedziesz koło. Jest to standardowe uszkodzenie i nie wynika ze zbyt małej ilości olej. Wycina ję od zbyt wczesnego wkładania V biegu(poniżej 80km/h). Na Youtube masz film z wymiany takiej piątki. Możesz śmiało jechać na 4 biegu. Chociaż ja bym tego nie robił, szkoda silnika
Roberto - 2019-07-02, 20:20
| Gewehr napisał/a: | | Jest to standardowe uszkodzenie i nie wynika ze zbyt małej ilości olej. Wycina ję od zbyt wczesnego wkładania V biegu(poniżej 80km/h). |
Z tym olejem to wiedza pochodząca od zaprzyjaźnionego mechanika, który naprawiał mi skrzynię.
U mnie faktycznie było za mało oleju.
Tak czy siak ta usterka to standard.
Gewehr - 2019-07-02, 20:25
Swoją wiedzę w tym temacie, też nabyłem od zaprzyjaźnionego mechanika
MILUŚ - 2019-07-03, 06:08
A swoją droga pytanie............
czy na tą usterke to narażone są wszystkie skrzynie w 2.8 JTD ? Jakies roczniki ? Jest zawsze ten sam typ skrzyń ? Pytam bo u mnie jeszcze tej "przyjemności" nie zaznałem
Rav - 2019-07-03, 11:45
Gewehr:
1. czy może wracać na IV bez ingerencji w skrzynię (tak jak jest, po awarii), bez ryzyka dalszych uszkodzeń?
Ja mam "6", ale wolałbym wiedzieć, czy w razie podobnego przypadku mogę kontynuować urlop.
uhuprzem - 2019-07-03, 15:51
Dzięki wszystkim za pomoc. Auto podstawiliśmy do lokalnego warsztatu. Zdjęli dekiel i oczywiście piątka zmielona pełno pourywanych ząbków w oleju. Poprosiłem o dokładne wyczyszczenie i przepłukanie skrzyni, zamknięcie, uszczelnienie i zalanie olejem. Dalsza trasa do bez piątki, nie spieszymy się. Majstry niestety ni w ząb po angielsku czy niemiecku, ja nic po grecku. Bardzo pomógł mi p. Wiesław (polski mechanik z Aten). Przez telefon tłumaczył rozmowę z mechanikiem.
Gewehr - 2019-07-03, 17:36
| Rav napisał/a: | Gewehr:
1. czy może wracać na IV bez ingerencji w skrzynię (tak jak jest, po awarii), bez ryzyka dalszych uszkodzeń?
Ja mam "6", ale wolałbym wiedzieć, czy w razie podobnego przypadku mogę kontynuować urlop. |
Jeśli jest to skrzynia V biegowa w ducato przed 2006 rokiem, to można jechać na IV biegu i nic nie powinno się stać. Oczywiście prędkość w granicach rozsądku
Przy VI biegowej, czy to na dwóch wałkach, czy na trzech. Nie można. W tych skrzyniach, jak sypnie się jakiś bieg, od razu lecą za nim łożyska. Gdy ulegną uszkodzeniu łożyska, to w szybkim tempie również wałki
uhuprzem - 2019-07-03, 19:48
W takim układzie mam szczęście, skrzynia 5 biegowa ducato 2002 :D
Rav - 2019-07-03, 20:30
To zostanie ADAC i powrót na lawecie :-)
spanian - 2019-07-04, 03:13
Mam ten sam silnik, skrzynię i rocznik auta. I też jestem w Grecji. Piątego biegu używam tylko na autostradzie. Przełożenia w tej skrzyni preferują czwarty bieg do 70/80 km/h. Będzie ci go brakowało jedynie na autostradzie. Jeżdżąc po Grecji masz spokojną głowę. Napisz ile zapłaciłeś za serwis?
uhuprzem - 2019-07-08, 15:17
Rzeczywiście póki co nie odczuwam wielkiej straty, "piątka" zbyt często w Grecji się nie przydaje.
Za serwis zapłaciłem 60 EUR "bez kwita" :D
Bim - 2019-07-08, 16:23
| uhuprzem napisał/a: | | Dzięki wszystkim za pomoc. Auto podstawiliśmy do lokalnego warsztatu. Bardzo pomógł mi p. Wiesław (polski mechanik z Aten). Przez telefon tłumaczył rozmowę z mechanikiem. |
Jeżeli to nie zastrzeżony nr telefonu może byś mógł go udostepnić w razie co
| Cytat: | | Za serwis zapłaciłem 60 EUR "bez kwita |
To prawie darmo
uhuprzem - 2019-07-08, 18:29
Wystarczy na FB wyszukać ‚Auto mechanik Hellas’
Bim - 2019-07-08, 18:53
| uhuprzem napisał/a: | | Wystarczy na FB wyszukać ‚Auto mechanik Hellas’ |
Dzięki nie mam niestety fzboka
andrzej627 - 2019-07-08, 20:21
| uhuprzem napisał/a: | | Wystarczy na FB wyszukać ‚Auto mechanik Hellas’ |
Myślałem, że wystarczy szukać w w Google'u.
Chociaż ja, mając problem samochodowy na Islandii, napisałem na ten temat w grupie FB Polaków na Islandii i zaraz dostałem poradę, do kogo się udać.
zbyszekwoj - 2019-07-10, 20:31
| uhuprzem napisał/a: | Rzeczywiście póki co nie odczuwam wielkiej straty, "piątka" zbyt często w Grecji się nie przydaje.
Za serwis zapłaciłem 60 EUR "bez kwita" :D |
Jak widac Grecja to jeszcze nie Francja, ja równiez w prowincjonalnym warsztacie za naprawe 3rbg zapłacilem 50euro i to w niedzielę.
|
|