Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Czym zdezynfekować zbiornik wody szarej?

SCUDO_nibycamper - 2019-07-10, 21:58
Temat postu: Czym zdezynfekować zbiornik wody szarej?
Cześć! Witam Was serdecznie.

Mam pytanie: czy ktoś z Was próbował kiedyś dezynfekcji zbiornika wody szarej? Macie na to jakiś patent? (Oczywiście nie mówię o dezynfekcji na poziomie "szpitalnym")
Przy 2/3 mniej więcej objętości zaczyna lekko podsmiardywać w "kanaliazacji" czyli z wylotów umywalki i zlewu.
Im więcej wosy - tym bardziej.
W Dethleffsie z 2000 roku zbiornik jest zdaje się metalowy (aluminium, stal?) dlatego boje sie potraktować go poczciwym "Domestosem", :wyszczerzony:

Dzięki za wszystkie sugestie!

Pozdrowienia z pod Giewontu!

Krzysiek

Bronek - 2019-07-10, 22:01

Są płyny. Wpisz " Płyn do wody szarej" lub zastosuj cokolwiek :mrgreen: Ludzie.... czas umierać :mrgreen:
Np
https://allegro.pl/oferta/plyn-do-zbiornikow-szarej-wody-thetford-freshner-6639546972?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn_pla_cz%C4%99%C5%9Bci_do_innych_pojazd%C3%B3w&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+do+innych+pojazd%C3%B3w&gclid=CjwKCAjwmZbpBRAGEiwADrmVXoCoGIOhIYfxw2ZKqZsvDl-KopYA1VrSb3CJXs-aWL1beTVdihhKaxoCmVsQAvD_BwE

Endi - 2019-07-10, 23:52

Ja używam Domestos. Tak do szarej jak i WC. 1,5 l w Biedronce około 13 ,- . Nie mam zamiaru wylewać tyle kasy za Thetforda z gówienkim ;) to bez sensu. Skutek jest taki sam.

Domestos (tak trochę) to roznosi zapach jak w szpitalu za Komuny, ale Ty pewnie tego nie pamiętasz ? :)

:spoko

Bronek - 2019-07-11, 06:03

Też leje Domestosa. I do tego jego kostka w woreczku pod maskę. Po ataku kuny, co tu radzono by WC kostkę zastosować, sprawdza się.
Ale Domestos ma tą wadę, że go czuć domestosem :spoko
I szara wylewana pod siebie, zdradza po zapachu, iż kamper się nagle przepełnił :oops:

dziwaczek - 2019-07-11, 06:56

A ja leję do zbiornika do szarej płyn “żółty/pomarańczowy" kiedyś lałem Tornado a teraz używam taki http://www.freedomcamper.pl/freedom-orange/
Bronek - 2019-07-11, 07:40

ostatnio wlewam rozpuszczony granulat bezchlorowy do jacuzzi HTC bo jestem z lekka na niego wrażliwy i dziala bo w ogóle jest bezwonny . Ale to drogie rzeczy som ... i tylko dlatego że musze sie go pozbyc

Konkluzja : Można nawet spirytus jak ktoś lubi tylko 70 procent bo ten 90 nie dezynfekuje skutecznie . Ten pijemy :spoko

SCUDO_nibycamper - 2019-07-11, 08:48

Dzięki za podpowiedzi. @Endi : na prawdę tak młodo wyglądam? Miło mi! W moim wieku takie komplementy. No No... :spoko
Gewehr - 2019-07-11, 09:12

Temat mam na bieżąco, jesteśmy w trasie. Śmierdziało nam z odpływu i zatykałem korkiem za każdym razem. Teraz daję cztery kostki do zmywarki na pusty zbiornik i go zapełniam systematycznie. BRAK SMRODU! Działa, a kostki zajmują mało miejsca. Nawet przy zlewaniu, jest przyjemny zapach :bajer kostki wkładam do butelki po napoju z dużym korkiem, zalewam wodą i tak rozpuszczam. Tym zalewam umywalkę i po temacie :chytry
jsaluga - 2019-07-11, 12:33

Trochę czerwonego RINSE od Thetforda. Używam go też do sezonowania kasety jak stoi nie używana. Za pierwszym razem kupiłem, zanim zauważyłem, że nie mam spłuczki. Rozcieńczonym w spryskiwaczu psikam wnętrze spłuczki. Wychodzi tanio. Według mnie jest dobrze.
jb - 2019-07-11, 12:48

Ja stosuję nadmanganian potasu kupiony za grosze w jakimś sklepie internetowym. Łyżeczka na pusty zbiornik. Żadnych problemów.
Andrzej 73 - 2019-07-11, 13:19

Wlewam co popadnie dedykowane do domowych kibli i zawsze jest ok. Nawet te najtańsze środki dezynfekuja dobrze zbiornik.
Zasada jest taka , aby po zalaniu preparatem i wodą , :spoko przed zarzutem trochę z tym pojeździć. :spoko

Bronek - 2019-07-11, 13:38

Gewehr napisał/a:
Temat mam na bieżąco, jesteśmy w trasie. Śmierdziało nam z odpływu i zatykałem korkiem za każdym razem. Teraz daję cztery kostki do zmywarki na pusty zbiornik i go zapełniam systematycznie. BRAK SMRODU! Działa, a kostki zajmują mało miejsca. Nawet przy zlewaniu, jest przyjemny zapach :bajer kostki wkładam do butelki po napoju z dużym korkiem, zalewam wodą i tak rozpuszczam. Tym zalewam umywalkę i po temacie :chytry

Kiedyś zrobiłem (poprzedni Kamper), kiełbasę z karbowanej rury pod zlewem, bo te syfoniki są do kitu i nie spełniają swej roli.

Gewehr - 2019-07-11, 13:44

My jeździmy często w zimę i było by upierdliwe usuwanie wody z syfonu na czas postoju :(
toscaner - 2019-07-11, 18:13

U mnie syfony w każdym odpływie radzą sobie skutecznie z wszelkimi zapachami wewnątrz. Do tego opróżniać najczęściej jak można. A na deser od czasu do czasu Domestos albo Ace, albo tescowy czy inny lidlowy zamiennik w celu odkażenia czy dobrego samopoczucia, że coś tam się zrobiło. :mrgreen:
McGali - 2019-07-11, 19:19

Z syfonami raczej problemu nie ma bo smrodek ze zbiornika dostaje się przez siatki wentylacyjne zabezpieczające przed gromadzeniem się propan-butanu, które są w podłodze pod lodówką lub ogrzewaniem. Najczęściej jest tak po montażu poduszek poziomujących, które podnoszą tył kampera i woda nie wszystka zlatuje. To co zostaje w zbiorniku po jakimś czasie zaczyna walić a najbardziej podczas jazdy. U mnie żeby mogła szara zlecieć podłożyłem pod zbiornik ok 4 cm gumy i jest spokój.
toscaner - 2019-07-11, 20:28

U mnie czasem faktycznie na autostradzie potrafi zalecieć, gdy gorąco i dłużej się nie zaleje ACE czy czymś podobnym. Pewnie przez odpowietrznik plus jakieś zawirowania powietrza podczas jazdy, gdy dodatkowo okna otwarte. Na pierwszym postoju "naprawiam" temat powyższym.
Zawsze pomaga. Można też kupić Thetford do zbiorników szarej jak ktoś nie toleruje Ace. Ładniejszy zapach za ładniejsze pieniądze :)

dominik - 2019-07-11, 21:03

Pytanie: śmierdzi jak stoisz czy jedziesz?Czy opróżniasz?