|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
W³ochy - W³ochy-Sycylijskie klimaty?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-11, 16:16 Temat postu: W³ochy-Sycylijskie klimaty? Wymysli³am mega wyprawê
W³ochy z Sycylia
przebicie promem do Grecji,
Kreta,oraz jak siê uda to jeszcze?.
Proszê kole¿eñstwo,o rady jakie drogi,gdzie mo¿na stan±æ ,zakupy,porady praktyczne
Odno¶nie trasy co zwiedziæ omawiamy razem z Andrzej 627 codziennie.Andrzej jest szefem ,a ja podkuchenn±.Jak siê domówimy odno¶nie terminu itp.to wyprawa zacznie siê od SIENY.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-11, 16:34
Planuje dojazd do Sieny.
Kraków-S³owacja Dunajska Strieda,
Wêgry droga nad Balatonem,
Horwacja bokiem od Zagrzebia na Rieke,
S³owenia nad morzemi przejazd do Triestu
W³ochy do Ravenny i parking pod Apolonia Classe
Siena bia³a autostrada ko³o Arecco.Co do zwiedzania na tej trasie,to mniej wiêcej wszystko znamy.
Pro¶bao ciekawostki i to co nam siê przyda,ale mniej wiêcej z aktualnych wyjazdów.
W Italii i Toscani byli¶my kilka razy ale ostatni wyjazd 2013,troche dawno Znowu b³±b nie wy³±czenie pogrubiania,przepraszanm nie bêdê poprawiaæ.
andrzej627 - 2019-07-11, 17:34 Temat postu: Re: W³ochy-Sycylijskie klimaty?
Barbara i Zbigniew Muzyk napisa³/a: | Andrzej jest szefem ,a ja podkuchenn±. |
Podkuchenn±, ale lubi±c± rz±dziæ.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-11, 17:45
Z wypowiedzi A.627 wynika ¿e siê nie spotkamy,bo my ko³o po³owy X,chcemy ju¿ wracaæ przez Bari lub Brindisi .W³ochy z Toscani± zawsze by³y wiosn± tak ¿e nie korzystali¶my z kapieli,teraz winno siê udaæ. ten rok ma³o obfituje u nas w owoce i warzywa,tak ,¿e na pocz±tku wrze¶nia winno siê udaæ.
Kolega Zbigniew wypowiedzia³ siê w koñcu jakie i gdzie kupujemy opony szt.4.
Pakowanie kapera dla mnie to makabra
Dziekuje kolegom za przewodniki,piekne w nich foty,ale wreszcie dotarlam do centrum rozkopanego Krakowa i w sklepie podró¿nika kupi³am przewodnik michelina,w którym mogê dowoli sobie podkreslac. Wybra³am taki gdzie sa Skala di Turci.
Patrzac na mape niewielki kawa³ek jest S³oweni i ju¿ Trest.
andrzej627 - 2019-07-11, 23:29
Barbara i Zbigniew Muzyk napisa³/a: | my ko³o po³owy X,chcemy ju¿ wracaæ przez Bari lub Brindisi |
Nie spiesz siê, chyba, ¿e chcecie na Bo¿e Narodzenie wróciæ do domu.
My¶lê, ¿e dla Was taki plan jest odpowiedni:
wrzesieñ, pa¼dziernik - W³ochy z Sycyli±,
listopad, grudzieñ, styczeñ - Grecja w tym Kreta,
luty, marzec - Turcja.
Wrócicie do domu na Wielkanoc (12 kwietnia).
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-12, 10:10
andrzej627 napisa³/a: | Wrócicie do domu na Wielkanoc (12 kwietnia | A¿ tak dok³adnie to nie planujemy,czas poka¿e swoje A ty jak planujesz swoje jako¶ nie piszesz,wystarczy jak o tym pogadamy na skaypie.Plany planami,a ¿ycie mówi inaczej,tak jak z Twoja Szkocj±
andrzej627 - 2019-07-12, 10:23
Na razie nie mam ¿adnych konkretnych terminów. My¶la³em o Szkocji we wrze¶niu i o Sycylii w pa¼dzierniku, szczegó³owe plany s± ju¿ przygotowane. My¶lê, ¿e tym razem i u mnie wyjdzie spontan.
jsaluga - 2019-07-12, 10:49
Spontan, ale szczegó³owo, perfekcyjnie i od ka¿dej strony zaplanowany. I tego siê czymaj.
andrzej627 - 2019-07-12, 11:14
Robold - 2019-07-12, 11:40 Temat postu: Re: W³ochy-Sycylijskie klimaty?
Barbara i Zbigniew Muzyk napisa³/a: | Wymysli³am mega wyprawê
[b]W³ochy z Sycylia
przebicie promem do Grecji,
. |
Poniewa¿ te¿ chcia³bym w tym roku dotrzeæ do Grecji przez W³ochy - mam pytanie odno¶nie promu. Czy bardziej op³aca siê wcze¶niejsza rezerwacja promu, czy pój¶cie na ¿ywio³ i zakup biletu przed samym wyp³yniêciem promu? W grê wchodzi tylko wariant Camping an Bord z Bari lub Brindisi do Igoumenitsy lub Patry.
andrzej627 - 2019-07-12, 13:29 Temat postu: Re: W³ochy-Sycylijskie klimaty?
Robold napisa³/a: | Czy bardziej op³aca siê wcze¶niejsza rezerwacja promu, czy pój¶cie na ¿ywio³ i zakup biletu przed samym wyp³yniêciem promu? |
To jest chyba loteria. Zobacz ceny przed wyjazdem. Je¿eli jeste¶ w stanie okre¶liæ termin rejsu i cena Ci odpowiada, to kup przed wyjazdem, a jak nie, to zobaczysz jak jest ró¿nica przy kupnie w ostatniej chwili.
Przyk³adowe ceny:
zibikruk - 2019-07-12, 17:22
W ubieg³ym roku p³yn±³em promem z Brandisi do Patry. Bilet kupi³em bezpo¶rednio przed wyjazdem (koniec maja 2019r.). Opcji Camper on Board nie by³o, po prostu prom by³ zbyt ma³y na taka opcjê.
Robold - 2019-07-12, 19:56
zibikruk napisa³/a: | W ubieg³ym roku p³yn±³em promem z Brandisi do Patry. Bilet kupi³em bezpo¶rednio przed wyjazdem (konie maja 2019r.). |
Czy pamiêtasz ile kosztowa³ bilet?
zibikruk - 2019-07-12, 23:30
P³aci³em 200 ojro (26 maj 2018).
Nie by³o mo¿liwo¶ci zakupu kabiny - by³y zarezerwowane przez kierowców TIR-ów.
Spanie na ³awkach na pok³adzie bardzo niewygodne. Inni brali ze sob± materace i ko³dry b±d¼ ¶piwory i spali na pod³odze - miejsca na niej by³o bardzo du¿o. Rejs do Patras trwa³ ok. 22 godzin. Szczê¶liwie znalaz³em 20 km od portu bardzo fajny camping i mog³em odespaæ ten rejs.
Robold - 2019-07-13, 10:37
Wiêc chyba lepiej jednak zarezerwowaæ - 266 € ze zni¿k± ADAC
andrzej627 - 2019-07-13, 19:05
Basiu, Puszek te¿ mo¿e p³yn±æ w kamperze.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-13, 19:34
Na razie nie mamy w planie biletów Wola³abym od kolegów innych rad i pomys³ów. Bilety na promy kupujemy zawsze z marszu,bo nigdy nie wiadomo co nam wypadnie.
My¶lê ¿e mo¿e wklej do mojego tematu trasê od Sieny,dziêki.ps.na razie dzia³am w strefie udanych ogóreczkow,wyhodowanych moimi rêkami.
zibikruk - 2019-07-13, 20:52
Opcji Camping on Board nie by³o z Brandisi, inna linia (Anek) posiada widocznie tak± mo¿liwo¶æ.
To jest z pewno¶ci± znacznie wygodniejsze. Mia³em w³±czony na promie gas i dziêki temu lodówka nie rozmrozi³a siê (nie by³o przy³±cza 230V).
koko - 2019-07-13, 22:24
ulga na ADAC to ulga na ADAC Club a nie Plus
andrzej627 - 2019-07-14, 10:58
Basiu, nasze trasy krzy¿uj± siê w Sienie. Mój plan: Trasy tranzytowe do Sycylii.
Jest tam planowany przejazd drog± Amalfi, ale wydaje siê, ¿e lepszym rozwi±zaniem bêdzie zakwaterowaæ siê na campingu w Pompei, pojechaæ kolejk± Circumvesuviana do Sorrento (rozk³ad jazdy) i dalej poruszaæ siê autobusem. Z Sorrento mo¿na te¿ pop³yn±æ na Capri.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-14, 19:53
No wreszcie znalaz³am Wodospady Marmore
kiedy¶ wyczyta³am by³a tamFrape,ale o z³ej godzinie.Wodospady to ma³a rzeczka.O pewnych godzinach do po³udnia i popo³udniu elektrownia puszcza wode wtedy s± to wielkie wodospady.Pisz±,¿e nawet trzeba mieæ p³aszcz przeciwdeszczowy.Potem zobaczy³am foty na tripiadvisor,no i uda³o mi sie nanie¶æ to na maps-me w teleonie.Kto by³ I to chcemy koniecznie zobaczyæ :roll:Andrzej trasa fspaniale poprowadzi.Pro¶ba do Ciebie:kiedy Ogrody Watykañskie z kaplic± Sykstyñsk± s± otwarte gratis w jaka¶ niedzielê.Je¿eli nie to ile p³aci senior 73 lata.W Tivoli oddali nam paszporty i forsê.
zbyszekwoj - 2019-07-14, 22:03
Barbara i Zbigniew Muzyk napisa³/a: | .Je¿eli nie to ile p³aci senior 73 lata |
Kilka lat temu bylo 26E chyba.
andrzej627 - 2019-07-15, 12:16
MUZEUM WATYKAÑSKIE I KAPLICA SYKSTYÑSKA
wszystkie ostatnie niedziele miesi±ca (bezp³atne wej¶cie) od 9:00 do 12:30
MUZEA WATYKAÑSKIE: WSTÊP WOLNY W ROKU 2019
Poni¿ej znajduje siê kalendarz 2019 darmowych dni wstêpu do Muzeów Watykañskich:
(...)
Niedziela, 28 lipca
Niedziela, 25 sierpnia
Pi±tek 27 wrze¶nia na ¦wiatowy Dzieñ Turystyki
Niedziela, 29 wrze¶nia
Niedziela, 27 pa¼dziernika
Niedziela, 24 listopada
Niedziela, 29 grudnia
¿ród³o: https://www.il-colosseo.it/pl/musei-vaticani.php
Nigdzie nie znalaz³em informacji o wolnym wstêpie do Ogrodów Watykañskich.
Beata i Leszek - 2019-07-15, 15:20
Widzê Basiu , ¿e po poznaniu naszych planów jedziesz tak jak my zaplanowali¶my Do us³yszenia buziaki
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-20, 12:09
Nasze przygotowania do wyjazdu W³ochy-Sycylia,nabieraj± kolorow.Zbigniew robi techniczne sprawy:poklei³ brodzik,zrobi³ nowe siedzenie na skuter tak bym mog³a wygodniej siedzieæ,oraz inne drobiazgi które wymagaj± drobnych napraw lub kosmetyki.Ja jestem od spraw papierkowych tzn.mapy foldery,papiery ,dokumenty,zaopatrzenie ,no i konferencje z kolegami z forum.
Dziekuje wszystkim kolegom którzy nam kibicuj± i podpowiadaj± co jeszcze wa¿ne.Nie wymieniam osób,by kogos nie pomin±æ
jsaluga - 2019-07-20, 12:15
Powodzenia. Udanej wyprawy.
Spax - 2019-07-22, 15:24
Tu link do ¦wistakowego posta
https://www.camperteam.pl...p=604021#604021
(Klasztor) Certosa di San Lorenzo »»» https://www.google.com/se...+di+San+Lorenzo
40°20'02.7"N 15°38'56.2"E
40.334085, 15.648937
Paestum »»»
40°24'55.8"N 15°00'18.4"E
40.415489, 15.005106
Nad morzem
40°24'43.8"N 14°59'26.3"E
40.412155, 14.990624
andrzej627 - 2019-07-22, 20:12
Dziêki. Zanotowa³em. Barbara bêdzie mia³a wszystkie mo¿liwe punkty w MAPS.ME
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-22, 21:41
Spax ,dziêki za telefon,oraz wpis,dzi¶ ju¿ bardzo siê napracowa³am :haha:Sprawdzilam ale to miejsce nad morzem wygl±da na p³atny parking
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-22, 21:43
Spax napisa³/a: | Certosa di San Lorenzo | przy powrocie bêdzie po drodze jad±c Potenza , Matera/pod Unesco/ Bari lub Brindisi.To co Andrzej pokaza³ je¿eli chodzi o promy to chyba Bari- Patras jest tañsza linia co wy na to.
Spax - 2019-07-23, 09:38
Barbara i Zbigniew Muzyk napisa³/a: | Sprawdzilam ale to miejsce nad morzem wygl±da na p³atny parking |
Trzy lata temu nie by³o tam ¿adnego p³atnego parkingu. We wrze¶niu sta³ tam ¦wistak oraz ch³opaki ze Z³ombolu. Parking dla osobówek po lewej stronie owszem jest, tam trzeba jednak podjechaæ kawa³ek dalej na po³udnie. By³em, widzia³em Sam tam nie sta³em, poniewa¿ mój Osio³ek by³ w warsztacie a ja na kempingu w bungalowie.
andrzej627 - 2019-07-23, 11:15
Spax napisa³/a: | trzeba jednak podjechaæ kawa³ek dalej na po³udnie |
Widzê to tak:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-28, 16:34
Wieczorkiem siadamy w kamerze i robimy listy co jeszcze do zrobienia,za³atwienia.Jutro z list± do miasta.Czas wyjazdu zbli¿a siê nieub³aganie a tu jeszcze du¿o spraw.Z.wielki wymienia w zawieszeniu 2 silenbloki,wymienia oleje,filtry.Córka pokaza³a co z fotami na teleonie i do forum,ale s³aby internet w tel.i nie uda³o siê.
Staszek II - 2019-08-01, 20:40
Witam. W moim temacie "Sycylia w maju" zamie¶ci³em dzisiaj krótki opis naszej wyprawy ze wspó³rzêdnymi
naszych noclegów. Mo¿e siê przydadz±. Pozdrawiam.
andrzej627 - 2019-08-01, 22:00
Staszek II, dziêki. Basiu, doda³em do mapy.
Arnold1 - 2019-09-20, 13:46
Barbara i Zbigniew Muzyk napisa³/a: | Nasze przygotowania do wyjazdu W³ochy-Sycylia,nabieraj± kolorow.[/b] |
Witaj Basiu....po d³ugim milczeniu. Jak widzê Twoje plany sycylijskie ust±pi³y greckim
W³a¶nie ogl±dam plany Andrzeja na Sycyliê - Bardzo mi siê podobaj±.
Planowa³em tej jesieni - W³ochy, z Sardyni± i francusk± Korsyk±, ale mo¿e bym rozszerzy³ swoje plany na Sycyliê i pod³±czy³ siê trochê pod Andrzeja sycylijsk± trasê?
26.9-6.10 jestem w Szwajcarii, Bawarii potem powrót do Polski i po 14.10 planowa³em ruszaæ na po³udnie Europy ... do Bo¿ego Narodzenia nawet .
Potem w drugiej po³owie stycznia 2019 z ¿on± tym razem - Hiszpania, Maroko, Portugalia z opcj± ¿e, ¿ona by zapewne dolecia³a samolotem
To siê nazywa "¿ycie emeryta"
¯yczê du¿o wra¿eñ, zdrówka i szeroko¶ci
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-09-21, 19:50
Arnold dziêki,ale my emeryci z polska emerytura dobrze czujemy siê w Grecji,Sycylia bêdzie kiedy indziej A mo¿e zdecydujemy siê na Maroko zobaczymy co bêdzie.na razie tu czujemy siê jak ryba w wodzie
|
|