| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Proszę o pomoc
halinak5 - 2019-07-16, 16:28 Temat postu: Proszę o pomoc Witam i bardzo proszę o pomoc.
Jestem w podróży 700 km od domu. Zniknęły mi kierunkowskazy i awaryjne. Kompletna cisza.
Fiat Ducato 2,3 z 2005r. Bezpieczniki sprawdzone, niby wszystkie dobre. Może ktoś miał podobny problem i może pomóc. Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Halina&Adam
McGali - 2019-07-16, 16:48 Temat postu: Re: Proszę o pomoc
| halinak5 napisał/a: | Witam i bardzo proszę o pomoc.
Jestem w podróży 700 km od domu. Zniknęły mi kierunkowskazy i awaryjne. Kompletna cisza.
Fiat Ducato 2,3 z 2005r. Bezpieczniki sprawdzone, niby wszystkie dobre. Może ktoś miał podobny problem i może pomóc. Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Halina&Adam |
Może przerywacz?
Turok - 2019-07-16, 16:51
Co prawda nigdy nie widziałem wnętrza tego modelu, ale jeśli masz coś takiego na desce, to bym właśnie to obstawiał:
https://allegro.pl/oferta/panel-wlacznik-swiatel-awaryjnych-fiat-ducato-02-7588663933
Warto też zerknąć raz jeszcze na bezpiecznik i nawet jak wygląda ok, to go wymienić.
Socale - 2019-07-16, 20:59
Obstawiam nadtopione złącza w klawiszu świateł awaryjnych lub nawet się od tyłu rozleciał i wysypało się ze sprężynkami włącznie. Ale to hipoteza. Przerywacz też może być winny.
.
Na cito znajdź przerywacz, wyjmij go z gniazda osadzenia, odepnij jego obudowę, przyglądaj się stykom również od wewnątrz.
Jak wrócisz jakoś do domu daj znać, pomogę. Tymczasem weź czerwoną taśmę izolacyjną i zaklej na X same kierunkowskazy, nad nimi ulep strzałkę w dół i wykrzyknik = niech co 10 kierowca zauważy chociaż. Na autostradzie w konwoju z ciężarówkami nie będą ci potrzebne.
Kiedyś wapnem/kredą/flamastrem pisało/nazgrało się "Brak świateł" i ruszało się w miasto.
jsaluga - 2019-07-17, 06:20
Nawet nie próbuj takiej jazdy. Z mandatów się nie wypłacisz, a może cię spotkać coś znacznie gorszego. Szukaj elktryka. Z pewnością wysiadł przerywacz. To ten co pika w czasie mrugania.
halinak5 - 2019-07-17, 08:37
Dziękuję wszystkim za pomoc, Adam walczy dalej według Waszych wskazówek a ja muszę rozkminić odpowiadanie na forum bo jestem
halinak5 - 2019-07-17, 11:49
Kierunkowskazy działają!!! Turok, winny bezpiecznik rzeczywiście sprawdzony po raz kolejny i okazał się przepalony. Dziękuję za podpowiedź.
Dziękuję McGali, Socale, Jsaluga za wsparcie
Turok - 2019-07-17, 15:53
| halinak5 napisał/a: | Kierunkowskazy działają!!! Turok, winny bezpiecznik rzeczywiście sprawdzony po raz kolejny i okazał się przepalony. Dziękuję za podpowiedź.
|
Cieszę się, że pomogłem:) Z bezpiecznikami tak czasem bywa:)
Baskowoz - 2019-07-19, 20:32
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam wielki problem z kierunkowskazami w moim peugeot j5 integra 1992.
Mianowicie nie działają kierunkowskazy tylko z lewej strony , ale awaryjne działają wszystkie .
Wymieniłem już przełącznik zespolony przy kierownicy , przerywacz i ostatnio włącznik awaryjnych .
Bezpieczniki zapobiegliwie te od kierunków również wymienione . Kochani ratunku , nadchodzi czas na wyjazd urlopowy a kierunków brak .
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym
Baskowoz - 2019-07-22, 08:02
Dziękuję na szał podpowiedzi , temat nieaktualny .
Socale - 2019-07-22, 22:59
| Baskowoz napisał/a: | | Dziękuję na szał podpowiedzi... |
Masz nam za złe że nie potrafimy Ci pomóc?
W tematach pomocy padają zazwyczaj pomocne podpowiedzi jeśli są rzeczowe. Twój przypadek najwidoczniej nie jest nam znany więc milczymy by nie bić zbędnej i nie trafionej piany.
Maj się dobrze.
Andrzej 73 - 2019-07-23, 05:38
| Baskowoz napisał/a: | | Dziękuję na szał podpowiedzi , temat nieaktualny . |
Jeśli udało się Tobie problem rozwiązać , to podziel się wiedzą jak tego dokonałeś.
Przyda się potomnym.
Janusszr - 2019-07-25, 19:59
| Baskowoz napisał/a: | | Dziękuję na szał podpowiedzi , temat nieaktualny . |
Krytykujesz innych, a sam jak się zachowujesz?
Baskowoz - 2019-07-29, 15:13
Bardzo przepraszam ,walczyłem z bojlerem i problemami domowymi .
Nie mniej jednak problem kierunkowskazów udało mi się rozwiązać .
Próbowałem wszystkiego bo ilu fachowców tyle zdań , wymieniłem przełącznik zespolony kierunkowskazów -NIC . Wymieniłem ze dwa przerywacze - NIC , sprawdziłem wielokrotnie masy - NIC . No oczywiście żarówki i ich gniazda w lampach -NIC . No i sam nie wiem co mnie w tym kierunku popchnęło - normalnie Eureka .Winowajcą okazał się MODUŁ HAKA , jeszcze w oryginale Niemiecki . Na razie nie mogę ciągnąć przyczepy , ale za to wszystkie światła są OK . Jeżeli mogłem komuś pomóc swoimi przejściami z kierunkami to bardzo się cieszę .
|
|