Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Zakup "nowej" chałupy na kołach

polaris20 - 2019-08-02, 20:33
Temat postu: Zakup "nowej" chałupy na kołach
Dzień dobry, cześć i czołem :spoko
Po długiej absencji na forum wracam podniecony jak nastolatek na myśl o pierwszym razie :lol:

Nigdy nie myślałem, że styl życia kamperowicza tak mocno zakorzeni się w mojej głowie, że zamiast jak większość moich znajomych szukać nowego Audi czy BMW ja zdecyduję się na zakup nowego kampera :diabelski_usmiech
W 2012 kupiłem swojego obecnego Hymerka (który od 3 sezonów zimuje w Sevilii) był to zakup udany w 100%, pierwsza ręka, niski przebieg, stan środka perfekcyjny. Przez te 7 lat sporo nim zwiedziliśmy i zakochaliśmy się w długich nie przewidywalnych wakacjach.
W tym roku maiłem sobie sprawić prezent i zakupić nowy samochód typu kombi ( 3 tygodnie temu urodził się pierworodny) padło na Audi A6 w wersji kombi. Byłem już bardzo bliski zakupu, kiedy nagle dostałem olśnienia i stwierdziłem, że tak drogi samochód nie jest mi potrzebny (rocznie robię ok 8tyś osobówką) wtedy też pojawiła się pierwsza myśl, żeby wymienić poczciwego Hymerka na coś nowszego i lepszego. No i tu zderzyłem się z olbrzymią ścianą bo rynek jeeeeeest naprawdę spory. Różnorodność ofert powala na kolana i widzę, że będę musiał zarwać nie jedną noc, żeby zdecydować się co konkretnie chcę.

Na tę chwilę wiem, że nowy domek musi być integrą czy półintegra, spanie w alkowie przez okres 2 miesięcy trochę męczy i pod koniec każdego urlopu marzę o swojej pełnowymiarowej sypialni dlatego też nowy nabytek musi mieć spore podwójne łóżko w tylnej części.
Żeby ułatwić czytanie tego posta swoje widzi misie wypunktuję:
0. Budżet ok. 45tyś Euro ~ 210000 zł
1. Integra lub półIntegra
2. Duże łóżko z tyłu i spory garaż dobrze by było, żeby mieścił skuter, ale nie jest to warunek ponieważ jest nas już 3
3. Wersja zimowa. Lubimy białe szaleństwo i chcielibyśmy naszym nowym sprzętem móc wyjechać ze 2 razy w roku na narty.
4. Opuszczane łóżko to na przyszłość kiedy bąbelek już trochę podrośnie.
5. PRYSZNIC!! z zamykaną kabiną prysznicową
6. W miarę dynamiczny silnik musowo 110-120km/h prędkość przelotowa

To tak na teraz na gorąco, stopniowo będę dopisywał co mi jeszcze do szczęścia potrzeba aczkolwiek liczę na wasze sugestie i pomoc. Będę rownież dodawać konkretne oferty do waszej oceny :lol:
Pozdrawiam i gorąco zachęcam do dyskusji i pomocy w tym jakże trudnym wyborze. :ok

jsaluga - 2019-08-02, 20:52

DUCATO 2.0 115KM półintegra 140/h bez problemu. Ile więcej nie wiem, bo kot dostaje głupawki przy 130km/h przez co budzi zainteresowanie żony, przez co nie da się przetestować prędkości maksymalnej. Z doświadczenia przekroczy 150. Na autostradzie po Alpach nie ma podjazdu, gdzie nie pojedzie na czwórce (skrzynia piątka) powyżej 100km/h. Dla młodych 115km nie nadaje się do jazdy, ale potrafiący pokażą im tylną tylną część rury wydechowej.
polaris20 - 2019-08-02, 21:04

jsaluga napisał/a:
DUCATO 2.0 115KM półintegra 140/h bez problemu. .

Proszę podaj jaka zabudowa, model, rocznik

Socale - 2019-08-02, 21:11
Temat postu: Re: Zakup "nowej" chałupy na kołach
polaris20 napisał/a:
...
Nigdy nie myślałem, że styl życia kamperowicza tak mocno zakorzeni się w mojej głowie, że zamiast jak większość moich znajomych szukać nowego Audi czy BMW ja zdecyduję się na zakup nowego kampera
...

Bo tak jest. Wszyscy chorujemy na to samo.
Kampera mam nóweczkę (chwaliłem się) a osobówki już nie i tak mi na razie pasi.
.
Właśnie odpowiedziałem Ci w sąsiednim temacie a za to co cytuję tu nieco wyżej, to na zdrowie.

polaris20 - 2019-08-02, 21:19

Na zdrówko :bajer No co zrobisz zdwoja złego dobrze, że to tylko taka choroba. Muszę poszukać twojego temtu z chwalenia się może szukam czegoś podobnego :P
Socale - 2019-08-02, 21:27

Thx.
Kupiłem niedawno Adrię Matrix. Notabene w Szczecinie bo mi diler ofertą , uprzejmością i elastycznością podpasił, a Ty blisko masz.
Tu temat o chwaleniu: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33203
Nie żałuję ani złotówki - to ode mnie.

polaris20 - 2019-08-02, 21:43

Socale napisał/a:
Thx.
Kupiłem niedawno Adrię Matrix. Notabene w Szczecinie bo mi diler ofertą , uprzejmością i elastycznością podpasił, a Ty blisko masz.

Blisko Blisko na codzień mieszkam w Szczecinie, w sezonie nad morzem, siano siano hajs robię :wyszczerzony:
Lęce czytać przechwałki

Socale - 2019-08-03, 08:21

A myślisz o zupełnie nowym, czy o niekoniecznie nowym, lecz nowym w rodzinie?
zbyszekwoj - 2019-08-03, 10:06

jsaluga napisał/a:
DUCATO 2.0 115KM półintegra 140/h bez problemu. Ile więcej nie wiem, bo kot dostaje głupawki przy 130km/h przez co budzi zainteresowanie żony, przez co nie da się przetestować prędkości maksymalnej. Z doświadczenia przekroczy 150. Na autostradzie po Alpach nie ma podjazdu, gdzie nie pojedzie na czwórce (skrzynia piątka) powyżej 100km/h. Dla młodych 115km nie nadaje się do jazdy, ale potrafiący pokażą im tylną tylną część rury wydechowej.

Fajne osiągi, ja niestety z silnikiem 2,3-130kM moge tylko pomazyc i pozazdroscic.Moze to przez wage kampera, 6m długosci wazy załadowany prawie 3 tony. :shock:

polaris20 - 2019-08-03, 12:07

Socale napisał/a:
A myślisz o zupełnie nowym, czy o niekoniecznie nowym, lecz nowym w rodzinie?

Myślę o czymś prawie nowym, na nowego chyba mi nie starczy. Widizlem na mobile de że palmowski sprzedaje Forda z innego wspólnego tematu za 44k,€ brutto nie wiem tylko jak wygląda odliczanie vatu jak się kupuje auto na fimre w Niemcach :p

Socale - 2019-08-03, 19:42

Aha, bo coś mi o szare się obiło że ma być nowy/salon i zgłupłem.
Jest pewna oferta ale nie chcę wskazywać palcem i nawet trochę zaoszczędzisz :idea
Palmowski brutto lecz akcyza w PL będzie.

polaris20 - 2019-08-04, 01:14

:kawka: późno trochę co sadzicie o tym https://www.otomoto.pl/of...html#3b2fb041d7
Cena bardzo atrakcyjna

Socale - 2019-08-04, 08:58

Wszystkie te "atrakcje" przerabiałem całkiem niedawno. Wszystko wyłazi w praniu :gwm
Tuż obok jest temat o tanich kamperach :idea

LukF - 2019-08-04, 17:41

polaris20 napisał/a:
:kawka: późno trochę co sadzicie o tym https://www.otomoto.pl/of...html#3b2fb041d7
Cena bardzo atrakcyjna

Zabudowa Forster w PL zainstalowana na Ducato... tanio i może być dobrze ....lub nie. To zależy jak ktoś się postarał. Było o tym w innym wątku

polaris20 - 2019-08-04, 18:28

dzięki zaraz poszukam, chociaż zwykle mam spory problem ze znalezieniem czegoś na tym forum.
Bronek - 2019-08-04, 18:54

https://www.camperteam.pl...p=779154#779154
Tu możesz też popytać https://www.camperteam.pl...ghlight=forster

polaris20 - 2019-08-05, 13:50

Bronek napisał/a:
https://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?p=779154#779154
Tu możesz też popytać https://www.camperteam.pl...ghlight=forster

Dzięki Bronek za znalezienie tematu :super .

Dziś dzwoniłem do właściciela kamperka sprzedaje jako osoba prywatna. W trakcie rozmowy przyznał, że samochód miał uszkodzony lewy tył, wszystko zostało naprawione w serwisie.

polaris20 - 2019-08-07, 12:14

Hej wracam z nowym ogłoszenie.

https://www.otomoto.pl/of...html#a1936c6b36

Co sądzicie o takiej eRibie , wiem że na papierze ma już swoje lata, ale zawsze mi się taki marzył. Wielki plus za wersję zimową i stan małego zużycia.

Co sądzicie o tej cenie jest to centa brutto z FV więc wyszło by jakieś 130 tyś zł.

Trochę martwi mnie norma spalin i wiek za 10 lat samochód będzie miał tyle samo co mój aktualny kamper. :ok

LukF - 2019-08-07, 13:15

Ło matko :shock:
Ło Panie :aniolek

Za tak stare auto taką kasę???? Toż 3.letnią półintegrę sprzedałem niedawno za parę groszy więcej.... Hymer to marka, oczywiście, fakt. Ale cena za prawie 15- letnie auto ?????????????????? Kogoś pogięło albo ja się nie znam. A mam już 6 kampera i tyle to za dość młode auto się płaci....
:stop:

Bronek - 2019-08-07, 13:19

Kibel starego typu, bez oddzielnej kabiny natryskowej i DMC ! Czyli na B nie pojedziemy i viatole itd....
Przebieg i przeszłość jeśli faktyczną, to ciekawa oferta. To czasy solidniejszego budowania. A cena? :evil:

Bajaga - 2019-08-07, 13:38

Przy zakupie nowego kampera warto pamiętać, że cena może nie zawierać tego co jednak jest potrzebne typu markiza, klima, telewizja, tempomat, kamera itp. Te "drobiazgi" ciut podnoszą cenę...
polaris20 - 2019-08-07, 16:26

No mi też ta cena się się nie podoba a byłbym skory kupić bo lejce na kat. C posiadam. Dobrze jednak ze wspomniałeś o viatolach Bronek bo o tym zapomniałem całkowicie, nie jest to bardzo uciążliwe bo zazwyczaj unikam autostrad jak ognia aczkolwiek było to głównie spowodowane osiągami mojego obecnego kampera. Założenie jest takie że nowy ma wyciągać te 120km/h więc wtedy z autostradami się przeprosze :bukiet:
Kibel mi strasznie nie pasuje nie widzę znaczącej różnicy między moim hymersuem '95.
Zgadzam się również z opinią że jest on wykonany z tych dobrych materiałów ale z drugiej strony trochę wieje latami' 99.
Co do dodatków to już nie widzę problemu lubię sam grzebac, Pozatym większość ofert na rynku posiada spoko wyposażenie na start.
CENA w moim osobistym odczuciu jest za wysoka. Rozmawiałem z właścicielem i grzecznie powiedziałem że nie chce negocjować ceny teraz ale związku z tym ze jadę z nad morza to jestem ciekaw cxy jest otwarty ma rozmowy 8-) w odpowiedzi usłyszałem że jest to cena ostateczna i nie ngocujej ponieważ wie co sprzedaje. Szukam dalej :( :(

Bronek - 2019-08-07, 17:47

Viatlol i chyba wjazd i parkowania i jeszcze znak B-5? Coś za coś.
polaris20 - 2019-08-07, 18:00

Bronek napisał/a:
Viatlol i chyba wjazd i parkowania i jeszcze znak B-5? Coś za coś.

Tylko co za co skoro masa własna to 3420kg a DMC 3900
480kg to żaden wynik patrząc na to ile przyjdzie nam dodatkowo płacić za te 400kg dmc.

Bronek - 2019-08-07, 18:21

400-500kg znajdziesz do 3,5 tony. Przynajmniej teoretycznie jeśli chodzi szczególnie o integry.
To znika w oka mgnieniu, jak tylko dołożymy rodzinkę, zapasy ciuchy i wyposażenie.
Markiza, klima, woda full, np rowery i kosmetyki żony i już po śliwkach. Dzieci dojdą autobusrm :spoko

Socale - 2019-08-07, 18:35

Bajaga napisał/a:
Przy zakupie nowego kampera warto pamiętać, że cena może nie zawierać tego co jednak jest potrzebne typu markiza, klima, telewizja, tempomat, kamera itp. Te "drobiazgi" ciut podnoszą cenę...

Dokładnie tak jest.

polaris20 - 2019-08-07, 19:52

Socale napisał/a:
Bajaga napisał/a:

Dokładnie tak jest.

No tak, pewne rzeczy można zawsze dołożyć z czasem, kamera cofania nie jest mi potrzebna jeżdżę dużymi pojazdami często i mam poczucie gabarytów w ostateczności od czegoś jest pilot siedzący obok kierowcy :diabelski_usmiech . Markizy nigdy nie miałem a znam takich co mają i rozkładają od święta. Telewizja dla mnie to relikt przeszłości w dobie internetu i macbook ów, tempomat na autostradach fakt spoko ale i bez tego da się żyć i skutecznie kamperowac

Andrzej 73 - 2019-08-07, 20:45

Napiszę krótko. Wszystko co wymieniłeś , że jest Tobie nie potrzebne po jakimś czasie dojdziesz do wniosku , że trzeba zamontować.
Tak czytam ten wątek i się zastanawiam , chcesz kupić nowego czy kilkunastoletniego kampera , bo rozrzut masz duży.
Proponuję bardziej się skonkretyzować.
Wracając do dodatków , też nie raz mówiłem , że to czy tamto mi nie potrzebne , a i tak po jakimś czasie montowałem.

LukF - 2019-08-07, 21:12

Andrzej73

Wszystko racja, ale te dodatki w starym trupie nie podnoszą tak ceny by kosztował tyle co kilkuletnie auto.

I proszę mnie nie rozśmieszać pisaniem o materiałach cudownych sprzed 15 lat... Starczy popatrzeć na deskę rozdzielczą tego starego Ducato, lipa, bida, przeżytek. Oczywiście dotyczy to tylko tego auta w tej cenie z kosmosu.
Kolegów nie obrażam :kwiatki:

slawwoj - 2019-08-07, 21:12

A ja się utwierdzam w przekonaniu że niepotrzebuje solarow. Cztery doby w jednym miejscu bez 230v i prądu starczyło.
Bajaga - 2019-08-07, 21:30

LukF napisał/a:

I proszę mnie nie rozśmieszać pisaniem o materiałach cudownych sprzed 15 lat... Starczy popatrzeć na deskę rozdzielczą tego starego Ducato, lipa, bida, przeżytek. Oczywiście dotyczy to tylko tego auta w tej cenie z kosmosu.
Kolegów nie obrażam :kwiatki:

Miałem podobne zdanie.
Nie jestem fanem starzyzny. Ale jak obejrzałem kiedyś 25 letniego Hymera s class jednego forumowicza (integra) to mi podśmiechujki przeszły. I do dziś Bardzo żałuję że go nie kupiłem bo był taki moment, że był wystawiony. Współczesne plastiki to przy nim wielka lipa. Meble miał jak w kuchni, grube tapicerki, extra. Miał automat, tempomat, 2x klima, fajny bardzo. A jak na targach wchodzę do nowiutkich i zaczynam patrzyć głębiej to niestety slabiutko....

Socale - 2019-08-07, 21:37

Polaris, ja jeszcze skromnie dodam, że kamper golas, nie dostarcza tyle wygody/możliwości/radości co wyposażony w przeróżne gadżety. One są serio przydatne bo rozmach samego kamperowania wzrasta. Mając wyposażenie, odnajdziesz się w każdych okolicznościach. Na dziko, na ryby, nad jezioro, nad Adriatyk ect.
Wyposażenie decyduje o tym gdzie i jak kamperujesz.

polaris20 - 2019-08-08, 00:38

Socale napisał/a:
Polaris, ja jeszcze skromnie dodam, że kamper golas, nie dostarcza tyle wygody/możliwości/radości co wyposażony w przeróżne gadżety. One są serio przydatne bo rozmach samego kamperowania wzrasta. Mając wyposażenie, odnajdziesz się w każdych okolicznościach. Na dziko, na ryby, nad jezioro, nad Adriatyk ect.
Wyposażenie decyduje o tym gdzie i jak kamperujesz.

Ale ja przecież nie mówię, że te gadżety są beeee mam kampera od 7 lat i potrafię w nim mieszkać w Hiszpanii przez 2 miesiące ciągiem. Bez telewizora, bez kamery cofania, bez tempomatu,bez markizy, bez wielu wielu dodatków które współczesne kampery mają w standardzie lub za dopłatą. Dla mnie istotna np była rampa na skuter bo w Hymerusie o luxusie garażu mogę pomarzyć, cały mój "garaż" to schowek pod kanapą i TopBox na dachu :wyszczerzony:
Poza tym to wszytsko można sobie kupić i założyć z czasem. Parę lat temu założyłem solar na dachu i dziś np nie wyobrażam sobie kamperowania bez tego dobrodziejstwa, ale 7 lat temu 4 tygodnie na lazurowym objechałem bez tego i też było pięknie :szeroki_usmiech Zmierzam do tego, że dla każdego z nas będą to rzeczy o różnym priorytecie: dla jednego będzie to kamera a dla innego konewka do tankowania wody. :lol:

Co do wieku kampera to oczywiście, że rozglądam się tylko za prawie nowymi lub nowymi (ale tych jest mało w moim budżecie) jednak jak pisałem wcześniej Eriba była moim małym marzeniem 2 lata temu byłem bardzo bliski zakupu. Jestem skonkretyzowany dałem ofertę z prawie nowym kamperem zbudowanym 14 lat temu :wyszczerzony: Pytanie jest jedno jak będą wyglądać te piękne półintegry za 14 lat... Nie patrzę na kampera tyko oczami, że coś jest nowe i się świeci. Ten z oferty to wersja zimowa, ma sypialnię z tyłu, dodatkowe łóżko, garaż, klima to jest to co liczy się dla mnie, gdyby nie ta łazienka było by idealnie.

Kolejna sprawa to dostępność kamperów w wersji zimowej, nie ma ich za wiele a bardzo bardzo jest mi to potrzebne gdyż z racji mojej profesji mój urlop trwa od września do kwietnia, dodatkowo chcę zacząć podróżować kamperem na narty tak jak robi to mój kolega.

:kawka: wpadłem w czeluści youtuba https://www.youtube.com/watch?v=xeMT1d_L-hw

skóra - 2019-12-12, 16:48

Dzień dobry,
Panowie nie chce zakładać nowego wątku a również mam pytanie dotyczące zakupu nowego kamperka. Szukam czegoś nowego, alkowa budżet ok 45tys euro. Moje pytanie a właściwie prośba do Was czy znacie podobne miejsca do Palmowskiego w Niemczech? Chciałbym się przejechać do naszych sąsiadów i pooglądać kilka takich „supermarketów”. Z góry dziekuje za pomoc.

andi at - 2019-12-12, 20:24

Bez urazy po co ci Niemcy jak w Zambi taniej i bez cła :spoko :spoko
Socale - 2019-12-12, 20:38

skóra napisał/a:
Dzień dobry,
Panowie nie chce zakładać nowego wątku a również mam pytanie dotyczące zakupu nowego kamperka. Szukam czegoś nowego, alkowa budżet ok 45tys euro. Moje pytanie a właściwie prośba do Was czy znacie podobne miejsca do Palmowskiego w Niemczech? Chciałbym się przejechać do naszych sąsiadów i pooglądać kilka takich „supermarketów”. Z góry dziekuje za pomoc.

Skóra, a skąd jesteś?
Znam na pamięć całą Brandenburgię i kawałek Saksonii, mógłbym zapodać Ci kilka adresów bliskiej Tobie okolicy.

skóra - 2019-12-12, 21:32

Nie wiem nie byłem w Zambii :) Socale Mieszkam pod Wrocławiem. Odległość mnie jakoś bardzo nie ogranicza - ale generalnie chciałbym skupić się na DE :)
Cyryl - 2019-12-13, 06:38

ten samochód oglądałem i spodobał mi się ze względu na aranżację wnętrza oraz wyposażenie - https://www.olx.pl/oferta...html#46ee72e239

jednak ostatecznie kupiłem od naszego kolegi z forum.
taka sama aranżacja, podobne wyposażenie, ale trochę młodszy i od znanej osoby.

skóra - 2019-12-13, 19:42

Dziękuję Cyryl za linka. Szukam jednak czegoś nowego. Na internecie i na forum znalazłem info że sporo osób kupiło od Palmowskiego. Ale czy jest jeszcze jakiś inny dealer ewentualnie z jakąś marką własną jak XGO czy Nobel Art?
Andrzej 73 - 2019-12-13, 20:41

Taki jak Palmowski który ma własną markę , to chyba jest jeden.
Jak szukasz coś taniego to tylko stoki u dilerów. Każdy duży sprzedawca coś przecenia z końcem roku.
Najczęściej jest to co nie zeszło.
:spoko

Agostini - 2019-12-13, 21:53

Ja mogę polecić Ci centrum carawaningowe w Sulzemoos pod Monachium.
https://www.derfreistaat.de/
Mogę nawet pokierować Cię do konkretnego sprzedawcy. Kompetentnie, z zaangażowaniem, tak jak każdy by sobie życzył.

O Palmowskim nie chcę tu nawet pisać... Byłem świadkiem obsługi od zamówienie do sprzedaży kampera jednemu z naszych Kolegów. To się w głowie nie mieści. Prysnęły wszystkie wyobrażenia o niemieckiej solidności i rzetelności. :shock:

Przejedź się raczej do Monachium albo do Dortmundu...

...A później odwiedź też naszych dealerów. ;)

mischka - 2019-12-14, 14:01

Agostini napisał/a:
O Palmowskim nie chcę tu nawet pisać...

O Palmowskim czytałem na niemieckich forach, ma tanie marki i tyle.
Obsługa klienta podobno na niezbyt wysokim poziomie. Większość pisze że to supermarket a nie diler któremu zależy na zadowolonym kliencie.
Sulzemoos cieszy się lepszą renomą i ma duży wybór.