|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - Zanim kupię kamery.
Socale - 2019-08-04, 12:25 Temat postu: Zanim kupię kamery. Vitaycie Qmple.
Czy ma ktoś z Was lub wie że istnieje taki monitorek, np 7" na którym mogę oglądać obraz z 2 kamer na raz?
Lewa połowa ekranu to lewa kamera, prawa połowa ekranu to prawa kamera.
Chcę sobie założyć potrójną kamerę z tyłu. Ustawiłbym lewą i prawą lekko na boki i do cofania, a środkową do obserwacji za kamperem podczas jazdy do przodu.
Bronek - 2019-08-04, 12:48
Większość I to w różnej konfiguracji lewo.prawo gora.dol..1. 2 .4
oczywiście jak wybierzesz z taką opcją
Do tego np PIP czyli obraz w obrazie
na Ali tego full.
i nawet mam gdzieś , tylko mi się nie chce . Pomału kamper odchodzi z targetu do zabawy lub fascynacji
Tu np drogo ale duzy na naszym A... https://allegro.pl/oferta/monitor-10-cali-na-4-kamery-4pin-12v-24v-kombajn-7495631217
i tu
http://www.action.one.pl/...5958-p-2405.hti tu
itd ..https://www.alsen.pl/gps/rejestratory-drogi/nvox-monitor-lcd-9-cali-z-obsluga-do-4-kamer-i-funkcja-dvr-rejestratora-12v-24v..Świat jest pełen monitorów
https://www.alsen.pl/gps/...tratora-12v-24v
Lewo /prawo są
Trzy to najczęściej w poziomie , czyli trzy obrazy jeden nad drugim lub trzy z czterech
cztery widomo
Nie spotkałem trzech obok siebie !
Dwa obok siebie tak.
No i PIP w różnych konfiguraacjach
W dalszym ciągu domagam się zarazy lub wojny
Nic dziwnego ze poparcie wzrasta dla dających bez opamiętania za zero wysiłku. Wystraczy bzykać.
Socale - 2019-08-04, 13:51
Eee tam, zaraz zarazy...
Bzyki owszem.
Szukanie mnie męczy, ale to nie do końca to lub gupi jestem 49:51
Ekran dzielony na 4 to po 25% ekranu dla każdej kamerki czyli obrazek wielkości pudełka zapałek na 7".
Wolałbym po 50% na L i P czyli obraz już wielkości paczki fajek, a z 2 kamer odpowiednio ustawionych obraz by się "stykał" i mam panoramę. Chyba że takiej opcji nie ma i szukanie daremne. Jakość i tak jest licha dlatego nie chciałbym marnować dolnej części ekranu na czarno.
Kamera środkowa szłaby na cały ekran a podczas cofania automatycznie z L i P skierowanych na boki tak żeby mieć większą panoramę przy cofaniu skręcając.
Kamery takie malutkie jak 50groszy = 3 szt w jednej obudowie bym upakował.
Pip mógłbym wykorzystać do patrzenia w tyłprawoskos na skrzyżowaniach.
Bronek - 2019-08-04, 14:23
7" cali dla gościa 40... 50 60 plus, to do kitu obraz. Facet musi być dalekowidzem, krótkowzroczność chłopu nie przystoi, tym samym rozmiar ma znaczenie.
Ekran 7 cali podzielony jeszcze jest do y
Dlatego nawigację mam na 9,7 tablecie a ekran Kenwood a tylko dla radia. Czasem kamera cofania, lub przód tylko bez dzielenia.
Te 3 /4 obraziki, nic Ci nie dadzą, bo g.. no będzie widać na takiej powierzchni
Miałem ten obraz lewo skos i jest fajny czasem przydatny.
Wojtuś zrobisz po swojemu, ale wg mnie kupuj największy jak jest za rozsądną cenę.
7 cali ujdzie tylko do przełączania na cały ekran.
Socale - 2019-08-04, 14:56
Rozmiar jest istotny - wiem. Zrobię sobie szablon z kartonu na odpowiednik 7" i mam też srajblet 10", poprzykładam, popatrzę. Kwestia tylko podzielenia na ekranie na pół.
Ewa ma w swoim 360* i chciałem sobie w kamperze zrobić coś w rodzaju 180* za pomocą 2 kamer i jednego ekranu.
.
Zmęczyło mnie już szukanie, ale nie męczy myślenie i plan B też jest.
Da się ale trzeba rzeźbić.
Dwa ekrany 5-7" ulepione ze sobą pionowo matrycami na styk, w nowej obudowie udając jeden duży ekran. Do lewego kamera L do prawego kamera P
Obraz da się obrócić choćby kamerami.
To plan B i walka jak z radiem w Dethleffsie a strasznie mało teraz czasu na takie twory bo na wolne jeździmy a na nie wolne ja niewolniczę.
.
.
EDIT!!! EUREKA!!! Jednak kto pyta nie błądzi.
No patrz, zjedź na dół na przykłady podziału.
https://allegro.pl/oferta/4x-kamera-cofania-monitor-9-cali-podzialka-quad-ir-7570140217
Poszukam monitor bez kamer.
.
Za.
Bronek - 2019-08-04, 15:24
Przerabiałem i mam takie cuś. ALE to zawracanie... Jakoś daje radę na oryginalnej plus lusterka. Ostatecznie Monika lub sam wysiadam.
Jedynie co zrobię to kamerkę na mój elektryczny spust szarej. Bo to najczęściej używałem.
joko - 2019-08-04, 16:45
Ja zrobiłem takie coś, sprawdza się od kilku lat. Zaletą jest intuicyjność w użytkowaniu, bo obrazy są ułożone są tak jak kamery i tworzą razem jakby jeden panoramiczny. Przy cofaniu nie muszę się zastanawiać co gdzie jest. Przy podziale w Quad już tak fajnie nie będzie.
Kamery boczne ustawione mam tak, że widzą trochę dalej, i dzięki temu mogę robić samodzielnie takie manewry jak wyjazd tyłem na drogę z pomiędzy dwóch zasłaniających obiektów (budynków, płotów, itp), nawracanie na drodze, czy wyjazd z drogi podporządkowanej pod większym kątem bez ustawionego lustra. Kamer mam w tej chwili w sumie 10szt , podłączone do 16-to wejściowego rejestratora Hikvision z dyskiem SSD, z detekcją ruchu, itp Na TV mam podgląd 1,4,9 lub 16 kamer na raz,, ale te trzy kamery na tył mam poza tym puszczone właśnie na ten potrójny monitor. Zamiennie mam jeszcze puszczone na te monitorki (przełaczne jednym przyciskiem przy kierownicy) trzy inne kamery tzn. pod dachu z tyłu do przodu (do kontroli przejazdu pod np. niskimi wiaduktami) , pod podwoziem z tyłu do przodu (do kontroli czy o co nie zawadzę), oraz z przodu pod alkową pionowo w dół (do precyzyjnego manewrowania przodem i dojazdu do przeszkód). Na tym potrójnym monitorze używam tych kamer jak kamer cofania, natomiast razem z innymi podłączonymi do rejestratora, jako system monitoringu i ochrony z detekcją ruchu. Dzięki temu systemowi nie grozi mi np. serbska mafia lawetowa , bo nawet jak zostawię kampera i pójdę sobie na kawkę to dostanę MMS'a w pięć sekund po tym jak jakiś łoś spróbuje mi wleźć pod samochód i odpiąć jakiś przewód . A nawet jak zdąży odpiąć , to będę wiedział czy i gdzie wsadzał łapy i będę miał jego facjatę bezpieczną w "chmurze" . Ze złodziejami uzywającymi w procederze technologii, trzeba walczyć ...... lepszą technologią
Socale - 2019-08-04, 21:49
Dzięki Joko.
Z kamerami będę kombinował po swojemu, mam już typy bez tzw linii pomocniczych, ale są większe od pestek brzoskwini a chciałbym sobie zrobić panel z 3 kamerami tak żeby to wyglądało na fabryczne. Wykorzystam np lampę stop z jakiejś przyczepy i wkomponuję w nią kamery.
Oczywiście obraz będzie wykorzystywany również do zapisu. Monitor znalazłem wg wymagań, teraz już projekt leci z górki, reszta jak fantazja poniesie.
Brodacz77 - 2019-08-09, 00:41
joko napisał/a: | Kamer mam w tej chwili w sumie 10szt , podłączone do 16-to wejściowego rejestratora Hikvision z dyskiem SSD, z detekcją ruchu, itp Na TV mam podgląd 1,4,9 lub 16 kamer na raz,, ale te trzy kamery na tył mam poza tym puszczone właśnie na ten potrójny monitor. ........... Dzięki temu systemowi nie grozi mi np. serbska mafia lawetowa , bo nawet jak zostawię kampera i pójdę sobie na kawkę to dostanę MMS'a w pięć sekund po tym jak jakiś łoś spróbuje mi wleźć pod samochód i odpiąć jakiś przewód . A nawet jak zdąży odpiąć , to będę wiedział czy i gdzie wsadzał łapy i będę miał jego facjatę bezpieczną w "chmurze" . Ze złodziejami uzywającymi w procederze technologii, trzeba walczyć ...... lepszą technologią |
Joko - szacun Wyrwałeś mnie z butów
PS. A jak ten sprzęt wpływa na DMC ?
Socale - 2019-08-31, 17:28
Odświeżam.
Monitor 9" podzielny przyjechał. Obraz zaskakująco ostry.
Nie pokonałem jednak geometrii obrazu z 2 kamer wyświetlanych na raz na ekranie. Efekty rybiego oka cały obraz deformują. Kupiłem więc kilka innych kamer i ostatecznie ulepiłem w jednej obudowie 2 kamery o najszerszym kącie widzenia. Jedna patrzy się bardziej w dół, włączanie automatyczne ze wstecznym, druga patrzy się na pojazdy za mną. Mam jeszcze wolne 2 kanały, do czegoś wykorzystam. Pewno tyłprawoskos i dojazd przodem bo ryj długi i niewidoczny mam.
.
Teraz inna sprawa, TV. Manta 19"/12V jest wkomponowana więc pojedzie z Dethleffsem, ja tymczasem szukam Smart lub Bluetooth 19-22"/12V i... nie ma.
Czy ja słabo szukam? Znalazłem jednego zupełnie bez nazwy... lub pod nazwą "Produkt numer"
Może ktoś z Was natknął się na podobny?
joko - 2019-08-31, 20:26
Brodacz77 napisał/a: | joko napisał/a: | Kamer mam w tej chwili w sumie 10szt , podłączone do 16-to wejściowego rejestratora Hikvision z dyskiem SSD, z detekcją ruchu, itp Na TV mam podgląd 1,4,9 lub 16 kamer na raz,, ale te trzy kamery na tył mam poza tym puszczone właśnie na ten potrójny monitor. ........... Dzięki temu systemowi nie grozi mi np. serbska mafia lawetowa , bo nawet jak zostawię kampera i pójdę sobie na kawkę to dostanę MMS'a w pięć sekund po tym jak jakiś łoś spróbuje mi wleźć pod samochód i odpiąć jakiś przewód . A nawet jak zdąży odpiąć , to będę wiedział czy i gdzie wsadzał łapy i będę miał jego facjatę bezpieczną w "chmurze" . Ze złodziejami uzywającymi w procederze technologii, trzeba walczyć ...... lepszą technologią |
Joko - szacun Wyrwałeś mnie z butów
PS. A jak ten sprzęt wpływa na DMC ? |
W sumie to nie wiem, ale pewnie z 3kg to razem do kupy waży , no może więcej bo kabli trochę jest a one też wagę robią.
joko - 2019-08-31, 20:35
Socale napisał/a: |
.
Teraz inna sprawa, TV. Manta 19"/12V jest wkomponowana więc pojedzie z Dethleffsem, ja tymczasem szukam Smart lub Bluetooth 19-22"/12V i... nie ma.
Czy ja słabo szukam? Znalazłem jednego zupełnie bez nazwy... lub pod nazwą "Produkt numer"
Może ktoś z Was natknął się na podobny? |
Z porządnymi TV na 12V cienko bardzo , a jak już są to marnych marek, marnych jakości i brzydkie.
Ja szukam 32'', koniecznie z Androidem, ale skończy się zapewne albo na grzebaniu w zasilaczu, albo na małej dedykowanej przetworniczce. Przy takich poborach mocy jakie mają współczesne TV to przetworniczka jest chyba lepszym i mniej kłopotliwym rozwiązaniem.
W takim przypadku TV do wyboru do koloru.
Johny_Walker - 2019-09-01, 10:18
Używamy TV na 230V i polecam wszystkim to rozwiązanie.
|
|