Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Panele fotowoltaniczne SunPower z serii X22

pkmiecinski - 2019-08-05, 18:07
Temat postu: Panele fotowoltaniczne SunPower z serii X22
Witam forumowiczów,

Trafiłem na panele Sunpower z serii X22 i patrząc na notę katalogową (m.in. rozmiar, wydajność ponad 22%) bardzo szybko zapragnąłem go na dachu mojego campervana na Ducato L2H2.
Według mnie ma rewelacyjne osiągi, rozsądną cenę i pięknie rozwiązuje problemy zatłoczonego dachu w krótszych samochodach.

Produkt jest natomiast kierowany na rynek residental więc zakładam, że powinien pozostać nieruchomy. Pomijając sprawy związane z gwarancją (instalacja na aucie może być powodem jej unieważnienia przez producenta) czy są techniczne powody dla których taki panel nie może jeździć jako elektrowania?

Producent wręcz wprowadza usprawnienia zapobiegające mikropęknięciom - wydaje mi się że potencjalne wibracje to największy wróg takiego panelu.

Wszystkie parametry są w limitach większości regulatorów MPPT.

Nota katalogowa do wglądu.
https://us.sunpower.com/sites/default/files/media-library/data-sheets/sunpower-x-series-residential-solar-panels-x22-360-datasheet-514618-revc.pdf

pkmiecinski - 2019-08-05, 18:52

"When PV Modules are used on a mobile platform of any type, such as a vehicle, the Warranty Period shall be limited to 12 years."
Ciachowit - 2019-08-07, 16:36

Podpinam się pod wątek. Wyglądają ciekawie.
pkmiecinski - 2019-08-08, 11:43

Trafiłem na allegro za 1600zl (+wysyłka 200pln na palecie :( ), kupiłem, czekam na kuriera.
Będę oczywiście informował o przebiegu montażu i wydajności.

W tej cenie to całkowity killer. Koszt dwóch rozsądnych paneli 180W to coś pomiędzy 1500-1700zl przy czym wydajność większość dostępnych na rynku paneli ogranicza się do 19%. Tutaj nie dość że cele mniejsze, trwalsze, to jeszcze dają realne 22%.

No i jeden panel z szeregowo połączonymi celami to duuże uproszczenie w montażu, kablologii a wszystko na małym prądzie a napięciu 60V co za tym idzie cieńsze kable, mniejszy kontroler ładowania (w teorii wystarczy 10A, 20A z dużym zapasem) i ładowanie od pierwszych promieni słońca. Efekt zacienienia sprytnie załatwiony przez ominięcie mniej sprawnej celi.

amples - 2019-08-08, 12:08

pkmiecinski napisał/a:
w teorii wystarczy 10A, 20A z dużym zapasem
Do 360W :?: :wyszczerzony:
W teorii : 360W przez 14V to 25 A :spoko
pkmiecinski napisał/a:
wydajność większość dostępnych na rynku paneli ogranicza się do 19%. Tutaj nie dość że cele mniejsze, trwalsze, to jeszcze dają realne 22%.
Wydajność teoretyczna 3% większa z takiej samej powierzchni (360 W w innych panelach da tyle samo co twoje :!: )
jedyna korzyść to że twoje maja 3% mniejszą powierzchnie :spoko

Roberto - 2019-08-08, 14:02

Jestem bardzo ciekaw wyników testów tego panela :chytry
Sprawność na poziomie 22% to teoretycznie górna granica dla krzemu.
Z takiej powierzchni 360W to naprawdę sporo :bajer

Z tymi prądami to musisz brać pod uwagę to co wychodzi z regulatora, a nie prąd wejściowy, który oczywiście z racji wysokiego napięcia jest dość niski (co jest niewątpliwym plusem).
Tu trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że 360W to będzie w optymalnych warunkach, czyli pełne słońce i odpowiednie nachylenie panela. W przypadku instalacji na płasko, jak uzyskasz 300W to i tak będzie sukces :ok
Dlatego regulator 20A to tak na styk :-P

drFeelGood - 2019-09-04, 16:53

Nie wiem czy parametry tego panela (prócz wagi) przy zastosowaniu w kamperze usprawiedliwiają jego cenę. 900zł kosztuje Sharp 360W.