| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Nowy kamper, nowa lodówka nie działa na 12V.
Ivcia72 - 2019-08-08, 10:49 Temat postu: Nowy kamper, nowa lodówka nie działa na 12V. Hej dobrzy ludzie pomóżcie :D
Tak jak w temacie. Od nowosci nie działa nam lodówka Thetford model C2 na 12V. Sprawa była zgłoszona do dealera, po różnych dedukcjach z jego strony w końcu wpadł na to, co ja wyczytałam z instrukcji porównując objawy - uszkodzona płytka. Płytkę drugą, nową dostaliśmy od niego do samodzielnej wymiany - miał wtedy problemy kadrowe, a my przed wyjazdem na wakacje, więc nam to pasowało. Niestety po wymianie płytki, lodówka nadal nie działa na 12V. Po jej włączeniu było słychać jakies pykanie, więc szybko wyłączyłam i poinformowałam dealera, że niestety problem z lodówką nadal jest. Co może być przyczyną? Problem z instalacją 12V? Dokładali nam antenę satelitarną i solar, więc może wtedy cos poszło nie tak? Nie mam już do tego siły. Jestem zła, nie pojechaliśmy na wakacje takie jak chcieliśmy i wozimy się z tą zepsutą lodówką już dłuuuugoooo. Może cos podpowiecie?
Andrzej 73 - 2019-08-08, 11:04
Jeżeli macie nowego kampera to sprawę powinien załatwić Wam serwis , a nie Wy sami.
Rozumiem że kamper i znajdujące w nim sprzęty są na gwarancji.
Działając na własną rękę serwis może to potraktować jako złamanie warunków gwarancji.
Może pochwalcie się co to za firma która tak z Wami postępuje.
007jędruś - 2019-08-08, 11:12
Thetford model C2 , nic dziwnego że nie chłodzi
Bronek - 2019-08-08, 11:21
| 007 napisał/a: | Thetford model C2 , nic dziwnego że nie chłodzi |
Ten typ tylko chłodzi po wrzuceniu kostek lodu i nie na propanie czy butanie i tylko ewentualnie na skatolu i indolu.
230 V? Nie wiem
Ivcia72 - 2019-08-08, 11:58
Na 230 i na gazie działa bardzo dobrze, nie to jest problemem.
Nie działa na 12 V. Nie włącza w ogóle ani z ustawienia automatycznego, ani z aku.
Ivcia72 - 2019-08-08, 12:07
Wiem, że dealer powinien. Ale nie ma pracownika, który tym się zajmował, więc chcę mu pomóc i podpowiedzieć z czym może być problem. Może ktos się tu na forum zna na tym. A on i tak będzie musiał jakos to rozwiązać.
Roberto - 2019-08-08, 12:18
Tak jak już było napisane wcześniej - to dealer powinien Wam to naprawić
Ale jeśli już koniecznie chcecie to robić sami to warto sprawdzić, czy:
1. Po odpaleniu silnika jest podawane (poprzez przekaźnik) napięcie 12V na grzałkę
2. Jeśli jest podawane to napięcie to czy sama grzałka pracuje (bo może jest spalona )
| Ivcia72 napisał/a: | | Jestem zła, nie pojechaliśmy na wakacje takie jak chcieliśmy |
Mimo wszystko, moim zdaniem, to i tak lepiej niż gdyby lodówka nie pracowała na gazie...
Zasilanie 12V jest używane tylko podczas jazdy. Przecież można wtedy odpalić ją na gazie (aczkolwiek, przynajmniej teoretycznie, trzeba mieć odpowiednie zabezpieczenie)
Ivcia72 - 2019-08-08, 12:33
[quote="Roberto"]Tak jak już było napisane wcześniej - to dealer powinien Wam to naprawić
Nigdzie nie napisałam, że będziemy sami naprawiać Chcę po prostu wiedzieć jak rozmawiać z tym panem, wymiana płytki na nową nie pomogła, więc problem jest w czym innym. Ja się na tym nie znam, dealer pewnie też nie :P (tak wnioskuję po rozmowach :D) a pracownik techniczny ma to wszystko w czterech literach i gada tylko, że wszystko jest dobrze. Wg producenta tej lodówki nie można jeździć z podłączonym gazem, więc takie rozwiązanie odpada. Dzięki wielkie za podpowiedzi i konkrety!
Bajaga - 2019-08-08, 14:24 Temat postu: Re: Nowy kamper, nowa lodówka nie działa na 12V.
| Ivcia72 napisał/a: | | Płytkę drugą, nową dostaliśmy od niego do samodzielnej wymiany - miał wtedy problemy kadrowe |
Fajny dealer... napisz który to by omijać szerokim łukiem....
To tak jakby w aucie padło np. sprzęgło a Pan Mechanik dałby nową tarczę z zaleceniem wymiany pod domem... żenada.
ps. www.campermajster.pl p. Wojtek to naprawi. No ale nie gratis więc popytaj "dilera" czy sfinasuje.
zbyszekwoj - 2019-08-08, 16:57
| Roberto napisał/a: | | Przecież można wtedy odpalić ją na gazie (aczkolwiek, przynajmniej teoretycznie |
...a praktycznie ,kto na to zwraca uwagę.
Socale - 2019-08-08, 21:15
Nie wiem ile podpowiem, ale spróbuję.
1. Na wyłączonym silniku i wyłączonym zasilaniu lodówki, miernikiem sprawdzić czy obwód grzałki 12V jest obwodem czy przerwą. Obwód sprawny ma bardzo niską impedancję na zimno = prawie zwarcie = Jest ok.
Przerwa = spalona grzałka = wymiana skomplikowana.
.
2. Na włączonym/odpalonym silniku i włączonej lodówce w trybie pracy na 12V, miernikiem sprawdzić, w tych samych punktach co pomiar impedancji w pkt 1, sprawdzić czy jest jakieś napięcie, powinno być w zakresie 11-14V lub nawet lekko poniżej lub powyżej tego zakresu.
Ostrożnie by nie zewrzeć punktów tego pomiaru.
.
Wyniki/odpowiedzi otworzą kolejną furtkę do działań bez gdybania.
MAWI - 2019-08-09, 00:30
Nie dawno miałem podobny , a może i większy problem. Bo nie chłodziła na niczym. Nic nie kombinuj. Pisz pismo do dealera i po kłopocie. GWARANCJA. Masz ją na 3 lata. Albo bezpośrednio do thetforda. też ci wolno.Ja na nową czekałem tydzień.
|
|