|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Polski Caravaning - PC, ostatni raz, niestety
Bajaga - 2019-08-12, 14:05 Temat postu: PC, ostatni raz, niestety Nabyłem po raz kolejny PC. NR 4/2019. Cena 13,90 zł. I to właśnie mój raz ostatni.
Poziom artykułów to jest poniżej krytyki. Jedyne w miarę ciekawe rzeczy to relacje z wypraw w których tzw. Redakcja nie maczała palców. Reszta to albo reklama albo bełkot. Najkomiczniejszy jest artykuł na początku pt. Caravan Salon 2019. Jestem pewien, że sam autor go nie czytał bo jest tam masa rzeczy totalnie bez ładu i składu.
To nie jest dziennik. Nie sądzę by redakcja pracowała pod wielką presją czasu. A parę zdań nadaje się do kabaretu.
Jak to ma być reklamówka firm caravaningowych to ok, przyjmuję to. Ale nie płacę 13.90 za dostarczane do skrzynki na listy reklamy Castoramy czy Ikei, dają to gratis. Także, bawcie się dalej tak. W dobie internetu z tym poziomem "dziennikarstwa" nie macie szans.
Ps. I piszę to z przykrością bo chciałbym mieć miesięcznik ciekawy dla kamperowca, cóż, wiadomo, że nas jest mało w Polsce i może dlatego taka mizeria...
MILUŚ - 2019-08-12, 14:08 Temat postu: Re: PC, ostatni raz, niestety
Bajaga napisał/a: | ........ wiadomo, że nas jest mało w Polsce i może dlatego taka mizeria... |
Camperowiczów tak ; ale posiadaczy kamperów jest az nad to
anw73 - 2019-08-12, 15:02
Niestety zgadzam sie z przedmowca.Tez czekam kiedy dostane do skrzynki kolejny numer PC i z kolejnym doznaje szoku.
Dla porownania jak bedziecie kiedys w Norwegii to otworzcie sobie na stacji benzynowej podobna gazete o nazwie DIN FRITID , przekonacie sie jak wygladac powinno takowe czasopismo.
Pozdrawiam
John Wayne - 2019-08-12, 16:20
Popieram przedmówce,70 % to reklamy,wygląda na to że redaktorzy nie są camper-owcami a tylko kręcą lody na reklamach i sprzedają drogo pismo.
Dużo więcej można dowiedzieć się na forum CT i to gratis,proponuje Kolegę Bronka na Redaktora Naczelnego krytykowanego pisma !!!!!
Bajaga - 2019-08-12, 16:27
Ja nie chcę zbytnio kogoś krytykować, bo po co robić komuś nieprzyjemności. Ale jest to marność niestety. Cóż nie mój biznes, niech robią co chcą.
Ale kierowanie pisma kamperowego do ludzi którzy w tej dziedzinie nie mają bladego pojęcia wydaje mi się dziwne....
CORONAVIRUS - 2019-08-12, 18:12
John Wayne napisał/a: | Popieram przedmówce,70 % to reklamy |
Jak ja nie lubie takiego pier...nia
Wziąłem do łapy ponownie ten numer i policzyłem skrupulatnie reklamy , ich powierzchnie na stronach , wszystko zliczyłem i razem z reklamami samej gazety czyli prenumeraty wyszło mi r 15 stron na 108 stron czasopisma łącznie z okładkami . AŻ 15 STRON !!!!!!
Jak by sie mocno ponaginać z obliczeniami to tych reklam nie ma więcej jak 14 % a nie 70 przedmówcy który najwyraźniej mało potrafi .
Jeszcze jedno , jak chcecie mieć lepsze pismo jako polscy kamperowcy to szanujcie to jedno jedyne jakie mamy w Polsce i dajcie coś od siebie , tam chętnie wydrukują własnie Wasze ciekawe relacje , zdjęcia i przeżycia ale trzeba chcieć coś od siebie dać a nie tylko marudzić i krytykować ... na Białorusi nie mają żadnego pisma kamperowego i pamiętam jak się rzucali na PC w trakcie zlotu w Mińsku .
Jeszcze raz , krytykować z fotela każdy potrafi , dać coś od siebie mało kto i tym czapka z głów .
Bajaga - 2019-08-12, 18:37
Piszesz to Mecenasie (czy Kogucie?)? jakby PC robił to pro publico bono. A to zwykły biznes. Ekscytuje cię sytuacja osobista twego wulkanizatora czy pana od kostki brukowej? No ja też mam to w d.pie. I niby czemu PC mam dawać im coś z siebie?
Parę osób daje materiały do PC zapewne za gratis i chyba kręci ich że pismo za 13.90zł opublikuje ich myśli. Ja płacę i wymagam. Wymagam jakości i poziomu. Skoro jej nie ma to papa. Niech spadają do kosza na śmieci.
mrsulki - 2019-08-12, 18:42
MECENAS napisał/a: | szanujcie to jedno jedyne jakie mamy w Polsce i dajcie coś od siebie , tam chętnie wydrukują własnie Wasze ciekawe relacje , zdjęcia i przeżycia ale trzeba chcieć coś od siebie dać a nie tylko marudzić i krytykować |
Czyli jak nie jestem zadowolony z usług np. mechanika to mam sobie wykonać usługę sam i jeszcze mu za nią zapłacić????
CORONAVIRUS - 2019-08-12, 19:27
mrsulki napisał/a: | MECENAS napisał/a: | szanujcie to jedno jedyne jakie mamy w Polsce i dajcie coś od siebie , tam chętnie wydrukują własnie Wasze ciekawe relacje , zdjęcia i przeżycia ale trzeba chcieć coś od siebie dać a nie tylko marudzić i krytykować |
Czyli jak nie jestem zadowolony z usług np. mechanika to mam sobie wykonać usługę sam i jeszcze mu za nią zapłacić???? |
sam sobie odpowiedz na takie pytanie , ja się nad nim nie pochylę.
gryz3k - 2019-08-12, 19:27
Też trochę nie rozumiem dlaczego mam dawać coś od siebie. Jeżdżę motocyklem ale prasy motocyklowej nie czytam bo po co? Jeżdżę kamperem zamiast o tym czytać. Piszę na CT bo to niekomercyjna działalność. Jak PC zapłaci mi za artykuł to mogę coś napisać. Ot i cała filozofia.
CORONAVIRUS - 2019-08-12, 19:29
gryz3k napisał/a: | Jak PC zapłaci mi za artykuł to mogę coś napisać. Ot i cała filozofia. |
Ja nie biorę za pisanie ani grosza , to moja filozofia dla innych by mieli co czytać
amples - 2019-08-12, 20:10
MECENAS napisał/a: | Ja nie biorę za pisanie ani grosza , to moja filozofia dla innych by mieli co czytać |
Dajesz coś od siebie
Tylko dlaczego ktoś ma zarabiać na takich piszących darmo
CORONAVIRUS - 2019-08-12, 20:20
amples napisał/a: | MECENAS napisał/a: | Ja nie biorę za pisanie ani grosza , to moja filozofia dla innych by mieli co czytać |
Dajesz coś od siebie
Tylko dlaczego ktoś ma zarabiać na takich piszących darmo |
Bo on daje cała resztę i nie jest kamperowcem tylko biznesmenem a o odczucia tych piszących za free nie trzeba się martwić , tak mają , dawanie ich rajcuje .
gryz3k - 2019-08-12, 20:21
MECENAS napisał/a: | gryz3k napisał/a: | Jak PC zapłaci mi za artykuł to mogę coś napisać. Ot i cała filozofia. |
Ja nie biorę za pisanie ani grosza , to moja filozofia dla innych by mieli co czytać |
Adam. Twój wybór. Ja za darmo piszę na CT i FB bo to nie są komercyjne przedsiięwzięcia. Kiedyś jeden z kolegów chciał żebym tłumaczył z angielskiego coś na jego komercyjną stronę o caravaningu. Grzecznie odmówiłem. Dlaczego? Bo gdyby to było dla niego prywatnie lub gdyby poprosił mnie Janusz bo potrzebuje czegoś na CT to proszę bard/o ale jeżeli ktoś ma zarabiać na mojej pracy to sorry wolè pomóc sierotkom.
CORONAVIRUS - 2019-08-12, 20:36
gryz3k napisał/a: | Ja za darmo piszę na ... FB bo to nie są komercyjne przedsiięwzięcia. . |
doprawdy ? Skąd to wziąłeś ? Tą wiedzę .... Te mrówki z FB są częścią wielkiej komerchy , robią ruch w czyimś interesie i to ogromny .... FB na Tobie zarabia , daj to sobie powiedzieć .
Andrzej 73 - 2019-08-12, 21:13
Fakt jest to nasze jedyne pismo , co nie zmienia faktu , że artykuły w nim zamieszczane nie wyglądają ciekawie lub inaczej nie przyciągają czytelnika.
Uważam , że redakcja powinna coś zmienić/ udoskonalić aby uczynić gazetę bardziej ciekawszą i interesująca. Jakby nie było , jest to hobby coraz bardziej rozwijające się w naszym kraju.
MAWI - 2019-08-12, 21:29
Nie ma się o co droczyć. Wchodzę z kolegą do restauracji i po posiłku kolega głośno wyraża swoje niezadowolenie kelnerowi. Zazwyczaj niestety kelner ma to gdzieś. I nic z tego nie wynika. Ja natomiast już tam nie wchodzę. I będąc l przewodnikiem GOOGLE grzecznie bez epitetów piszę wyrażając swoją opinię.Ku przestrodze innych. Właściciel potem czyta te opinie i oby wyciągnął wnioski. I tyle.
Bronek - 2019-08-12, 21:35
E tam... Olać.
Wersja internetowa wystarczy. Jest kilku blogerów m. In Alan H., do tego paru co mają ciśnienie na szkło i tylko prania i defekacji nie pokazują. Są strony francuskie, włoskie i brytyjskie, które Onkel Google nieźle tłumaczy...Czyli jest co czytać i oglądać. Nawet obce fora bezjęzykowo można przeglądać.
Raz już padli niemal i mało być lepiej. Kilka razy nawet było, lecz... teraz..
Za to uaktywnili się w necie i to chyba właściwy kierunek. Choćby z tego powodu, że można komentować i tym samym mieć jakiś wpływ?
Nie kupię, bo szkoda drzewl
Socale - 2019-08-12, 22:19
20 parę lat temu, gdy zapanowała moda na CarAudio, widząc potencjał i lubiąc muzykę w najwyższej jakości wszedłem w ten temat. Powstało czasopismo o nazwie CarAudio-Muzyka w samochodzie. Czerpałem z tego pisma wiedzę, przesiąknięte było reklamami, ale to były reklamy dla mnie, czyli dla kogoś kto kumał o co kaman. Najlepsze były artykuły praktyczne, co tu w Polski Carawaning odpowiednikiem są relacje użytkowników. Te relacje to podróże ale też "majsterkowanie" co najbardziej przyciąga uwagę.
Ja pamiętam do dziś na pamięć artykuł pt. "Ława wąska dupa szeroka" chodziło o to że niektóry dźwięk w aucie się po prostu nie mieści. Zrozumiałem o co kaman i... zacząłem zarabiać.
Popieram w jakimś sensie to, żeby pismo posiłkowało się relacjami z podróży, modernizacji i napraw. Sam co nieco udostępniam Wam tu i każdy z Was coś mi - wsio za free.
Moim zdaniem, pismo jako tako komercyjne, jak tu na forum znajdzie coś ciekawego, to niech zapyta o zgodę i niech drukuje cokolwiek. To jest to co moglibyśmy dać od siebie, bezinteresownie.
Pismo Car Audio upadło bo moda upadła, więc i ja.
Caravaning raczej nie upadnie, otwieram tok myślenia.
DI STEFANO - 2019-08-13, 06:38
Bronek napisał/a: | E tam... Olać.
Nie kupię, bo szkoda drzewl |
Od kilku ładnych lat też nie kupuję,
z tego samego powodu choć...…
nie tylko z tego
Bronek - 2019-08-13, 06:56
Można się zżymać, na ilość reklam i poziom treści, ale nawet gdyby były dobre i ciekawe, to i tak chyba bym "olał" o ile była by wersja internetowa.
Co prawda kamperowcy w sporej grupie to "dziadki borowe" ale czasem kumate i nic nie stoi na przeszkodzie aby było i taniej i więcej i weselej, korzystając z internetu.
I gadanie o przewadze papieru w ręce przed oczami, klimacie książki czy papierowego czasopisma, to jak gloryfikowanie klimatu liścia kapusty i w/w gazety w WC.
Owszem zawsze będzie grupa prawdziwych koneserów, dziwaków, niemot, i tych co na "nie".... I dla tych kioski Ruchu muszą pozostać.
Tekst to teks, obraz to obraz i czytnik, tablet, smarfon, komputer, a nawet telewizor spokojnie spełnią to zadanie. Szczególnie w tematach branżowych itp.
Doddam, że INTERAKCYJNOŚĆ elektronicznej formy przekazu jak np Forum, natychmiast pozwala być aktywnym czytelnikiem i mieć pewien wpływ na poziom.
Itd... tyle
Nogi mi ścierpły od pisania. Dziwne.
"MONIKA!!! KAPUSTA SIĘ SKOŃCZYŁA!! Nie ma? W ogrodzie rośnie łopian"
SZMUN - 2019-08-13, 09:07
Niestety zgadzam się z większością.
Przestałem dofinansowywać PC z uwagi na jakość podawanej treści.
Reklamy to nie tylko strony które liczył MECENAS ale są również poukrywane w formie artykułów. Mam nieodparte wrażenie że nic nie robią bezinteresownie. Wielokrotnie wałkują te same marki. Brak obiektywizmu.
Kto wie? Może to okazja na wkroczenie nowego czasopisma z większą ilością merytorycznych przekazów?
Co do przekazywania materiałów? Byłoby im to na rękę bo w końcu czasopismo zyskałoby jakąś wartość.
RadekNet - 2019-08-13, 15:52
Przypomnieliście mi, że dostałełem ostatni numer tej gazet "just for free" jakieś dwa tygodnie temu - muszę wreszcie sprawdzić co z jej trescią jest nie tak (to apropos treści na papierze vs w internecie)
Bajaga - 2019-08-13, 16:52
MECENAS napisał/a: |
Wziąłem do łapy ponownie ten numer i policzyłem skrupulatnie reklamy , ich powierzchnie na stronach , wszystko zliczyłem i razem z reklamami samej gazety czyli prenumeraty wyszło mi r 15 stron na 108 stron czasopisma łącznie z okładkami . AŻ 15 STRON !!!!!!
Jak by sie mocno ponaginać z obliczeniami to tych reklam nie ma więcej jak 14 % a nie 70 przedmówcy który najwyraźniej mało potrafi . |
Sorki. Ale pieprzysz głupoty. I nie mam bladego pojęcia jak liczysz reklamy. W PC zdecydowanie łatwiej jest wyliczyć ile stron to nie reklama.
No chyba, że sadzisz ze artykuły typu "100 lat technnologii absorbcyjnej w służbie podróżnikom" (reklama Dometic), "Rozruchowy czy użytkowy" (reklama Exide z fotką ich prezesa) czy "Buskamper - małe jest piękne" to nie są reklamy... Więcej nie chce mi się wyliczać bo mi nikt za to nie płaci. A nigdy nie pracuję za gratis.
yahoda - 2019-08-22, 23:08
A dostał ktoś z Was kiedyś emila od PC z prośbą o udostępnienie swojej relacji z podróży w celu publikacji na łamach PC?
koko - 2019-08-22, 23:29
A ja z przyzwyczajenia kupuję od Nr 1 choć czytam B. wybiórczo
Bajaga - 2019-08-28, 20:28
Smutne jest to, że temat powstał ponad 2 tyg temu a nikt z PC nie napisał kawałka posta typu "czego wam trzeba?", "co byłoby fajne?" "co jest do kitu"? itp..... No kto to kupuje poza kamperowcami?
A może. ... to nie ma znaczenia czy ktoś kupuje bo dzięki wszechobecnym reklamom numer zarabia choćby sprzedaż wyniosła 7 sztuk.... I tylko o to chodzi. Sorry Winnetou, biznes is biznes...
DC - 2019-08-28, 20:57
Ile kamperów tyle kamperowców Jeden lubi dłubać, drugi jak mu dłubią, jeden zwiedzać świat, drugi uciekać do garażu Jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził i tak jest z naszym jedynym pismem.
Pamiętam z dziesięć lat temu czytałem z wypiekami na twarzy każdy artykuł i każde słowo bo to były moje początki w caravanigu.
Teraz po tylu latach doświadczeń czytam trochę z przymrużeniem oka i kupuję tylko te numer gdzie są jakieś interesujące mnie artykuły
emkacar - 2019-08-29, 06:22
Ja zawsze przed zakupem przeglądam w sklepie Niestety w większości przypadków nie kupuję, bo czasopismo zalewają reklamy. Na początku reklam było o wiele, wiele mniej......Chęć zysku zasłoniła wydawcy poszanowanie czytelnika
John Wayne - 2019-08-29, 06:57
emkacar napisał/a: | Ja zawsze przed zakupem przeglądam w sklepie Niestety w większości przypadków nie kupuję, bo czasopismo zalewają reklamy. Na początku reklam było o wiele, wiele mniej......Chęć zysku zasłoniła wydawcy poszanowanie czytelnika |
Oprócz reklam dużo sponsorowanych artykułów w sumie reklamujących produkt.
Mnie interesowałby ranking campingów w Polsce są nowo otwierane o których redakcja też nic nie pisze.
Bronek - 2019-08-29, 08:04
Ja jak przeglądnę w sklepie , to przy okazji wszystko co interesujące przeczytam.. Tyle tego,
darek 61 - 2019-08-29, 10:23
Bronek napisał/a: | :mrgreen: Tyle tego, |
Też uważam że interesujących spraw jest tam tyle ,że można poczytać na stojąco,niestety.
Oby kolejnym krokiem PC nie było foliowanie czasopisma.
emkacar - 2019-08-30, 06:26
darek 61 napisał/a: | Bronek napisał/a: | :mrgreen: Tyle tego, |
Też uważam że interesujących spraw jest tam tyle ,że można poczytać na stojąco,niestety.
Oby kolejnym krokiem PC nie było foliowanie czasopisma. |
Wtedy, znając życie i na folii walną reklamy
Bartek PolskiCaravaning - 2019-10-28, 10:51
Dzień dobry, dziękuję za ten wątek, cieszę się, że powstał samoistnie. Od przeszło 4 lat próbuję zaktywizować naszych Czytelników do tego, by wyrażali opinię na temat całego naszego tytułu. Jak już słusznie zauważyliście, dziś Polski Caravaning to nie tylko magazyn. To również portal internetowy, gigantyczna społeczność, uczestnik social media i wkrótce... cóż, o tym jeszcze mówić nie mogę.
Wracając do opinii. Przeprowadziłem w tym roku ankietę internetową (https://polskicaravaning.pl/artykuly/statystyczny-czytelnik-pc-wyniki-ankiet,53575), w której swój głos wyraziło przeszło 100 Czytelników. Wśród pytań można było znaleźć "zwykłe" pytania na temat wieku lub płci, ale były również pola otwarte, w których można było napisać, czego brakuje w naszym magazynie.
Wnioski "na szybko" wyciągnięte z tej ankiety są następujące. Po pierwsze, nasz Czytelnik jest osobą sprawnie posługującą się Internetem i nowymi technologiami, ale nadal uwielbia czytać papier. Podobnie jak ja - mam 28 lat, jestem internetowym dzieckiem, ale nie wyobrażam sobie e-booka (a na ekranie smartfona czytam tylko krótkie treści/artykuły). Stąd decyzja, że kontynuujemy wydawanie magazynu (zwłaszcza, że liczba prenumeratorów stale się powiększa).
Po drugie, najliczniejsza grupa pod kątem zarobków to ta od 3500 do 5000 zł "na rękę". Mało, dużo? Nie nam to oceniać. Łącząc jednak ten fakt z tym, że 85% ankietowiczów dokonuje zakupów w sklepach caravaningowych wysnuliśmy wniosek, że nasi Czytelnicy są raczej osobami majętnymi dla których caravaning to pasja nielicząca kosztów - podobnie jak wędkarstwo czy "jachting".
Po trzecie, Polski Caravaning to, obok dużej społeczności gromadzącej kilkadziesiąt tysięcy osób, biznes. Tak, jesteśmy firmą, która zarabia na swojej działalności. Utrzymujemy dość duże wydawnictwo (obecnie, nie wiem, około 50 osób?), ludzi, sprzęty i całą resztę, która jest z tym związana. Logiczne jest więc, że reklamy pojawiać się muszą i się pojawiają. Na nich tak naprawdę zarabiamy i pokrywamy koszty, sam zakup magazynu (lub prenumeraty) zwraca tylko koszt wydruku i logistyki.
Działamy na tej samej zasadzie jak wszystkie inne magazyny branżowe. Nie jesteśmy alfą i omegą, więc posiłkujemy się wiedzą innych. Stąd tematy techniczne opracowywane razem z firmami - wspomniany Dometic jest tu świetnym przykładem. Sam nie jestem w stanie stworzyć autorskiego materiału, więc muszę skontaktować się z ekspertem. Stąd np. test video akumulatora nagrany wspólnie z Dariuszem z serwisu ALPO czy tekst Rafała o historii absorbcji napisany wspólnie z Dometic'iem. Reklama? Raczej standardowe podziękowanie za pomoc w przygotowaniu treści - normalne w dziennikarstwie, w którym pracuję od 18 roku życia (czyli już 10 lat).
Zachęcając ludzi do kupna magazynu od razu pytam, czy dokonali już zakupu i jak im się podoba magazyn. W zdecydowanej większości (nie wiem, 90%?) piszą mi, że takowy im się bardzo podoba, są zadowoleni z tekstów, ich poziomu, merytoryki. Przykład z minionych targów:
- "Bardzo lubię czytać PC ze względu na prezentowane nowe kampery, nowości w akcesoriach, rozwiązaniach technicznych pomimo tego, że nie planuję na razie zmiany pojazdu."
I ja takie osoby doskonale rozumiem. Sam oglądam Top Gear czy czytam Auto Świat przeglądając recenzje samochodów za kilkaset tysięcy złotych - dla przyjemności, satysfakcji. Przecież i tak mnie (przynajmniej na razie) na nie nie stać ;)
W tej sytuacji nie można jednak nie wspomnieć o uwagach, które pojawiły się w ankiecie, tym wątku i różnych, innych miejscach. Część rad jest słuszna. Mi brakuje publicystyki na temat caravaningu, Polski Caravaning w ostatnim czasie (w moich oczach) stał się katalogiem nowości - czy to przyczep czy kamperów. Chcę to zmienić, Szefa złamałem i mam nadzieję, że od przyszłego numeru w skład magazynu wejdzie stała rubryka. Często piszecie o braku tekstów nawiązujących do napraw kamperów, poradników typu "zrób to sam". I tu mamy problem, ponieważ nasi dziennikarze takimi tematami się nie zajmują. Korzystamy z uprzejmości innych firm, które tłumaczą, co można zrobić samemu a w jakich sytuacjach trzeba się zwrócić do autoryzowanego serwisu. Uważam jednak, że takich tekstów jest za mało i też pracuję mocno na tym by to zmienić.
Bronek - 2019-10-28, 11:05
Cytat: | I tu mamy problem, ponieważ nasi dziennikarze takimi tematami się nie zajmują. Korzystamy z uprzejmości innych firm, które tłumaczą, co można zrobić samemu a w jakich sytuacjach trzeba się zwrócić do autoryzowanego serwisu. U |
A może poprosić tu , kogoś kto by opisał temat w zarysie ... A Wy go zredagujecie , dacie do ponownej konsultacji i wtedy nie będzie wielu baboli .
Po prostu : w tym wątku pytanko : "chcemy napisać o tym i o tym" . Może ktoś na priv zasugeruje co w nim ująć . ?? Itd .
Zawsze chyba ktoś coś gratis podrzuci dla dobra ogólnego ?
Serwisy maja inny pkt widzenia czasem wynikający z tego ,że nie mogą też czegoś robić, lub nawet nie wiedzą o potrzebach i pomysłach. ITD
krimar - 2019-10-28, 11:14
Bartek PolskiCaravaning napisał/a: | Często piszecie o braku tekstów nawiązujących do napraw kamperów, poradników typu "zrób to sam". I tu mamy problem, ponieważ nasi dziennikarze takimi tematami się nie zajmują. Korzystamy z uprzejmości innych firm, |
czyli wszystko po staremu, nadal będziecie żerować na tekstach innych (znalezionych np na CT), może chociaż tym razem podacie źródło
Bartek PolskiCaravaning - 2019-10-28, 11:29
Cytat: | czyli wszystko po staremu, nadal będziecie żerować na tekstach innych (znalezionych np na CT), może chociaż tym razem podacie źródło
|
Jeżeli taka sytuacja wystąpiła, proszę o informację. Wyciągniemy odpowiednie konsekwencje.
Cytat: | A może poprosić tu , kogoś kto by opisał temat w zarysie ... A Wy go zredagujecie , dacie do ponownej konsultacji i wtedy nie będzie wielu baboli .
|
Tak właśnie powstają relacje z podróży.
Roberto - 2019-10-28, 11:49
Bartek PolskiCaravaning napisał/a: | Korzystamy z uprzejmości innych firm, które tłumaczą, co można zrobić samemu a w jakich sytuacjach trzeba się zwrócić do autoryzowanego serwisu. |
Bronek napisał/a: | A może poprosić tu , kogoś kto by opisał temat w zarysie ... |
Bronek
Czy myślisz, że ktoś kto ma firmę (czyli teoretycznie ma odpowiednią wiedzę i umiejętności) i utrzymuje się z napraw np. elektroniki będzie chętnie dzielił się swoją, często przez lata zdobywaną, wiedzą W dodatku za free
Z drugiej strony, chciałbyś aby za darmo doradzał Ci ktoś, kto coś gdzieś usłyszał albo podejrzał i na tej podstawie uważa się za fachowca w danej dziedzinie
Do kogo będziesz miał pretensje, kiedy takie "doradztwo" skończy się np. spaleniem kampera
Zapytam przekornie, czy wysłał byś swoją żonę do lekarza, który uczył się "z Internetu"
Bronek - 2019-10-28, 11:58
O Jezu nie przeginaj .
Na pewno nie powinni opisywać montażu LPG stacjonarnego w stodole .
Ale SOGa czy Kamerki juz mogą . Naprawy itd .
Zresztą to tylko propozycja , jak nikt się nie zaoferuje , to napiszą kolejna bzdurę i już na pewno nigdy nie kupie tego czasopisma .
Tak to w ogóle przepis kulinarny po którym dostane sraczki nadaje sie do prokuratora . Strach sie bać ..
Generalnie to czarno widzę
krimar - 2019-10-28, 13:57
Bartek PolskiCaravaning napisał/a: |
Jeżeli taka sytuacja wystąpiła, proszę o informację. Wyciągniemy odpowiednie konsekwencje.
|
https://www.camperteam.pl...p=416685#416685
https://polskicaravaning.pl/miejscowki/miejscowka-232-jezioro-slupeckie,4118
Co więcej Polski Caravaning pisze, "moja własność, tak że bez problemu dla kamperków z CT"
Czyżby PC przywłaszczył sobie nie tylko tekst, ale też działkę?
https://www.camperteam.pl...p=363728#363728
https://polskicaravaning.pl/miejscowki/miejscowka-133-jezioro-koronowskie,4007
https://www.camperteam.pl...p=424213#424213
https://polskicaravaning.pl/miejscowki/miejscowka-267-potok-wetlina,4153
https://www.camperteam.pl...p=436417#436417
https://polskicaravaning.pl/miejscowki/miejscowka-283-lopata-polska-i,4175
https://www.camperteam.pl...p=436419#436419
https://polskicaravaning.pl/miejscowki/miejscowka-284-lopata-polska-ii,4176
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=165
https://polskicaravaning.pl/miejscowki/miejscowka-319-jezioro-tarnowskie-duze,4222
itd, sami zresztą wiecie lepiej które teksty z CT i innych upadłych forów wkleiliście na waszą stronę bez podania źródła
Bajaga - 2019-10-28, 21:31
Bartek PolskiCaravaning napisał/a: |
Wracając do opinii. Przeprowadziłem w tym roku ankietę internetową (https://polskicaravaning.pl/artykuly/statystyczny-czytelnik-pc-wyniki-ankiet,53575), w której swój głos wyraziło przeszło 100 Czytelników. (...)
Po drugie, najliczniejsza grupa pod kątem zarobków to ta od 3500 do 5000 zł "na rękę". Mało, dużo? (...)
Utrzymujemy dość duże wydawnictwo (obecnie, nie wiem, około 50 osób?), (...)
Działamy na tej samej zasadzie jak wszystkie inne magazyny branżowe. Nie jesteśmy alfą i omegą, więc posiłkujemy się wiedzą innych.
(...)
Mi brakuje publicystyki na temat caravaningu |
OK, napiszę, choć ja w przeciwieństwie do Was robię to gratis a jutro kupa roboty.
1. Ankieta wśród czytelników ma wartość zerową. To jak zrobić ankietę wśród członków partii x z pytaniem czy partia x jest fajna. Co powiedzą? Że jest na 200% fajna bo jakby powiedzieli, że nie fajna tzn. że są idiotami.
2. Nie zaglądając nikomu do portfela... ale z 3500 na rękę to można mieć fajny rower turystyczny a nie kampera.
3. PC utrzymuje 50 osób? Albo to naprawdę czerstwy żart albo nieopatrzne odsłonięcie się :-) Chyba jutro konkurencję założę, ze szwagrem i dwoma kumplami osiągniemy bez problemu poziom napisania (nie skopiowania, otrzymania itp) 3 tematów na 3 miesiące (kwartalnik).
4. Otóż inne magazyny branżowe chcą być alfą i omegą. Zatrudniają pasjonatów/fachowców. Robią testy samochodów, telefonów, komputerów, pieców, centrali rekuperacyjnych, drzwi antywłamaniowych, rowerów itp itd. Mierzą, ważą, badają, oceniają w oparciu o możliwie dużą ilość, możliwie obiektywnych kryteriów.
5. Nam też brakuje tej publicystyki...
Bartek PolskiCaravaning - 2019-10-29, 11:01
Cytat: | 1. Ankieta wśród czytelników ma wartość zerową. To jak zrobić ankietę wśród członków partii x z pytaniem czy partia x jest fajna. Co powiedzą? Że jest na 200% fajna bo jakby powiedzieli, że nie fajna tzn. że są idiotami.
|
Kompletnie się nie zgodzę. Badania rynku są kluczowe do tego, by kontynuować swoją działalność. Pytając klienta (zwłaszcza tego wieloletniego) wiemy, co mu się podoba a co nie, czy zmiany, które podjęliśmy są dobre, czego mu brakuje a co powinniśmy zostawić. Każdy szanujący się magazyn taką ankietę przeprowadza bo liczy się ze swoimi Czytelnikami. My możemy sobie pisać wszystko, ale to musi się podobać odbiorcom. Bez nich nie ma nas, dziennikarzy.
Cytat: | 2. Nie zaglądając nikomu do portfela... ale z 3500 na rękę to można mieć fajny rower turystyczny a nie kampera.
|
Stąd właśnie gigantyczna popularność naszego działu Ogłoszenia z używanymi przyczepami i kamperami. W tym sezonie wzrost odwiedzin tego działu duuużo przekroczył nasze oczekiwania.
Cytat: | 3. PC utrzymuje 50 osób? Albo to naprawdę czerstwy żart albo nieopatrzne odsłonięcie się :-) Chyba jutro konkurencję założę, ze szwagrem i dwoma kumplami osiągniemy bez problemu poziom napisania (nie skopiowania, otrzymania itp) 3 tematów na 3 miesiące (kwartalnik).
|
Mówiłem oczywiście o całym Wydawnictwie, wydajemy kilka różnych magazynów branżowych w tym PC. Wybacz za niedopowiedzenie.
Cytat: | 4. Otóż inne magazyny branżowe chcą być alfą i omegą. Zatrudniają pasjonatów/fachowców. Robią testy samochodów, telefonów, komputerów, pieców, centrali rekuperacyjnych, drzwi antywłamaniowych, rowerów itp itd. Mierzą, ważą, badają, oceniają w oparciu o możliwie dużą ilość, możliwie obiektywnych kryteriów.
|
W mojej prywatnej opinii to i dobrze i źle. Dobrze, bo Czytelnik ma jasny pogląd na wszystko. Źle, bo tak jak powiedziałem wcześniej, żaden dziennikarz nie jest ekspertem we wszystkim. Stąd nasze korzystanie z zewnętrznych źródeł, czyli firm, z którymi współpracujemy.
Cytat: | itd, sami zresztą wiecie lepiej które teksty z CT i innych upadłych forów wkleiliście na waszą stronę bez podania źródła
|
Musiałbym to sprawdzić. Po pierwsze, myślałem, że chodzi o teksty a nie o bazę miejscówek. Z tego co kojarzę (a tak muszę napisać bo gdy tworzyła się baza miejscówek mnie jeszcze w PC nie było) była to luźna wymiana informacjami po to, by nigdy takowa baza nie znikła. Z naszej strony deklaruję możliwość dopisania jako współtwórców tej bazy użytkowników niniejszego fora. Co więcej, wspólnie możemy tę bazę powiększyć, ogłosić oficjalną współpracę - ja jestem od zawsze otwarty na relację z małymi i dużymi społecznościami caravaningowymi.
krimar - 2019-10-29, 15:55
Bartek PolskiCaravaning napisał/a: | Z naszej strony deklaruję możliwość dopisania jako współtwórców tej bazy użytkowników niniejszego fora |
wystarczy do opisów, które nie powstały na Polskim Caravaningu lecz zostały przepisane z innych stron internetowych dodać informację z adresem strony, gdzie opis umieszczony został pierwotnie (np: opis zaczerpnięty z www.camperteam.pl )
suzu4x4 - 2020-02-06, 18:16
krimar napisał/a: | Bartek PolskiCaravaning napisał/a: | Z naszej strony deklaruję możliwość dopisania jako współtwórców tej bazy użytkowników niniejszego fora |
wystarczy do opisów, które nie powstały na Polskim Caravaningu lecz zostały przepisane z innych stron internetowych dodać informację z adresem strony, gdzie opis umieszczony został pierwotnie (np: opis zaczerpnięty z www.camperteam.pl ) |
coś kolega z PC zamilkł a źródło skąd tekst został zaczerpnięty dalej nie podane , a minęło już kilka miesięcy ...
https://polskicaravaning.pl/miejscowki/miejscowka-232-jezioro-slupeckie,4118
|
|