|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Wyciek z kasety Thetford
wbobowski - 2019-08-13, 21:46 Temat postu: Wyciek z kasety Thetford Wyciek nastepuje elementem, który nawet nie wiem jak nazwać ... odpowietrznik czy coś takiego.
Na pierwszych 2-ch zdjęciach zaznaczyłem, o który element chodzi
wbobowski - 2019-08-13, 21:53
Wyciek nastepuje oczywiście w pozycji pionowej, gdy zamierzam ją opróżniać. Po dokładnym umyciu kasety (a jak wiecie nie to takie proste) wymontowałem ten element i nie badzo wiem, co może powodować jego dolną pozycję (opuszczony) a nie tak jak na poprzednich zdjęciach - w górze.
Wszystkie wymontowane częsci razem na pierwszym zdjęciu i osobno na kolejnym.
Nie wiem, czy ta płaska górna koncówka powinna być na stałe sczepiona z tuleją leżącą obok (może się rozszczepiły) i co powoduje górną pozycję tego elementu, bo u mnie jest opadnięty i nieszczelny.
W nowszych kasetach (albo innych producentów) czegość takiego nie ma. Widać to na ostatnim zdjęciu.
Bronek - 2019-08-13, 22:02
A gdzie sorężynka?
Z tego co pamiętam to piwinna być? To odpowietrznik
wbobowski - 2019-08-13, 22:04
Bronek napisał/a: | A gdzie sorężynka? |
Dobre pytanie, a gdzie ona powinna być ??? bo nie znalazłem żadnej.
Bronek - 2019-08-13, 22:17
Gdie# takie coś miałem że starej kasety, i wydaje mi się że była,? Wlaśnie nie pamiętam Ale C200 było i spręzynka pid tym wahadełkiem chyba
https://images.app.goo.gl/RHL3tGLeATpZsVpe8
Bronek - 2019-08-13, 22:21
Oba podciąga tą gąbkę do góry i uszczelniacz. po wsunięciu jest ściskana
Może to tak samo?
To jest C2? To ma taki i do kupienia
Powyżej kasety. Pp tu jak na moim niuedolnym zdj.
slawwoj - 2019-08-13, 22:28
Mialem podobny przypadek. Też cieklo i zdaje się nie odbijalo. Po wrzucenie do jakiegoś odkamieniacza przestało.
Bronek - 2019-08-13, 22:31
Może przerdzewiała? Albo ktoś coś kombinował?
Tu kiedyś coś takiego mieli
https://sklep.kampi.pl/pl/p/Uszczelka-na-zawor-odpowietrzajacy-do-C2C2C4/692
A tak w ogóle to wyrwaleś go a nie zdemontowaleś bo chyba została czę#ć w otworze
I sorężynka wyskoczyła.
https://sklep.klaja.pl/pl/p/Odpowietrznik-zbiornika-toalet-WC-Thetford-C2%2C-C3%2C-C4/1472
wbobowski - 2019-08-13, 22:38
Bronek napisał/a: | Oba podciąga tą gąbkę do góry i uszczelniacz. po wsunięciu jest ściskana
Może to tak samo?
To jest C2? To ma taki i do kupienia
Powyżej kasety. Pp tu jak na moim niuedolnym zdj. |
Dzięki Bronek.
Tak to jest C2 i gdyby gąbka była podciągnieta do góry, to by uszczelniło. Czyli musiała być pierwotnie sprężyna, ale kiedy mogłem ją posiać nie mam pojęcia.
Dzieki, jutro dzwonię do Jarka papamili.
Skorpion - 2019-08-13, 22:41
Sklep firmowy Warszawa
GoMarket.pl
01-531 Warszawa ul. Wybrzeże Gdyńskie 2
(teren K.S. "Spójnia" przy Wisłostradzie)
Współrzędne
52°16'07.0"N 21°00'06.5"E / 52.268604, 21.001802
Godziny otwarcia sklepu:
Pon-Pt : 9.00 - 17.00
Sobota : 9.00 - 14.00
biuro@GoMarket.pl
tel.0-22 839-20-24, 774-50-26
( nie możesz się dodzwonić, napisz e-maila wraz z numerem tel. )
Sprzedaż hurtowa: hurt@GoMarket.pl
Skorpion - 2019-08-13, 22:47
https://www.google.com/se...0&bih=920&dpr=1
Bronek - 2019-08-13, 22:47
Edytowalem wyżej
Nie zdemontowałeś
Skorpion - 2019-08-13, 22:50
https://sklep.klaja.pl/pl/p/Odpowietrznik-zbiornika-toalet-WC-Thetford-C2%2C-C3%2C-C4/1472
https://sklep.kampi.pl/pl/p/Uszczelka-na-zawor-odpowietrzajacy-do-C2C2C4/692
wbobowski - 2019-08-13, 22:53
Bronek napisał/a: | Edytowalem wyżej
Nie zdemontowałeś |
Nie wiedziałem, czy to da się wyciągnąć, więc nie próbowałem.
Bronek - 2019-08-13, 23:09
wbobowski napisał/a: | Bronek napisał/a: | Edytowalem wyżej
Nie zdemontowałeś |
Nie wiedziałem, czy to da się wyciągnąć, więc nie próbowałem. |
Przekręcasz o pewien kąt, jak wszystko w tych kasetach. Dokładnie nie powiem ale ok 45st?
I tak do wywalenia więc możesz się zemścić
zbyszekwoj - 2019-08-14, 13:27
Miałem to samo. Z GoMarket tak jak radził Skorpion przysłali mi cały zawór za niecałą stówę w 2 dni.
wbobowski - 2019-08-14, 14:09
Bronek napisał/a: | Edytowalem wyżej
Nie zdemontowałeś |
Pomoc kolegów z CT jest niezastapiona.
Dzięki Bronek a szczególnie Zibikruk, który przysłał mi na PW instrukcję demontażu automatycznego odpowietrznika... i oto efekt:
Bronek - 2019-08-14, 14:22
Oczyszczanie WC że smródu w naszym wydaniu jest moją misją i pasją, dlatego pomagam aby się w końcu przestał się wydobywać. A najlepiej jakby się nie tworzył
jsaluga - 2019-08-14, 19:09
Przestań marudzić. Gdyby się nie tworzył, to co z Twoją misją i pasją?
Bronek - 2019-08-14, 19:24
No fakt , pòki co trzeba używać kadzidła.
@ndrzej - 2019-08-19, 18:39
Ja usiłowałem założyć w swojej kasecie czujnik poziomu zawartości (pływak z magnesikiem).
Wymontować było dość łatwo. Po oczyszczeniu z kamienia, który się tam zebrał, po omacku i na wyczucie nie udało mi się już go założyć. Zatem poziom fekaliów zmuszony jestem kontrolować organoleptycznie (wzrokowo).
P.s. Na You Tube są filmiki z wymiany wszystkich części kasety Thetforda - poza pływakiem...
Bronek - 2019-08-19, 19:13
@ndrzej napisał/a: | Ja usiłowałem założyć w swojej kasecie czujnik poziomu zawartości (pływak z magnesikiem).
Wymontować było dość łatwo. Po oczyszczeniu z kamienia, który się tam zebrał, po omacku i na wyczucie nie udało mi się już go założyć. Zatem poziom fekaliów zmuszony jestem kontrolować organoleptycznie (wzrokowo).
P.s. Na You Tube są filmiki z wymiany wszystkich części kasety Thetforda - poza pływakiem... |
Tam jest taka kieszonka na tą pastylkę magnesu. Na tym ramieniu, atakuje się od góry. Magnes jest na wcisk.
Ale to nie wszystko, bo magnesik trzeba jeszcze wsadzić odpowiednim biegunem do ścianki dlatego wcześniej , na sucho warto samym magnesem pomachać obok kntaktronu.
i patrzeć czy dida się zapala.
Miałem kiedyś nową kasete kupioną bardzo tanio bo wypadł ten magnes i ktoś sobie z tym nie radził. Magnesik był luzem i założyłrm, ale to z racji mej profesji w takich miejscach sobie radzę
@ndrzej - 2019-08-19, 21:52
Myślę, że gdybym miał wymienić sam magnesik, prawdopodobnie by mi się udało. Niestety wyjąłem cały pływak, który zawieszony jest w środku na dwóch maleńkich plastikowych "fiutkach". Nie udało mi się znaleźć miejsca do ich wciśnięcia, a na żadnym schemacie nie znalazłem tego miejsca...
Byłem nawet w dużym serwisie kamperów i przyczep, ale nikt nie chciał podjąć tej roboty za żadne pieniądze! Nawet się specjalnie nie zdziwiłem...
zbyszekwoj - 2019-08-26, 14:37
@ndrzej napisał/a: | ale nikt nie chciał podjąć tej roboty za żadne pieniądze! |
Trza ci do ginekologa.
MILUŚ - 2019-08-26, 16:08
zbyszekwoj napisał/a: | @ndrzej napisał/a: | ale nikt nie chciał podjąć tej roboty za żadne pieniądze! |
Trza ci do ginekologa. |
I znów sprawa dla ......Bronka . Niedojrze ;że ma palce grzebalce to i gówniane tematy mu są ulubione
Bronek - 2019-08-26, 17:03
Nie mam czasu bo gadam w tej chwili z Andrzejem73
zbyszekwoj - 2019-08-27, 08:36
Bronek napisał/a: | Nie mam czasu bo gadam w tej chwili z Andrzejem73 |
To trochę czasu Ci zajmie.
Kuba L. - 2019-08-27, 21:02
Też mi z tego odpowietrznika czasami coś pocieknie jak niosę swoją kasetę żeby opróżnić kota.. i nawet wiem już kiedy to uszkodziłem, może niektórzy z Was tez się nad tym zastanawiają
Generalnie na każdym kempingu w innym sposób trzeba opróżniać kasetę, trzymać pod innym kątem. Ja ten czujnik uszkodziłem opróżniając kasetę na Papa Nero (w Grecji), tam akurat miejsce do opróżniania jest na wysokości klaty
zbyszekwoj - 2019-08-28, 10:30
To efekt trzęsienia kaseta podczas płukania.
Kuba L. - 2019-08-28, 12:10
Zgadza się, to ten efekt.
MILUŚ - 2019-08-28, 12:23
zbyszekwoj napisał/a: | To efekt trzęsienia kaseta podczas płukania. |
Ale czasami zmieszanie nie wystarczy ; trzeba potrżąsnąć by wytrząsnąć q,,,no
krzlac - 2019-08-28, 12:59
Kuba L. napisał/a: | ...czujnik uszkodziłem opróżniając kasetę... |
To Wy obserwujecie to światełko sygnalizujące zapełnienie? Ja spoglądam przez dziurę i widzę czy kaseta pełna. Pływak z magnesikiem rozleciał się już dawno temu i uznałem, że to do niczego niepotrzebne - wyrwać i wyrzucić. Po zapaleniu światełka to jeszcze dwie kupy swobodnie wchodzą -jak nie ma gdzie wylać.
Yans - 2019-08-28, 16:29
MILUŚ napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | To efekt trzęsienia kaseta podczas płukania. |
Ale czasami zmieszanie nie wystarczy ; trzeba potrżąsnąć by wytrząsnąć q,,,no |
Albo mało wstrząsać ,a więcej razy płukać...
Yans - 2019-08-28, 17:32
zbyszekwoj napisał/a: | Bronek napisał/a: | Nie mam czasu bo gadam w tej chwili z Andrzejem73 |
To trochę czasu Ci zajmie. |
Yans - 2019-08-28, 17:35
zbyszekwoj napisał/a: | @ndrzej napisał/a: | ale nikt nie chciał podjąć tej roboty za żadne pieniądze! |
Trza ci do ginekologa. |
Bronek - 2019-08-28, 17:56
Nabijasz się? Czy Nabijasz posty?
Tu jest taki co machałmw w w każdym temacie aż został kombatantem
Ambitny Skubany.
A ja nie takie operacje robiłem... Kasety Thetford powinny być na Uczelniach, by sobie studenci medycyny poćwiczyli.
Yans - 2019-08-28, 17:58
Bronek napisał/a: | Nabijasz się? Czy Nabijasz posty?
Tu jest taki co machałmw w każdym temacie aż został kombatantem
Ambitny |
Na PW
Bronek - 2019-08-28, 18:30
Bóg Cię broni zaprzestać.... To może się skończyć depresją i utratą wzwodu. Wał śmiało
Yans - 2019-08-28, 19:03
Bronek napisał/a: | Bóg Cię broni zaprzestać.... To może się skończyć depresją i utratą wzwodu. Wał śmiało |
Janusszr - 2021-08-08, 21:50
Zadałem to pytanie w innym wątku i zero odpowiedzi. Może tutaj powtórzę: na jakiej zasadzie działa odpowietrznik? Czy po włożeniu kasety cały czas jest otwarty, czy też działa jak zawór bezpieczeństwa? Tzn. otwiera się po przekroczeniu określonego ciśnienia. Do czego służy ten biały krążek z gąbki?
Bim - 2021-08-08, 22:04
On kiedyś działał ja wszystko w kibelkach
Po prostu się zakleił
Czyszenie to na chwilkę
Zaklej go szarą na amen sorki za amen i zrób odprowadzenie gazów wkręcając jakiś odpowietrznik w nasadzie rurki do wylewania połącz to na szybko złączki cienkie ciśnieniowe i wyprowadzić to przez drzwiczki na zewnątrz i masz soga
Janusszr - 2021-08-08, 22:24
Dziękuję Kolego Bim, ale pytam o zasadę działania tego odpowietrznika. Nic mu nie dolega. Dwa dni temu zamontowałem SOGa i chciałbym wykorzystać ten odpowietrznik do dodatkowego napowietrzania kasety, aby przyśpieszyć proces rozkładu zawartości. Zauważyłem, że na świeżym powietrzu zawartość kasety potraktowana chemią, rozkłada się błyskawicznie.
Sądzę, że nikt z forumowiczów nigdy nie zastanawiał się nad tym, jak działa ten zawór.. Jutro wyjmę kasetę, podłączę SOGa odwrotnie i wszystko wybadam.
Skorpion - 2021-08-09, 00:12
Odpowietrznik zbiornika na fekalia do toalety C200 - Thetford
Producent Thetford
Kod produktu FR301/069
Kolor Szary
Rozmiar 4,5 x 5,5 cm
Materiał Tworzywo Sztuczne
Odpowietrznik zbiornika toalety kasetowej marki Thetford
Automatyczny zawór odpowietrzenia w zbiorniku toalety
Stosowany w toaletach C 200, C2, C3, C4
https://www.go-market.pl/...,100013082.html
zbyszekwoj - 2021-08-10, 10:50
Janusszr napisał/a: | Zadałem to pytanie w innym wątku i zero odpowiedzi. Może tutaj powtórzę: na jakiej zasadzie działa odpowietrznik? Czy po włożeniu kasety cały czas jest otwarty, czy też działa jak zawór bezpieczeństwa? Tzn. otwiera się po przekroczeniu określonego ciśnienia. Do czego służy ten biały krążek z gąbki? |
Są dwa typy . Mój po wlozeniu kasety otwiera się i drugą polową odprowadza smrody węzykiem poza kampera. Dlatego nie potrzebuje SOGa. Jak wkładasz kasete to spójrz czy występ w obudowie go naciska.
Janusszr - 2021-08-10, 10:54
zbyszekwoj napisał/a: | Janusszr napisał/a: | Zadałem to pytanie w innym wątku i zero odpowiedzi. Może tutaj powtórzę: na jakiej zasadzie działa odpowietrznik? Czy po włożeniu kasety cały czas jest otwarty, czy też działa jak zawór bezpieczeństwa? Tzn. otwiera się po przekroczeniu określonego ciśnienia. Do czego służy ten biały krążek z gąbki? |
Są dwa typy . Mój po wlozeniu kasety otwiera się i drugą polową odprowadza smrody węzykiem poza kampera. Dlatego nie potrzebuje SOGa. Jak wkładasz kasete to spójrz czy występ w obudowie go naciska. |
Występ w obudowie go otwiera, tzn. naciska na ten przycisk. Jakie jest zadanie tego białego krążka z gąbki? Lubię wiedzieć jaka jest zasada działania.
chris_66 - 2021-08-12, 14:59
Janusszr napisał/a: | Jakie jest zadanie tego białego krążka z gąbki? Lubię wiedzieć jaka jest zasada działania. |
to pływak , żeby nie wypłynęlo za dużo towaru
Janusszr - 2021-08-12, 15:04
Dzięki
|
|