Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Bydgoszcz

Roberto - 2019-08-14, 09:09
Temat postu: Bydgoszcz
Witam
Planujemy w najbliższy weekend odwiedzić Bydgoszcz.
Gdzie, blisko centrum, można bezpiecznie zaparkować i przenocować 7,5-metrowym kamperem :?:
Ewentualnie może ktoś wie jak wygląda połączenie z kempingu "Zimne wody" do centrum.
Może jakaś podpowiedź w kwestii ciekawych miejsc do zwiedzania :bajer
Jakaś ciekawa, godna odwiedzenia, kanjpka :?: :wyszczerzony:

Roberto - 2019-08-14, 10:52

Właśnie otrzymałem telefonicznie informację od kolegi Przemka, że jest fajny parking w samym centrum obok opery. W przypadku chęci zwiedzania znacznie lepszy niż wspomniany kemping.
Przemek - dzięki :ok
Podobno dużo kamperków tam nocuje.
Faktycznie na googlach go widać. Cena za kamperka 50PLN/doba.
Podaję namiary na przyszłość dla innych poszukujących:
53°07'27.5"N 17°59'59.2"E ; (53.124301, 17.999776)

Teraz jeszcze poszukiwania ciekawych miejsc do zwiedzania :szeroki_usmiech

yahoda - 2019-08-14, 13:10

Ja kiedyś stałem tu (trójkąt pomiędzy ul. Toruńska, Ustronie, Kujawska):

53.118562, 18.006654

Może jest jeszcze aktualny, niestety tego potwierdzić nie mogę.

wędrowiec - 2019-08-15, 08:12

Ten adres jest nieaktualny. W tej chwili jest tam wielki plac budowy. Tak jak mówiłem Robertowi miejsce obok opery wydaje mi się najlepsze. Można jeszcze stanąć przy hali sportowej Łuczniczka, ale aktualnie tramwaj jeżdżący do centrum jest nieczynny. A spacer to pół godziny po mało przyjaznej okolicy.
Roberto - 2019-08-15, 09:04

wędrowiec napisał/a:
Tak jak mówiłem Robertowi miejsce obok opery wydaje mi się najlepsze.

Jeszcze raz dzięki za ten namiar :pifko
Żonka miejscówkę zaakceptowała więc będzie OK :wyszczerzony:
Tym bardziej, że dookoła mnóstwo atrakcji do obejrzenia :ok

wizjoner - 2019-08-15, 18:11

obok zoo jest fajny parking i ładny park
SalutElla - 2020-07-05, 10:42

Roberto napisał/a:
Właśnie otrzymałem telefonicznie informację od kolegi Przemka, że jest fajny parking w samym centrum obok opery. W przypadku chęci zwiedzania znacznie lepszy niż wspomniany kemping.
Przemek - dzięki :ok
Podobno dużo kamperków tam nocuje.
Faktycznie na googlach go widać. Cena za kamperka 50PLN/doba.
Podaję namiary na przyszłość dla innych poszukujących:
53°07'27.5"N 17°59'59.2"E ; (53.124301, 17.999776)

Planujemy w jeden z lipcowych weekendów wypad do Bydgoszczy. Czy w ub. roku skorzystałeś z tego parkingu i czy rzeczywiście jest to dobra miejscówka?

Roberto - 2020-07-05, 11:03

SalutElla napisał/a:
Czy w ub. roku skorzystałeś z tego parkingu i czy rzeczywiście jest to dobra miejscówka?

Zależy czego oczekujesz :wyszczerzony:
Samo centrum miasta. Wszędzie blisko. Idealnie na start pieszych wycieczek.

Tylko jedna uwaga: nie licz na wieczorny wypoczynek w ciszy. To raczej miejsce na nocleg po "męczącym i pełnym wrażeń dniu..."
Po prostu w niedalekiej odległości jest ruchliwa ulica, którą słychać do późna. Jednakże w nocy było na tyle cicho, że absolutnie nie stanowiło to problemu.

Dla nas to była rewelacyjna miejscówka. Przy kolejnej wizycie w Bydgoszczy też tam staniemy :ok

SalutElla - 2020-07-05, 16:24

Dziękuję za odpowiedź. To będzie idealne miejsce do zwiedzania miasta. A hałas wieczorny nie jest problemem i nawet jeśli przedłuży się na noc to zawsze ratują zatyczki do uszu.
Czy byliście w może w dawnej fabryce broni tzw exploseum? Jeśli tak to czy warto?

Roberto - 2020-07-05, 21:01

SalutElla napisał/a:
Czy byliście w może w dawnej fabryce broni tzw exploseum? Jeśli tak to czy warto?

Niestety nie :(
Ale polecam degustację miejscowego piwa w pubie Browar, nieopodal Muzeum Mydła na ulicy Długiej :ok

rjas - 2020-07-05, 21:48

Jeszcze jedna sugestia (darmowa miejscówka :) ) 2-3 lata temu staliśmy przy ulicy Grodzkiej na odcinku od ulicy Przy Zamczysku do hotelu Holiday Inn. Potrzeba trochę szczęścia bo miejsc zbyt wiele nie ma, ale lokalizacja jest świetna i oprócz tego cisza i spokój. Przy ulicy Jatki (200m) fajne restauracje (choć nie tanie) i fajna knajpka na śniadanie - piekarnia z opcją zjedzenia śniadanka.
Cyryl - 2020-07-06, 05:07

jeżeli oczekujesz spokojnego spania w pięknej scenerii polecam:

https://naszlakubrdy.pl/

jest to miejsce oddalone od samego miasta, więc tylko na nocleg/wypoczynek po zwiedzaniu centrum.
wspaniale położone nad Brdą, byłem tam co najmniej 8 lat temu przejazdem nad morze i zachwyciłem się okolicą, choć infrastruktura była z pogranicza Gomółki i Gierka.
moim zdaniem warto tam posiedzieć 2-3 dni.

ze strony internetowej widzę, że jest nowy właściciel (kiedyś była to baza PTTK) i cały obiekt jest odnowiony.

na pewno tam zawitam.