Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kamper ???

Karolsz - 2019-08-16, 06:16
Temat postu: Kamper ???
Witam Wszystkich Serdecznie
Mam ogromna prośbę licząc na Wasze doświadczenie i wiedzę
Model rodziny 2+2
Moje pytanie brzmi czy do kwoty 30-32 tys zł znajdę prawdziwego kampera nie blaszaka
( może się przekonamy do takiego rozwiązania ) którym Damy radę przez 3/4 ( później wymiana na nowszy ) lata zjeździć cześć Europy z rodzina ?
Jakie auta ( model ) , silniki byście polecili tak by cieszyć się podróżami nie warsztatem ?
Tak by mieć 110 km prędkość przelotowej .
Dziękuje i pozdrawiam
Karol

Pawcio - 2019-08-16, 06:35

Najciekawszym pojazdem do konwersji na kampera będzie Fiat Ducato z silnikiem 2,8.
Czy uda ci się coś sensownego kupić przy założonych środkach trudno powiedzieć. Najlepiej kupować auto z pomocą zaprzyjaźnionego mechanika lub osoby kumatej w temacie :spoko

Roberto - 2019-08-16, 06:50

Na forum jest o tym sporo tematów.
Raczej wątpię, abyś dał radę kupić sensownego blaszaka (gotowca) w tej cenie :?
Zbudować samemu też będzie trudno, chyba że faktycznie wszystko zrobisz sam, a do zabudowy użyjesz wyposażenia ze starej przyczepy kempingowej :-P

EDIT:
Widzę, że w międzyczasie wyedytowałeś swój pierwotny post i teraz nie szukasz już blaszaka tylko "prawdziwego" ;) kampera.
Za te pieniążki coś powinieneś już dostać.
Trzeba szukać...

dziwaczek - 2019-08-16, 07:01

Wzrost - powiadasz, ja też tak szukałem ponad 185. Synowie mi wyrośli a sam mam 182. Kupiłem euromobila wersja zimowy i spokojnie się mieści ale kamperek ma prawie 3.15 wysokości więc trzeba uważać. Musisz się przymierzyć poprostu a i budżet tak ok 40tyś proponuję, a i te 110km/h odpuść niema o się spieszyć tak 90-100max - silnik min. 2.5TD. Szybkie jeżdżenie kamperka i jest niebezpieczne i niekonomiczne :szeroki_usmiech
Karolsz - 2019-08-16, 07:03

Tak - przepraszam zrobiłem edycję posta - gdyż chciałem uzyskać odpowiedz na inny temat niż blaszak - już poprawiłem ... dziękuje
Socale - 2019-08-16, 10:01

Karolu, kamperem z alkowa z połowy lat 90 polatać ze stała prędkością 110/h zapewne się da, ale nie stawiaj tego jako wymogu bezwzględnego. Po prostu taka jazda błyskawicznie cię umęczy i sam zwolnisz. Zatem nawet 1,9TD którego w Burstnerze miałem i na forum za niego przepraszałem -również na autostradzie sobie będzie dobrze radził. Tempomat i +1/h szybciej od ciężarówek i odpoczywasz przemieszczając się.
Trochę szczęścia i w tym budżecie się zmieścisz.

Karolsz - 2019-08-16, 11:13

Dziękuje za podpowiedź i sugestie - jestem na początku drogi 😉 i takie podpowiedzi uczą - w tej zabudowie były z silnikami 1,9 TD, 2,5 bez turbo - także dobre ?
Bajaga - 2019-08-16, 11:14
Temat postu: Re: Kamper ???
Karolsz napisał/a:

Moje pytanie brzmi czy do kwoty 30-32 tys zł znajdę prawdziwego kampera nie

Da radę. No tyle, że z kilkoma zastrzeżeniami.... Do podanej kwoty przygotuj najmarniej ok. 5 tys na start u mechaników, kup sporo narzędzi by samemu umieć coś naprawić i zapomnij o 110km/h.

aviator - 2019-08-16, 11:25

Może najpierw warto by było obejrzeć chociaż jednego w zadanym budżecie, odpalić i zrobić rundkę - bo telepawke i głuchotę doświadczałem tez w o wiele droższych i młodszych kamperkach, to w takim dziadku musi być „zaskakująco” co może cudownie sprawi, ze budżet nagle wzrośnie...
LukF - 2019-08-16, 15:08

aviator,

Super to ująłeś i do tego z chumorem. Ale się uśmiałem :haha:

Piwo mu

Karolsz - 2019-08-18, 00:31

Moi drodzy a co myślicie i jakie jest Wasze zdanie w temacie zakupu potencjalnego takiego kampera na początek ? Jego cena, wyposażenie , silnik itd.
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDB8QSH.html

Dziękuje

Roberto - 2019-08-18, 09:09

Nie znam tego modelu, ale jakoś mi nie pasuje rocznik bazy (2003) do zabudowy, która wygląda jak z przełomu lat 80 i 90-tych :chytry
To by tłumaczyło niską cenę...
Ale może się mylę...

kimtop - 2019-08-18, 09:18

Roberto napisał/a:
ale jakoś mi nie pasuje rocznik bazy (2003) do zabudowy, która wygląda jak z przełomu lat 80 i 90-tych

Też mi to nie pasi

Karolsz - 2019-08-18, 10:04

Maciej S., czyli jednym słowem mam rozumieć stara Buda na nowszej bazie i cena nieadekwatna do tego co razem tworzą :ok ...
ciężko coś znaleźć w tych środkach jakimi dysponujemy, a podróżować by chciało .. :-/

Andrzej 73 - 2019-08-18, 10:12

W tym kamperku ktoś zamontował wersalkę finkę dla nie znających tego określenia dodam wersalka bez boków.
Ten kamperek to totalny miszmasz.
:spoko

Karolsz - 2019-08-18, 10:46

Właśnie na FB znalazłem opinię z oględzin i myślę że wszystko jasne i wasze spostrzeżenia trafione :ok

" Ogłoszenie dzisiaj nagle wróciło. Bylem go oglądać. Tak więc dla tych co byliby zainteresowani kilka ważnych informacji. Cena atrakcyjna. Ale kamper zniszczony. Wszędzie widać że albo coś zmienione albo zmodyfikowane. Przednia szyba wymieniana. Alkowa po jakichś naprawach. Instalacja elektryczna nie sprawna w najważniejszej części. Nie można sprawdzić wszystkich podzespołów. Mechanicznie wygląda nieźle ale przebieg raczej razy 2. Sprzedawca handlarz. Opowiada za każdym razem inna historię. Sam sie gubi w tym co mówi. "

Socale - 2019-08-18, 21:15

Dla dwupraworęcznych jest do przełknięcia. Cenę dobić lekko dla radochy, zakasać rękawy i po zimie może być całkiem fajną samopędną chatą. Kwestia świadomości.
Za 3 dychy to jest pułap o takim właśnie rozmachu. Klejone, kombinowane, wiekowe i jeszcze starsze ładne, zadbane cacuszka których na rynku po prostu nie ma.
To jest ulep ale on harmonizuje = wizualnie buda + Iveco, wstydu nie ma ale są pytania...
Czym było wcześniej Iveco (plandekowcem/paleciakiem?) i ile ma nalatane?
Komu zginęła buda posadzona obecnie na tym Iveco?
W ten sposób bez owijania w bawełnę wchodzimy w etap niepewności, kompromisów i uświadomionych decyzji.

tom-cio - 2019-08-18, 22:34

A ja bym brał ,to tylko 3 dychy,można mieć za to ta samą budę ale na talento z 85 co będzie max 90 jechał,a tu jest widelec iveco wart z 15,ale niestety jak pisze Socale trzeba mieć dwie prawe ręce.Z tym że jak się chce mieć kampera za 3 dychy to dwie prawe ręce trzeba mieć zawsze.Szkoda że kumplowi multivana -westfalke popełniłem,już bym po to jechał.A tak że wracamy z Cro właśnie,4 dzionki my tam spędzili i z Sarvar spod termali właśnie pisze.a tu taki filmik jak z grzechotnika z 93 roku fajne miejsce sypialne popełnić można w 3 dni,wtedy był nieposprzatany jeszcze,a teraz już zdjęć nie damy ,bo zamieszkały...

https://youtu.be/pwjiDYq1I4I

DC - 2019-08-19, 06:21

Cześć :spoko Widzę że jesteś z Gdańska. Jak coś sęsownego pojawi się w okolicy trójmiasta to możemy podjechać i pooglądać. Już trochę nakupowałem się i naoglądałem kamperów to może Ci jakoś pomogę. :ok
Ducaciak - 2019-08-19, 08:12

Iveco z 2000cznego któregoś a zabudowa pamięta lata 80te.
Jakaś niezła kombinacja buda pewnie z jakiegoś Ducato 86 nałożona na widelec Iveco.
lepiej po sezonie poluj na Ebay albo na autoanglia.pl są też fajne egzemplarze ale trzeba kierownice przerzucić. co prawda w Ducato to nie problem tyle ze drzwi będą z lewej strony.

https://www.autoanglia.pl/aukcje/14511531

https://www.autoanglia.pl/aukcje/14531062

kimtop - 2019-08-19, 08:36

Oczywiście do ceny dolicz akcyzę i po brexicie zapewne cło
Karolsz - 2019-08-19, 13:36

DC, dziękuję , napewno się odezwę .....
polaris20 - 2019-08-21, 00:32

JEśli jesteś zainteresowany prawdziwym rocznikiem '95 i gotów jesteś zrezygnować z prędkości 110km/h to odezwij się priv :bajer
Horte - 2019-08-21, 06:46

Ducaciak napisał/a:
Iveco z 2000cznego któregoś a zabudowa pamięta lata 80te.
Jakaś niezła kombinacja buda pewnie z jakiegoś Ducato 86 nałożona na widelec Iveco.
lepiej po sezonie poluj na Ebay albo na autoanglia.pl są też fajne egzemplarze ale trzeba kierownice przerzucić. co prawda w Ducato to nie problem tyle ze drzwi będą z lewej strony.

https://www.autoanglia.pl/aukcje/14511531

https://www.autoanglia.pl/aukcje/14531062

Kampera z dokładnie taką samą zabudową challenger (pierwszy link) tyle że na Ford transit rok 2002 (rejestracja 2003) będę najprawdopodobniej chciał sprzedać. Możesz pisać pw.

Karolsz - 2019-08-21, 21:02

Horte, Napisałem priv - dziękuje za informacje - cały czas poszukuje - choć w tej kwocie widzę ze nowszy byłby blaszak i może warto jednak w stronę iść - kompromis , ale to już nie to samo - ale cieszę się i dziękuje za wszystkie wasze rady i opinie
yamah - 2019-08-21, 21:59
Temat postu: Re: Kamper ???
Bajaga napisał/a:
Karolsz napisał/a:

Moje pytanie brzmi czy do kwoty 30-32 tys zł znajdę prawdziwego kampera nie

Da radę. No tyle, że z kilkoma zastrzeżeniami.... i zapomnij o 110km/h.

Oj tu bym się z tobą nie zgodził :wyszczerzony: właśnie wróciłem takim 2,5T 94r. z pierwszej wyprawy po Grecji z zaliczeniem trasy transfogarskiej (5,7tyś km 3 tygodnie) i bez problemu 110 na liczniku było praktycznie przez całą Serbię... a na stromych podjazdach dochodziłem kolegów w nowszych kamperach :ok (wyprawa była w 3 kampery)

Karolsz - 2019-09-25, 20:35

Witam Ponownie Wszystkich
Nie chciałem zakładać nowego wątku stad ciągnę temat zakupu tutaj
Może będziecie wstanie poradzić mi co wybrać

Oby dwa suche , sprawne , działające , zadbane ...
jeden z silnikiem 2,5 d mniejszy inna zabudowa , zaślepione okna w alkowie bo przeciekały
Drugi z silnikiem 2,5td większy , starszy dość dziadkowy

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDBritk.html

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDBDO2G.html

Dziękuje

dziwaczek - 2019-09-26, 06:47

Oba mało zdjęć, jeżeli ten drugi jest w dobrym stanie to bym go brał tylko jaki jest w środku.
Jak dołożysz do 40tyś to szukaj na ducato II