|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Solary - problem.
Cezary113 - 2019-08-29, 20:20 Temat postu: Solary - problem. Witam szanowne grono i przedstawiam swój problem. Wiosną tego roku zainstalowałem na kamperku 2 solary elastyczne, dla pełnego bajeru z powłoką ETFE. Na początku wszystko było ok. Po pewnym czasie napięcie spadło do max 14 V. Tydzień temu na panelu księżyc, ładowania nie ma. Od czego zacząć poszukiwania, co mogło się stać?
dziwaczek - 2019-08-29, 20:26
ja to bym stawiał na połączenie solary regulator - lutowałeś połączenia?
OMEGA - 2019-08-29, 20:40
Ja obstawiam na padnięty aku nie przyjmuje ładowania z solara
Andrzej 73 - 2019-08-29, 21:03
Sprawdziłbym czy aku jest sprawny , a następnie połączenia przewodów.
Kompi - 2019-08-29, 21:09
...
amples - 2019-08-29, 21:25
OMEGA napisał/a: | obstawiam na padnięty aku nie przyjmuje ładowania z solara | aku nie ma nic do tego .
Nie dochodzi napięcie z solarów do regulatora ,
Ma połączone szeregowo ,
najpierw padł jeden ,
dzięki diodzie bypass pracował drugi (stad o połowę niższe napięcie)
w końcu wykrzaczył się drugi ,
Na 99$ wina łutów w panelu .
Edyta :
Na 99%
Andrzej 73 - 2019-08-29, 21:38
amples napisał/a: | aku nie ma nic do tego .
Ma połączone szeregowo ,
najpierw padł jeden ,
Na 99$ wina łutów w panelu . |
Widząc ostatnio co się dzieje z solarami , jest to wielce prawdopodobne.
Cezary113 - 2019-08-29, 21:50
1.Podłączenie do regulatora przykręcane, końcówki przewodów lutowane.
2.Aku nowe Exide dual 2x 80 Ah.
3.Na dworze widno (było), na końcach przewodów od solarów przed regulatorem na mierniku 0 V.
Cezary113 - 2019-08-29, 21:51
Andrzej 73 napisał/a: | amples napisał/a: | aku nie ma nic do tego .
Ma połączone szeregowo ,
najpierw padł jeden ,
Na 99$ wina łutów w panelu . |
Widząc ostatnio co się dzieje z solarami , jest to wielce prawdopodobne. |
Chyba niestety strzał w samo centrum środka sedna
Skorpion - 2019-08-29, 22:25
Kupiłem!!!
https://www.jula.pl/catal...ecznych-007983/
Pakiet paneli słonecznych 160 W
Nr.art: 007983
Pakiet z akcesoriami
Do przyczepy kempingowej, kampera i łodzi
Komórki polikrystaliczne
Informacja o produkcie
Pakiet paneli słonecznych do przyczepy kempingowej, kampera i łodzi. Z komórkami polikrystalicznymi. Do montowania na płaskich powierzchniach za pomocą dołączonych uchwytów montażowych.
Zestaw 160 W jest wyposażony w regulator do paneli słonecznych 20 A z wyjściem USB. Rozmiar panelu: 1480 x 665 mm.
Kompi - 2019-08-29, 23:32
Jestem ciekaw kiedy moje strzelą. Dobrze ze nie kleiłem na 291 bo byłby kłopot wymienić.
amples - 2019-08-29, 23:44
Skorpion napisał/a: | Kupiłem!!! |
Przewieźć okno na dachu-bagażniku ze sklepu do domu zgoda ,
ale nie każdy chce jeździć z nim na dachu non stop
A wracając do tematu czy przypadkiem nie ma wpływu na to ,
czym kleimy i jak ,
podłoże i panel raczej mają inna rozszerzalność cieplną ,
tym samym przy zmianach temperatury mogą występować naprężenia ,
co możne skutkować zrywaniem łutów
Johny_Walker - 2019-08-30, 09:36
Moje elastyczne X-disc dalej działają jak nowe. Ten regulator ze zdjęcia to archaiczny PWM. Nie kupuj.
Brodacz77 - 2019-08-30, 11:15
Dwie sprawy.
1. Wyświetlacz MT50 czasami lubi się przywiesić i pokazywać księżyc a w rzeczywistości ładowanie działa - przez dwa lata zdarzyło mi się ze dwa razy coś takiego - pomogło odpięcie i podpięcie kabla / skrętki łączącego go z regulatorem MPPT. Sprawdź co pokazuje wyświetlacz na regulatorze.
2. Zmierz napięcie z solara - pierwsze dwa styki od lewej. (mniemam, że mając wyświetlacz MT50 masz regulator od kompletu Tracera x210). Powinno być takie jak na pierwszej fotce - w okolicach 30V. Jeżeli jest 0V lub mniej niż 30V a na zewnątrz świeci słonko - odkręć jeden z przewodów do solara od regulatora - (NIE odkręcaj przewodu do akumulatora) i zmierz napięcie z solara na przewodach. Jeżeli będzie dalej 0V - problem z solarem / solarami oba / połączeniem między nimi. Jeżeli pojawi Ci się napięcie rzędu 30V - możesz mieć uszkodzone mosfety na wejściu w regulatorze. Przerabiałem ostatnio (raz na gwarancji zrobili, padło po dwóch tygodniach. Poprawiłem i działa już dwa miesiące - u mnie zwierało z 78V do 13V).
amples - 2019-08-30, 11:28
Brodacz77 napisał/a: | Zmierz napięcie z solara |
Cezary113 napisał/a: | na końcach przewodów od solarów przed regulatorem na mierniku 0 V. |
krzlac - 2019-08-30, 14:02
Johny_Walker napisał/a: | Moje elastyczne X-disc dalej działają jak nowe... |
Moje też, już 6 rok.
Brodacz77 - 2019-08-30, 22:34
amples napisał/a: | Brodacz77 napisał/a: | Zmierz napięcie z solara |
Cezary113 napisał/a: | na końcach przewodów od solarów przed regulatorem na mierniku 0 V. |
|
Amples - napiszę Ci krótko, żeby nie przedłużać. O.D.P.I.E.R.D.O.L się ode mnie. Napisałeś cokolwiek treściwego w temacie? Cokolwiek? O podłączaniu solarów - znaczy się - paneli fotowoltaicznych - nie, Ty się we wszystkich wątkach wpierdalasz, bredzisz, szczujesz itp. Weź Ty wyjedź na bezludną wyspę, zabierz rodzinę i wynieś się z forum bo już nie chce się czytać Twoich wpisów. Wszystkie to przypierdalanie się do kogoś.
PS. Uzupełnij profil - podobnie jak Bajaga - nie wiadomo skąd jesteś, jak się z Tobą skontaktować. UE to szerokie określenie
Andrzej 73 - 2019-08-30, 23:36
Artur wyluzuj , źle to odebrałeś.
Amples cytował , to co już było napisane.
Co się tak wściekasz???
Więcej dystansu
joko - 2019-08-30, 23:45
amples napisał/a: |
A wracając do tematu czy przypadkiem nie ma wpływu na to ,
czym kleimy i jak ,
podłoże i panel raczej mają inna rozszerzalność cieplną ,
tym samym przy zmianach temperatury mogą występować naprężenia ,
co możne skutkować zrywaniem łutów |
Brodaczu jedziesz po Amplesie, z sobie wiadomych powodów , a to co napisał jest kluczem do problemów z aktualnie dostępnymi w handlu solarami elastycznymi.
X-disk'i o których pisze Johnny Walker były po prostu lepiej wykonane i dlatego nie ma z nimi problemów.
To co dzieje się z tymi aktualnie produkowanymi wynika z dwóch czynników, po pierwsze są gorzej wykonane i lutowane stopami dopuszczanymi przez normy europejskie (bardzo podatne na pękanie), a po drugie są źle montowane i to jest to o czym trafnie pisze Amples.
Większość klei na Sikafleksie i w dodatku (o zgrozo !!) bezpośrednio do dachu .
Pomijam fakt, że taki montaż praktycznie uniemożliwia demontaż i nieodwracalnie psuje samego kampera , ale istotniejsze jest to , że Sikaflex wbrew pozorom wcale taki elastyczny nie jest, a że trzyma podłoża jak "głuchy drzwi" to przy różnych różnych współczynnikach rozszerzalności termicznej mamy zjawisko rozrywania połączeń.
Jak wrócę z wakacji i znajdę trochę czasu i chęci, to zrobię opatrzony zdjęciami opis jak powinno się mocować panele elastyczne do dachu kampera , aby nie ulegały uszkodzeniu i przy okazji aby dało się je w razie potrzeby zdemontować bez ich uszkodzenia i pozostawienia śladów na samym kamperze.
Teraz tylko tak w skrócie :
- w miejscach gdzie ma być panel (a najlepiej na całym dachu) klei się folię samochodową (taką do zmiany koloru np 3M albo Oracal, koniecznie wylewaną i z klejem kanalikowym)
- panele klei się do tej folii (wcześniej naklejonej na dach) za pomocą cienkiej pianki dwustronnie klejącej albo gotowych taśm dwustronnych
- wyciętymi z folii samochodowej pasami (o odpowiednio dobranej szerokości) zakleja się wszystkie cztery krawędzie panelu, tak aby pasy zachodziły na krawędż panelu ile się da (ile jest tego białego marginesu) a reszta dokleiła się do dolnej warstwy folii na dachu
W ten sposób pod panel nie dostanie się ani powietrze ani woda (nie będzie ryzyka oderwania panelu od dachu nawet jeśli taśmy klejące będą słabe) a całe połączenie z dachem będzie elastyczne i nie doprowadzi do uszkodzenia panelu przy zmianach wymiarów pod wpływem zmian temperatur.
Dodatkowa korzyść taka, że jak będzie trzeba taki panel zdemontować z kampera to bedzie można to zrobić nie uszkadzając go , a po odklejeniu dolnej warstwy folii na dachu nie pozostanie najdrobniejszy ślad .
To nie panele elastyczne mają wady , tylko źle są montowane do dachu !
Jest to mój patent , sprawdzony w ekstremalnych warunkach
Bronek - 2019-08-30, 23:57
Jezu ....... Można sobie umilić życie
joko - 2019-08-31, 00:07
Darku mam zasadę, "albo porządnie ... albo wcale "
Tak to mniej więcej wygląda w praktyce
amples - 2019-08-31, 04:11
Brodacz77 napisał/a: | Amples - napiszę Ci krótko, żeby nie przedłużać. O.D.P.I.E.R.D.O.L się ode mnie. Napisałeś cokolwiek treściwego w temacie? Cokolwiek? O podłączaniu solarów - znaczy się - paneli fotowoltaicznych - nie, Ty się we wszystkich wątkach wpierdalasz, bredzisz, szczujesz itp. Weź Ty wyjedź na bezludną wyspę, zabierz rodzinę i wynieś się z forum bo już nie chce się czytać Twoich wpisów. Wszystkie to przypierdalanie się do kogoś.
PS. Uzupełnij profil - podobnie jak Bajaga - nie wiadomo skąd jesteś, jak się z Tobą skontaktować. UE to szerokie określenie |
"Dziękuję za miłe słowa" ,
(Zważaj na słowa bo język może ci kołkiem stanąć)
To świadczy o twojej kulturze ( braku kultury )
Pisząc takie teksty wystawiasz sobie świadectwo z czarnym paskiem
Ps. Moje dane osobowe nie są dla osób twojego pokroju
Chcesz się skontaktować masz pw.
-------------------
Specjalnie dla Brodacza 77
REGULAMIN FORUM CAMPERTEAM.pl
Prawa użytkownika.
-Każdy użytkownik forum CamperTeam.pl ma jednakowe prawo do uczestniczenia w życiu forum i korzystania z jego zasobów.
Na forum Camperteam.pl zabronione jest:
- Używanie wulgaryzmów i obraźliwych zwrotów.
.
Andrzej 73 - 2019-08-31, 08:08
Solary do dachu kleiłem na wąskich paskach poliwęglanu.
Myślę , że to również dobry sposób , który zapobiega pękaniu lutów
Jednak widać , że jakość paneli wraz ze spadkiem ceny idzie w dół. Są coraz tańsze , ale i gorzej wykonane.
Roberto - 2019-08-31, 09:02
joko napisał/a: | Większość klei na Sikafleksie i w dodatku (o zgrozo !!) bezpośrednio do dachu . |
joko czy jesteś w stanie przytoczyć jakieś konkretne zalecenia producentów paneli odnośnie sposobu ich montażu
Twój sposób jest ciekawy i myślę, że godny uwagi, ale czy aby na pewno jedyny słuszny
Gdyby tak było, to klejenie bezpośrednie paneli byłoby chyba przez producentów zakazane, albo przynajmniej widniał by zapis wykluczający z gwarancji Przecież z powodu pękających lutów mają pewnie sporo zwrotów...
joko - 2019-08-31, 10:35
Roberto napisał/a: | joko napisał/a: | Większość klei na Sikafleksie i w dodatku (o zgrozo !!) bezpośrednio do dachu . |
joko czy jesteś w stanie przytoczyć jakieś konkretne zalecenia producentów paneli odnośnie sposobu ich montażu
Twój sposób jest ciekawy i myślę, że godny uwagi, ale czy aby na pewno jedyny słuszny
Gdyby tak było, to klejenie bezpośrednie paneli byłoby chyba przez producentów zakazane, albo przynajmniej widniał by zapis wykluczający z gwarancji Przecież z powodu pękających lutów mają pewnie sporo zwrotów... |
Napisałem, że jest to mój sposób, przeze mnie wymyślony , zrealizowany i sprawdzony.
Czy jest jedynie słuszny ? ...... z pewnością NIE .
Jest to moje rozwiązanie problemu uszkodzeń paneli spowodowanych zrywaniem połączeń na skutek różnic rozszerzalności cieplnej paneli i podłoża.
Zaleceń producentów nie znam (i nawet nie wiem czy jakiekolwiek istnieją) , ale co do tego że klejenie "na twardo" sikafleksem jest jedną z przyczyn uszkodzeń, tego jestem pewien.
Do kampera kleiłem tak jak pokazałem , i pierwotnie wynikało to z tego, że po prostu całego kampera łącznie z dachem mam oklejonego folią samochodową , i było naturalnym, że kleił będę do folii a nie laminatu. Te panele jak działały tak działają, natomiast 3 sztuki identycznych paneli z tej samej dostawy przykleiłem sikafleksem do dachu budynku gospodarczego przy basenie (do blachy dachowej) i te panele działały 2 dni (słownie : dwa dni)
Z tymi na kamperze stoję teraz od wielu dni w pełnym słońcu , w upale i ładują pięknie od rana do wieczora.
Ta druga warstwa folii na zakładkę to jest też taki mój pomysł racjonalizatorski aby uniknąć dostawania się wody pod panele (i osłabiania połączeń klejonych) oraz powietrza w czasie jazdy, które mogło by spowodować poderwanie paneli. W takim układzie połączenie klejone nie musi być silne ( a tym samym będzie bardzo elastyczne) bo opływające powietrze będzie panel dociskało a nie podrywało.
Poza tym wygląda to porządnie a nie takie śpiki sikafleksu
andi at - 2019-08-31, 11:29
Elastyczne mają folie ochronną .Po montażu została ściągnięta .Ja miałem zabezpieczone folią
Victus - 2019-08-31, 11:40
Na początku lipca na wystawiłem panel ( nie elastyczny) na słońce - nie działał. (przez chwilę 1A a po chwili 0A )
Wszystko posprawdzałem i niby ok, rozkręciłem nawet puszkę z diodami na panelu i nic.
Zona mówi wyrzuć kupimy drugi.
Pod koniec lipca kolejny urlop tym razem dwutygodniowy - postanowiłem że jak nie naprawie to zamówię drugi.
Przeglądałem wszystko jeszcze raz i okazało się że pomimo że wtyczka była poprawnie wpięta, to przewód w niej już nie
koko - 2019-08-31, 11:43
Ja przykleiłem na czarny klej do szyb oczywiście użyłem primera ,,Działają 4 sezon"
Brodacz77 - 2019-08-31, 13:15
amples napisał/a: | Brodacz77 napisał/a: | Amples - napiszę Ci krótko, żeby nie przedłużać. O.D.P.I.E.R.D.O.L się ode mnie. Napisałeś cokolwiek treściwego w temacie? Cokolwiek? O podłączaniu solarów - znaczy się - paneli fotowoltaicznych - nie, Ty się we wszystkich wątkach wpierdalasz, bredzisz, szczujesz itp. Weź Ty wyjedź na bezludną wyspę, zabierz rodzinę i wynieś się z forum bo już nie chce się czytać Twoich wpisów. Wszystkie to przypierdalanie się do kogoś.
PS. Uzupełnij profil - podobnie jak Bajaga - nie wiadomo skąd jesteś, jak się z Tobą skontaktować. UE to szerokie określenie |
"Dziękuję za miłe słowa" ,
(Zważaj na słowa bo język może ci kołkiem stanąć)
To świadczy o twojej kulturze ( braku kultury )
Pisząc takie teksty wystawiasz sobie świadectwo z czarnym paskiem
Ps. Moje dane osobowe nie są dla osób twojego pokroju
Chcesz się skontaktować masz pw.
-------------------
Specjalnie dla Brodacza 77
REGULAMIN FORUM CAMPERTEAM.pl
Prawa użytkownika.
-Każdy użytkownik forum CamperTeam.pl ma jednakowe prawo do uczestniczenia w życiu forum i korzystania z jego zasobów.
Na forum Camperteam.pl zabronione jest:
- Używanie wulgaryzmów i obraźliwych zwrotów.
. |
Amplesie - źle zinterpretowalem wczoraj Twój cytat moich słów. Zaakcentowaleś cytatami moich słów rzeczy do sprawdzenia a ja Cię zaatakowałem.
Bardzo Cię przepraszam za wczorajszy wpis.
amples - 2019-08-31, 15:14
Brodacz77 napisał/a: | Bardzo Cię przepraszam za wczorajszy wpis | Przeprosiny przyjmuję
Acz , tego typu wpisów na forum ogólnym nic nie powinno usprawiedliwiać ,
od tego mamy strefę wolnego słowa ,
tam możemy dołożyć komuś , ale w rewanżu można oberwać jeszcze gorzej
dziwaczek - 2019-09-01, 09:14
panele elastyczne kleimy na sika 221 nie na 252, wtedy połączenie jest elastyczne i możliwy jest demontaż panela. Połączenie ma być elastyczne a sika 221 to zapewnia i panel moze pracować.
Panele elastyczne pokrywają się nalotem z drzew, kurzem warto je przed trasą przeczyścić. W miejscach gdzie są komórki panela tworzą się jakby zagłębienia i tam zbiera się bród - ja je po prostu co jakiś czas przecieram.
Andrzej 73 - 2019-09-01, 13:56
Sika 221 nie jest klejem montażowym. Więc jest możliwość zwulkanizowania się tego silikonu i odklejenie od solara lub dachu.
dziwaczek, To pofalowanie panela miałeś od początku czy zrobiło się z biegiem czasu.?
dziwaczek - 2019-09-01, 17:30
pofalowanie się zrobiło z biegiem czasu ok 2 lat uzytkowania tak mi się zdaję - panel działa jak działał, nic się z nim nie dzieje, generuje podobne ilości prądu.
kleiłem na sika 221 i nic się z tym złego nie dzieje (na forum niektórzy tez tak robią) trzyma się dwa lata słońce, zima, wiatry - kolejny też przykleję na 221 - sprawdziło się. a i porównam z stanem tego zamontowanego
Artur.Dell - 2019-09-01, 21:26 Temat postu: Re: Solary - problem.
Cezary113 napisał/a: | Witam szanowne grono i przedstawiam swój problem. Wiosną tego roku zainstalowałem na kamperku 2 solary elastyczne, dla pełnego bajeru z powłoką ETFE. Na początku wszystko było ok. Po pewnym czasie napięcie spadło do max 14 V. Tydzień temu na panelu księżyc, ładowania nie ma. Od czego zacząć poszukiwania, co mogło się stać? |
Też to przerabiałem. W krótkim odstępie czasu padły mi 4 panele - zimne luty. Podobnie jak inni kleiłem bezpośrednio do dacuh sikaflexem 221. Aktualnie prowadzę rozmowy reklamacyjne z Chińczykiem.
joko - 2019-09-01, 22:47
Piszę, że nie na sikafleksie (bez względu jaki numer) a Ci dalej swoje ........ róbta co chceta ....... tylko potem po co biadolić że się uszkodziło
Panel musi przylegać dokładnie całą powierzchnią do podłoża ,a na śpikach z sika jest podparty punktowo a reszta wisi w powietrzu ...... jak się to rozgrzeje to dopiero cuda się z tym dzieją ..... a najlepiej jak na to wszystko przyjdzie np zimny deszcz.
I proszę nie pisać , że ktoś założył 2,3 ,5 lat temu na skika i działa pieknie do dzisiaj, bo to da odrębne tematy ....... mówię o panelach kupionych w ciągu ostatniego roku, głównie o tych z rynku chińskiego .
Artur.Dell - 2019-09-02, 06:12
joko napisał/a: | Piszę, że nie na sikafleksie (bez względu jaki numer) a Ci dalej swoje ........ róbta co chceta ....... tylko potem po co biadolić że się uszkodziło
Panel musi przylegać dokładnie całą powierzchnią do podłoża ,a na śpikach z sika jest podparty punktowo a reszta wisi w powietrzu ...... jak się to rozgrzeje to dopiero cuda się z tym dzieją ..... a najlepiej jak na to wszystko przyjdzie np zimny deszcz.
I proszę nie pisać , że ktoś założył 2,3 ,5 lat temu na skika i działa pieknie do dzisiaj, bo to da odrębne tematy ....... mówię o panelach kupionych w ciągu ostatniego roku, głównie o tych z rynku chińskiego . |
Dzisiaj to wiem, ale zanim na wiosnę zamotowalem panele to właśnie na tym forum radzono mi, że wystarczy sikaflex 221. Jak się finalnie okazało pomysł nie był najlepszy. Ta lekcja kosztowała mnie 1250 zł.
Zobaczymy czy Chińczyk uwzględni reklamację. Sądzę, że może być z tym ciężko.
Pozostaje zatem powrót do koncepcji sztywnych paneli...
dziwaczek - 2019-09-02, 06:43
Czyli wynika z tego, że nie to kwestia przyklejania tylko kwestia samych paneli (ich wykonania i pogorszenia jakości).
BYł tez opisany sposób klejenia na taśmę 3m (tylko nie pamiętam którą?) wydaje on się w tym wypadku bardzo sensowny
Artur.Dell - 2019-09-02, 07:08
Czyli elastyczność paneli to tylko marketing. Fakt są wielokrotnie lżejsze od sztywnych i tu w zasadzie kończy się ich przewaga. Potem zaczynają się kłopoty.
Widać jakość połączeń pomiędzy celami jest na tyle słaba, że są tak podatne na usterki.
Kompi - 2019-09-02, 08:18
...
dziwaczek - 2019-09-02, 08:33
Kompi napisał/a: | Też kwestia montażu może grać rolę. Skoro panele są "elastyczne" to wiele osób gnie je zbyt mocno podczas montażu nieświadomi tego że uszkadzają ścieżki a trzeba z nimi obchodzić się w miarę delikatnie i nie przeginać |
I to jest prawda, one są "elastyczne" ale tylko kilka % zagięcia - specyfikacja się kłania. Najlepiej montować na płaskim.
Artur.Dell - 2019-09-02, 09:22
joko napisał/a: |
- w miejscach gdzie ma być panel (a najlepiej na całym dachu) klei się folię samochodową (taką do zmiany koloru np 3M albo Oracal, koniecznie wylewaną i z klejem kanalikowym)
- panele klei się do tej folii (wcześniej naklejonej na dach) za pomocą cienkiej pianki dwustronnie klejącej albo gotowych taśm dwustronnych
- wyciętymi z folii samochodowej pasami (o odpowiednio dobranej szerokości) zakleja się wszystkie cztery krawędzie panelu, tak aby pasy zachodziły na krawędż panelu ile się da (ile jest tego białego marginesu) a reszta dokleiła się do dolnej warstwy folii na dachu
|
Joko, jaką taśmę dwustronną stosujesz?
joko - 2019-09-02, 13:57
Artur.Dell napisał/a: | joko napisał/a: |
|
Joko, jaką taśmę dwustronną stosujesz? |
Ja użyłem cienkiej dwustronnie klejącej pianki z firmy Rolep, bo używamy takiej w firmie do innych celów i miałem ją pod ręką, a poza tym ona jest w metrażu na rolce o szerokości 1m, więc łatwiej było mi wykroić z tego takie paski jak potrzebowałem .
Sama taśma nie ma aż takiego znaczenia, może być np ta z 3M i nie jest nawet specjalnie ważne aby była jakaś mega mocno klejąca , oczywiście pod warunkiem że zastosujesz to moje rozwiązanie z folią samochodową jako podkład i najważniejsze te pasy z folii na wykończenie krawędzi .
Zastosowanie samej taśmy , tak jak ktoś już tutaj sugerował ma tę wadę, że pomiędzy panel a dach będzie się dostawało powietrze , woda i brud, które w efekcie finalnym doprowadzą do osłabienia połączenia i ryzyka oderwania panelu podczas jazdy .
W moim rozwiązaniu panel jest zaklejony w takiej szczelnej "kieszonce" i ani woda ani powietrze , ani jakikolwiek brud nie dostaną się pod panel. W czasie jazdy powietrze opływa panel tylko od góry , więc zamiast usiłować go odrywać dociska go jeszcze do dachu (dlatego napisałem, że taśma nie musi być mocna).
Można nie dawać pod spód folii samochodowej, ale będzie to robienie dziadostwa . Folia jako podkład zapewnia w razie potrzeby możliwość zdemontowania paneli bez pozostawienia na dachu kampera jakichkolwiek śladów.
Aby zdemontować panel zamontowany moją metodą, wystarczy odkleić paski wykończające (podgrzać minimalnie np. suszarką i schodzi nawet po latach), potem odkleić panel od dolnej folii (jeśli panel ma zostać nie uszkodzony, wtedy najlepiej użyć cienkiej żyłki i odciąć na płasko taśmę samoprzylepną ), a na koniec odkleić dolną folię i po panelach nie pozostanie nawet ślad. Spróbujcie tak zrobić mając panel przyśpiczony na Sika, albo doklejony taśmą 3M bezpośrednio do laminatu na dachu
joko - 2019-09-02, 14:04
dziwaczek napisał/a: | Czyli wynika z tego, że nie to kwestia przyklejania tylko kwestia samych paneli (ich wykonania i pogorszenia jakości).
BYł tez opisany sposób klejenia na taśmę 3m (tylko nie pamiętam którą?) wydaje on się w tym wypadku bardzo sensowny |
Konstrukcja aktualnie dostępnych w handlu paneli elastycznych (słabe połaczenia i wrażliwość na uszkodzenia ) wymusza odpowiedni sposób montażu , więc pośrednio jest to jak najbardziej kwestia klejenia.
Użycie samej taśmy 3M spełni rolę co do ochrony paneli przed uszkodzeniem, ale z punktu widzenia tzw. "kultury technicznej" jest partactwem ..... czyli bez sensu (patrz post wyżej)
joko - 2019-09-02, 14:10
dziwaczek napisał/a: | Kompi napisał/a: | Też kwestia montażu może grać rolę. Skoro panele są "elastyczne" to wiele osób gnie je zbyt mocno podczas montażu nieświadomi tego że uszkadzają ścieżki a trzeba z nimi obchodzić się w miarę delikatnie i nie przeginać |
I to jest prawda, one są "elastyczne" ale tylko kilka % zagięcia - specyfikacja się kłania. Najlepiej montować na płaskim. |
Dokładnie . To że są elastyczne oznacza, że można je przykleić np. na lekko wygietej obudowie alkowy (mam tak 3 panele po 100W, aby móc zmieścić na dachu 1000W), ale w żadnym wypadku nie oznacza, że można je złapać za jeden koniec i podnieść do góry , aby drugi zwisał zaginając panel o 90 stopni
Nawet próba podniesienia ich czy obrócenia chwytając tylko za jeden z boków może doprowadzić do trwałego uszkodzenia.
Artur.Dell - 2019-09-02, 14:13
W tych okolicznościach jak Chińczyk zobaczy ślady po sikafleksie na panelach to pewnie oddali reklamację. Chociaż w opisie oferowanych paneli nie napisano w jaki sposób je montować.
Rumburak - 2019-09-02, 15:50
Problemy z deformacją/uszkodzeniem paneli elastycznych klejonych do dachu moim zdaniem wynikają z użycia zbyt cienkiej warstwy kleju. Klejenie materiałów o różnych współczynnikach rozszerzalności cieplnej wymaga odpowiednio grubej spoiny - im elementy większe tym spoina powinna być grubsza. Na rysunku kolor niebieski to panel, szary dach, żółty klej. Rys 2 po zwiększeniu temperatury następuje deformacja elastycznego kleju, po ochłodzeniu spoina wraca do pierwotnych kształtów -rys 1. Szyby w samochodach, jachtach zawsze klei się na specjalnych dystansach!!!
A co będzie gdy damy cienką warstwę kleju - rys 3 ?...
Nasz sandwich zwinie się w efektowny łuk (dokładnie zachowa się tak jak bimetal ), lecz dach nie pozwoli na gięcie w łuk - panel wtedy faluje, pęka i to po każdej zmianie temperatury. W najlepszym przypadku gdy użyjemy kiepskiego kleju, albo źle przygotujemy powierzchnie nastąpi ścięcie/odklejenie spoiny...
I zapewne jest tak, że panel klejony do blachy aluminiowej będzie bardziej podatny na deformacje niż taki sam panel klejony do laminatowego dachu.
joko - 2019-09-04, 09:10
Rumburak napisał/a: | Problemy z deformacją/uszkodzeniem paneli elastycznych klejonych do dachu moim zdaniem wynikają z użycia zbyt cienkiej warstwy kleju. Klejenie materiałów o różnych współczynnikach rozszerzalności cieplnej wymaga odpowiednio grubej spoiny........Szyby w samochodach, jachtach zawsze klei się na specjalnych dystansach!!!
|
Szyby są elementami jednorodnymi i sztywnymi, a mówimy o panelach elastycznych !!
Nawiązując do Twoich rysunków to nie klej się podda (zwłaszcza SIkaflex !!) tylko panel będzie się próbował wygiąć między spoinami w górę albo w dół i puści jakiś lut albo pęknie ogniwo.
Panele są elastyczne, ale dopuszczalne jest ich wygięcie na bardzo dużych promieniach (duże R, czyli minimalne wygięcie) w dodatku na całej długości równomiernie. Jak na małym odcinku panel wygnie się nawet minimalnie to promień gięcia w tym miejscu wielokrotnie przekroczy dopuszczalny zakres !
Cała sprawa polega własnie na tym aby spoina była możliwie najcieńsza i w miarę możliwości równomierna na całej powierzchni.
Jak pisałem wcześniej 3 panele , które pozostały mi z zakupionego zestawu przykleiłem do dachu budynku gospodarczego przy basenie, do blachy trapezowej za pomoca sikaflexu właśnie w ten sposób że trzymały do szczytów trapezu , a w miejscach obniżenia pozostawała pusta przestrzeń. Wszystkie trzy panele padły po dwóch dniach.
Zastosowanie cienkiej pianki dwustronnie klejącej i podłoża z folii samochodowej wylewanej zapewni wystarczającą elastyczność dla kompensacji różnic w rozszerzalności cieplnej panelu i dachu kampera, a jednocześnie cały czas będzie utrzymywać równą powierzchnię panelu.
Artur.Dell - 2019-09-04, 10:21
Dziś rano otrzymałem wiadomość od Chińczyka, że panele które odesłałem w 90 procentach maja zerwank połączenia pomiędzy ogniwami.
Ponadto stwierdził, że elastyczność paneli pozwala na ich wygięcie maksymalnie do 30 stopni.
dziwaczek - 2019-09-04, 11:42
Artur.Dell napisał/a: | Dziś rano otrzymałem wiadomość od Chińczyka, że panele które odesłałem w 90 procentach maja zerwank połączenia pomiędzy ogniwami.
Ponadto stwierdził, że elastyczność paneli pozwala na ich wygięcie maksymalnie do 30 stopni. |
I co dalej, uznają reklamację?
Panele są sprzedawane z takim podłożem/ klejem to chyba najlepsze rozwiązanie.
563,64 zł | Panel słoneczny monokrystaliczny 100 W Watt elastyczne panel słoneczny 12 V 100 W z bezpośrednim klej W sztyfcie na tylnej stronie z klejem na plecach
https://s.click.aliexpress.com/e/FMTfz7Yy
Artur.Dell - 2019-09-04, 11:47
Czekam na odpowiedź, ale na wiele nie liczę.
joko - 2019-09-04, 16:54
dziwaczek napisał/a: |
Panele są sprzedawane z takim podłożem/ klejem to chyba najlepsze rozwiązanie.
563,64 zł | Panel słoneczny monokrystaliczny 100 W Watt elastyczne panel słoneczny 12 V 100 W z bezpośrednim klej W sztyfcie na tylnej stronie z klejem na plecach
https://s.click.aliexpress.com/e/FMTfz7Yy |
No i proszę , producent zastosował ten sam sposób klejenia co ja ...... znaczy miałem rację ....... i niech to będzie ostateczna odpowiedź dla zwolenników metody Sikaflexem "na grubo"
Z innej mańki to ponad dwa razy więcej za panel tylko z powodu pianki samoprzylepnej
Za te panele płaciłem coś koło 60USD z wysyłka z Polski za darmo .
Taki arkusz pianki dwustronnie klejącej grubości 0,8mm , kosztuje jakieś 70-80PLN za m2, a na ten panel 100W trzeba 0,5m2
dziwaczek - 2019-09-04, 17:40
no owszem cena tej pianki przeraża, a ja zastawiam się czy nie zastosuję tym razem taśmy dwustronnej butylowej - tylko nakleję na całej powierzchni panela pasek obok paska o takiej:
https://allegro.pl/oferta/dwustronna-tasma-butylowa-lb-butyl-100-mm-x-1mb-7512202221
potrzeba tego ok 7 metrów na panel
Bronek - 2019-09-04, 17:46
Te panele z klejem już są od dawna. Tylko nie było ich w polskiej dystrybucji.
A tak po prawdzie czy tak czy siak, to wsio rybka. Kamper rzecz nabyta i raczej zbywalna. Ja nie zaglądam na dach bo tam jest brudno i nie lubię brudu.
Np taki Jeep Wrangler jest wysoki i ptaki sobie mogą się spokojnie wypróżniać na niego luksusowo.
Natomiast te osobowe już dach mają w zakresie obserwacji i to problem. Widać kupy. Kamper jest wysoki
Taki panel samoprzylepny ma kolega na działce. Zerwanie jego jest prawie niemożliwe w całości.
Zresztą jak panel nawali to staje się idealnym podkładem pod nowy panel.
Starzeje się, bo mi naprawdę ten Kamper zaczyna podobnie.... wisieć.
Roberto - 2019-09-04, 23:52
joko napisał/a: | No i proszę , producent zastosował ten sam sposób klejenia co ja ...... znaczy miałem rację |
Jak to mówią: "Jedna jaskółka wiosny nie czyni"
To że znalazł się producent sprzedający tak przygotowane panele nie oznacza, że jest to jedyny słuszny sposób ich montażu
Tu masz filmik poglądowy z firmy Suntrack odnośnie montażu paneli elastycznych.
https://www.youtube.com/watch?v=HWASZw3q2hQ
Tu z kolei info ze strony Reimo:
https://www.reimo.com/pl/...l_flexibel_12v/
Przytoczę fragment:
"...Elastyczne panele fotowoltaiczne należy przymocować wyłącznie za pomocą kleju..."
W takim razie pytam jeszcze raz:
Gdyby taki montaż powodował uszkodzenie tych paneli, to czy firma (w tym wypadku Suntrack
lub Reimo) ryzykowała by wieczne zwroty gwarancyjne sprzedawanych przez siebie paneli
Czy możesz podać choć jeden wiarygodny zapis w dokumentacji technicznej takiego panela zabraniający montażu bezpośrednio na dach kampera za pomocą masy klejącej
joko napisał/a: | i niech to będzie ostateczna odpowiedź dla zwolenników metody Sikaflexem "na grubo" |
No chyba że uważasz, iż firmy które sprzedały i zamontowały pewnie setki takich paneli (i nawet sugerują taki montaż) również nie mają racji...
SlawekEwa - 2019-09-05, 06:27
joko napisał/a: |
Użycie samej taśmy 3M spełni rolę co do ochrony paneli przed uszkodzeniem, ale z punktu widzenia tzw. "kultury technicznej" jest partactwem ..... czyli bez sensu (patrz post wyżej) |
Miliony aut osobowych jeżdzi w słońcu, kurzu, deszczu z szybkościami grubo powyżej 100 k/h z listwami bocznymi klejonymi tylko na taśmę dwustronną bez dodatkowych zabezpieczeń i jakoś nie odpadają
Artur.Dell - 2019-09-05, 06:52
Skoro jesteśmy przy technikach montażu.to zrodziła się niepewność dotycząca sposobu mocowania sztywnych paneli na samych narożnikach przyklejanych sikafleksem 252.
Panel:
https://modernhome.pl/product-pol-2275-Monokrystaliczna-bateria-sloneczna-SGM-170W-12V.html
Narożniki:
https://modernhome.pl/product-pol-4503-Komplet-uchwytow-montazowych-naroznych-do-baterii-slonecznych.html
Powierzchnia styku narożnika z dachem jest dalece mniejsza niż w przypadku klejenia samego panelu. A do tego dochodzi wytworzenie poduszki powietrznej pomiędzy panelem a dachem.
To doskonałe warunki do tego żeby panel odfrunął.
Bronek - 2019-09-05, 07:20
Klei/uszczelniacz sikaelastomer 710 jako do rozłączania w przyszłości nigdy mnie nie zawiódł. Ale to tylko jeden z wielu
Nie za dużo wężykiem i szczelnie naokoło. Kabelki nie w rynienkach, bo syf się zbiera, tylko kable np. na kluchy.
Jeśli rynienki /kanały zastosujemy , to lepiej jak są ten mm lub dwa podniesione, też na kluchach kleju, aby pod nimi przepłwyła woda z brudem, kurzem. Wszystko zależy od konfiguracji i co i gdzie itd....
Esteci robią ładnie by radować latające bociany ale to ich wyb{r . I OK każdy ma prawo pieścić co lubi.
Wracając do demontażu. Na elestycznym elestomerze kleju uszczelniaczu, panel odcinany jest struną lub specjalnym drutem, linką błyskawicznie i bezproblemowo. (robiliśmy to u znajomego) .
Przypuszczam że trudniejsze będzie zrobienie tego gdy jest taśma..
Już lepszy układ do wymiany na Andrzej 73 gdzie panel jest na poliwrnglanie, wyżej.
A moje zdanie jest takie, że to jesienne gadanie.
Joko myje i woskuje dach co środę, więc u Niego musi być estetycznie. I jest to fakt, iż taki montaż wygląda pięknie . I skoro poświecono mu kupę czasu aby tak było , to i przy ewentualnej awarii, też go nie będzie się żałować.
99% solarów jest zamontowane na klejach z tubki i gitara... Tylko teraz coraz więcej lipy robią i często tą lipę sami do siebie przyciągamy, patrząc jedynie na cenę. Oczywiście ta gdy jest wysoka to też 100% gwarancji nie daje. Itd. Kończę bo nogi....
Artur.Dell - 2019-09-06, 13:27
dziwaczek napisał/a: | Artur.Dell napisał/a: | Dziś rano otrzymałem wiadomość od Chińczyka, że panele które odesłałem w 90 procentach maja zerwank połączenia pomiędzy ogniwami.
Ponadto stwierdził, że elastyczność paneli pozwala na ich wygięcie maksymalnie do 30 stopni. |
I co dalej, uznają reklamację?
|
Niestety Chińczyk się wyłgał, co było raczej do przewidzenia.
Obiecałem mu jednak darmową kampanię reklamową:
-----------------CAUTION-----------------
DO NOT PURCHASE SOLAR PANELS AT
QUFU JINGYANG SOLAR ENERGY CO.LTD
BECAUSE THEY ARE VERY BAD QUALITY
----------------------------------------------
zbyszekwoj - 2019-09-06, 14:58
Artur.Dell napisał/a: |
To doskonałe warunki do tego żeby panel odfrunął. |
Ja swój połączyłem dwoma przewodami do regulatora, to nawet jak klej pusci to na przewodach się zatrzyma.
Roberto - 2019-09-07, 09:43
Bronek napisał/a: | Klei/uszczelniacz sikaelastomer 710 ... |
Mała poprawka. Sika 710 to tylko uszczelniacz
Poniżej (po raz kolejny) zamieszczam karty katalogowe najczęściej używanych przez kamperowców produktów Siki:
Zgodnie z nimi:
Sika 710 to uszczelniacz
Sika 221 to masa uszczelniająca o właściwościach klejących
Sika 252 to typowy klej montażowy
Bronek napisał/a: | 99% solarów jest zamontowane na klejach z tubki i gitara... Tylko teraz coraz więcej lipy robią i często tą lipę sami do siebie przyciągamy, patrząc jedynie na cenę. Oczywiście ta gdy jest wysoka to też 100% gwarancji nie daje. |
I tu się z kolegą w pełni zgadzam
Rumburak - 2019-09-07, 18:51
Dla uzupełnienia tematu poszukałem współczynniki rozszerzalności (liniowej )cieplnej różnych materiałów:
1. Krzem maksymalnie 7,3
2. Szkło 9,5
3. Panele fotowoltaiczne - nie znalazłem. Jednak można założyć, że ponieważ są z krzemu i często zabezpieczane szkłem hartowanym, to współczynnik ten nie powinien przekroczyć 9 ??
4. Stal 12 Tu dla mnie niespodzianka. Spodziewałem się o wiele więcej.
5. Aluminium 23
6. Laminat poliestrowo-szklany - nie znalazłem. Zakładając, że zbrojeniem są włókna szklane, współczynnik będzie oscylował blisko 9,5
7. Poliwęglan - 65
Biorąc pod uwagą z czego są nasze domki, to wychodzi, że najłatwiej mocować panele do laminatu. Stalowy dach okazuje się nie będzie dramatem. Aluminium sprawi najwięcej problemu, a podkładka z poliwęglanu jest złym pomysłem.
Na marginesie arkusz pianki dwustronnie klejącej grubości 0,8mm, polecanej przez joko, pod panelem 100W to prawie objętość dwóch standardowych tubek kleju. To zapewne wystarcza do poprawnej pracy panela w zmiennej temperaturze. Nie jest tak bardzo istotne czym kleimy, istotna jest grubość spoiny. I tego będę się trzymał.
LukF - 2019-09-07, 21:56
Rumburak,
Przeczytałem co napisałeś. Twoja konkluzja dot.spoiny: ma być gruba czy cieńka???
Rumburak - 2019-09-07, 22:13
Zacytuję sam siebie:
Rumburak napisał/a: | Problemy z deformacją/uszkodzeniem paneli elastycznych klejonych do dachu moim zdaniem wynikają z użycia zbyt cienkiej warstwy kleju. Klejenie materiałów o różnych współczynnikach rozszerzalności cieplnej wymaga odpowiednio grubej spoiny - im elementy większe tym spoina powinna być grubsza. Na rysunku kolor niebieski to panel, szary dach, żółty klej. Rys 2 po zwiększeniu temperatury następuje deformacja elastycznego kleju, po ochłodzeniu spoina wraca do pierwotnych kształtów -rys 1. Szyby w samochodach, jachtach zawsze klei się na specjalnych dystansach!!!
A co będzie gdy damy cienką warstwę kleju - rys 3 ?...
Nasz sandwich zwinie się w efektowny łuk (dokładnie zachowa się tak jak bimetal ), lecz dach nie pozwoli na gięcie w łuk - panel wtedy faluje, pęka i to po każdej zmianie temperatury. W najlepszym przypadku gdy użyjemy kiepskiego kleju, albo źle przygotujemy powierzchnie nastąpi ścięcie/odklejenie spoiny...
I zapewne jest tak, że panel klejony do blachy aluminiowej będzie bardziej podatny na deformacje niż taki sam panel klejony do laminatowego dachu.
|
dziwaczek - 2019-09-08, 16:42
Dlatego polecam starą i sprawdzoną metodę klejenia paneli na sika 221 - po obwodzie nałożyć klej, oraz kilka pasków lub wężyk na pustej przestrzeni panela, delikatnie dociskamy czymś płaskim i dość miękkim np. pacą z gumą do fugowania. Dążymy aby panel był finalnie na kleju grubości ok 2-4mm, jak panel złapie na kleju po obwodzie uszczelniamy szczelinę i wyrównujemy.
Ja osobiście preferuję sika 221, wystarcza i da się potem zdemontować inne są za mocne.
Rozważam jeszcze zastosowanie do klejenia dwustronnej taśmy butylowej https://allegro.pl/oferta/dwustronna-tasma-butylowa-lb-butyl-100-mm-x-1mb-7512202221
ale ma tylko 1.5mm grubości i ew. demontaż będzie problematyczny
ps. niedługo będę kleił panel zrobię fotorelację.
joko - 2019-09-08, 19:48
Fajnie , naprodukowałem się tekstu , ale widzę że musi jeszcze jedno pokolenie przeminąć
Miałem dokładniej opisać moją metodę jak będę miał czas i chęci ........ no i cóż, że czas by był
Parę stron dyskusji i wracamy do punktu wyjścia ...... Dziwaczek poleca starą i sprawdzoną metodę
Róbcie ulepy dalej , mnie na taką rzeźbę szkoda czasu
YAN - 2019-09-08, 20:37
A jak kleicie na blaszakach gdzie dach nie jest płaski ?
Roberto - 2019-09-08, 20:43
YAN napisał/a: | A jak kleicie na blaszakach gdzie dach nie jest płaski ? |
Podawałem wcześniej link do propozycji firmy Suntrack:
https://www.youtube.com/watch?v=HWASZw3q2hQ
dziwaczek - 2019-09-08, 21:13
każdy klei solary jak chce - kwestia indywidualna
zbyszekwoj - 2019-09-09, 08:41
Na 221 miałem klejoną antenę satelitarną i też przez 5 lat nie odpadła, a mówią że to tylko uszczelniacz.
Jeden solar też kleiłem powyginany w wygibasy na nierównym dachu, 2 lata hula, drugi zmałpowałem po Andrzeju na 2 paskach centymetrowej grubości poliwęglanu ,szer.15 cm w środku pustka .Kamper stał w upały na dworze, czekam kiedy go rozerwie . A może nie?
krzlac - 2019-09-09, 12:39
YAN napisał/a: | A jak kleicie na blaszakach gdzie dach nie jest płaski ? |
Ja tak, siką 221. Klejone w 2014, trzyma do dzisiaj.
reaven22 - 2019-09-09, 22:47
Pod panel elastyczny wystarczy dobra piankowa taśma dwustronnie klejąca.
Panel będzie zamontowany elastycznie bez dużych naprężeń a i w razie potrzeby demontażu to bez problemu da się podciąć struną albo tapeciakiem,
Klej poliuretanowy to trochę armata na muchę. Zaszkodzić nie powinno chyba że ktoś zbyt dokładnie przyklei wtedy panel wykończy się od zmian temperatur.
AMIGO - 2025-06-23, 16:11
Dzień Dobry
Odgrzeję starego kotlecika; czy w kwestii mocowania/klejenia paneli elastycznych na blaszankach nastąpiła jakaś ewolucja, rewolucja lub technologiczny postęp, czy też pozostają aktualne dotychczasowe koncepcje i antykoncepcje zawarte w tym temacie i w paru innych?
Może do czegoś się jeszcze nie dokopałem i po prostu mi umknęło.
W najbliższym czasie czeka mnie ta miła robótka i chciałbym to zrobić na tyle dobrze, aby należycie funkcjonowało przynajmniej do..... (tu można wpisać dowolnie)))
krzlac - 2025-06-23, 18:34
U mnie trzyma już 11 lat. Można zatem powiedzieć, że to sprawdzony sposób. Zdjęcie powyżej.
|
|