Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kapsuła na pickup

koder - 2019-09-06, 14:10
Temat postu: Kapsuła na pickup
Czy eksploatował ktoś z kolegów i koleżanek może kapsułę na pickupa? Oglądam ostatnio takie rozwiązania, ale wiadomo - nic nie zastąpi kilku lat jeżdżenia z takim domkiem, miałbym kilka pytań natury praktycznej.
koder - 2019-09-06, 14:27

Jakieś znaczące wady oprócz oczywistego braku przejścia do kabiny? Oglądałem produkt https://azar4.pl/ i wygląda na pierwsze rzuty oka bardzo fajnie. Jeśli dobrze rozumiem, to sama kapsuła jest autonomiczna - w sensie, ma ogrzewanie, zbiorniki i wszystko oddzielne od samochodu. Da się ją użytkować "na podporach", bez samochodu? Jak w praktyce wygląda przymocowanie takiej kapsuły do paki? Czy bardzo zaburza właściwości jezdne?
Banan - 2019-09-06, 15:14

Może pomyśl o takim rozwiązaniu :hide:
MILUŚ - 2019-09-06, 15:17

O ile pamietam to podobną / na VW transporterze / miał tolo61 :ok

I nie był zachwycony :chytry

4x4camper - 2019-09-06, 18:32

Koder masz idealną bazę na coś takiego, Trochę odwagi
koder - 2019-09-06, 18:56

Rzecz w tym, że ma awarię, która prawdopodobnie wyklucza opłacalność naprawy.
Suliki - 2019-09-06, 19:17

Cześć, miałem w Chile, Argentynie i RPA, no cóż są wady i zalety. Generalnie o ile jest na podwoziu takiego RAMa albo Forda 150 to pewnie problem ze stabilnością rozwiązania odpada. Ja miałem na Mazdzie i Nissanie i pomimo wzmocnionego zawieszenia delikatnie mówiąc bujało podczas jazdy. Osiągi tego rozwiązania ze względu na masę i opory powietrza są mocno limitowane w przypadku europejskich pick-upów. Zalety - można zdjąć i korzystać z pick up w domu, 4x4 wjechał wszędzie, duży komfort w kabinie kierowcy, wystarczająco miejsca dla 2 osób na pace. Widziałem takiego składanego - dach obniżał się o jakiś 1m do podróży i to było cool !
4x4camper - 2019-09-06, 20:41

Dwie opcje wchodzą w grę, Gazell z podnoszonym dachem zdejmowana i druga opcja to wywalenie paki ,też z podnoszonym dachem
poz
Tolo

Suliki - 2019-09-06, 21:16

podział który widziałem był trochę inny, to bardziej przypominało dwuczęściowe pudełko z tkaniną ( okna ) pomiędzy. O ile pamiętam górna część unosiła się elektrycznie.
Suliki - 2019-09-06, 21:30

coś takiego ( prawie )
Brat - 2019-09-07, 11:09

Obecny na tym forum kolega o nicku Baneczka https://www.camperteam.pl...wprofile&u=9167 od lat z powodzeniem jeździ takim po świecie (na Toyocie).
Wygląda na zadowolonego ... :)
Zbyszek - odezwij się.

krimar - 2019-09-10, 16:16

koder napisał/a:
glądałem produkt https://azar4.pl/ i wygląda na pierwsze rzuty oka bardzo fajnie

wygląda jak klon geocampera z Kaliningradu ( www.geocamper.ru )

4x4camper - 2019-09-17, 18:52

Dla szukających inspiracji do działania
bert - 2019-09-17, 21:46

jeżeli ktoś nie zasmakował busa 4x4 pick-up z kurnikiem może się wydawać rajem ;)
tyle, że:
huśta, buja, na koleinach zamiata zadem, na podjazdach robi bokami co może być bardzo przykre w skutkach bo przeciąża ponad granice sensu tylne zawieszenie. Pali razy 50% jedzie jak furmanka.
W góry bym tym nie pojechał (nawet po szlakach - stokówkach, nie mówiąc o bezdrożach), po ZPOR trasach można by się pobujać, tych co łagodniejszych ;)

Niemniej zwolennicy są, znam nawet ze dwóch, ale oni to tak bardziej asfaltami do Grecji a tam szutrówką na plażę. Do tego się nadaje, ale to można zwykłą ośką zrobić

4x4camper - 2019-09-26, 07:30

Ojtam, buja huśta ,można przecież wzmocnić zawieszenie lub wymienić zawias .Ja w czeronym ml-u wymieniam zawieszenie na sprintera 3,5t

poz
tolo

bert - 2019-09-26, 08:11

4x4camper napisał/a:
Ojtam, buja huśta ,można przecież wzmocnić zawieszenie lub wymienić zawias .Ja w czeronym ml-u wymieniam zawieszenie na sprintera 3,5t

poz
tolo

pewnie, że można tylko, że:
1 - nadal w góry bym tym nie pojechał (nb na masę różnych różniastych spotkanych w górach terenówek i para terenówek nie spotkałem ani razu czegoś takiego)
2 - przestaje to być takie jakim się wydaje, że to tak sobie na pakę byle którego pick-up'a bez dłubaniny i przeróbek można se załadować kurnik i jechać w świat
3 - pewnie, że lepiej tak niż w ogóle ;)

krótko pisząc można i tak' jak z kobietami: każda potwora znajdzie swojego amatora

koder - 2019-09-26, 08:41

Mam wrażenie, że myślę o innej konstrukcji i masie kapsuły, niż piszecie.

Oglądałem przedwczoraj Hiluxa jako ewentualną bazę pod takie rozwiązanie. Na razie wrażenia dobre, ale muszę trochę pojeździć, żeby sprawdzić, czy nada się także jako uniwersalny samochód do wożenia rodziny.

W każdym razie, dzięki za opinie!

4x4camper - 2019-09-26, 08:47

Może to Ci pomoże

https://www.youtube.com/watch?v=SPCv84CH098

Gazell jest produkowany w polsce pod Lesznem

poz
Tolo

koder - 2019-09-26, 09:18

No to właśnie o takim czymś myślałem, z drobną różnicą, że ze sztywnymi ścianami a nie namiotem.
krimar - 2019-09-26, 10:26

Takiej butli z gazem w roli zderzaka to nie chciałbym mieć

może UAZa https://www.facebook.com/...87716048270331/

Brat - 2019-09-26, 11:57

koder napisał/a:

Oglądałem przedwczoraj Hiluxa jako ewentualną bazę pod takie rozwiązanie. Na razie wrażenia dobre, ale muszę trochę pojeździć, żeby sprawdzić, czy nada się także jako uniwersalny samochód do wożenia rodziny.
Zbyszek, Baneczka, nie odzywa się, on rzadko tu zagląda. Skontaktuj się z nim, on ma to na Hiluxie właśnie; IMO - doskonałe rozwiązanie. Mieszka pod Warszawą.