| |
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Widelec Ducato, J5 vs Lublin a nawet... ¯uk ;)
jarekvolvo - 2019-09-06, 15:04 Temat postu: Widelec Ducato, J5 vs Lublin a nawet... ¯uk ;) Witam Szanownych,
Uda³o mi siê zdobyæ ciekawy kontener na przebudowê kampingow± - docelowo na Toyotê Hiace, jednak z uwagi na to, ¿e jest "nieco" wiêkszy (+metr d³ugo¶ci i + 30 cm wysoko¶ci) - zacz±³em zastanawiaæ sie nad pozyskaniem bardziej "wymiarowego" widelca.. . Oczywi¶cie jak najtañszego, bo to projekt "bud¿etowy" .
Widzia³em w og³oszeniach z Otwocka "kanciaki", ogl±da³em doki, ale w koñcu zacz±³em my¶leæ dalej o... Lublinie a nawet ¯uku
Zdajê sobie sprawê, ¿e równanie ¯uka czy Lublina do Ducato z tego samego roku to równanie wueski z emzetk± ... ALE.... mo¿e w tym szaleñstwie by³aby metoda
Czy naprawdê Fiat z roku 2001 bêdzie o niebo lepszy od Lubcia ? Czy mo¿e kto¶ z Was spotka³ siê z kamperem na Lublinie ? Bo na ¯ukach i nysach widzia³em, lecz to za wielkie pieni±dze... .
Mi³ego dnia !!
Banan - 2019-09-06, 17:49
To wszystko zale¿y od tego, czy jak ju¿ to zbudujesz, to chcesz tym je¼dziæ, czy ogl±daæ?
Teraz wyobra¼ sobie, jeste¶ w CRO i masz awariê(st³uczkê), holuj± Ciê do warsztatu a Ty im teraz wyt³umacz, co to jest Lublinek i silnik Andoria...
Mia³em do¶wiadczenie ze wszystkimi przez Ciebie wspomnianymi, ja celowa³bym w Ducato
jarekvolvo - 2019-09-06, 19:47
Autko ma byæ zdecydowanie na teren PL, wiêc temat "nieogarniêcia" nie istnieje. Praktycznie ka¿d± naprawê zrobiê sam. Zastanawiam siê jedynie, co takiego lepszego ( no, mo¿e kwestia jako¶ci materia³ów, stali etc., ) ma Dukat z tamtego okresu a czego nie ma Lublin. Zauwa¿y³em, ¿e tamte "kwadraty" uwa¿ane s± za "jedynie s³uszne" jako napêdy pod zabudowy - ciekaw jestem wiêc, z czego to wynika..
RadekNet - 2019-09-06, 19:54
My¶lê, ¿e chodzi o to samo co jest miêdzy starym Volvo a starym du¿ym Fiatem
Moje pierwsze wspomnienia motoryzacyjne (lata 80te) to du¿y Fiat i tata jad±cy do mechanika na przegl±d przed wakacyjnym wyjazdem ze ¦l±ska na Mazury. Procedura ta skoñczy³a siê wraz z zakupem VW Passata - po prostu siê wsiada³o do auta i jecha³o. Auta by³y z podobnych roczników.
tom-cio - 2019-09-06, 19:55
Bo Ducato z 2001 prowadzi siê prawie jak osobówka, Lublin siê prawie prowadzi
jarekvolvo - 2019-09-07, 09:05
| RadekNet napisa³/a: | My¶lê, ¿e chodzi o to samo co jest miêdzy starym Volvo a starym du¿ym Fiatem
|
I tu mnie przekona³e¶ . Swego czasu odbudowa³em od wraku do idea³u 240tkê z 1980 roku. Od tej pory nie pozna³em lepszego samochodu ( teraz mam 850tkê)
Fakt - ró¿nica z Fiatem - epokowa
Mi³ego dnia !
jarekvolvo - 2019-09-07, 09:07
| tom-cio napisa³/a: | Bo Ducato z 2001 prowadzi siê prawie jak osobówka, Lublin siê prawie prowadzi |
Dukatem ( nowym ) je¼dzi³em kilka lat. Lublinem po przejechaniu 10 kilometrów powiedzia³em "never again".
Macie racjê, Towarzysze
dominik - 2019-09-07, 11:04
| jarekvolvo napisa³/a: | ............ Zastanawiam siê jedynie, co takiego lepszego ( no, mo¿e kwestia jako¶ci materia³ów, stali etc., ) ma Dukat z tamtego okresu a czego nie ma Lublin...... |
Ducato 2001 ma ciszê, a w Lublinie jej nie znajdziesz, wsiadanie (ten co wymy¶li³ Lublina powinien nic wiêcej nie robiæ tylko do niego wsiadaæ i wysiadaæ ).
jarekvolvo - 2019-09-07, 13:02
To niezaprzeczalny fakt.... . A co z materia³ami, trwa³o¶ci±, dostêpno¶ci± elementów.. ?
darek 61 - 2019-09-23, 19:28
https://www.otomoto.pl/of...-ID6BSIYg.html?
jarekvolvo - 2019-09-23, 21:37
Jest wspania³a. I powinna staæ w muzeum, nietkniêta wspó³czesnymi gad¿etami. To symbol epoki sam w sobie....
|
|