Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Mój pierwszy kamperek

Matlew - 2019-09-14, 20:19
Temat postu: Mój pierwszy kamperek
Hejka,

Właśnie zaczynam swoją przygodę z kamperovanem.

Nie mam doświadczenia praktycznie w żadnym obszarze:
- pierwszy raz jechałem vanem.
- pierwszy raz skrzynia automatyczna.
- pierwszy raz użyłem narzędzi.
- działanie silnika to dla mnie magia.

Obserwując forum dwa miesiące i czytając wątki stwierdziłem że z Wami nie zgine. Dlatego na wstępie dziękuję że jesteście!

Autko z 2011 roku, jest czarne - wiem może się nagrzewac. Ma automat - pali więcej, ma pneumatyke z tylu - ponoć lepiej się jeździ.

Wiem, że będziecie może źli, ale zostawiam 3 osobowa kanapę wyrzucam ścianę. Dalej zabudowa toalety, kuchnia, stół i ławki - ławki po zlaczeniu ze stołem stworzą łóżko dla małego, a dalej normalnej wielkości łóżko.

Instalacje:
Woda i ścieki pod autem (ewentualnie woda w srodku)
Kuchenka Gaz
Ogrzewanie webasto w siedzeniu i rura na tyl.
Zasilanie:
Victron MultiC 2000w, AKu 2x230ah, ładowanie z alternator i solarow (tutaj też victron do 800w regulator) całość spieta w zarządzanie colorplusem.
Panele minimum 2x Panasonic 156cmx100cm 320w ale celuje w 3x.
Wentylacja planuje turbovent fiammy

Okna od busa na tylnie drzwi i bok drzwi otwierane - wiem kamper powinien mieć podwójne...

To tyle słowem wstępu, na pewno po drodze będę miał mnóstwo pytań :-)

Miłego dnia!

Mati :spoko

Grzegorz fest leniwy - 2019-09-14, 21:22

zacna baza, trzymam kciuki
brys - 2019-09-14, 23:57

Bardzo fajna baza. Skrzynia automatyczna to dla mnie konieczność w każdym samochodzie, szkoda, że taka rzadkość w kamperach. Jaki silnik?
3 osobowa kanapa - w sensie, że z przodu jako jedyna? To bedzie jakies wewnętrzne przejscie na tyl? Jesli nie to po co wyrzucać ścianę? :)

KASZUB - 2019-09-15, 06:10

Hej. Nie kumam o co chodzi z tą kanapa... Gdzie ona ma zostać? Chodzi Ci o fotel kierowcy i dwójka dla pasażerów? Czy trójka z tyłu dodatkowo?

Z soalarmi nie szalej. Wstępnie policz ile będziesz potrzebował prądu. Czasami wystarczy jeden aku i jeden porządny solar. Myślę, że dwa wystarcza...

Matlew - 2019-09-15, 08:08

brys, 2.2 diesel (chyba :wyszczerzony: )
KASZUB, dzieki za wskazówkę

Jeśli chodzi o kanapę to 3 osoby z przodu synek malutki, prawo utrudnia przekładanie i znalazłem taka inspiracje na gazowke i toaletę - lustrzane odbicie dlatego pomyślałem ze ściana wypada i robie sklejka plus panele...

http://www.theroadisourho...van-conversion/

Bardzo wam dziękuje za odzew. :spoko

reaven22 - 2019-09-15, 09:46

Jeśli nie planujesz klimy postojowej pędzonej z akumulatorów to wystarczy 1 solar i jeden Aku 230Ah.
Pozostawienie kanapy i brak obrotowych foteli zmniejsza przestrzeń i utrudnia życie w kamperze ponieważ nie ma jak przejść z przodu na tył, ale co kto lubi ;)

Matlew - 2019-09-27, 12:26
Temat postu: Pierwsze koty za płoty :)
Hej,

Odsłoniłem podłogę było trochę rdzy, oczyściłem na to r-stop, novol i cobra - powłoka gumowana.

Dodatkowo udało mi się zamontować 3 okna - dwa tył i bok :)

Dałem bitmat w plasterkach - myślę, że coś pomoże :) ....

Dodatkowo wkręciłem wentylator turbovent, ale nie wiem czemu nie dałem ramki i czeka mnie poprawka :) .

Mam pytanie odnośnie elektryki w środku może ktoś pomoże:
230V wyczytałem kable 2.5mm
12V - jak przeliczać? mam oświetlenie, wentylator, planuję kibelek itp. czy wypuścić kable każdy oddzielnie i zbiorczno z bezpiecznikiem wpiąć w miejscu gdzie będę miał centrum zasilania?
Przepraszam elektryka to nie jest mój konik :(

Drugie odnośnie ocieplenia ścian - robił ktoś może styrodur XPS i piankę oraz pomijał mostki?
Przeczytałem wasze rozwiązania począwszy od pian po alufox i trochę czuję się niepewnie nie wiedząc co wybrać i co jest dość proste w montażu :(

KASZUB - 2019-09-27, 16:08

Hej.

Kableki 1A = 1mm2 i tak sobie przeliczać.

Nie potrzebnie dałeś 100kg tego bitmatu czy jak to tam się nazywa. Ciężkie i nie wiele daje.
Styrodur jest ok. Dużo roboty z docinaniem bo to sztywne. I drogie.
Słupki alufoxem pokryj. Zniwelujesz mostki. Nie ma innego sposobu.
Wypełnianie słupków pianka nic nie daje. Trzeba odizolowac stal od wnetrza.

I to tel odemnie. A teraz na pożegnanie sezonu U Sikory czas lecieć.... :spoko

robba - 2019-09-30, 18:54

KASZUB napisał/a:

Kableki 1A = 1mm2 i tak sobie przeliczać......

nie.. no troszkę przesadzasz....
raczej 5A to 1mm2 (nawet max 7A, ale krótko)....
tylko że jeszcze dodatkowo mamy tylko 12V, więc chcemy lub nie
ale dodatkowo musimy uwzględnić jeszcze spadek napięcia na przewodzie.
Co z tego że przewód nam wytrzyma jak na urządzenie zasilane trafi nam 8V zamiast 12.
więc jeśli zasilamy odbiornik 60W na kablu o długości pół metra to 1mm2 nam starczy...
Ale jak ten kabel będzie miał 10m to już 2,5mm2 dałbym minimum....
Najlepiej pytaj na bieżąco. Ale staraj się wszystkie urządzenia o dużym poborze skoncentrować jak najbliżej akumulatora...

KASZUB - 2019-09-30, 23:43

No i po Chiny ludowe ja się udzielam.... :-/
robba - 2019-10-01, 17:48

KASZUB napisał/a:
No i po Chiny ludowe ja się udzielam.... :-/

no jak to? mobilizujesz mię... ;)
choć ja jakoś Ciebie do pomierzenia wtyczki schodka nie umiem... :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

KASZUB - 2019-10-01, 18:11

robba, ten znowu o tym schodku.... chodzi. Nie ma czasu. Sorki.
robba - 2019-10-02, 11:45

KASZUB napisał/a:
robba, ten znowu o tym schodku.... chodzi. Nie ma czasu. Sorki.

Dobrze ze chodzi... ale schematu dla potomnosci nie ma... ;) :diabelski_usmiech
Ale bedzie zima, długie wieczory.... :ok ;)

Matlew - 2019-10-09, 08:20
Temat postu: Stelaż pod podloge
Hej,

Zastanawiam się nad stelażem pod podłogę..
Jaki klej uzywaliscie? Drewno blacha i czy dawaliscie śrubki jeśli tak to jakie i jak zabezpieczaliscie od spodu?

Z góry dziękuję za poradę.

reaven22 - 2019-10-09, 11:32

Matlew napisał/a:
Jaki klej uzywaliscie? Drewno blacha i czy dawaliscie śrubki jeśli tak to jakie i jak zabezpieczaliscie od spodu?

Wystarczy poliuretan: soudal carbond 940 /sika 221 / klej do szyb,

KASZUB - 2019-10-09, 12:29

J/W i możesz przykrecic A śruby od spodu namalować lub sika zabezpieczyć.
U mnie poszło drewno ale ktoś robił alu stelaż.

m4in77 - 2019-10-10, 13:05

Stelaż z alu to chyba Joanna ma zrobiony o ile dobrze pamiętam.
Matlew - 2019-10-25, 14:13
Temat postu: Podłoga.
Hej

Dzięki za wskazówki deski przyklejone, dałem pir 3cm z alu i na to laczenia chce zrobic folia.

Jaka dac sklejke na podłogę? 8-9mm starczy? Jaki typ najlepiej?
Macie może jakiś namiar na firmę z okolic Krakowa lub działająca na cały kraj z wysyłką?

Miłego dnia.

KASZUB - 2019-10-26, 06:57

9mm powinno być ok. Będzie lekko pracować ale to w niczym nie przeszkadza. Ja mialem duzy zapas wagi wiec na podloge dalem zwykla sklejke ciezka. Lekka jest miekka. Dobrze byłoby ten styrodur osadzic na piankę i dookoła też opiankować. Napewno wtedy nie będzie trzeszczec. Możliwe ,ze tak jak masz nie będzie ale... :roll: troche pianki nie zaszkodzi.
smok_wawelski - 2019-10-27, 18:06

Matlew napisał/a:
firmę z okolic Krakowa lub działająca na cały kraj z wysyłką
hej ziomek :) sklejek ci w Smoczogrodzie full po co kurierkę paść :)
w Kraku masz
Belmeb https://www.belmeb.pl/plyty-meblowe.html
Orion http://www.orion-plyty.pl głownie płyty ale chyba sklejka też
Betula https://sklejka-krakow.pl
jest tego chyba jeszcze więcej ale te mi sie skojarzyły od razu

Matlew napisał/a:
pir 3cm z alu
rzuć prosze jakiego linka na ten pir - w Kraku kupowałeś ?

Ja myslałem że dziś zobaczę czy mi tulipany gifta z blaszką nie dały ale czasowo nie wyrobiłem - jak nie była na blaszce u tulipanów obracana to mam sklejkę na podłogę z głowy :) a i chyba nawet bez obrotu pod wykładzinę by była bo jest w niezłym stanie :)

Matlew - 2019-10-29, 18:06
Temat postu: pir
Serwus Smoku,

Matlew napisał/a:
pir 3cm z alu

Ja myslałem że dziś zobaczę czy mi tulipany gifta z blaszką nie dały ale czasowo nie wyrobiłem - jak nie była na blaszce u tulipanów obracana to mam sklejkę na podłogę z głowy :) a i chyba nawet bez obrotu pod wykładzinę by była bo jest w niezłym stanie :) [/quote]

Kupiłem od firmy z łodzi chłopaki na sztuki nawet sprzedają: http://www.gips-bud.com.pl

Betula ma sklejki małe szablony :( , resztę obczaję dziękować :)

Andrzej 73 - 2019-10-29, 21:58

Należy zadać pytanie czy do tej sklejki będziesz coś przykręcać czy nie?
Przy tak gęstym użebrowaniu sklejka nie musi być wcale gruba.
Dostępne w hurtowniach sklejki mają grubość np. 6,5 mm i taka wystarczy.
Chyba że będziesz chciał coś mocować w sklejce pomiędzy ożebrowaniem , to wówczas skłaniałbym się do minimum 10 mm .
Na koniec właściwie zasadnicze pytanie sklejka z jakiego drzewa?
:spoko

decumanus - 2019-10-29, 22:56
Temat postu: Re: pir
Matlew napisał/a:
Serwus Smoku,

Matlew napisał/a:
pir 3cm z alu

Ja myslałem że dziś zobaczę czy mi tulipany gifta z blaszką nie dały ale czasowo nie wyrobiłem - jak nie była na blaszce u tulipanów obracana to mam sklejkę na podłogę z głowy :) a i chyba nawet bez obrotu pod wykładzinę by była bo jest w niezłym stanie :)

Kupiłem od firmy z łodzi chłopaki na sztuki nawet sprzedają: http://www.gips-bud.com.pl
Betula ma sklejki małe szablony :( , resztę obczaję dziękować :) [/quote]

Heh... tez mam takie legary po zbóju, teraz wiem ze mogly byc polowe ciensze :D parametrem sklejki jest jej gestosc. 6 mm wystarczy tylko jesli bedzie lisciasta i powyzej 800kg/m3. Ja mam 8mm ale średnią i sie ugina. Nie na srodku, ale jak staniesz na niepodpartej krawedzi. Wiec ostroznie.
R