|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Bielasek MaxMaxi czyli Ducato w wersji L4H3 dla max 3 osób
PiotrAs - 2019-09-18, 18:14 Temat postu: Bielasek MaxMaxi czyli Ducato w wersji L4H3 dla max 3 osób Miał być prawdziwy kamper ale żona mówi "co ty zimą będziesz robił??" i tak oto jest, Bielasek w wersji L4H3 czyli MaxMaxi z silnikiem 2,3 150KM i przebiegiem niespełna 200tkm z roku pańskiego 2014go. Z racji że do niskich nie należę (195cm) szukałem tylko w wersji H3
Poszukiwania nie trwały długo (o dziwo) i w dodatku prawie pod domem handlarzyna przyprowadził takie oto cudo:
Forum śledzę i czytam ale na pewno będę miał kilka, a może i więcej pytań do znawców i doświadczonych budowniczych.
Jednego już zabudowałem więc troszkę pojęcia mam.
Założenia:
- spanie ma być dla max 3 osób dla dwóch tradycyjnie z tyłu w poprzek auta, chyba założę poszerzenia, nie wiem jeszcze gdzie będzie trzecie.
- toaleta z prysznicem - nigdy jeszcze nie robiłem i tu będę miał na pewno najwięcej pytań
- instalacja wodna - podobnie jak z łazienką.
- ogrzewanie - zrobię (chyba) webasto wodne z ogrzewaniem podłogowym podobnie jak to zrobił reaven22 plus w łazience chciałbym mieć nawiew ciepłego powietrza (nie wiem czy warto inwestować w jakąś trumę)
- Zbiorniki na wodę szarą i białą raczej pod spód auta-uświadomcie mnie czy dobrze myślę
- okna - mają być 3 na dachu sypialnia,jadalnia, toaleta i dwa po bokach auta czyli przy ławce oraz przy kuchni. Po bokach chciałem kamperowe ale cena trochę powala
- Solar na dach taki żeby prądu starczyło na zasilenie lodówki domowej na 230V, webasto, oświetlenia LED i innych dupereli. Nie wiem jeszcze czy elastyczny.
- klimy nie przewiduję
- czytając wątek reaven22 też chcę boczne drzwi elektryczne
- markiza, chyba 4mb wejdzie
- obrotnice foteli przód
- stopień elektryczny
- meble ze sklejki i na to HPL.
Uff się napisałem .............
Powoli zaczynam rozglądać się za "zabawkami" więc jakby ktoś z Was miał coś na zbyciu z wyżej wymienionych części proszę o kontakt , najlepiej na PRIV-a
"Zabaweczki" mogą być nowe lub "prawie nowe" wszystko zależy od $$ i w jakim stanie te "prawie nowe" są.
Postępy będę wrzucał na bieżąco, a zastosowane wyposażenie pewnie w pierwszym wątku żeby było łatwiej wyszukać przyszłym budowniczym.
Pozdro
PiotrAs
TomekM - 2019-09-18, 19:58
Zdjęć nie widać.
amples - 2019-09-18, 20:11
Widać , widać
MILUŚ - 2019-09-18, 20:27
amples napisał/a: | Widać , widać | ......gdzie ?
tom-cio - 2019-09-18, 20:28
Nie widac,same minusy się wyświetlają na telefonie
PiotrAs - 2019-09-18, 21:53
Jak na razie szukanie, wertrowanie i podpatrywanie. Od przyszłego tygodnia walka się zacznie. Ciekaw jestem tylko kto pierwszy wymięknie
Małż oczywiście też uczestniczy w projekcie, przynajmniej w kolorystyce, bo jak wiadomo mężczyźni rozróżniają 3 rodzaje kolorów
amples - 2019-09-18, 22:30
tom-cio napisał/a: | minusy się wyświetlają na telefonie | Zmień telefon
Ja tam widzę coś takiego:
zbiegusek - 2019-09-19, 08:58
amples napisał/a: | tom-cio napisał/a: | minusy się wyświetlają na telefonie | Zmień telefon :wyszczerzony:
Ja tam widzę coś takiego: |
Mam zmienić blaszankę (w sensie stacjonarny komputer)? U mnie nawet minusów nie widać w miejscu obiecanych zdjęć. A te z cytowanego posta i owszem. :)
Spax - 2019-09-19, 09:24
Wczoraj byłem chyba pierwszy, który czytał pierwszego posta PiotrAs i zdjęcia były widoczne. Dzisiaj już tylko minusiki od googla. Chyba problem z udostępnianiem. Jednak najprościej jest wstawiać zdjęcia bezpośrednio na forum. Te, które wstawił amples są widoczne.
amples - 2019-09-19, 09:25
zbiegusek napisał/a: | te z cytowanego posta i owszem. | Sorry nie załapałem ,
dopominacie się więcej fotek
Spax napisał/a: | Te, które wstawił amples są widoczne. | To są jego zdjęcia
w pierwszym poście są widoczne
Spax - 2019-09-19, 10:11
Cytat: | Spax napisał/a:
Te, które wstawił amples są widoczne.
To są jego zdjęcia
w pierwszym poście są widoczne
|
Na FF pod linuxem jest tak jak na załączonym zdjęciu. Może u ciebie z cache'a ciągnie.
(problem z png hmmm)
amples - 2019-09-19, 13:26
Spax napisał/a: | Może u ciebie z cache'a ciągnie. |
Miałeś rację , już nie wysiedla
PiotrAs - 2019-09-22, 20:45
Nie ma się co spinać co do zdjęć, jak L4H3 wygląda wiadomo.
Muszę obczaić jak je wstawiać żeby były widoczne,rozumiem że udostępnianie to zły krok.
Wczorajsza wizyta na targach w Poznaniu pozwoliła ustalić układ w naszym aucie.
Od końca oczywiście łóżko 130 bądź 140 licząc od drzwi tylnych, potem szafa na ubrania później lazienka około 120x70 z osobnym prysznicem i na końcu siedzenia/ławka 2 osobowa. Czyli standard , kilka rzeczy w dobrych cenach już poszukane, czekam na wycenę okien. Na boki 90x50, na dach 70x50 z przodu, 28x28 z wentylatorem w łazience i 40x40 w sypialni.
Ciągle myślę nad ogrzewaniem i grzaniem CWU
PiotrAs - 2019-09-23, 18:04
Z przodu za szoferką chciałem zamontować duże okno 70x50 ale po dzisiejszych pomiarach widzę, że mogę go nie zmieścic w tym fabrycznym wyżłobieniu. Nie wiem czy wzmocnienia dachu w L4 są w innej odległości niż w krótszych, ale wydaje mi się że już ktoś takie duże okno montował w trojaczkach.
Ciągle rozmyślam nad ogrzewaniem, suche czy mokre
Co możecie powiedzieć o ogrzewaniu Truma C6 diesel (oprócz tego że jest cholernie drogie ) głównie chodzi mi o serwis tego pieca.
Kombinator - 2019-09-23, 20:03
PiotrAs napisał/a: | ale wydaje mi się że już ktoś takie duże okno montował w trojaczkach |
U mnie. Okno nie mieści się na przetłoczeniach i z tyłu okna trzeba robić wypełnieni w przetłoczeniach dachu.
Powodzenie z budową
PiotrAs - 2019-09-23, 20:43
Kombinator napisał/a: | PiotrAs napisał/a: | ale wydaje mi się że już ktoś takie duże okno montował w trojaczkach |
U mnie. Okno nie mieści się na przetłoczeniach i z tyłu okna trzeba robić wypełnieni w przetłoczeniach dachu.
Powodzenie z budową |
Dzięki.
decumanus - 2019-09-23, 22:11
PiotrAs napisał/a: | Z przodu za szoferką chciałem zamontować duże okno 70x50 ale po dzisiejszych pomiarach widzę, że mogę go nie zmieścic w tym fabrycznym wyżłobieniu. Nie wiem czy wzmocnienia dachu w L4 są w innej odległości niż w krótszych, ale wydaje mi się że już ktoś takie duże okno montował w trojaczkach.
Ciągle rozmyślam nad ogrzewaniem, suche czy mokre
Co możecie powiedzieć o ogrzewaniu Truma C6 diesel (oprócz tego że jest cholernie drogie ) głównie chodzi mi o serwis tego pieca. |
Z przodu takie same. W L1 sa chyba inne ale kogo ten pyrtek interesuje...
Nie musisz sie wcale miejsca na szyberdach trzymac. Ale trzeba rzezbic.
Mokre. Mozesz zrobic podgrzewana podłogę ona ma pojemność cieplna ktora da ci komfort i przyjemne odczucia.
Ja mam Trume gazowa (powietrzne). Swietna jest bo w 10 minut mam cieplutko i woda do prysznica tez mniej wiecej tyle. Ale... jest zajedwabiscie droga, kazda duperela potem cena jak ze zlota. Jest glosna - w nocy budzi moja żonę. Grzeje powietrze ktore ucieka do góry a w nogi zimno. Ja to powietrze pompuje pod podloge, ale to nie to samo. Szybko sie wychladza.
Podlogowe grzeje bardziej przez promieniowanie cieplem niz przez przenikanie polaczone z zajedwabista konwencją.
Inne pytanie brzmi czy diesel czy gaz. Ja tego smrodu diesla nie lubie wiec mam gaz. Ale przy nastepnym wezme uklad ktorym sie chwali MarcinPK. Gazowe, z ogrzewaniem podlogowym i grzaniem wody. Bardzo oszczedne.
R
reaven22 - 2019-09-23, 22:32
webasto na ON ma tą zaletę że odpada instalacja gazowa, a paliwo masz zawsze jak zatankujesz
Podłogówka to świetny bajer bo jak w nogi ciepło to i reszta ciepła. u mnie wystarczy grzanie samą podłogą do temperatury w okolicach "0", w niższych musi się załączyć jeszcze nagrzewnica na najniższym biegu.
PiotrAs - 2019-09-23, 22:44
A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje.
Gazu raczej nie chcę.
reaven22 słusznie prawisz ON jest zawsze w zbiorniku a gaz to dodatkowy balast.
decumanus - 2019-09-24, 00:39
PiotrAs napisał/a: | A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje.
Gazu raczej nie chcę.
reaven22 słusznie prawisz ON jest zawsze w zbiorniku a gaz to dodatkowy balast. |
Jako jedyne zrodlo grzania bedzie za slabe. Chyba ze planujesz tylko latem jeździć albo tylko poludnie europy.
Ktos na forum ma elektryczne, ale nie wiem czy 12v czy ze slupka. Rozumiem ze chcesz zaoszczędzić na mokrym webasto...
R
reaven22 - 2019-09-24, 11:34
PiotrAs napisał/a: | A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje. |
Celowo rozłożyłem ogrzewanie na całej podłodze łącznie z miejscem pod szafkami i w części bagażowej, Dzięki temu nie zbiera się wilgoć w zakamarkach, a przynajmniej tak mi się wydaje
decumanus - 2019-09-24, 13:54
reaven22 napisał/a: | PiotrAs napisał/a: | A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje. |
Celowo rozłożyłem ogrzewanie na całej podłodze łącznie z miejscem pod szafkami i w części bagażowej, Dzięki temu nie zbiera się wilgoć w zakamarkach, a przynajmniej tak mi się wydaje |
Sluszne zalozenie.
Bardziej nie wykrapla niz nie zbiera.
Szafki -zwlaszcza te szczelnie zamkniete dzialaja jak izolacja i w srodku temperatura spada ponizej punktu rosy.. Problem dotyczy rownym stopniu domow mieszkalnych - nalezy unikac szaf z ubraniami na zewnetrznych scianach domu.
R
PiotrAs - 2019-09-24, 14:23
decumanus napisał/a: | PiotrAs napisał/a: | A gdyby zastosować maty grzejne na 12v w ciągu komunikacyjnym. Tej podłogi po której się stąpa, po zabudowie za wiele jej nie zostaje.
Gazu raczej nie chcę.
reaven22 słusznie prawisz ON jest zawsze w zbiorniku a gaz to dodatkowy balast. |
Jako jedyne zrodlo grzania bedzie za slabe. Chyba ze planujesz tylko latem jeździć albo tylko poludnie europy.
Ktos na forum ma elektryczne, ale nie wiem czy 12v czy ze slupka. Rozumiem ze chcesz zaoszczędzić na mokrym webasto...
R |
Tylko jako dodatkowe, żeby poprawić komfort dla stóp, a głównym byłaby Truma.
Muszę jeszcze to dobrze przemyśleć.
Szukam stopnia wysuwanego do Ducato i jak widzę te ceny to nasuwa mi się pytanie co jest aż tak drogiego przy jego produkcji??
A może ktoś z szanownego grona "rzeźbi" coś podobnego, może być bez napisu THULE lub podrzućcie rysunek do wykonania to się wystruga
PiotrAs - 2019-09-24, 20:33
Temat ogrzewania odkładam do przemyślenia w weekend, a na tapetę idzie woda. Temat mi troszkę obcy, bynajmniej w kamperze i tu potrzebuję porady.
Czytałem, że reaven22 robił na złączkach od pneumatyki a Kaszub np. kupował w sklepie boatshop.pl co lepsze/prostrze to nie wiem, proszę o poradę. Chciałbym zainstalować baterie domowe i tu nasuwa się pytanie o jakim ciśnieniu ma być pompa i czy warto instalować taki hydrofor a może jakieś inne rozwiązanie.
Kurczę wszystko co ma w nazwie "kamper" jest 2 razy droższe
decumanus - 2019-09-24, 21:11
PiotrAs napisał/a: | Temat ogrzewania odkładam do przemyślenia w weekend, a na tapetę idzie woda. Temat mi troszkę obcy, bynajmniej w kamperze i tu potrzebuję porady.
Czytałem, że reaven22 robił na złączkach od pneumatyki a Kaszub np. kupował w sklepie boatshop.pl co lepsze/prostrze to nie wiem, proszę o poradę. Chciałbym zainstalować baterie domowe i tu nasuwa się pytanie o jakim ciśnieniu ma być pompa i czy warto instalować taki hydrofor a może jakieś inne rozwiązanie.
Kurczę wszystko co ma w nazwie "kamper" jest 2 razy droższe |
ja przerobiłem oba źródła. Prosto i na temat - bierz z pneumatyki. Przewody z boatshop.pl okazały się być nie z Polietylenu, tylko raczej ze śmierdzącego polipropylenu, (pneumatyczne sa z poliuretanu) kupiony zaworek działał chyba z 10 zamknięć/otwarć, zwykłe złączki mi nie ciekły, i mają taki pierścień blokujący.
Z pneumatyki złączki są solidniejsze.
Musisz jedynie pamiętać że jak chcesz połączyć coś z gwintem 1/2 cala, to w pneumatyce te gwinty są krótkie i z uszczelką czołową. Zasadniczo lepiej kupić z boatshop. Poza tym w pneumatyce żeńskich 1/2 cala chyba nie ma.
Do trumy o ile pamiętam pasują 12mm. Ale sa glosy ze cieńsze przewody skracają czas dotarcia cieplej wody do kranu. Ale ograniczają tez przepływ wiec bym nie przesadzał. są redukcje jakbyś chciał.
Odpływy i do zbiorników celuj w dziale nawadniania na aledrogo, nawet jakbyś miał zrezygnować z jakichś fabrycznie wymodelowanych gwintów w zbiorniku. Jest pewna niezgodność średnic pomiędzy tymi a "kamperowymi" ale najlepiej jest trzymac ta niezgodność w okolicy korków zlewu i umywalki. Tam to chyba łatwo dozorować i jest miejsc na ewentualne przerobki. Najwiekszy wybor jest w Obi. Odpływy o srednicach conajmniej 25, do prysznica wiecej.
tyle w temacie na poczatek
R
drFeelGood - 2019-09-24, 21:25
decumanus napisał/a: | (pneumatyczne sa z poliuretanu) | Nie tylko, contakt.pl i masz do wyboru poliamidowe, polietylenowe i poliuretanowe.
decumanus napisał/a: | Musisz jedynie pamiętać że jak chcesz połączyć coś z gwintem 1/2 cala, to w pneumatyce te gwinty są krótkie i z uszczelką czołową. | Nie zgodzę się, na tej samej stronie znajdziesz z uszczelką i podwijane teflonem, długość standardowych złączek.
decumanus napisał/a: | Poza tym w pneumatyce żeńskich 1/2 cala chyba nie ma. | Chyba ? Tam znajdziesz wszystko. Mam instalację na 8 i 12 z PE tak ja reaven22 i jest git.
PiotrAs - 2019-09-24, 21:29
decumanus dzięki za podpowiedź, jak radzisz tak zrobię. Brodzik prawdopodobnie będzie "domowy' 70x70 więc z odpływem nie będzie problemu, problem mam natomiast ze znalezieniem drzwi do tegoż brodzika bądź sensownego rozwiązania jak lub z czego je zrobić. Myślałem żeby drzwi zrobić z plexi lecz jakoś mi ciężko idzie szukanie okuć i prowadnic, a gotowych rozwiązań z PCV oczywiście brak(nawet takich do przeróbki)
A co z pompą? Jakie ciśnienie powinna dawać pompa by móc używać domowych kranów, czy też prysznica? Zakładając że np w obieg będzie włączone ogrzewanie Truma.
PiotrAs - 2019-09-24, 21:33
drFeelGood napisał/a: | ...........Mam instalację na 8 i 12 z PE tak ja reaven22 i jest git. |
Do czego 8 a do czego 12?
drFeelGood - 2019-09-24, 21:34
PiotrAs napisał/a: | A co z pompą? Jakie ciśnienie powinna dawać pompa by móc używać domowych kranów, czy też prysznica? Zakładając że np w obieg będzie włączone ogrzewanie Truma. |
Ja mam FIAMMA AQUA 8 daje 1,5 bara, 7l/min wg instrukcji pasi do Trumy. Ogarnia spoko krany domowe i prysznic.
jarko_66 - 2019-09-24, 21:35
Czemu łóżko robisz w po szerokości. Kilka sztuk oglądałem , i zrobiłem po długości 120x 200 tzw francuskie . i łazienka 125 x65. Przynajmniej przy takim układzie nie dopada mnie klaustrofobia , i nogi podczas spania są wyprostowane.
drFeelGood - 2019-09-24, 21:36
12 od zbiornika aż do zaworu mieszającego a za nim do kranów 8, szybciej ciepła woda jest w kranie. W moim wątku masz schemat.
reaven22 - 2019-09-24, 22:26
PiotrAs napisał/a: |
Szukam stopnia wysuwanego do Ducato i jak widzę te ceny to nasuwa mi się pytanie co jest aż tak drogiego przy jego produkcji??
A może ktoś z szanownego grona "rzeźbi" coś podobnego, może być bez napisu THULE lub podrzućcie rysunek do wykonania to się wystruga |
Miałem kilka w ręku, jeden solidny upolowałem na allegro za rozsądny pieniądz i chwilę później sprzedałem.
Przewaga thula nad tymi co miałem to była waga. Thule 6kg reszta ok 20kg.
Być może są i inne równie dobre/lekkie ale mi się już nie chciało szukać i stanęło na najwęższym thulu dedykowanym do ducato.
PiotrAs napisał/a: |
A co z pompą? Jakie ciśnienie powinna dawać pompa by móc używać domowych kranów, czy też prysznica? Zakładając że np w obieg będzie włączone ogrzewanie Truma. |
Pompę mam chyba koło 1,5 bara i domowe krany, tyle ze na pierwszym wyjeździe przerabiałem perlatory za pomocą jakiegoś kleju typu ośmiorniczka bo woda lała się wartkim strumieniem a zbiornik nie jest bez dna
Obecnie mam optimum wygoda/zużycie. Została może 1/4 dziurek drożnych w perlatorze. Jak będę miał pod ręką to zrobię fotkę
decumanus - 2019-09-25, 09:52
drFeelGood napisał/a: | decumanus napisał/a: | (pneumatyczne sa z poliuretanu) | Nie tylko, contakt.pl i masz do wyboru poliamidowe, polietylenowe i poliuretanowe.
decumanus napisał/a: | Musisz jedynie pamiętać że jak chcesz połączyć coś z gwintem 1/2 cala, to w pneumatyce te gwinty są krótkie i z uszczelką czołową. | Nie zgodzę się, na tej samej stronie znajdziesz z uszczelką i podwijane teflonem, długość standardowych złączek.
decumanus napisał/a: | Poza tym w pneumatyce żeńskich 1/2 cala chyba nie ma. | Chyba ? Tam znajdziesz wszystko. Mam instalację na 8 i 12 z PE tak ja reaven22 i jest git. |
No proszę, wszystko jest.
Ale to dość dziwne bo niecałe 2 lata temu szukałem tego dość, powiedziałbym, intensywnie. Kupowałem na innym portalu, ale teraz sprawdziłem i tez maja.
Dobrze wiedzieć na przyszłość. Rychłą - mam nadzieje.
R
Zbynek - 2019-09-25, 11:57
reaven22 napisał/a: |
Pompę mam chyba koło 1,5 bara i domowe krany, tyle ze na pierwszym wyjeździe przerabiałem perlatory za pomocą jakiegoś kleju typu ośmiorniczka bo woda lała się wartkim strumieniem a zbiornik nie jest bez dna
Obecnie mam optimum wygoda/zużycie. Została może 1/4 dziurek drożnych w perlatorze. Jak będę miał pod ręką to zrobię fotkę |
Ja kupiłem take perlatory: Klik Fajnie się sprawdza, bo ma dziurki a nie sitko, więc mniej wody wypływa, dodatkowo ma śrubkę do regulacji strumienia, więc przy tej samej pompce można wyregulować każdy kran osobno.
PiotrAs - 2019-10-05, 17:25
Graty spływają powoli i systematycznie ale mam problem z Webasto.
Kupiłem używkę z C8ki podłączyłem i jest tak
Pompka wody działa, Webasto słychać że chodzi ale nie odpala.
Po podłączeniu plus i minus startuje odrazu, a nie jak niektórzy piszą że powinni startować po podaniu na niebieski masy/ minusa. Czyżby to nie analog?
onionskin - 2019-10-05, 18:06
Czy cyfrowy czy analogowy- nie powinien startować po podanu samego zasilania.
Ja stawiam na uszkodzenie sterownika.
m4in77 - 2019-10-10, 21:00
Może jest uszkodzone a może przewody pozamieniane, sprawdź piny. Jak nie masz schematu to proszę http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/instalacja.html
reaven22 - 2019-10-10, 22:09
Daj zdjęcie wtyczki, i tabliczki znamionowej webasta.
Webasto od c8 powinno wystartować dopiero po podaniu masy na przewód sterujący. Jeśli stratuje odrazu to zapewne ma uszkodzoną elektronikę.
Kolejny istotny element to grubość przewodów zasilających. Jeśli podpinasz na cienkich pod rozładowany akumulator to zapewne nie wystartuje.
PiotrAs - 2019-10-11, 14:36
Problem zażegnany, czyli webasto oddane
Po sprawdzeniu faktycznie coś było nie halo z elektroniką. Już idzie następne zobaczymy czy będzie działać poprawnie.
PiotrAs - 2019-10-29, 12:25
Powoli ale ciągle do przodu. Prace idą mozolnie ale to dlatego, że w wolnej chwili, a ich jest niewiele.
Jak na razie
-zamontowane okna boczne
-okno dachowe Midi Heki 50x70
-okno w sypialni z wentylatorem i zostało jeszcze w łazience
-markiza 4m
-Kamerka
-Hak i czujniki cofania
-Uspawana ławka drugiego rzędu
-przymiarka i "uzbrojenie" zbiornika wody szarej w czujniki i elektrozawór
-trochę listewek na bokach i suficie
Trwają poszukiwania toalety c403 w rozsądnej cenie.
Jak wiadomo występują jako strona lewa i prawa ale mam pytanie do znawców czy możliwe jest samodzielne przełożenie stron obsługi kasety w tej toalecie?
m4in77 - 2019-11-09, 14:55
Mam pytanie, o tel fotel z tyłu. Nie znalazłem, może już było, ale z jakiego auta pochodzą ?? Touran ??
Jeżeli tak to napisz czy wygodne chociaż.
PiotrAs - 2019-11-09, 15:41
Tak masz rację z Tourana. Miałem w poprzednim i są Ok. Na plus, że można je wyczepić i "pogrzebać" pod spodem.
m4in77 - 2019-11-09, 20:09
A kupiłeś z jakimiś mocowaniami ? Jakieś uchwyty można kupić, czy samemu rzeźbić? To są chyba środkowe i te najwęższe? Trzeba je wyczepić całkiem czy na przykład, podnoszą się do góry w stronę kabiny i wtedy można zajrzeć pod spód - wybacz za ilość pytań
PiotrAs - 2019-11-10, 11:07
m4in77 napisał/a: | A kupiłeś z jakimiś mocowaniami ? Jakieś uchwyty można kupić, czy samemu rzeźbić? To są chyba środkowe i te najwęższe? Trzeba je wyczepić całkiem czy na przykład, podnoszą się do góry w stronę kabiny i wtedy można zajrzeć pod spód - wybacz za ilość pytań |
Mocowania we własnym zakresie. Ja wspawalem twarde śruby ósemki i działa. Te akurat są skrajne, to środkowy fotel jest węższy. Wszystko zależy jak pospawasz stelaż. W tym przypadku lekko się unoszą i można je wypiąć, ale w poprzednim podnosiły mi się całe. Fajne fotele bo oparcia się składają i można na nich zrobić dodatkowe łóżko. W poprzednim miałem tak zdobione, jak znajdę fotki to wstawię.
wlodo - 2019-11-10, 12:21
Cytat: | czy możliwe jest samodzielne przełożenie stron obsługi kasety |
Miałem C402, przekładałem z lewej na prawą, da się. Tam wszystko można poodwracać, największy problem to odłączenie wlewu wody, nie mogłem go wyjąć, ale wymienny jest.
Podejrzewam, że w C403 również się da, ale dopytaj.
m4in77 - 2019-11-11, 09:42
Cytat: |
Mocowania we własnym zakresie. Ja wspawalem twarde śruby ósemki i działa. Te akurat są skrajne, to środkowy fotel jest węższy. Wszystko zależy jak pospawasz stelaż. W tym przypadku lekko się unoszą i można je wypiąć, ale w poprzednim podnosiły mi się całe. Fajne fotele bo oparcia się składają i można na nich zrobić dodatkowe łóżko. W poprzednim miałem tak zdobione, jak znajdę fotki to wstawię. |
Dzięki, jak byś fotki znalazł to będzie super - inni też skorzystają.
To w takim razie jak skrajne fotele to musi być trzecia generacja Tourana (chyba że zagłówki powymienianie), z takimi zagłówkami. Są wygodniejsze po złożeniu, bo krótkie.
superlecho - 2019-12-30, 23:51
Nie obijaj się tylko udzielaj ,bo jetem ciekaw postępu wrzuc foty
|
|