Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Ducato - zmiana biegów

Grzesiek - 2008-11-21, 21:12
Temat postu: Ducato - zmiana biegów
Towarzysze! Czy u Was także są problemy z szybkim ("szybszym") wrzuceniem biegu? Mam taki problem z moim Fiacikiem. Sprzęgło, synchronizatory są w porządku, zmiana jest bezproblemowa przy powolnej, bardzo spokojnej zmianie. Podejrzewam że mechanizm wybieraka (?) powoli kapituluje. Jaki macie pogląd na sprawę :-/
gino - 2008-11-21, 21:34

pewnie masz za gesty olej w skrzyni..

u mnie tez tak bylo...

maga - 2008-11-21, 22:00

Grzesiek napisał/a:
Podejrzewam że mechanizm wybieraka (?) powoli kapituluje.

Prawdopodobnie w tym tkwi przyczyna,sprawdż,czy nie powstał tam nadmierny luz.
Często w Ducato,można tam spotkać tę usterkę.

PS.Podaj jeszcze rocznik Twojego kamperka.

Grzesiek - 2008-11-21, 22:04

Jest to właściwie Fiat Talento 1.9 rocznik 1992. Czyli pierwszym krokiem zmiana oleju, należy zmienić na zalecany :-D , czy polecany (przez doświadczonych użytkowników :spoko )?
Co do wybieraka, to nie wiecie Panowie czy jest to osobna część, czy ew. komplet naprawczy?

Skorpion - 2008-11-21, 22:08

Nazwa "Talento " byla sprzedawana tylko we wloszech a w pozostalych krajach jako "Ducato" Jezeli ma w swojewj oklicy sklep InterCarsu polecam o sontaktowanie sie tam powini miec takie czesci .Pozdrawiam
maga - 2008-11-21, 22:14

Czy problem zmiany biegów powstał teraz (tzn.jak się ochłodziło)?
Czy jest może od dluższego czasu?

Grzesiek - 2008-11-21, 22:47

Jest to na pewno Fiat Talento - najkrótszy z rodziny Ducato. Mam go od końca sierpnia i byłem nim tylko na wyjeździe "testowym" do Włoch końcem września. Trudności ( brak dziwnych odgłosów,jedynie brak możliwości umiejscowienia dźwigni w odpowiednim miejscu ) pojawiają się przy próbie "troszkę" szybszej zmiany biegu - sprawne wrzucenie jedynki na zielonym, redukcja od górę... Na wyjeździe nie było zimno - jesienna pogoda , objawy raczej nie sa zależne od pogody. W serwisie przed wyjazdem powiedzieli że cięgna i połączenia dźwignia-skrzynia są ok...
maga - 2008-11-21, 23:16

Moja rada jest taka,nie rób nic pochopnie,poczekaj jeszcze na porady innych kolegów,może ktoś miał podobną usterkę.
Poza tym,może Twój kamper,nauczony jest przez poprzedniego właściciela powolnej jazdy i zmiany biegów,on chyba do Ciebie coś mówi. :roll:
Kampery coś w sobie mają....,tym bardziej starsze,może warto im się przysłuchać? ;)

Dembomen - 2008-11-22, 01:49

Hej!
Cytat:
,tym bardziej starsze,może warto im się przysłuchać?

Czyli duszę poprzednika!! :spoko
Hej!

Skorpion - 2008-11-22, 07:36

to nie dusza poprzednika a jego wlasna dusza :mikolaj
bonusik - 2008-11-22, 07:44

Grzesiek....mimo,że masz autko z 92 roku to jednak ma skrzynię biegów,która powstała w latach 70-tych.Zmodyfikowano ją chyba w 83 roku ale nadal to skrzynia starej generacji.
Konstrukcja synchronizatorów jest taka a nie inna,do tego jeszcze tzw.duch poprzedniego uzytkownika... :szeroki_usmiech
Ja miałem dokładnie to samo zarówno w zwykłym Ducato,którym jakiś czas temu jeżdziłem(1990rok produkcji) jak i obecnym kamperkiem(86).
Najlepszym wyjściem jest po prostu spokojnie i statecznie zmieniać biegi a nic nie będzie zgrzytać... :ok

Skorpion - 2008-11-22, 08:07

bonusik napisał/a:
Ja miałem dokładnie to samo zarówno w zwykłym Ducato,którym jakiś czas temu jeżdziłem(1990rok produkcji) jak i obecnym kamperkiem(86).
Najlepszym wyjściem jest po prostu spokojnie i statecznie zmieniać biegi a nic nie będzie zgrzytać...

I tu masz racje nic na szybko wszystko majestatycznie dokladnie i wolno bedzie dzialac :ok :idea:

gino - 2008-11-22, 10:22

scorpio napisał/a:
Nazwa "Talento " byla sprzedawana tylko we wloszech a w pozostalych krajach jako "Ducato" Jezeli ma w swojewj oklicy sklep InterCarsu polecam o sontaktowanie sie tam powini miec takie czesci .Pozdrawiam

TALENTO to najkrotsza odmiana DUCATO...a nie ''osobny'' model na Wlochy...

TomekW - 2008-11-22, 11:42

Niestety, objawy wskazują na nadmierne zuźycie synchronizatorów - info od kolegi, specjalisty od skrzyń biegów Fiata.
Filip - 2008-11-22, 15:20

Jeśli przy wolnej zmianie biegów jest wszystko OK to jest jedno wyjście...
WOLNO ZMIENIAJ BIEGI!!!
Ja w swoim staruszku (84r.) zauważyłem, że muszę mocno wciskać pedał sprzęgła żeby nie haczył drugi bieg przy wrzucaniu. Wygłuszyłem trochę kabinę i doszło mi parę milimetrów pod nogą.Muszę wykładzinę zdjąć spod stopy i również wolno zmieniać biegi.Ten typ tak ma i już.
Pozdrawiam :)

Grzesiek - 2008-11-22, 22:51

Dziękuję Koledzy, za porady. "Barokowa" :-D zmiana przełożeń zbytnio mi nie przeszkadza, ale mam obawy, czy ta drobna przypadłość nie przerodzi się w duży problem, gdzieś daleeeko :? . Skrzynia nie zgrzyta, nie ryczy, po prostu nie jest możliwe sprawne wrzucenie biegu - dźwignia ma opór i nie da się jej przesunąć w kierunku wybranego biegu. Jedynym wytłumaczeniem krnąbrna dusza :-D
Aulos - 2008-11-22, 22:57

Grzesiek napisał/a:
Jedynym wytłumaczeniem krnąbrna dusza

W końcu to: FIAT voluntas Tua :-D

Grzesiek - 2008-11-22, 23:39

He,he. taak. Najgorsze,że również w niebie :}
TomekW - 2008-11-23, 12:35

Bez obaw, skrzynia się nie rozleci :ok ale im dłużej pojeździsz w takim stanie, tym droższa będzie naprawa.
majsterus - 2008-11-26, 22:29

sprawdź połaczenie takie jakby wpust. Ze skrzyni wychodzi trzpień, a na niego wchodzi taka jakby rurka profilowana na sześciokąt i jest przecięta wzdłuż. Połaczenie to skręcone jest w poprzek śrubą M8. I tam najczęściej powstają luzy, tym bardziej że mechanicy wstawiają śrubę z całym rdzeniem gwintowanym co tylko przyspiesza zużycie tych elementów.

Ja u siebie cyknąlem migomatem w 4 miejscach to połączenie, ale tak żeby potem można było spaw zeszlifować :wyszczerzony: =0 luzu :wyszczerzony:

Grzesiek - 2008-11-27, 22:58

O świetnie, sprawdzę ! Dzisiaj mechanik mi popatrzył, posmarował na szybko "przeguby",ale nic to nie dało. Zaczynam jeszcze myśleć o sprzęgle....
stefan - 2008-11-28, 01:30

Witam!
Grzesiek napisał/a:
ale mam obawy, czy ta drobna przypadłość nie przerodzi się w duży problem, gdzieś daleeeko
-jezeli skrzynia nie zgrzyta to nie ma obaw.
Cytat:
droższa będzie naprawa.
-tego wariantu zdecydowanie nie polecam!
Grzesiek napisał/a:
mechanik mi popatrzył, posmarował na szybko "przeguby"
-zastap tego mechanika... :ok Pozdrawiam.Stefan.
Skorpion - 2008-12-05, 15:47

JKa jeszcze w sprawie skzryni biegow dowiedzialem sie od kolegi ktory ujezdzal az trzy takie dukato ze aby skrzynia dobrze pracowala to musial dolac wiecej o litr oleju . W tym celu przec hyla caly samochod na bok i wlewal olej by mogl dotzrec az do 5 biegu gdyz przy dluzszej jezdzie caly olej w ktorym pracowaly kola zebate 5 zostawal wysysany do przedniej czesci skrzyni biegow
ARCADARKA - 2008-12-05, 18:00
Temat postu: ARCADARKA
a zimeringi wytrzymywały :idea
Skorpion - 2008-12-05, 18:03

tak wytrzymaly
bo jak wiesz to 5 bieg jest za skrzynia zamontowany w dodatkowej obudowie i tam przeplyw oleju jest bardzo maly wiec ilosc dodatkowego 1 litra nic nie popsuje :diabelski_usmiech :idea

ARCADARKA - 2008-12-05, 18:07
kurde to kosmos ten wózek normalnie wynalazek :shock:
Skorpion - 2008-12-05, 18:10

jak kazdy fiat to wynalazek ale nie przejmuj sie tym wszystko bedzie ok
ARCADARKA - 2008-12-05, 18:23
wiem , jesteśmy jedną wielką rodzinką zawsze pomożemy

cytat dla starszych POMOŻECIE !!!!!!!!!!!!POMOŻEMY??????????????

Skorpion - 2008-12-05, 18:26

ARCADARKA napisał/a:
cytat dla starszych POMOŻECIE !!!!!!!!!!!!POMOŻEMY??????????????

pamietam te "swite slowa " niezapomianego 'tow.E.Gierka :gwm :gwm :gwm :gwm :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

ARCADARKA - 2008-12-05, 18:27
:brawo :brawo
Skorpion - 2008-12-05, 18:30

nio zyje siem na tym zasmaraknym siwcie uz troszke lat
Grzesiek - 2008-12-05, 19:57

Tak więc koledzy sprawdzę "wielowypust" , olej w skrzyni doleję. Nie pisałem jeszcze może najważniejszego. Problem pojawia się po pewnym czasie jazdy, niekoniecznie ścisle określonym, być może po chęci szybszej zmiany. Przy wyłączonym silniku biegi wchodzą świetnie. Może sprzęgło pada, nie rozłącza, synchronizatory nie pozwalają na zazębienie... Hmmm . W styczniu rozbiórka :-| . Ale co tam! :mikolaj
Skorpion - 2008-12-05, 20:01

jakby co to pisz napewno ktorys z nas pomoze a reszta wesprze duchowo
KASART - 2009-01-28, 07:56

Jakieś wieści ze skrzynią, w moim kaperze lakiernicy wczoraj zakleszczyli wsteczny bieg, i tylko do tyłu jeździ bidulek? Dzisiaj oddają go do mechanika, chyba olej za gesty był w skrzyni i popychacz jeden nie zadziałał jak powinien. Mechanik określił tą przypadłość jako naprawialną.
gino - 2009-01-28, 07:59

ehh...

sproboj ruszajac, wyrzucuc wsteczny..moze sie uda..
jak w dostawczaku tak robilem...

KASART - 2009-01-28, 10:39

Udawało sie Gino odblokować bez problemu?
Lakiernicy go mają u siebie i nie chcą ryzykować, własnie przepchają go do mechanika ... Co ja mam za szczęście. Cały znerwicowany jestem, wiesz jak to jest gdy nie ma kochanego autka przy domu i jest w obcych rękach. Nie widzisz, nie słyszysz co sie dzieje i jest jeszcze większy strach

majsterus - 2009-02-03, 15:25

prosze wszystko w temacie:
http://www.camperteam.pl/...ighlight=#53921

trzeba zdjąć kapę za skrzyni - mozliwe po odkręceniu łapy skrzyni i tylniej poduszki - uwaga, wtedy silnik wisi tylko na jednej poduszcze - lewarek pod miskę olejową.

ta przypadłość pojawia sie przy "wyjechanej" skrzyni i przy szybkim zmienianiu biegów nez całkowitego rozłączenia skrzyni z silnikiem tzn wyrywaniem biegów :haha:

WINNICZKI - 2009-03-01, 23:57

Miałem podobne objawy ,jak zimny biegi wchodziły ciężkawo.Na postoju bez problemu.Jak sie zagrzał,tragedia lewarek jak z gumy.Przegazówka między biegami ratowała sprawę. :gwm Naprawa prosta jak barszcz - należało podciągnąć linkę sprzęgła o dwa obroty nakrętki i biegi chodzą miodzio.Myślę ,że pancerz zgniata sie z upływającym czasem i trzeba troche pomóc kasując luz.W moim Ducato niemiec nalał olej od automatu(skrzynia).Wszystko chodzi OK.Ale przestrzegał mnie ,żeby często sprawdzać poziom,bo łatwo zatrzeć skrzynię.
majsterus - 2009-03-02, 23:04

WINNICZKI napisał/a:
W moim Ducato niemiec nalał olej od automatu(skrzynia).Wszystko chodzi OK.Ale przestrzegał mnie ,żeby często sprawdzać poziom,bo łatwo zatrzeć skrzynię.

to już po skrzyni :wyszczerzony: NIE WOLNO lać ATF do skrzyni manualnej!!!
WINNICZNI, coś się Wam chyba pomyliło :wyszczerzony: na takim oleju skrzynia pojedzie 1000km, potem na złom.

bonusik - 2009-03-02, 23:06

majsterus napisał/a:
NIE WOLNO lać ATF do skrzyni manualnej!!!

w starych autkach zgadza się,w nowszych ATF jest często spotykany.. :ok

TomekW - 2009-03-02, 23:26

Myślę, że w pierwszej kolejności trzeba wierzyć instrukcji obsługi.

W moim starym Peugeocie 505 (zespół napędowy z 1983 roku) kiedyś zalałem skrzynię biegów olejem przekładniowym (80W90). Zgrzytała niemiłosiernie, biegi nie chciały wchodzić. Aż kiedyś dorwałem instrukcję (papierową, teraz w epoce netu to żaden problem), a tam jak byk napisane: 10W40! :evil: Po zalaniu zwykłym silnikowym półsyntetykiem skrzynia zaczęła pracować jak nowa.

Aha, jeszcze jedno: w naszym kamperku (zespół napędowy Mercedesa 307D) manualna, 4-biegowa skrzynia pracuje na ATF-ie, jak producent przykazał. :szeroki_usmiech

majsterus - 2009-03-03, 09:59

aż sam sprawdziłem no i właśnie dziwna sprawa, ze merce są zalewane olejem od skrzyń automatycznych :wyszczerzony:
Grzesiek - 2009-03-03, 18:53

Jako autor tematu muszę zameldować, że na razie kamperek utknął w miejscu zimowania, a i u mechanika kolejka, ale wypowiedź kolegi WINNICZKI, jest bardzo pocieszająco, motywująca!!!

WINNICZKI napisał/a:
Miałem podobne objawy ,jak zimny biegi wchodziły ciężkawo.Na postoju bez problemu.Jak sie zagrzał,tragedia lewarek jak z gumy.Przegazówka między biegami ratowała sprawę. :gwm Naprawa prosta jak barszcz - należało podciągnąć linkę sprzęgła o dwa obroty nakrętki i biegi chodzą miodzio.Myślę ,że pancerz zgniata sie z upływającym czasem i trzeba troche pomóc kasując luz.W moim Ducato niemiec nalał olej od automatu(skrzynia).Wszystko chodzi OK.Ale przestrzegał mnie ,żeby często sprawdzać poziom,bo łatwo zatrzeć skrzynię.

BODEK - 2009-03-03, 20:37

Witajcie.
Potwierdzam słowa TomkaW! Do starszych typów skrzyń trzeba lać rzadki olej.
Sam to już przerabiałem.
Pozdrawiam.

jacekk - 2009-03-03, 20:44

Jezeli chodzi o zmiane biegow w Ducato to problem bieze sie od mechanizmu zmiany biegow, oczywiscie jezeli skrzynia ok, Ducato ma przeniesienie z dzwigni nie sztywno poprzez drazki jak to jast w innych autach a przez linke dlatego w przypadku niemozliwosci wrzucenia biegu nie nalezy silowo do tego podchodzic , jak w innych skrzyniach. Najlepiej jak mi doradzono tez mialem taki problem i mam bo czasu brakuje naciagnac linke od dzwigni zmiany biegow ( co jakis czas zalecane bo poprostu w przypadku silowania sie ona sie poluzowuje - tego przypadku by niebylo jak by dzwignia byla na sztywno , bez linki, nawe :spoko t minimalne poluzowanie linki powoduje brak precyzji w skrzyni i problemy.
Pawcio - 2009-03-03, 21:10

TomekW napisał/a:
a tam jak byk napisane: 10W40! Po zalaniu zwykłym silnikowym półsyntetykiem skrzynia zaczęła pracować jak nowa.

Jest również olej, który posiada oznaczenie 10W
Jakby najlepiej zobrazować - to jest olej o konsystencji oleju silnikowego, który się do silnika nie nadaje. Należy go używać w układach hydraulicznych, przekładniowych lub hydrauliczno- przekładniowych.
Jest tańszy od 10W40 a swoją rolę spełnia idealnie. :spoko

Grzesiek - 2009-04-20, 17:31

Sprawa ma się tak: po wyciągnięciu skrzyni, okazało się , że szlag trafił tulejkę "prowadzącą" łożysko sprzęgła. Jest to element wprasowany w obudowę skrzyni biegów. Więc raz sprzęgło było, a raz nie do końca... Szukam więc skrzyni... Kolejny raport , po montażu :szeroki_usmiech
Skorpion - 2009-04-20, 17:53

Grzesiek napisał/a:
Szukam więc skrzyni
moze nie calej skrzyni szukaj ale tylko obudowe sprzegla gdzie ta lapa lozyska jest zamocowana to jest wymienialne i mocowane na kilka srob
Grzesiek - 2009-04-20, 20:07

Niestety, akurat w starym Ducacie jest to element wciskany na gorąco w przednią obudowę skrzyni i nie da się go kupić osobno. Oczywiście , jeden z camperteam-owców już wyciągnął pomocną dłoń!
Grzesiek - 2009-05-04, 21:07

Winna była ta tulejka łożyska wycisku sprzęgła. Nareszcie jazda jest spokojniejsza. Pienińskie górki zweryfikowały pozytywnie naprawę :spoko
xr5pl - 2010-06-04, 16:19

witajcie

Mam cholernego pecha niedawno spawałem ramę mojego ducato a dzisiaj postanowił za strajkować i nie mogę wrzucić żadnego biegu :( . ręce opadają chyba skrzynia biegów poszła...
Gdyby ktoś już to przechodzil w swoim ducato , to bede wdzieczny za każdą radę (może to nie skrzynia ...?)

maszakow - 2010-06-04, 17:31

Temat przerobiony w ostatnich tygodniach :)
a) Wysprzęglik
b) Docisk sprzęgła (raczej niedostępny samodzielnie trzeba kupować z tarczą )

xr5pl - 2010-06-04, 19:08

tak ,tyle że u mnie , biegi nie chcą wchodzić zarówno przy wyłączonym silniku jaki i pracującym ...
cornelito - 2011-12-16, 09:28

Możliwe, że stanęło łożysko wałka sprzęgłowego. Łożysko to jest osadzone w kole zamachowym. Warto je skontrolować podczas wymiany sprzegła no i oczywiście simerig. Jak łożysko stanie nie zmienisz biegu.
MILUŚ - 2011-12-16, 09:53

cornelito napisał/a:
Możliwe, że stanęło łożysko wałka sprzęgłowego. Łożysko to jest osadzone w kole zamachowym. Warto je skontrolować podczas wymiany sprzegła no i oczywiście simerig. Jak łożysko stanie nie zmienisz biegu.

Podejrzewam ,że xr5pl miał wystarczająco dużo czasu by tą usterkę usunąć :bigok
Tekst jest..............sprzed 1,5 roku :!: :!: :!: :!: :mrgreen:

:spoko

WINNICZKI - 2011-12-16, 19:43

MILUŚ, Cornelito chciał pomóc ,a przy tak starym poście jest przynajmniej pewność ,że nie zaszkodzi. A post kliknięty,zawsze to jeden więcej. Ja też nie mogłem sie doczekać zmiany na takiego co już troche popisał. Nie mówiąc o tym że chyba weteranem będę dożywotnio. Musiał bym sie witać ze wszystkimi po trzy razy żeby doklikać na kombatanta. :gwm :gwm :spoko
SlawekEwa - 2011-12-16, 21:30

WINNICZKI napisał/a:
Musiał bym sie witać ze wszystkimi po trzy razy żeby doklikać na kombatanta.

Wstyd, że weteran nie znał zasad awansu forumowego. Posty powitalne nie liczą się do "statystyki" :haha: :haha: :haha:

WINNICZKI - 2011-12-16, 21:43

Wiem,wiem, ale pożartować zawsze można :haha: :spoko