Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - problem z sterownikiem mppt

tsaconsult - 2019-09-29, 07:41
Temat postu: problem z sterownikiem mppt
Mam Epever Tracer MPPT i do niego sterownik/wyświetlacz MT50.
Kilkanaście tygodni temu gdy je spiołem dla testu wszystko działało.
Dzisiaj podłaczenie "na gotowo" i mam komunikat "Welcome" & "Connecting"... Kabel oryginalny...
Tracerki mam 2, działają, ładują, kontrolują... Nie działa sterownik/dodatkowy wyświetlacz...

Bronek - 2019-09-29, 09:53

Zmień kabel, lub poruszaj a być może padł wyświetlacz lub kabelek? . Szczerze to do niczego nie potrzebny.
Na jakimś spotkaniu kamperowym można by było z kimś testowo wymienić?

Roberto - 2019-09-29, 10:31

Najprawdopodobniej będzie to przewód łączący. Sprawdzisz to miernikiem sieciowym stosowanym w informatyce.
Do połączenia można wykorzystać patchcord komputerowy.
Trzeba tylko sprawdzić kolory w Twoim kablu, ponieważ nie pamiętam czy jest tam kabel "prosty" czy z "przeplotem".
Weź ten kabel i idź do pierwszej lepszej firmy komputerowej.
Nawet w każdym szanującym się sklepie komputerowym taki dorobią :ok

tsaconsult - 2019-09-29, 19:06

Roberto napisał/a:
Najprawdopodobniej będzie to przewód łączący. Sprawdzisz to miernikiem sieciowym stosowanym w informatyce.
Do połączenia można wykorzystać patchcord komputerowy.
Trzeba tylko sprawdzić kolory w Twoim kablu, ponieważ nie pamiętam czy jest tam kabel "prosty" czy z "przeplotem".
Weź ten kabel i idź do pierwszej lepszej firmy komputerowej.
Nawet w każdym szanującym się sklepie komputerowym taki dorobią :ok

To nie jest standardowa RJ'ka. Ten kabel ma 6 żył.

Bronek - 2019-09-29, 19:10

Jak to się mówi trzeba go "przedzwonić" np miernikiem z brzęczkiem itp.. chyba że gniazdo się rozlutowalo itd.
Roberto - 2019-09-29, 19:34

tsaconsult napisał/a:
To nie jest standardowa RJ'ka. Ten kabel ma 6 żył.

A to ciekawostka :bajer
Odnalazłem oryginalny przewód od swojego panela (był za krótki i musiałem dorobić nowy).
Jak widać na fotce ma 8 żył w konfiguracji "prostej" :)

Roberto - 2019-09-29, 19:47

Przypomniałem sobie, że te wyświetlacze potrafią się zawieszać przy podłączaniu do uruchomionego regulatora.
Chyba gdzieś kiedyś czytałem, iż zalecają spiąć wszystko razem i dopiero wtedy podłączyć zasilanie.
Pamiętaj tylko, że jak odepniesz akumulator z podpiętymi solarami możesz uszkodzić regulator.

reaven22 - 2019-09-29, 21:12

Wyświetlacz mam zapięty na zwykłym kablu patchcordzie komputerowym długości 7m, działa bez problemów. Na końcówkach RJ45.
m4in77 - 2019-09-30, 13:43

Mam u siebie nie oryginalny przewód 10m, gdzieś od czegoś zabrałem (pewnie od przetwornicy od wyświetlacza) . Podłączyłem i wyświetlacz od regulatora działa. Więc raczej jak koledzy piszą - zwykły komputerowy da radę.