Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - poszukiwania campera

Torresminers - 2019-10-03, 20:43
Temat postu: poszukiwania campera
Witam jestem nowy i potrzebuje rady kogoś doświadczonego. Szukam czegoś na początek przygody z caravaningiem. Znalazłem takie ogłoszenie, które mnie zainteresowało. https://www.donedeal.ie/c...roject/23093070

To jest transit 2,5 d z 1993

Czy ktoś już widział takiego campera? na co powinienem zwrócić uwagę? wiem, że została usunięta instalacja gazowa.

Socale - 2019-10-03, 20:49

Zazwyczaj pierwszego posta piszemy w Przywitalni, ale wybaczam.
.
Maaatko....
Daruj sobie natychmiast!!!
Rozkompletowany, ściany przy oknach bocznych za kabiną już praktycznie nie istnieją. O Alkowie nie wspomnę. Z ekranu czuję zapach zgnilizny. Uwierz mi/nam, mamy doświadczenie. To jest pojazd dla fanatyka z kaskaderską zajawką który chce za wszelką cenę coś udowodnić, bo da się, ale przerażenie zaprowadzi Cię do kardiologa.

Andrzej 73 - 2019-10-03, 21:21

Torresminers napisał/a:
wiem, że została usunięta instalacja gazowa.

Instalacja gazowa? A kuchnia nie została usunięta? Coś mi się wydaje , że jest jej brak wraz z lodówką. ;)

Torresminers - 2019-10-03, 21:26

Przepraszam, przez przypadek przywitałem się w poście kolegi :gwm

@Socale: Co do campera to właściciel powiedział że podłoga została zmieniona bo była przegnita. Alkowa też została wzmocniona i wszystkie elementy są tyle że nie miał czasu ich zamontować.
Rama jest w porządku, pali i jeździ.

Socale - 2019-10-03, 22:31

Torresminers napisał/a:
Przepraszam, przez przypadek przywitałem się w poście kolegi :gwm

@Socale: Co do campera to właściciel powiedział że podłoga została zmieniona bo była przegnita. Alkowa też została wzmocniona i wszystkie elementy są tyle że nie miał czasu ich zamontować.
Rama jest w porządku, pali i jeździ.
....
masz doświadczenie wiec raczej się Ciebie posłucham. Ale wrodzona upartość każe mi jechać i obejrzeć tego campera. co miałeś na myśli pisząc, że sciany przy oknach praktycznie nie istnieją?
Chodzi o poszycie wewnętrzne?

Torres, zauważ na zdjęciach ze wszystko łatkami jest łatane by trzymało się kupy jako tako. Kamper to nie namiot, nie dopuszcza się stanu kampera do namiotu na ramie.
Pali i jeździ... czy będziesz nocował pod maską auta? To jest egzemplarz który powinien być już zutylizowany. Tam zgniła jest zabudowa moim zdaniem w 80%, tego na foto nie widać z zewnątrz podłużne latki by buda z ramy nie opadła, podłoga widać że ma nową wykładzinę po to by maskowała prymitywne naprawy. Ten kamper powinien kosztować minus 400euro czyli koszt utylizacji. Oferent ma Polaków/rodaków za debili, to on sam nim jest.
Ostrzegam bardzo mocno.

Bazyli - 2019-10-04, 09:15

Torresminers napisał/a:
Alkowa też została wzmocniona
on ogólnie jest cały "wzmocniony" żeby się nie rozpaść. Aż w Lublinie czuję zapach zgnilizny. Wojtek dobrze pisze - sprzedawca macha Ci truchłem przed nosem.

Uzbrój się w cierpliwość i szukaj, wrzucaj tu to co Cię zainteresuje - postaramy się pomóc.

Torresminers - 2019-10-04, 12:52

Dzieki za komentarze. Lepiej w taki sposob studzic zapal I uniknac rozczarowan.
Bede szukal pewnie czegos na mobile.de albo na autoscout24. Tu raczej niczego sensownego nie znajde. Jezeli macie jakies pomysly gdzie/na jakich stronach moglbym szukac to prosze dajcie znac.

(brek polskich znakow podyktowany jest tym, ze pisze z praacy)

Bazyli - 2019-10-04, 12:56

Torresminers napisał/a:
Tu raczej niczego sensownego nie znajde.

znaczy w PL ? każdy ze swoich trzech sprzętów kupiłem w PL. olx, sprzedajemy, otomoto, giełda na facebooku itd. chyba że siedzisz w Athy to tak; tu masz dział kupię/sprzedam - cześć sprzętów chodzi między członkami CT - daj posta :spoko

Banan - 2019-10-04, 13:21

Torresminers napisał/a:
Jezeli macie jakies pomysly gdzie/na jakich stronach moglbym szukac to prosze dajcie znac.

Spróbuj TU :

Powodzenia :spoko

Torresminers - 2019-10-04, 13:29

Banan napisał/a:

Spróbuj TU :

Dzieki

:ok jest moze wersja anglojezyczna?

Banan - 2019-10-04, 13:33

Torresminers napisał/a:
jest moze wersja anglojezyczna?

Niestety, to typowa holendera :diabelski_usmiech
Ze znaczną większością Holendrów można dogadać się po angielsku, zwłaszcza jak chcą coś sprzedać :haha:
Później bardzo często zapominają angielskiego... :diabelski_usmiech

Bim - 2019-10-04, 13:35

Cytat:
Bede szukal pewnie czegos na mobile.de albo na autoscout24. Tu raczej niczego sensownego nie znajde

To są rozterki początkującego forumowicza kto tam Ci sprawdzi stan fizyczny samochodu ,perełki znikają bardzo szybko, tym bardziej że celujesz w starszych egzemplarzach i tańsze samochodach.
Po paru nietrafionych wyjazdach zacznie szukać w Polsce :spoko

Torresminers - 2019-10-04, 13:42

Bim napisał/a:
Cytat:
Bede szukal pewnie czegos na mobile.de albo na autoscout24. Tu raczej niczego sensownego nie znajde

To są rozterki początkującego forumowicza kto tam Ci sprawdzi stan fizyczny samochodu ,perełki znikają bardzo szybko, tym bardziej że celujesz w starszych egzemplarzach i tańsze samochodach.

Do Polski tez bym musial przyleciec.
A tak na marginesie w jakich widelkach celuje? ;)

TomekM - 2019-10-04, 14:35

Torresminers, skoro nie mówimy o widełkach to w "Sprzedam kampera" masz pełen wybór. Jest tam takze mój kamper, o którym wiem (chyba) wszystko, więc jak będziesz w Katowicach to masz blisko :)
Bim - 2019-10-04, 14:43

Torresminers napisał/a:
Bim napisał/a:
Cytat:

Do Polski tez bym musial przyleciec.
A tak na marginesie w jakich widelkach celuje? ;)

Nie dopatrzyłem twojego Athy myślałem że to nowa dzielnica Katowic 8-)

A widełki to oscyluja w ogłoszeniu mniej jak 3 koła ojro no i ten rocznik trącący stechlizną.

Bez urazy nie prościej napisać że że mieszkasz w Irlandiii konkretnie szukasz czegoś co ma cztery kółka i materac w jakiejś tam rozsądnej kasie.

To twój dopiero piaty post na tym forum z obszernym przywitaniem w postaci " :spoko "

Powodzenia życzę w poszukiwaniach

Torresminers - 2019-10-04, 15:08

Bim, chyba lubisz konfrontacje I ocenianie ludzi nie znajac ich.
Przywitalem sie :spoko bo wiele osob tak robi.
Ja zamiaru z Toba klucic-wchodzic w polemiki nie mam zamiaru.
Athy jak sam dobrze zauwazyles lezy w Irlandii wiec nie dokonca rozumiem dlaczego mialem wpisac Irlandia? Idac tym torem dlaczego nie wpisales Polska?
I tak na koniec tez kiedys miales tylko piec postow.

Bazyli - 2019-10-04, 15:19

Torresminers, kurczaku, napisz nam prosto: mieszkam w UK, mam 10 koła i szukam kampera, może być stęchła padlina ale do 10 koła -co proponujecie; albo: pracuję w Athy ale co miesiąc jestem na parę dni w Katowicach, mój budżet to 10-70 koła, szukam fajnej budki dla 2 osób - pomocy - to Ci pomożemy. Co prawda jesteśmy wyjątkowi :dziadek: ale niewielu z nas ma dar jasnowidzenia. Co do Jacka to się mylnie mylisz.
Torresminers - 2019-10-04, 17:08

@Bazyli, kurczaku :kwiatki: , napislem prosto
Cytat:
Witam jestem nowy i potrzebuje rady kogoś doświadczonego. Szukam czegoś na początek przygody z caravaningiem. Znalazłem takie ogłoszenie, które mnie zainteresowało. https://www.donedeal.ie/c...roject/23093070

To jest transit 2,5 d z 1993

Czy ktoś już widział takiego campera? na co powinienem zwrócić uwagę? wiem, że została usunięta instalacja gazowa.

Chcialem poprostu wiedziec na co zwracac uwage przy ogledzinach ew. czy ktos mial jakies doswadczenia z kamperami na podwoziu forda transita.
Jak sam twierdzisz nie jestescie jasnowidzami I nikt takiego (przynajmniej ja) od was nie wymaga… Ale
Cytat:
Z ekranu czuję zapach zgnilizny. Uwierz mi/nam, mamy doświadczenie
Cytat:
am zgniła jest zabudowa moim zdaniem w 80%, tego na foto nie widać z zewnątrz podłużne latki by buda z ramy nie opadła
Cytat:
Aż w Lublinie czuję zapach zgnilizny.
Cytat:
Oferent ma Polaków/rodaków za debili, to on sam nim jest.

Nie pisze tego zeby kogokolwiek obrazic.
Szukalem pomocy poprostu.

… @Bazyli Irlandia to niepodlegle panstwo ze stolica w Dublinie, w UK znajduje sie kraj Irlandia Polnocna ze stolica w Belfascie.

P.s.;
Zapraszam do odwiedzin Irlandii naprawde piekny kraj w razie czego moge podpowiedziec co warto zobaczyc.

W

Andrzej 73 - 2019-10-05, 00:03

Torresminers napisał/a:
@Bazyli, kurczaku

No tym tekstem mnie rozwaliłeś :haha:
Co do kwestii zakupu kampera. Nikt z fotki nie oceni realnie faktycznego stanu zabudowy czy bazy.
Są wyjątki i z doświadczenia widać , że dany kamper to zgnilizna.
Zapodaj linki do aukcji i poproś Kolegów z forum aby odwiedzili potencjalnych sprzedawców twojego kampera.
A tak z doświadczenia... szukaj kampera w cenie ok 50-60 tysi aby coś sensownego kupić.
:spoko

Bazyli - 2019-10-05, 01:44

Torresminers napisał/a:
Chcialem poprostu wiedziec na co zwracac uwage przy ogledzinach

To proste. Sprzedawca mówi że ma super alkowę suchą i sprawą za 10k znaczy że szuka jelenia. Nie tam zwykłego ale z pokaźnym porożem. Podchodzisz do budy, zanim wejdziesz wali grzybem. Czmychasz. Podchodzisz, nie wali grzybem ale wali nim po otwarciu.. Wchodzisz do środka. Nie wali grzybem ale ściany mokre. Czmychasz. Widzisz siedem odświeżaczy powietrza albo warkocze czosnku. Chwilę się zastanawiasz czemu czosnek ale czmychasz. Nie czmychasz jak w nos nie mierzi i wtedy zaczynasz inspekcję. A co dalej ? - masz nasze numery, dzwoń. :ok

Horte - 2019-10-05, 02:04

Można też zainwestować w miernik wilgotności (około 150zł) i przy ogledzinach dobrze pomierzyć. Inwestycja nie zawielka biorąc pod uwagę, że remont może pochłonąć grube tysiące i dostarczyć może wiele atrakcji a nawet zawał.
andi at - 2019-10-05, 08:11

Bazyli :haha: :spoko

A tu zaglądałeś https://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=68 :spoko
No i latem :kamp :pifko2

A może zdąży z zakupem i odwiedzi https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33586

Andrzej 73 - 2019-10-05, 08:13

Bazyli napisał/a:
masz nasze numery, dzwoń.

Mojego nie ma , ale może dzwonić. :ok
To co mogę doradzić , to abyś na oględziny kampera zabrał kogoś kto się na tym zna.
Bo po wtopie , to tylko pozostaje rozpacz i problem co ze śmierdzielem zrobić.

Horte - 2019-10-05, 08:19

Andrzej. Zapomniałeś jeszcze dodać, że zostanie pusty portfel.
Andrzej 73 - 2019-10-05, 08:24

Horte napisał/a:
Andrzej. Zapomniałeś jeszcze dodać, że zostanie pusty portfel.

Pisałem co się stanie chwilę po zakupie czyli do pierwszych oględzin kogoś kto się na tym zna.
Następnie podejmuje się decyzję czy warto remontować czy sprzedać ze stratą , ale pozbyć się problemu.
Odważniejsi będą remontować , gdzie podczas działań remontowych doznają szoku w jakim stanie jest ich kamper.

Horte - 2019-10-05, 08:48

Wszystko jest do naprawienia. Pozostaje tylko kwestia kosztów.