|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grupa Hymer - Kupiłem Hymera! Mam kilka pytań
yabolek - 2019-10-04, 10:11 Temat postu: Kupiłem Hymera! Mam kilka pytań Hej!
Kupiłem Hymera 564 na Ducato z 1990r (260 tys km przebiegu) i mam do bardziej doświadczyonych kolegów kilka pytań:
1. Hymer ma kilka niedomagań - lodówka nie działa na gazie, a na prądzie działa raczej słabo, nie działa ogrzewanie truma na gaz (nie odpala, ale woda ciepła jest). Dodatkowo chciałbym zrobić duży przegląd i potrzebne naprawy mechaniczne. Szukam kogoś na mazowszu lub w okolicach Łodzi, kto by mi to wszystko kompleksowo ogarnął. Możecie coś polecić?
2. Klimatyzacja - ze względu na te duże piękne okna myślę że podczas jazdy będzie trochę przypiekać. Byłem raz we Włoszech kamperem bez klimy i dało nam to trochę w kość. Da się w tym modelu ogarnąć jakąś klimatyzacje lub klimatyzer na wodę? Widziałem w jednym B564 patent na wodę Electroluxa, ale nie mogę nigdzie tego znależć. Mógłby mi ktoś poradzić?
Z góry dzięki i do zobaczenia na drodze
MILUŚ - 2019-10-04, 19:31 Temat postu: Re: Kupiłem Hymera! Mam kilka pytań
yabolek napisał/a: | ....Dodatkowo chciałbym zrobić duży przegląd i potrzebne naprawy mechaniczne. Szukam kogoś na mazowszu lub w okolicach Łodzi, kto by mi to wszystko kompleksowo ogarnął. Możecie coś polecić?.... |
Myślę ;że jeśli chodzi o Mazowsze to pewnikiem Arcadarca stanąłby na wysokości zadania .
Pisz do niego na PW.
dziwaczek - 2019-10-06, 10:32
Arcadarka już nie serwisuje kamperów.
Tutaj kiedys polecali koledzy https://campermajster.pl/
Kubbek - 2019-12-20, 10:49
Podepnę się jako nowy posiadacz hymera - poszycie zewnetrzne jest z nierdzewki?
koko - 2019-12-20, 10:55
Kubbek napisał/a: | Podepnę się jako nowy posiadacz hymera - poszycie zewnetrzne jest z nierdzewki? |
ALUMINIUM
PiciuM - 2020-01-02, 20:20
Po pierwsze to zycze wszystkim zdrowia i wspanialych wyjazdow w 2020!
Mam pytanie o moj panel,a konkretnie o lewy przelacznik: Reserve - Aus.
Do czego to sluzy?
kimtop - 2020-01-02, 20:32
PiciuM napisał/a: | Do czego to sluzy? |
Zależy co do niego podepniesz
marcin traker - 2020-01-02, 21:21
Jak długo stał to lodówka może wymagać ...polskich dziurawych dróg do reanimacji...lub Extreme wyjęcia i poobracania coby amoniak ruszyć
mrsulki - 2020-01-05, 17:49
U mnie przełącznik pełni funkcję zaślepki. Fabrycznie nie był podłączony
PiciuM - 2020-01-28, 17:59
A do czego mozna to podlaczyc? W sensie po co ta 'rezerwa'?
MILUŚ - 2020-01-28, 18:53
PiciuM napisał/a: | W sensie po co ta 'rezerwa'? |
Rezerwowy wyłącznik . Od Twego widzi mi sie zależy co sobie podłączysz
PiciuM - 2020-01-29, 13:09
OK, rozumiem. Dzieki!
PiciuM - 2020-02-24, 11:17
Mam pytanie o pompe wody - przy wlaczeniu zasilania 12V, pompa rowniez sie wlacza.
- Dlaczego tak sie dzieje? Czy to normalne, czy tez poprzedni wlasciciel tak sobie 'podpial'?
- Obecnie mam puste zbiorniki, czy pompa chodzaca na sucho moze sie uszkodzic?
W domysle podzad wyjazdu bedzie uzywane ogrzewanie gazowe z wentylatorem, wiec 12V bedzie wlaczone. Troche bez sensu, zeby pompa wody chodzila niepotrzebnie i zuzywala prad.
Dzieki bardzo za oswiecenie mnie w temacie!
MILUŚ - 2020-02-24, 11:43
PiciuM napisał/a: | Mam pytanie o pompe wody - przy wlaczeniu zasilania 12V, pompa rowniez sie wlacza.
- Dlaczego tak sie dzieje? Czy to normalne, czy tez poprzedni wlasciciel tak sobie 'podpial'?
- Obecnie mam puste zbiorniki, czy pompa chodzaca na sucho moze sie uszkodzic?
W domysle podzad wyjazdu bedzie uzywane ogrzewanie gazowe z wentylatorem, wiec 12V bedzie wlaczone. Troche bez sensu, zeby pompa wody chodzila niepotrzebnie i zuzywala prad.
Dzieki bardzo za oswiecenie mnie w temacie! |
Sprawdź jaką masz instalacje wodną . Jesli ciśnieniową to pompa dobija do odpowiednieniego ciśnienia wody . Jesli zwykłą ; nieciśnieniowa to może któryś z wyłaczników ma uszkodzony mikrowyłącznik / albo jest otwarty kran /
Na okres kiedy jest układ pusty powinienes mieć dodatkowy wyłącznik pompy ; żeby nie szła na "sucho" . A może ten "zapasowy" spełniał kiedyś taka rolę
PiciuM - 2020-02-24, 12:29
Dzieki bardzo za informacje. Kurcze, nie sadzilem, ze to kamperowanie takie skomplikowane
Jedno pytanie rodzi kolejne:
- jak sprawdzic, czy mam cisnieniowa instalacje?
Co do zapasowego wylacznika, to faktycznie sprawdze, czy czasem nie odcina pompy. Bylem tak zaaferowany sprawdzaniem piecyka, ze nic innego mi nie wpadlo do glowy...
dziwaczek - 2020-02-24, 12:37
- Nalej wody do zbiornika.
-Włącz 12V jak sie pompa właczy i po chwili wylączy masz instalację ciśnieniową - nabiła ciśnienie.
- jak leci woda z kranów i pompa nie dziala a po chwili sie załącza a po zakręceniu wody po kilku sekundach wylącza to instalacja cisnieniowa.
Zrób zdjęcie pompy. Z opisu to raczej masz instalację ciśnieniową przy bezcisnieniowej pompa steruje odkręcenie kranów.
PiciuM - 2020-02-24, 14:36
Dzieki, sprobuje cyknac zdjecie jak bede przy kamperze nastepnym razem.
Niestety garazuje dosc daleko ode mnie, bo tylko tam moze zimowac pod dachem.
yamah - 2020-02-24, 15:00
PiciuM napisał/a: | Dzieki bardzo za informacje. Kurcze, nie sadzilem, ze to kamperowanie takie skomplikowane |
Dokładnie Teraz wobraż sobie mnie (początkujący) jak w przeciągu roku mam drugiego kampera i dalej od nowa muszę to ogarniać a końca nie widać
PiciuM - 2020-02-24, 15:48
Hehe, domyslam sie.
Tydzien temu odpalilem po raz pierwszy piecyk i jak zaczal grzac, to normalnie myslalem, ze szampana otworze, tyle radosci bylo
PiciuM - 2020-03-03, 10:19
To znow ja, i znow pytanie... Mam nadzieje, ze sie nie obrazicie
Tym razem chodzi o piecyk Truma:
- lewe pokretlo odpala i reguluje plomien
- prawe reguluje wentylator, ale przy prawym jest jeszcze przelacznik, ktorego nie jestem w stanie nigdzie znalezc - do czego to sluzy?
Dzieki bardzo za pomoc!
Rafał76 - 2020-03-03, 10:44
po lewo prędkość nawiewu sterowana manualnie,symbol A regulacja nawiewu automatyczna,
PiciuM - 2020-03-04, 18:41
Super, dzieki!
Wiesz moze na jakiej podstawie dziala to automatyczna regulacja? Jest gdzies czujnik temperatury powietrza?
|
|